Dodaj do ulubionych

Cyfra + a Astra w Bxli

IP: *.227-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.05.07, 14:28
Mam pytanie do tych, co odbieraja programy z kilku satelit w Bxli i wiedza jak
sie pobawic w ich dolozenie ...

Od kilku tygodni mam Cyfre+ i bylbym zainteresowany dokupieniem dodatkowego
konwertera, aby moc sciagac programy z Astry. Oznacza to, ze oprocz konwertera
musialbym dokupic obrotnice i dodatkowy osprzet do anteny satelitarnej.
Gdzie mozna cos takiego nabyc w Bxli? Czy sa tu specjalne sklepy ze sprzetem
do satelit?
Nie wydaje mi sie zeby zalozenie obrotnicy bylo szczegolnie skomplikowane,
dlatego korci mnie aby sprobowac powiekszyc sobie liste programow.

Macie jakies doswiadczenie w tym temacie?

Tom

PS. Jesli uda mi sie szczesliwie podlaczyc sie do astry, to dam Wam znac jak
to mozna zrobic.
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Cyfra + a Astra w Bxli 19.05.07, 15:17
      Na Astre u HotBirda nie musisz kupowac obrotnicy. W tym przypadku stosuje sie
      tzw. Multifeed, tzn. szyne na ktorej sa zainstalowane dwa konwertery obok
      siebie na kazdego satelite.
      Jak to wyglada, zobacz tu, nawet jak nie znasz niemieckiego:
      www.digitalfernsehen.de/home/home_52585.html
      Tylko zamiast kombinowac jak dostosowac posiadany talerz po prostu kupilbym
      caly zestaw, bo tak bedzie i tak taniej prawdopodobnie, a poza tym nie bedziesz
      musial kombinowa, bo te konwertety tez niestety nie zawsze maja taka sama
      gruboosc itd.

Masz tu przyklad takiej anteny z szyna, ale napewno mozna znalezc to jeszcze
      taniej:
      www.baur.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Baur-BaurDe-Site/de_DE/-/EUR/BV_DisplayProductInformation-
      ArticleNo;sid=WvIVkus1bpymkK17ot86svCZS5YWCLWHj5HxsiFhzUh4fKQyOhABkCb3ZFjCwg==?
      ArticleNo=458642&ls=0

Najwazniejsza w tym wszystkim jest wielkosc talerza. Jest takie
      haslo "najlepsza gwarancja jakosci obrazu jest duzy talerz". Niby wystarcza 80-
      85 cm, ale jak masz miejsce, zainstaluj sobie 90 cm i nie bedziesz mial z tym
      najmniejszego problemu.
      • do.ki Re: Cyfra + a Astra w Bxli 20.05.07, 12:26
        > Najwazniejsza w tym wszystkim jest wielkosc talerza. Jest takie
        > haslo "najlepsza gwarancja jakosci obrazu jest duzy talerz". Niby wystarcza 80-
        > 85 cm, ale jak masz miejsce, zainstaluj sobie 90 cm i nie bedziesz mial z tym
        > najmniejszego problemu.

Byly, to wszystko prawda, ale skoro radzisz zainstalowac spory w sumie talerz,
        to poradz tez, zeby przedtem dopytac sie w gminie czy pozwola.

Nie znam lokalnych przepisow w Bxl, u mnie bez zezwolenia wolno zainstalowac
        talerze do 80 cm chyba (juz nie pamietam dokladnego brzmienia przepisu, a poki
        co nikt sie nie czepia).

Jest sporo gmin niechetnych antenom satelitarnym, oficjalnie dlatego, ze szpeca,
        ale jakos tak mam przeczucie, ze gminy sa po prostu powiazane kapitalowo z
        firmami od dystrybucji kablowki, wiec walcza z konkurencja.
    • Gość: Tom Re: Cyfra + a Astra w Bxli IP: *.62-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.05.07, 14:06
      Byly i Doki,

dzieki za komentarze i uwagi - szczegolnie linki do stron internetowych w DE sa
      szczegolnie pomocne. Domyslam sie ze rynek niemiecki jest olbrzymi pod katem
      roznego rodzaju akcesoriow, jak i cenowo bardziej konkurencyjny niz w BE. Taki
      dosc smutny wniosek mozna wysnuc, ze zamiast na miejscu w Bxli, robi sie o wiele
      lepsze zakupy w Niemczech (wiekszy wybor, lepsza jakosc obslugi, nowosci i
      nizsze ceny)...

Jesli chodzi o wybor Astry, to kieruje sie tym, ze brakuje mi do pakietu Cyfry +
      kilku fajnych programow obcojezycznych = RTL, Sat1, ProSieben, Skynews, BBC,
      CNN, etc.
      Mialem do tej pory UPC i Brutele, ale nie bylem zadowolony z zadnej z tych ofert
      (dlatego cenowo korzystniej jest kupic abonament Cyfry) i koniec koncow
      postanowilem sam zabrac za sie za dolozenie sobie programow metoda "do it yourself".

pozdrawiam,
      Tom
      • byly_eurokrata Re: Cyfra + a Astra w Bxli 20.05.07, 14:31
        sorry z tymi 90 cm, wyszedlem z zalozenia, ze instalacja jest w Polsce, gdzie
        generalnie trzeba troche wieksza antene niz w Belgii

na sama Astre wystarcza 55 cm, wiec na obydwa satelity 75-80 cm powinny tez
        wystarczyc.
        Wiem ze w Belgii jest bardzo slaby wybor, ale mozesz pojechac do MediaMarkt w
        Aachen, oni tam maja zawsze dosyc dobry wybor anten od 45 do 90 cm.
        • do.ki Re: Cyfra + a Astra w Bxli 20.05.07, 15:00
          Dystrybucja sprzetu do TvSat zajmuja sie w Belgii glownie allochtoni, np w
          Antwerpii najwiecej takich sklepow czy tez sklepikow jest w dzielnicy
          zamieszkiwanej przez Turkow (okolice Brederodestraat, takze Carnotstraat),
          najpewniej w Bxl jest podobnie. U Turka dostaniesz wszystko, co potrzebne.
          • byly_eurokrata Re: Cyfra + a Astra w Bxli 20.05.07, 15:04
            pozwole sie nie zgodzic z tym zdaniem. My tu mamy tez mase Turkow i tureckich
            sklepow z takim sprzetem: to sa wszystko rzeczy typu no-name, przyjdzie jakas
            mocniejsza burze, zlamie sie jakis uchwyt, bedziesz wymienial caly zestaw, bo
            po 6 miesiach nie dotaniesz pasujacej czesci zamiennej (mowie z doswiadczenia).
            Ja teraz trzymam sie od tych tureckich sklepow z daleka. W markowym zestawie
            wyzstko jest do siebie dopasowane, nic sie nie telepocze, wyjscia z konwertetow
            maja oslony przeciw wilgoci itd. itp. W tureckim/arabskim: kazda czesc z innej
            parafii.
            • Gość: Doki Re: Cyfra + a Astra w Bxli IP: *.246-200-80.adsl-static.isp.belgacom.be 20.05.07, 16:23
              To prawda, ze sa to rzeczy no-name. Sa to rzeczy pospawane w czyims garazu. Bo
              o czym my mowimy? O uhwycie na antene? Kupilem u Turkow 3 takie ochwyty do
              trzech kolejnych anten i nigdy nie mialem zastrzezen (a lata leca). Co do
              konwertorow i takich tam- biorac abonament na TvSat dostawalem po prostu caly
              zestaw i tego uzywalem. I te oslony od wilgoci byly w zestawie, wiec akurat po
              to do Turka chodzic nie musialem. od Turka pochodzily takie rzeczy jak wtyczki,
              przelotki, cala mechaniczna czesc do montowania czaszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka