13.07.12, 08:21
W mojej wiosce szykuje się podwyżka opłat za wywóz śmieci.
Jak przeczytałam, ustawa przewiduje naliczanie opłat od gospodarstwa domowego, osób zamieszkujących nieruchomość, zużytej wody czy powierzchni mieszkania.
Starszyzna w mojej wsi skłania się do opłaty opartej na powierzchni mieszkania.
A czy to metry kwadratowe produkują śmieci???

Jak nic, będzie nowy
podatek śmieciowy tongue_out
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 08:29
      Logicznie pomyśleli.tongue_out

Jakby tak zamieść jedną izbę, to co widzimy?małą kupkę śmieci.
      A taki na ten przykład Wersal?Kupa jest ogromna.
      Wniosek nasuwa się sam.
      • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 08:33
        To zależy, czy w kapciuszkach śmigasz, czy w walonkach na salowy włazisz big_grin
        • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 08:50
          Też prawda.
          ale jak Ci naleśnik ze stołu spadnie?

Zabij mnie , nie wiem czemu akurat naleśnik.
          Tak mi do łeba przyszło.
          Podobno pierwsza myśl ..najlepsza.
          • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 08:53
            Jakby mi co jadalnego ze stołu spadło, moja sunia by sprzątnęła błyskawicznie. Przerobiłaby ekologicznie i ekonomicznie big_grin big_grin big_grin

Tylko, że mojej suni już nie ma, echhhhh... sad

A tym naleśnikiem nieźle wymyśliłaś, zrobię dziś na obiad, o! big_grin
            • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 08:55
              Lubię z serem pomyrdanym z wanilią, z masełkiem na lekki brąz opalonym i górką cukru.
              a pływa ony w śmietanie
              cudo
              ale zakazane
              Dukan (:
              • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 08:58
                Znowu wychodzi, że to co najlepsze, zakazane sad

Uważaj z tym Dukanem. Koleżanka katowała się z wielkim zacięciem, nawet efekty były. Ale krótkie. Po Dukanie w miesiąc doszła do poprzedniej wagi...+5 dodatkowych kg sad sad sad
                • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 09:47
                  Uważam.
                  a nawet pomału z niej schodzę i zrobię sobie 1200 kalorii
                  schodzę z niej bo na białko to ja już patrzeć nie mogę , a co dopiero jeść
                  roślinożercą jestem
                  taka sarenka na ten przykład
                  • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 10:17
                    teraz modna jest dieta fultona moi drodzy wink
                    ja polecam jesc tylko gotowane a nic smażonego, schudłam 12 kg ;p i trzymam sie (:
                    • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 10:25
                      znaczy się zero tłuszczu
                      ja dodatkowo odrzucam węglowodany
                      makaroniki,ryżyki,chlebiki
                      o słodyczach nie wspomnę
                      • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 10:50
                        na samym powietrzu daleko nie zajedziesz ;p
                        jem wszystko tak jak zaznaczyłam gotowane tradycyjnie z wody lub na parze
                        poza tym tłuszcz trzeba jesc bo witaminy jak wiadomo rozpuszczaja sie w tłuszczu
                        • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 10:59
                          wiem,że witaminy potrzebują tłuszczu
                          daję krople tajemniczego SNS rodem z Grecji ...oczywiście z pierwszego tłoczeniasmile))
                          • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 11:05
                            misie wiedzą co i jak (:
                            • tropem_misia1 Re: Śmieci 13.07.12, 11:10
                              wiedzą, ale nie znaczy ,że czyniąsmile)

Czasem ich tak korci by zrobić na przekór...i robią be.
                              • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 11:22
                                oj tam oj tam, miś tez człowiek a naturą człowieka jest błądzic ;p
                                przyznam się, że tez mi sie zdaża pobłądzić , np. w zeszłym tygodniu
                                weszłam do cukierni i zakupiłam 2 cistka musiałam je zjesc bo w środku az mnie telepało...chyba spadł mi tak cukier nigdy wczesniej mi sie to nie przytrafiło
                                normalnie słodkie moze nie istnieć a wtedy mus był i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia (:

całe to nasze jedzenie to kwestia nastawienia, wyboru
    • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 20:28
      Dobra, pogadaliśmy sobie. A właściwie, pogadałyśmy smile

A co do śmieci, powiedzcie, jak to jest w tej innej części UE. Od czego jest uzależniona opłąta za wywóz śmieci?
      Czy macie inną cenę za śmieci segregowane?
      • leziox Re: Śmieci 13.07.12, 20:48
        U mnie jest podzial na wielkosc pojemników-najmniejszy ma 35 l i wywozony jest co dwa tygodnie.Gdyby nie koty to wcale nie bylyby zapelnione.Kompost idzie gdzie indziej,makulatura gdzie indziej,tak samo jak flaszki i puszki.Butelki kaucjowane przyjmuja w kazdym sklepie bez laski.I jak tu narobic smieci?Placi sie to samo co mc,zdaje sie ze jakies 11 Euro za to.
        • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 20:54
          Czyli, ryczałtem? Czy jak? Od gospodarstwa domowego?
          Czy wywóz tych posegregowanych kosztuje tyle samo, niż gdybyś wrzucał wszystko razem?
          • leziox Re: Śmieci 13.07.12, 21:06
            Wrzucac nie posegregowanych smieci do pojemnika nie wolno bo ci ich po prostu nie wywioza.
            Jest dzien wywozu makulatury,wywozu plastykow i puszek-tzw.zólty worek-i dzien wywozu smieci.Butelki tez nie maja prawa byc w smieciach tylko trzeba je targac do specjalnych pojemnikow.Podobne stoja w wiekszych miastach Polski równiez.
            Place ryczaltem od wielkosci pojemnika.Ile osob w domu,nie jest tu wazne.Wazne jak duzy pojemnik sie potrzebuje.Wielkosc pojemnika mozna z czasem zmieniac,na wiekszy lub mniejszy.
            Wcale to nie takie skomplikowane jak wyglada na pierwszy rzut oka.
            • euroxia Re: Śmieci 13.07.12, 21:17
              To chyba macie coś podobnego, jak w UK.
              Tyle, że ja mieszkam w tzw. blokowisku. Jeden śmietnik na kilka bloków. Owszem, są pojemniki na makulaturę, szkło, plastiki. Ale płacę ryczałtem. Nie ważne, czy segreguję, czy nie - płacę tyle samo. Więc wymyślili, że ryczałt będzie od metra powierzchni mieszkania. Uważam, że to sensu nie ma. Np. ja mieszkam na sporej ilości metrów w 3 osoby. A obok mieszka na 50 metrach rodzina pięcioosobowa. z pewnością "produkują więcej śmieci. Ale to ja zapłacę więcej.
              Nie chodzi o te opłaty, bo nie są duże. Ale to jakby niesprawiedliwe sad
              • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 21:55
                u mnie płaci się abonament za wynajem pojemnika + ilość wystawienia pojemnika w danym miesiącu, do tego dostajemy worki w różnych kolorach i mamy rozpiskę kiedy po co przyjeżdżają. umowę można zmienić / dostosować w zależności do potrzeb
                • leziox Re: Śmieci 13.07.12, 21:58
                  No wiec jesli wszystko mozna to tez calkiem dobrze smile
                  • suczka78 Re: Śmieci 13.07.12, 22:03
                    dokładnie tak big_grin
                    • wodnik24a Re: Śmieci 14.05.13, 14:55
                      A co mają zrobić ludzie, którzy mają działki - będą płacić dwa razy raz w miejscu zamieszkania a drugi raz na działce - może ktoś mądry wie jak rozwiązać problem, przecież jak się jest w jednym miejscu to w drugim się nie produkuje śmieci - a płacić trzeba
                      • leziox Re: Śmieci 14.05.13, 15:42
                        Na dzialkach jest to tak rozwiazane,ze odpady roslinne kompostuje sie i uzywa do nawozenia ziemi,galezie i liscie sie po prostu pali,a smieci powstajace podczas pobytu na dzialce grzecznie sie zabiera ze soba do domu,tam segreguje i nie ma problemu.
                        Oczywiscie wymagane jest do tego nieco samodyscypliny.Ale jesli sie chce miec czyste otoczenie,trzeba zaczac od siebie.
                        • loczek62 Re: Śmieci 14.05.13, 16:11
                          leziox napisał:
                          > Oczywiscie wymagane jest do tego nieco samodyscypliny.

Do samodyscypliny dodał bym poczucie elementarnej przyzwoitości. Często widzę pod naszą altanką śmieciową którą zamykamy na klucz jak podjeżdża samochód i zostawia pod ścianą worek ze śmieciami. To brak samodyscypliny czy może cwaniactwo na miarę kradzieży?
                          • m.maska Re: Śmieci 14.05.13, 20:10
                            loczek62 napisał:

> leziox napisał:
                            > > Oczywiscie wymagane jest do tego nieco samodyscypliny.
                            >
                            > Do samodyscypliny dodał bym poczucie elementarnej przyzwoitości. Często widzę p
                            > od naszą altanką śmieciową którą zamykamy na klucz jak podjeżdża samochód i zos
                            > tawia pod ścianą worek ze śmieciami. To brak samodyscypliny czy może cwaniactwo
                            > na miarę kradzieży?
                            >

Przyzwoitosc i uznanie praw innych - tu haczy i to bardzo...
                            Nie halasuj w nocy - bo inni tez maja prawo do ciszy nocnej, nie smiec - bo ten brud bedziesz sam musial znosic a ktos musi to sprzatnac, nie podrzucaj komus swoich smieci, bo przeciez ten ktos tez musi za to zaplacic, nie niszcz cudzej wlasnosci, bo on na to pracowal itd...itd....
                            • m.maska Re: Śmieci 14.05.13, 20:13
                              W ubieglym roku jechalam pociagiem do Katowic - do przedzialu weszla mloda dziewczyna, usiadla naprzeciwko i oparla nogi o brzeg sasiedniego siedzenia, oczywiscie w butach. Zwrocilam jej uwage, ze przeciez ktos przyjdzie i usiadzie byc moze w jasnych spodniach.... odpowiedziala: wszyscy tak robia. No wlasnie, skoro wszyscy tak robia, tzn. ze tak wolno, trzeba, nalezy....
                        • wodnik24a Re: Śmieci 14.05.13, 18:41
                          Nie za bardzo to tak wygląda. Na działce rekreacyjnej gmina dała formularze do wypełnienia - kiedy się jest na działce i nawet jezeli jesteś 3 dni to musisz zapłacić za cały miesiąc
                          • leziox Re: Śmieci 14.05.13, 20:40
                            No dobra.Jesli chodzi o madrzejsze albo glupsze wyznaczniki gmin,to na to akurat trudno cos poradzic.Tak samo na cwaniakowanie innych-bo jeden uczciwie placi i sprzata a inny podrzuca mu noca wór swoich smieci.
                            Co niestety w naszym kraju nagminne jest.Jeszcze.
    • anus-hka Re: Śmieci 14.05.13, 19:28
      W mojej wsi kryterium jest pogłowia liczebnośc, jego wiek oraz obecnosc lub nieobecnosc i chec segregowania bo do tej pory nie było to wymaganewink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka