Dodaj do ulubionych

Strojenie kościoła - samemu czy firma?

22.05.12, 18:06
Mam problem z dekoracją kościoła, wczoraj okazało się, para która bierze przed nami ślub jest już po ślubie cywilnym i raczej nie będzie chciała się dokładać na dekorację kościoła. Wychodzi na to, że zostanę sama z tym "problemem". Dowiadywałam się o koszt takiego przystrojenia i ceny wahają się w granicach 700-1500 zł sad Trochę szkoda mi wydawać tyle kasy, będziemy w kościele 30-40 min a potem wszystko trzeba uprzątnąć, no może oprócz kwiatów na ołtarzu.
Pomyślałam, że może sama bym coś zorganizowała, ale to trochę dużo zachodu a w dniu ślubu nie będę miała na to czasu ani głowy. Stroiłyście same? Jakieś rady? Dodam, że dużym problemem jest to, że kościół w którym biorę ślub jest oooogromny i ta dekoracja w nim zniknie sad
Obserwuj wątek
    • mylady21 Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 18:35
      im mniej na głowie tym lepiej - a nie ma par po Was?
      • nie_mloda_panna2012 Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 18:39
        nie ma
    • landora Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 19:09
      U mnie para biorąca ślub przed nami sama zaoferowała podział kosztów, o ile ja wszystko załatwię, bo oni są w Irlandii... Kiedy przyszło co do czego, pani przestała odbierać ode mnie telefony i nie odpowiadała na maile. Koniec końców, my zapłaciliśmy za kwiatki, które zdobiły także poprzedni ślub...
    • brain_bitch_project Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 19:27
      jeśli nie chcesz zatrudniać firmy dopytaj kto na codzień zajmuje się wystrojem kościoła. Przeważnie jest to kościelny albo określeni parafianie czy siostry zakonne. Możesz się spróbować umówić, ze za opłatą przystroją kościół Twoimi dekoracjami czy kwiatami , często te osoby dysponują dekoracjami wykorzystywanymi np. podczas mszy I komunijnych, które czasem da się wykorzystać na ślub.
      • nie_mloda_panna2012 Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 20:44
        rozmawiałam z panią która dekoruje, nawet pokazywała mi dekoracje ale nie podobały mi się, sztuczne kwiaty i tiul nie pierwszej świeżości sad ale zastanawiałam się czy by tej pani nie poprosić, żeby mi udekorowała kościół moimi kwiatami, może kupiła bym na giełdzie a ją poprosiła o udekorowanie
        • panna_mezatka Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 24.05.12, 11:58
          I to jest najlepsza opcja. Moja siostra tak to właśnie zorganizowała. Pani, która się tym zajmuje na codzień, nie chciała od nich nawet pieniędzy za to, więc po weselu dali jej pudełko z plackami i wino w ramach podziękowania smile Szkoda pieniędzy na udziwnienia i firmy!smile
    • too Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 21:10
      moja koleżanka miała przystrojony kościół przez jakieś panie z kółka różańcowego czy czegoś w tym stylu. efekt? hm, przyznam, że dla mnie kościoły katolickie są pełne różnych rzeczy - obrazy, figury, złoto, malowidła, ołtarz itd i to przystrojenie gdzieś i tak się gubi, jak myślę o ślubach na których bylam to nie jestem w stanie stwierdzic który kościół był przystrojony, a ktory nie (ciężko mi to stwierdzić nawet oglądając zdjęcia z tych ślubów).
      moje zdanie jest takie - to 100% zbędny wydatek
      • sushi_girl Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 23.05.12, 11:44
        Zgadzam sie w 100% albo wcale albo z tego co tam mają, nie ma co szaleć.
    • arbuzunia Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 22.05.12, 23:20
      Ja jeszcze nie wiem, jak będzie u nas z dekoracjami ale jeśli się okaże że nie ma żadnych to pewnie zrobie kule z bibuły:

https://bios.weddingbee.com/pics/57946/vintageglam-wedding-tissue-paper.jpg

Zrobiłam już próbną. Nie są trudne, jedynie czasochłonne. Można je przygotować dużo wcześniej, nie zwiędną, są łatwe w montażu więc można poprosić kogoś ze znajomych/rodziny.
      • jill5 Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 23.05.12, 09:14
        Wow, fajne te kule smile
        Masz jakis filmik albo wskazowki jak to robic? Najlepiej obrazkowe, bo moja wyobraznia przestrzenna jest dosc ograniczonawink
        • sushi_girl Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 23.05.12, 11:53
          Ja też chce!
          • zuzia1988 Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 24.05.12, 08:45
            wykonywanie samemu dekoracji to jest przedsięwzięcie które wydaje się proste a zazwyczaj kończy się fiaskiem - trzeba pomyśleć o przywiezieniu zainstalowaniu zdjęciu po - i kto to będzie robił jeden z gości ??? no proszę Was ja bym nie miała odwagi żeby komuś coś takiego powierzać
            też uważam że lepiej nie robić nic niż coś co będzie porażką
            mi się podoba taka dekoracja:
            https://weselemarzen.com.pl/dekoracje-slubne-warszawa/dekoracje-kosciolow/thumbs/thumbs_dekoracja_kosciola_0023.jpg
            tu słabo widać na tym zdjęciu - zdjęcie 22(z 32) na stronie z dekoracja kościoła
            • brain_bitch_project Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 24.05.12, 10:31
              Myślę, że przesadzasz. dlaczego zakładasz, ze musiałby to robić ktoś z gości? ja np. razem z drugą koleżanką i kościelnym stroiłyśmy kościół wspólnej koleżance z pracy. Właśnie dlatego my, bo nie byłyśmy gośćmi weselnymi i po złożeniu życzeń miałyśmy chwilę na zdjęcie ozdób (slub był ostatni tego dnia). Koleżanka przygotowała swoje dekoracje z pomocą mamy jakiś miesiąc wcześniej, proste tiulowe kokardy na pętelce z drutu z docelowo przypiętym gerberem - takim jak w bukiecie PM. Kosze i bukiety w stylu takim jak bukiet PM były zamówione w kwiaciarni. Cała logistyka polegała na tym żeby rano odebrać kwiaty, kosze i bukiety z kwiaciarni i zdeponować je w zakrystii, zamontować gerbery na kokardach, a potem bardzo dyskretnie wejść po zakrystii osobnym wejściem pod koniec poprzedniego ślubu i w chwili gdy goście opuszczą kościół w 15 min powiesić ozdoby (kościelny ustawił bukiety i kosze). Dywan i pokrowce na krzesła i klęcznik były z kościoła i założone zostały rano przed pierwszym ślubem. Kościól jest stary, zabytkowy, dosyc strojny sam w sobie więc zadne skomplikowane dekoracje potrzebne nie były. Wszystko zależy od tego czy Ci się chce, jaką masz wizję dekoracji i czy masz kogo poprosić o pomoc.
              • ding_yun Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 24.05.12, 10:54
                Ja w ogóle nie bardzo widzę sens przystrajania kościoła tylko po to, żeby cos w nim było. Rzadko widziałam dekoracje, które naprawdę pasowałyby do wnętrza kościoła i jednocześnie w nim nie ginęły i to były naprawdę spore dekoracje. To jest ta cześć przygotowań, którą sama bez żalu bym sobie odpuściła
        • arbuzunia Re: Strojenie kościoła - samemu czy firma? 24.05.12, 11:27
          Mam, ale tylko po angielsku:
          ruffledblog.com/do-it-yourself-tissue-paper-pomanders/
          Wszystkie materiały kupicie tanio na allegro: pistolet do kleju (jest niezbędny, ja kupiłam najtańszy za 12zł i świetnie działa), kule styropianowe o średnicy 13cm i kolorową bibułę. Drucik miałam w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka