Dodaj do ulubionych

Przetarg na schronisko po raz trzeci

IP: 70.91.33.* 25.08.08, 23:09
Jest jasne ze trzeba dac stanowiska ,pobory, zatrudnienie "nowym"
starym znajomym i rodzinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: as Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: 83.25.174.* 26.08.08, 07:06
      powinno wykonywać prac, które mają wykonywać instytucje w sposób
      profesjonalny, także prowadzeniem schronisk powinny zajmować się
      instytucje urzędowe. Stowarzyszenie natomiat jako organ społeczny
      powinno wspierać a także kontrolować czy firma obsługujaca
      schronisko wykonuje opiekę i nadzór nad zwierzetami w sposób
      prawidłowy, w razie zauważonych nieprawidłowości podejmowac
      interwencje z kierowaniem wobec winnych zwinień skarg do organów
      ścigania włącznie.
      • macpherson Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie 26.08.08, 08:05
        A cóż to znowu za bzdura?? Profesjonalną opiekę nad zwierzetami wg jakiegoś ferencowskiego urzędasa, który to napisał, ma zapewnić spółka znająca się na wywózce śmieci a nie stowarzyszenie zajmujące się tym od 10 lat?? A jakie nieprawidłowości moze stowarzyszenie dojrzeć w sytuacji, gdy nikt nie będzie nic widział i słyszał a uśmiercane zwierzęta zginą gdzieś w papierach? "Nadzór nad zwierzętami" - ręce opadają. Wracaj urzędniczku do swoich czynności materialno - technicznych.

Ferenc zapewne przygotowuje stołki przed upływem kadencji, musi popupychać totumfackich.

Rzygać mi się już chce od tego prezydenta. Naprawdę.
      • Gość: pixie Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.pronet.lublin.pl 26.08.08, 17:24
        jasne....
        i według "as" profesjonalną instytucją do opieki nad zwierzętami jest
        przedsiębiorstwo zajmujące się śmieciami...

Stowarzyszenia z reguły powołują osoby, które niekoniecznie z racji wykonywanego
        zawodu ale z powołania, chęci i umiejętności nabytych przez wieloletnie często
        DOŚWIADCZENIE potrafią zająć się takim przedsięwzięciem w praktyce.

Tymczasem tu traktuje się schronisko jak wysypisko odpadów...
        I owszem - obawiam się, że organizacje pro-zwierzęce będą miały w takiej
        sytuacji co robić w Rzeszowie....
      • Gość: Beata Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: 83.17.113.* 26.08.08, 21:40
        Ja widziałam schroniska prowadzone przez instytucje urzędowe. I takiego koszmaru nie życzę nikomu. Tylko osoby z powołaniem i pasją są w stanie udźwignąć takie wyzwanie.RSOZ jako jeden z nieliczny podołał takiemu wyzwaniu i to schronisko jest przez wielu ludzi uważane za wzorowo prowadzone, ma program i cel do którego dąży, czyli ograniczenie bezdomności zwierząt. Nie zmarnujcie tego!
      • Gość: Basia1968 Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:53
        No szlag mnie trafi za chwile. Człowieku /as/ czy Ty widziałeś kiedykolwiek
        instytucje urzędowe, które znają się na prowadzeniu schronisk dla zwierząt????
        Podaj chociaż jedno schronisko w Polsce, które jest prowadzone przez urzędasów i
        które działa i wygląda tak jak KUNDELEK!!! CZEKAMY WSZYSCY Z NIECIERPLIWOŚCIA NA
        PRZYKŁADY!!!!
        To powinni prowadzić ludzie, którzy kochają zwierzęta, którzy poświęcają im
        czas. Wy urzędasy zrobicie nowe Krzyczki w Rzeszowie - chcecie pewnie medialnego
        rozgłosu??? Na pewno nie obędzie się bez wizyty TVN, Polsatu czy innych prężnych
        sieci telewizyjnych - MIŁOŚNIKÓW ZWIERZĄT JEST NA SZCZĘŚCIE CORAZ WIĘCEJ!!! A
        urzędy niech lepiej szukają kasy u siebie tzn. niech mniej wydają na komórki,
        kaweczki, wozy, wyjazdy, wycieczki itp. Szok!!!!!!!
      • Gość: Wielkie Oczy Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 22:34
        Aż zrobiły mi się wielkie oczy! A gdzie były te instytucje 10 lat
        temu??? Teraz jak schronisko ma renomę, działa to łapy się
        wyciągają. Bardzo dziwne obyczaje. Porównywanie kosztow utrzymania
        bezdomnych umpów i nierobów (prosze im kupić miotły - niech na te
        pieniądze zarobią sprzątaniem choćby w schronisku!!! albo niech
        grabią skoszone trawy, ktore zostawia się na pseudotrawnikach i
        hoduje grzyby!)z utzymaniem psów jest bez sensu!!! Psy nie zarobią
        na siebie - ludzie mogą!!!
    • Gość: Bilar Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 26.08.08, 08:26
      Ciekawa jestem bardzo, co to za tajemnicza spółka, mająca doświadczenie w
      prowadzeniu schroniska? A Pan prezydent nie musi się martwić, że coś się
      popsuje, bo ile to czasu zostało mu do końca kadencji? Chyba nie tak wiele,
      sprzątać po nim będzie następca. I tylko psów będzie szkoda i ludzi, którzy z
      sercem się nimi opiekowali.
      • Gość: nemo Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.08, 08:45
        Zaciekawiło mnie to zestawienie - na bezdomnego 140 zł/mies. na psa 128 zł/mies.
        Wolę jednak aby urząd dopłacał więcej do człowieka...
        • Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 26.08.08, 10:02
          Według mnie nie ma żadnego znaczenia, ile miasto dopłaca do bezdomnego
          człowieka, a ile do bezdomnego psa. Ta kwota wynika po prostu z konieczności
          zapewnienia humanitarnych warunków jednym i drugim, jak widać utrzymanie psa nie
          jest tanie. Więc na czym UM zamierza zaoszczędzić?
        • Gość: Basia1968 Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:58
          Ja tam wolę żeby więcej miasto dopłacało do psa niż człowieka. Bo człowiek
          pójdzie i przechleje, a zresztą niech się do roboty weźmie - SAM SOBIE POŚCIELIŁ
          TAK TEZ SIĘ WYSYPIA - a zwierze jest zdane wyłącznie na człowieka - a że stało
          się bezdomne, to nie jego wina tylko jakiegoś palanta, które je porzucił. A
          skoro jesteśmy tak odpowiedzialnym społeczeństwem, to bierzmy odpowiedzialność
          za uczynki takich właśnie palantów.
          • Gość: Dr Psychol Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.19.165.7.osk.enformatic.pl 27.08.08, 22:47
            Jak to sam sobie poscielił i sam sie wysypia? Od kiedy to człowiek
            jest demiurgiem odpowiedzialnym za swoje narodziny i swój los na tym
            swiecie? Ciekawe czy byś tak szczekał gdybys urodził się jako 8
            dziecko alkoholika, którego egzystencja to jeden nieustanny koszmar,
            albo straciłbys nagle cały dorobek życia i wylądował na ulicy. Nie
            wspomnę o tym że często bezdomni są schorowanymi, zniszczonymi
            życiem ludźmi którzy nie mają szans na leczenie ani podjęcie
            normalnej pracy a co za tym idzie na wyjscie z bezdomnosci i biedy.
            Bez przesady.
    • Gość: bb Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 88.156.161.* 26.08.08, 09:26
      A ja uważam,że człowiek ,który żytje na ulicy jest często sam spobie
      winny! a zwierzaki które trafiają na ulice są winne tego,że miały
      złych panów !
      Kasa , żawsze kasa . podejrzewam,ze schronisko może zostać
      zliwidowane , bo właśnie w tym miejscu "INWESTOR STRATEGICZNY" myśli
      wybudować nowe obiekty biourowo-handlowe , pewno liczą na to,że po
      cichu przeniosą schronisko w in ne miejsce , a plac jest plac !
      Nie znam pani Haliny ale z tego co słyszałam o tej pani jest to
      osoba całym sercem oddana zwierzętom , więc dlaczego nie pozwolić
      jej nadal opiekować się bezdomnymi psami ? Chyba ,że chcemy mieć w
      Rzeszowie aferę jak w Orzechowicach.
      • po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 26.08.08, 11:50
        Nie wierzę w żadne magiczne "konsorcjum". Na wywózce śmieci owszem,
        można oszczędzać i ciąć koszty, ale na utrzymaniu żywych istot -
        jakoś nie bardzo. W grę może wchodzić wyłącznie jedno -
        eksterminacja.
        Chyba nikt, kto myśli realnie nie da sobie mydlić oczu tanim
        demagogicznym chwytem z porównaniem utrzymania zwierząt do
        utrzymania bezdomnych. Wielu z nich dorabia sobie zbieraniem złomu,
        czy drobnymi pracami, nie tak dawno był o tym materiał w naszej TV,
        a tu proszę, tekst z sieci, co prawda nie o Rzeszowie, ale ja
        osobiście zetknęłam się z pracownikami mieszkającymi "U Alberta" -
        www.lodolamacz.pl/maj07/txt/bezdomnosc_na_etacie.html
        Więc niech szanowny wiceprezydent się nie kompromituje.
        Zwierzęta w schronisku nie są w stanie na siebie zarobić. Nie mogą
        zabrać głosu w swej obronie, pikietować Ratusza, strajkować. Mogą za
        to niebawem umierać w cierpieniach. Na naszych oczach. Za
        przyzwoleniem i błogosławieństwem ludzi, którym oddaliśmy władzę.
        Pokazują oni teraz swoje prawdziwe oblicze.
    • Gość: Lola to jest tylko kwestią czasu kiedy stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:26
      nadal będzie sprawować pieczę nad schroniskiem dojdzie wreszcie do
      korupcji, stowarzyszenie powinno być organem kontrolnym,
      wspierajacym instytucję jaką jest schronisko, wystarczy, że zmieni
      sie prezes stowarzyszenia, albo nawet zarząd i wejdą tam osoby,
      którym tylko w słowach będzie zależało na zwierzętach, Zwierzę w
      odróznieniu od człowieka nie poskarży się, nie powie. W chwili kiedy
      stowarzyszenie ma pieczę na schroniskiem, to faktycznie nie ma
      żadnego organu kontrolnego, który mógłby sprawdzić warunki życia
      zwierząt w przystulisku. Stowarzyszenie powinno wspierać działalność
      schroniska, organizować zbiórki zywności, pieniędzy
      • po.prostu.ona Re: to jest tylko kwestią czasu kiedy stowarzysze 26.08.08, 15:04
        Nie bardzo rozumiem jaką korupcję masz na myśli i kto kogo ma niby
        korumpować? Widać, że nie masz pojęcia o działalności tego
        konkretnego Stowarzyszenia, a swoją wypowiedź opierasz na
        doniesieniach medialnych dotyczących np. PZPN.
        Rzeszowskie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt to nie jest jakiś
        moloch, wejdź sobie na jego stronę i poczytaj, poznaj temat, na jaki
        się wypowiadasz.
        I co, Stowarzyszenie ma zbierać pieniądze, a jakiś pan-nie-wiadomo-
        kto, spec od wywózki śmieci ma je wydawać na pensje swoje i kolegów?
        W jednym tylko masz rację - zwierzęta się nie poskarżą. Będą
        umierać z głodu w ciszy.
        Tak jak te
        pl.youtube.com/watch?v=rKSWwRykZJQ&feature=related
        Przymykając oczy na bezwzględność urzędników, wyrażamy na to zgodę.
        Chyba nikt normalny nie chce tego rodzaju "promocji" dla Rzeszowa.
    • Gość: rob Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:55
      Oczywiście, że utrzymanie psa, a szczególnie leczenie, kosztuje. Demagogią jest porównywanie kosztów utrzymanie bezdomnego, za którego ewentualne leczenie płaci ZUS, z kosztami utrzymania zwierząt w schronisku. Często trafiają tam one chore lub po wypadkach. Trzeba je leczyć, szczepić i sterylizować. Niestety słyszymy o schroniskach gdzie takie zwierzaki się po prostu usypia. Co jest drogie a co tanie można powiedzieć jak się porówna koszty w normalnych schroniskach z tymi, które ponosi Rzeszów. Z tego co wiem są one wyższe w wielu miastach
    • Gość: gosc z centralnej Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:11
      Wstyd ,aby tak oczywiste sprawy jak prowadzenie schroniska dla
      zwierzat na poziomie w duzym miescie wojewodzkim roznosily sie echem
      po kraju.
      Ograniczcie Panstwo w urzedach kase na ,tel.komorkowych
      sluzbowych,autach ,ktore spalaja mnostwo paliwa ,a niech zwierzaki
      maja humanitarne warunki wlasnie tu na Podkarpaciu ,gdzie
      towarzystwo takie ortodoksyjno katolickie,praktykujace,ale
      jednoczesnie mnostwo hipokryzji.
      Nie mozna zwierzat traktowac jak przedmioty.
    • Gość: malawaszka Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:23
      Kolejne konsorcjum - śmieciarze + dorobkiewicze - i oni niby mają zajmować się
      ŻYWYMI zwierzętami?! To nie są odpady!!! Chcecie utracić to na co Pani Derwisz
      pracowała tyle lat?! Zrobić z tego kolejne polskie piekło dla zwierząt??!!!

CAłA POLSKA śLEDZI Tą FARSę!
      • Gość: Mimi Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 16:07
        Z jednego z najlepiej zarzadzanych schronisk w Polsce zrobicie miesjce, gdzie
        zwierzeta beda masowo zabijane. Bo po co leczyc, karmic, jak mozna uspic?? Jakim
        cudem MPGK moze miec pojecie o prowadzeniu schroniska, popieram przedmowce,
        zaprzepascicie to na co P. Derwisz pracowala latami !! Ile daje miasto a ile
        schronisko i stowarzyszenie doklada od siebie to inna bajka. Mysliscie, ze
        jezeli zajmie sie tym MPGK dalej ludzie beda tak chetnie dawali, weterynarze
        beda pracowali za friko?? Nie sadze...
        Psy i koty nie sa winne temu, ze sa w schronisku, to ludzie, ich bezmyslnosci
        zgotowala im ten los.
        Po co sie czepiac czegos co dobrze dziala??
    • Gość: pomysłowy Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 83.11.234.* 26.08.08, 16:37
      Uważam, że MPGK powinno zastąpić Urząd Miasta z Prezydentem na
      czele. Może zrobią porządek w UM, przecież świetnie się na tym znają.
      A od psów i kotów jak najdalej?
      • Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:42
        Jeżeli nie zaczniemy czipować psów to co raz będzie iskrzyć między
        właścicielem ,,bezpańskich,, piesków czyli gminą a Towarzystwem
        Wzajemnej Adoracji lansowaną przez GW jako nieomylną, niezastąpioną
        organizacje zapewniającą starannie wyselekcjonowanej liczbie psów
        szczęśliwy pobyt w schronisku.
        A może w końcu zacząć egzekwować obowiązki ciążące na właścicielu.
        Zamiast co miesiąc wydawać 128zł na opike niech każdy za polowe tej
        ceny ma obowiązek zaczipować swojego psa.
        Kto powiedział że pies nie musi kosztować ?
        Musi a jak kogoś na niego nie stać niech nie męczy siebie psa i
        otoczenia.
        • Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:43
          Zapomniałem dodać że miałem pecha być rozjechanym w niedziele i może
          dlatego w schronisku mnie olali...
        • Gość: Mimi Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 08:40
          Wiesz, chipowanie swoja droga, kazdy pies powinien miec chip a wlasciciel
          puszczajacy psa luzem, czy wyrzucajacy go powinien placic ciezkie pieniadze za
          swe postepowanie.
          Ale tu sie rozchodzi o to co juz jest w schronisku :( Te zwierzeta nie sa
          niczemu winne i akurat P. Derwisz zapewnia im dobre warunki. Schronisko sobie
          radzi, zwierzaki maja dobrze. Wiec nie rozumiem dlaczego ma to przejac MPGK :(
          • po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 27.08.08, 11:08
            Nie rozumiem dlaczego osoba żywiąca wyraźnie jakieś osobiste
            animozje do RSOZ, usiłuje zepchnąć dyskusję na boczny tor. A jeżeli
            już o chipach mowa, to warto wiedzieć, że w wielu miejscowościach,
            nawet mniejszych od Rzeszowa (vide Grodzisk Mazowiecki) to WŁADZE
            MIASTA opłacają akcje chipowania zwierząt. Nasi włodarze, natomiast
            wolą potraktować zwierzęta jak odpady komunalne. Nie wiem, skąd taka
            mentalność. Ta słynna Polska B, to jak widać, stan umysłu.
            Szkoda tylko, że nie daje się działać ludziom, którzy chcą i
            dowiedli, że potrafią to zmienić.
            • Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:33
              jak na przyzwoitego ducha przystało moge odpisywać tylko w godzinach
              nocnych.
              Mam pytanie-a kto niby zabrania ludziom działać?
              Toż tylko rozchodzi się o kase i odwieczny dylemat czy nastawić się
              na jakość świadczonej usługi czy na ilość,
              Rzeszów wybrał pierwszą opcje i ograniczył możliwość wyłapywania
              wałęsających się piesków, a gdyby jeszcze poparł idee czipowania
              pieskow miałby zapewne o połowe mniej podopiecznych--
              • Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 28.08.08, 10:09
                nie rozumiem...
                ad. czipowanie - czy mamy przedstawić prezydentowi obywatelski projekt ustawy zobowiązującej właścicieli psów do ich czipowania i rejestrowania? a ja myślałam, że leży to w gestii władz miasta...
                ad. wyłapywanie wałęsających się piesków - o jakiej ograniczonej ilości piszesz? schronisko jest wypełnione po brzegi; kilka razy oddawałam znalezionego psa lub kota i nigdy nie zdarzyło się, aby pracownik schroniska odmówił przyjęcia, ba, sami po zwierzęta przyjeżdżają!
              • po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 28.08.08, 11:22
                Gość portalu: duch azora napisał(a):

> Rzeszów wybrał pierwszą opcje i ograniczył możliwość wyłapywania
                > wałęsających się piesków, a gdyby jeszcze poparł idee czipowania
                > pieskow miałby zapewne o połowe mniej podopiecznych--
                • Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 21:38
                  Tylko nie za darmo, mam nadzieje że czas komuny kiedy bezpański pies
                  był zgodnie z prawem odpadem komunalnym sie nie wrócą.
                  Każdy pies powinien mieć prawnego właściciela który ponosiłby pełną
                  odpowiedzialność za jego dobrostan.
                  Zanim zacząłem bujać w obłokach pełniłem służbe psa łańcuchowego w
                  jednej z pod rzesowskich miejscowości ztąd wiem jak mój miskodawca
                  obchodził się ze swoimi cielakami zanim nie nastał czas ich
                  kolczykowania--stękał kwękał ale zrozumiał że czas pokątnych
                  krawatek się skończył.
                  Czip psa podobnie jak kolczyk u cielaka zapewni mu prawne
                  bezpieczeństwo.
                  • po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 11:53
                    Owszem drogi duchu, być może niebawem nasze wspaniałe społeczeństwo
                    będzie tak bogate, że stówa za czip będzie kolokwialnie
                    mówiąc "pryszczem" i nikt nie będzie się oglądał na refundacje z
                    Urzędu Miasta, bo świadomość i odpowiedzialność ludzi tak wzrośnie,
                    ze nikomu do głowy nie przyjdzie by traktować zwierzę na równi z
                    odpadami komunalnymi. Wtedy i schroniska będą puste i zwierzaki
                    szczęśliwe.
                    Ale zanim te błogosławione czasy nastaną, pozwólmy, by to odpowiedni
                    ludzie z doświadczeniem opiekowali się porzuconymi i zaniedbanymi
                    stworzeniami, a służby komunalne niech robią swoje. A że mają co
                    robić, nawet bez schroniska na karku - widać gołym okiem w całym
                    Rzeszowie.
    • Gość: chikinchan Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.08.08, 19:55
      Czyzby Urzad Miasta chcial potraktowac zwierzeta jak zwykle smieci??!! Chyba nie
      tedy droga, prawda? Stowarzyszenie udowodnilo, ze potrafi bardzo dobrze
      prowadzic schronisko i ze podopieczni sa rzeczywiscie wazni. Dlaczego to zepsuc??
    • Gość: malawaszka Jak ta farsa ma się do planowanej zmiany Ustawy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 00:20
      Planowana jest przecież zmiana Ustawy o Ochronie Zwierząt - Pani Poseł Mucha
      postuluje m.in. o zapis, że schroniskami mogą zajmować się TYLKO organizacje
      PROzwierzęce, a nie cholerne miejskie wysypiska - i co jak wejdzie ustawa?
      Znowu będą robić przetargi i kombinować?!
    • Gość: Anna Semeniuk Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.nat.rsk.pl 28.08.08, 21:41
      Ma być tanio - czemu nie poprosić tu do nas Chińczyków? A ich rodzime "know how"
      jak postępować z psami i kotami może się okazać nader pożyteczne: powiedzmy
      jakaś jadłodajnia dla bezdomnych serwująca psinę
      i kocinę?! (Pan Prezydent Ustrobiński stosuje bardzo niecny chwyt
      socjotechniczny, oparty w dodatku na nieprawdziwych danych. Jeśli robi to
      świadomie, to sam chwyt jest wredny, a w zestawieniu z faktem minięcia się z
      prawdą o kosztach utrzymania zwierzaka w "Kundelku" to podłość.)
      A jakie kwalifikacje do prowadzenia schroniska ma MPGK? Słychać coś o jakimś
      konsorcjum: czyżby z chińskim "know how"? Podniosą Państwo przyłbicę?
    • Gość: sławek Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 08:20
      Jestem pracownikiem MPGK. Nie moge milczeć, gdy obraża się naszą
      załogę oraz naszego szefa, nazywając nas śmieciarzami i urzędasami.
      Jest nas ponad 200 osob. Pracujemy codziennie na oczach ludzi,
      wystarczy rozejrzeć sie po rzeszowskich ulicach, by dostrzec
      krzątające się pomarańczowe kamizelki z napisem MPGK.
      Jesli nasza firma wygra przetarg, bo zaproponuje gospodarzom miasta
      korzystniejsze warunki, to podejmiemy sie nowych zadań, z nie
      mniejszą ofiarnościa niż inni. My też kochamy zwierzęta. Dlaczemy
      mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez
      Stowarzyszenie pracownicy?
      W każdej ocenie wskazany jest umiar. Inaczej, można "popisać" się"
      chamstwem i demagogią.
      Sławek
      • Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 29.08.08, 10:24
        "Dlaczego mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez
        > Stowarzyszenie pracownicy?"
        obawiamy się tego zasadnie, ponieważ nie mają Państwo żadnego doświadczenia;
      • po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 12:02
        Gość portalu: sławek napisał(a):

> Jest nas ponad 200 osob. Pracujemy codziennie na oczach ludzi,
        > wystarczy rozejrzeć sie po rzeszowskich ulicach, by dostrzec
        > krzątające się pomarańczowe kamizelki z napisem MPGK.

I to jest Państwa miejsce pracy, a nie schronisko dla zwierząt.

> Jesli nasza firma wygra przetarg, bo zaproponuje gospodarzom
        miasta
        > korzystniejsze warunki, to podejmiemy sie nowych zadań, z nie
        > mniejszą ofiarnościa niż inni.

Ofiarność i gorliwość nie zastąpi braku pieniędzy, gdy przyjdzie
        wyżywić i leczyć zwierzęta. Poza tym, to nie GOSPODARZOM MIASTA
        macie Państwo w razie (nie daj Bóg) wygranego przetargu zapewnić jak
        najkorzystniejsze warunki. Czy Panu się coś nie pomyliło?

My też kochamy zwierzęta. Dlaczemy
        > mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez
        > Stowarzyszenie pracownicy?

Ponieważ nie macie Państwo żadnego doświadczenia w tym względzie, a
        opieka nad żywymi stworzeniami to nie to samo, z czym macie Państwo
        do czynienia w swej codziennej pracy na naszych oczach. Nawiasem
        mówiąc, jako obywatel tego miasta płacący nieliche podatki,
        wolałabym, aby WIĘCEJ Państwa pracy było na tych ulicach widać.

> W każdej ocenie wskazany jest umiar. Inaczej, można "popisać" się"
        > chamstwem i demagogią.

Owszem proszę pana, i sugeruję mieć to na względzie.

Uderzono w stół i od
        • Gość: spostrzegawczy Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 84.38.160.* 29.08.08, 14:01
          Jest taka ustawa, pt. Ustawa o ochronie zwierząt. Ja wiem, że w
          Polsce ustawy powstają po to, by nikt na nie nie zwracał uwagi, ale
          mimo wszystko:

Art. 3.
          W celu realizacji przepisów ustawy właściwe organy administracji
          rządowej i samorządu terytorialnego współdziałają z samorządem
          lekarsko-weterynaryjnym, Państwową Inspekcją Weterynaryjną oraz z
          innymi instytucjami i organizacjami społecznymi, których statutowym
          celem działania jest ochrona zwierząt.

I mam w związku z tym takie pytanie - czy MPGK ma w swym statucie
          wpisaną ochronę zwierząt jako cel działania?
          Pytanie retoryczne, statut jest tu i można sprawdzić
          www.bip.um.rzeszow.pl/440,441/441/
          Przy okazji, do jakich zadań będzie zaliczone prowadzenie schroniska?
          Bo do wyboru mamy:
          - wywóz śmieci i ich utylizacja
          - usługi sanitarne i pokrewne
          - usługi pogrzebowe i cmentarne
          ewentualnie
          - budowa i zagospodarowanie zieleni miejskiej,
          - letnie i zimowe oczyszczanie ulic i chodników
          Formalnie baaaardzo interesujące.
        • rrooda Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 14:29
          Chciałabym się dowiedzieć, jakie kwalifikacje mają pracownicy MPGK
          do zajmowania się bezdomnymi zwierzętami?
          Tak konkretnie:mamy xxx weterynarzy, xx techników, xx osób z
          doświadczeniem xxlat nabytym w xx, oraz xx wolontariuszy.
          A tworzenie "konsorcjum" z firmą z np. z Katowic czy Kielc jest dla
          mnie przerostem formy nad treścią-w jaki sposób będą udzielane rady
          czy komentarze, za pomocą skype'a czy gg?
          Absolutnie nie chcę nikogo obrażać, ale zbieranie śmieci z
          kubłów/zamiatanieulic/sadzenie kwiatków/podlewanie tychże - a przy
          takich zajęciach widuję "krzątające się pomarańczowe kamizelki z
          napisem MPGK",wymaga zdecydowanie innych umiejętności niż zajmowanie
          się ciężko chorymi(zazwyczaj) zwierzętami.
          A argument o kwotach wydawanych na bezdomnego vs na zwierzę jest
          całkowitą demagogią.
          Reasumując, każdy powinien zajmować sie tym czym umie i chce.
          Jedni zwierzętami, inni niekoniecznie
    • Gość: mmm Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 84.38.160.* 01.09.08, 18:54
      To skandal!Jedno z najlepszych, a może nawet najlepiej zarządzanych i
      prowadzonych schronisk w Polsce nie może dalej DOBRZE funkcjonować bo komuś
      zależy na prowadzeniu własnych interesów?Ludzie od oczyszczania miasta mają
      zajmować się zwierzętami a profesjonaliści maja być odsunięci od swoich
      zadań???To chyba tylko w tym chorym kraju jest możliwe!Wstyd i skandal!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka