Gość: pro-se IP: 70.91.33.* 25.08.08, 23:09 Jest jasne ze trzeba dac stanowiska ,pobory, zatrudnienie "nowym" starym znajomym i rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: 83.25.174.* 26.08.08, 07:06 powinno wykonywać prac, które mają wykonywać instytucje w sposób profesjonalny, także prowadzeniem schronisk powinny zajmować się instytucje urzędowe. Stowarzyszenie natomiat jako organ społeczny powinno wspierać a także kontrolować czy firma obsługujaca schronisko wykonuje opiekę i nadzór nad zwierzetami w sposób prawidłowy, w razie zauważonych nieprawidłowości podejmowac interwencje z kierowaniem wobec winnych zwinień skarg do organów ścigania włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie 26.08.08, 08:05 A cóż to znowu za bzdura?? Profesjonalną opiekę nad zwierzetami wg jakiegoś ferencowskiego urzędasa, który to napisał, ma zapewnić spółka znająca się na wywózce śmieci a nie stowarzyszenie zajmujące się tym od 10 lat?? A jakie nieprawidłowości moze stowarzyszenie dojrzeć w sytuacji, gdy nikt nie będzie nic widział i słyszał a uśmiercane zwierzęta zginą gdzieś w papierach? "Nadzór nad zwierzętami" - ręce opadają. Wracaj urzędniczku do swoich czynności materialno - technicznych. Ferenc zapewne przygotowuje stołki przed upływem kadencji, musi popupychać totumfackich. Rzygać mi się już chce od tego prezydenta. Naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixie Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.pronet.lublin.pl 26.08.08, 17:24 jasne.... i według "as" profesjonalną instytucją do opieki nad zwierzętami jest przedsiębiorstwo zajmujące się śmieciami... Stowarzyszenia z reguły powołują osoby, które niekoniecznie z racji wykonywanego zawodu ale z powołania, chęci i umiejętności nabytych przez wieloletnie często DOŚWIADCZENIE potrafią zająć się takim przedsięwzięciem w praktyce. Tymczasem tu traktuje się schronisko jak wysypisko odpadów... I owszem - obawiam się, że organizacje pro-zwierzęce będą miały w takiej sytuacji co robić w Rzeszowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: 83.17.113.* 26.08.08, 21:40 Ja widziałam schroniska prowadzone przez instytucje urzędowe. I takiego koszmaru nie życzę nikomu. Tylko osoby z powołaniem i pasją są w stanie udźwignąć takie wyzwanie.RSOZ jako jeden z nieliczny podołał takiemu wyzwaniu i to schronisko jest przez wielu ludzi uważane za wzorowo prowadzone, ma program i cel do którego dąży, czyli ograniczenie bezdomności zwierząt. Nie zmarnujcie tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia1968 Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:53 No szlag mnie trafi za chwile. Człowieku /as/ czy Ty widziałeś kiedykolwiek instytucje urzędowe, które znają się na prowadzeniu schronisk dla zwierząt???? Podaj chociaż jedno schronisko w Polsce, które jest prowadzone przez urzędasów i które działa i wygląda tak jak KUNDELEK!!! CZEKAMY WSZYSCY Z NIECIERPLIWOŚCIA NA PRZYKŁADY!!!! To powinni prowadzić ludzie, którzy kochają zwierzęta, którzy poświęcają im czas. Wy urzędasy zrobicie nowe Krzyczki w Rzeszowie - chcecie pewnie medialnego rozgłosu??? Na pewno nie obędzie się bez wizyty TVN, Polsatu czy innych prężnych sieci telewizyjnych - MIŁOŚNIKÓW ZWIERZĄT JEST NA SZCZĘŚCIE CORAZ WIĘCEJ!!! A urzędy niech lepiej szukają kasy u siebie tzn. niech mniej wydają na komórki, kaweczki, wozy, wyjazdy, wycieczki itp. Szok!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielkie Oczy Re: Żadne stowarzyszenie jako organ społeczny nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 22:34 Aż zrobiły mi się wielkie oczy! A gdzie były te instytucje 10 lat temu??? Teraz jak schronisko ma renomę, działa to łapy się wyciągają. Bardzo dziwne obyczaje. Porównywanie kosztow utrzymania bezdomnych umpów i nierobów (prosze im kupić miotły - niech na te pieniądze zarobią sprzątaniem choćby w schronisku!!! albo niech grabią skoszone trawy, ktore zostawia się na pseudotrawnikach i hoduje grzyby!)z utzymaniem psów jest bez sensu!!! Psy nie zarobią na siebie - ludzie mogą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilar Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 26.08.08, 08:26 Ciekawa jestem bardzo, co to za tajemnicza spółka, mająca doświadczenie w prowadzeniu schroniska? A Pan prezydent nie musi się martwić, że coś się popsuje, bo ile to czasu zostało mu do końca kadencji? Chyba nie tak wiele, sprzątać po nim będzie następca. I tylko psów będzie szkoda i ludzi, którzy z sercem się nimi opiekowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.08, 08:45 Zaciekawiło mnie to zestawienie - na bezdomnego 140 zł/mies. na psa 128 zł/mies. Wolę jednak aby urząd dopłacał więcej do człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 26.08.08, 10:02 Według mnie nie ma żadnego znaczenia, ile miasto dopłaca do bezdomnego człowieka, a ile do bezdomnego psa. Ta kwota wynika po prostu z konieczności zapewnienia humanitarnych warunków jednym i drugim, jak widać utrzymanie psa nie jest tanie. Więc na czym UM zamierza zaoszczędzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia1968 Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 11:58 Ja tam wolę żeby więcej miasto dopłacało do psa niż człowieka. Bo człowiek pójdzie i przechleje, a zresztą niech się do roboty weźmie - SAM SOBIE POŚCIELIŁ TAK TEZ SIĘ WYSYPIA - a zwierze jest zdane wyłącznie na człowieka - a że stało się bezdomne, to nie jego wina tylko jakiegoś palanta, które je porzucił. A skoro jesteśmy tak odpowiedzialnym społeczeństwem, to bierzmy odpowiedzialność za uczynki takich właśnie palantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Psychol Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.19.165.7.osk.enformatic.pl 27.08.08, 22:47 Jak to sam sobie poscielił i sam sie wysypia? Od kiedy to człowiek jest demiurgiem odpowiedzialnym za swoje narodziny i swój los na tym swiecie? Ciekawe czy byś tak szczekał gdybys urodził się jako 8 dziecko alkoholika, którego egzystencja to jeden nieustanny koszmar, albo straciłbys nagle cały dorobek życia i wylądował na ulicy. Nie wspomnę o tym że często bezdomni są schorowanymi, zniszczonymi życiem ludźmi którzy nie mają szans na leczenie ani podjęcie normalnej pracy a co za tym idzie na wyjscie z bezdomnosci i biedy. Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 88.156.161.* 26.08.08, 09:26 A ja uważam,że człowiek ,który żytje na ulicy jest często sam spobie winny! a zwierzaki które trafiają na ulice są winne tego,że miały złych panów ! Kasa , żawsze kasa . podejrzewam,ze schronisko może zostać zliwidowane , bo właśnie w tym miejscu "INWESTOR STRATEGICZNY" myśli wybudować nowe obiekty biourowo-handlowe , pewno liczą na to,że po cichu przeniosą schronisko w in ne miejsce , a plac jest plac ! Nie znam pani Haliny ale z tego co słyszałam o tej pani jest to osoba całym sercem oddana zwierzętom , więc dlaczego nie pozwolić jej nadal opiekować się bezdomnymi psami ? Chyba ,że chcemy mieć w Rzeszowie aferę jak w Orzechowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 26.08.08, 11:50 Nie wierzę w żadne magiczne "konsorcjum". Na wywózce śmieci owszem, można oszczędzać i ciąć koszty, ale na utrzymaniu żywych istot - jakoś nie bardzo. W grę może wchodzić wyłącznie jedno - eksterminacja. Chyba nikt, kto myśli realnie nie da sobie mydlić oczu tanim demagogicznym chwytem z porównaniem utrzymania zwierząt do utrzymania bezdomnych. Wielu z nich dorabia sobie zbieraniem złomu, czy drobnymi pracami, nie tak dawno był o tym materiał w naszej TV, a tu proszę, tekst z sieci, co prawda nie o Rzeszowie, ale ja osobiście zetknęłam się z pracownikami mieszkającymi "U Alberta" - www.lodolamacz.pl/maj07/txt/bezdomnosc_na_etacie.html Więc niech szanowny wiceprezydent się nie kompromituje. Zwierzęta w schronisku nie są w stanie na siebie zarobić. Nie mogą zabrać głosu w swej obronie, pikietować Ratusza, strajkować. Mogą za to niebawem umierać w cierpieniach. Na naszych oczach. Za przyzwoleniem i błogosławieństwem ludzi, którym oddaliśmy władzę. Pokazują oni teraz swoje prawdziwe oblicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola to jest tylko kwestią czasu kiedy stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:26 nadal będzie sprawować pieczę nad schroniskiem dojdzie wreszcie do korupcji, stowarzyszenie powinno być organem kontrolnym, wspierajacym instytucję jaką jest schronisko, wystarczy, że zmieni sie prezes stowarzyszenia, albo nawet zarząd i wejdą tam osoby, którym tylko w słowach będzie zależało na zwierzętach, Zwierzę w odróznieniu od człowieka nie poskarży się, nie powie. W chwili kiedy stowarzyszenie ma pieczę na schroniskiem, to faktycznie nie ma żadnego organu kontrolnego, który mógłby sprawdzić warunki życia zwierząt w przystulisku. Stowarzyszenie powinno wspierać działalność schroniska, organizować zbiórki zywności, pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: to jest tylko kwestią czasu kiedy stowarzysze 26.08.08, 15:04 Nie bardzo rozumiem jaką korupcję masz na myśli i kto kogo ma niby korumpować? Widać, że nie masz pojęcia o działalności tego konkretnego Stowarzyszenia, a swoją wypowiedź opierasz na doniesieniach medialnych dotyczących np. PZPN. Rzeszowskie Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt to nie jest jakiś moloch, wejdź sobie na jego stronę i poczytaj, poznaj temat, na jaki się wypowiadasz. I co, Stowarzyszenie ma zbierać pieniądze, a jakiś pan-nie-wiadomo- kto, spec od wywózki śmieci ma je wydawać na pensje swoje i kolegów? W jednym tylko masz rację - zwierzęta się nie poskarżą. Będą umierać z głodu w ciszy. Tak jak te pl.youtube.com/watch?v=rKSWwRykZJQ&feature=related Przymykając oczy na bezwzględność urzędników, wyrażamy na to zgodę. Chyba nikt normalny nie chce tego rodzaju "promocji" dla Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:55 Oczywiście, że utrzymanie psa, a szczególnie leczenie, kosztuje. Demagogią jest porównywanie kosztów utrzymanie bezdomnego, za którego ewentualne leczenie płaci ZUS, z kosztami utrzymania zwierząt w schronisku. Często trafiają tam one chore lub po wypadkach. Trzeba je leczyć, szczepić i sterylizować. Niestety słyszymy o schroniskach gdzie takie zwierzaki się po prostu usypia. Co jest drogie a co tanie można powiedzieć jak się porówna koszty w normalnych schroniskach z tymi, które ponosi Rzeszów. Z tego co wiem są one wyższe w wielu miastach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z centralnej Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:11 Wstyd ,aby tak oczywiste sprawy jak prowadzenie schroniska dla zwierzat na poziomie w duzym miescie wojewodzkim roznosily sie echem po kraju. Ograniczcie Panstwo w urzedach kase na ,tel.komorkowych sluzbowych,autach ,ktore spalaja mnostwo paliwa ,a niech zwierzaki maja humanitarne warunki wlasnie tu na Podkarpaciu ,gdzie towarzystwo takie ortodoksyjno katolickie,praktykujace,ale jednoczesnie mnostwo hipokryzji. Nie mozna zwierzat traktowac jak przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malawaszka Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 14:23 Kolejne konsorcjum - śmieciarze + dorobkiewicze - i oni niby mają zajmować się ŻYWYMI zwierzętami?! To nie są odpady!!! Chcecie utracić to na co Pani Derwisz pracowała tyle lat?! Zrobić z tego kolejne polskie piekło dla zwierząt??!!! CAłA POLSKA śLEDZI Tą FARSę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 16:07 Z jednego z najlepiej zarzadzanych schronisk w Polsce zrobicie miesjce, gdzie zwierzeta beda masowo zabijane. Bo po co leczyc, karmic, jak mozna uspic?? Jakim cudem MPGK moze miec pojecie o prowadzeniu schroniska, popieram przedmowce, zaprzepascicie to na co P. Derwisz pracowala latami !! Ile daje miasto a ile schronisko i stowarzyszenie doklada od siebie to inna bajka. Mysliscie, ze jezeli zajmie sie tym MPGK dalej ludzie beda tak chetnie dawali, weterynarze beda pracowali za friko?? Nie sadze... Psy i koty nie sa winne temu, ze sa w schronisku, to ludzie, ich bezmyslnosci zgotowala im ten los. Po co sie czepiac czegos co dobrze dziala?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysłowy Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 83.11.234.* 26.08.08, 16:37 Uważam, że MPGK powinno zastąpić Urząd Miasta z Prezydentem na czele. Może zrobią porządek w UM, przecież świetnie się na tym znają. A od psów i kotów jak najdalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:42 Jeżeli nie zaczniemy czipować psów to co raz będzie iskrzyć między właścicielem ,,bezpańskich,, piesków czyli gminą a Towarzystwem Wzajemnej Adoracji lansowaną przez GW jako nieomylną, niezastąpioną organizacje zapewniającą starannie wyselekcjonowanej liczbie psów szczęśliwy pobyt w schronisku. A może w końcu zacząć egzekwować obowiązki ciążące na właścicielu. Zamiast co miesiąc wydawać 128zł na opike niech każdy za polowe tej ceny ma obowiązek zaczipować swojego psa. Kto powiedział że pies nie musi kosztować ? Musi a jak kogoś na niego nie stać niech nie męczy siebie psa i otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:43 Zapomniałem dodać że miałem pecha być rozjechanym w niedziele i może dlatego w schronisku mnie olali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 08:40 Wiesz, chipowanie swoja droga, kazdy pies powinien miec chip a wlasciciel puszczajacy psa luzem, czy wyrzucajacy go powinien placic ciezkie pieniadze za swe postepowanie. Ale tu sie rozchodzi o to co juz jest w schronisku :( Te zwierzeta nie sa niczemu winne i akurat P. Derwisz zapewnia im dobre warunki. Schronisko sobie radzi, zwierzaki maja dobrze. Wiec nie rozumiem dlaczego ma to przejac MPGK :( Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 27.08.08, 11:08 Nie rozumiem dlaczego osoba żywiąca wyraźnie jakieś osobiste animozje do RSOZ, usiłuje zepchnąć dyskusję na boczny tor. A jeżeli już o chipach mowa, to warto wiedzieć, że w wielu miejscowościach, nawet mniejszych od Rzeszowa (vide Grodzisk Mazowiecki) to WŁADZE MIASTA opłacają akcje chipowania zwierząt. Nasi włodarze, natomiast wolą potraktować zwierzęta jak odpady komunalne. Nie wiem, skąd taka mentalność. Ta słynna Polska B, to jak widać, stan umysłu. Szkoda tylko, że nie daje się działać ludziom, którzy chcą i dowiedli, że potrafią to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:33 jak na przyzwoitego ducha przystało moge odpisywać tylko w godzinach nocnych. Mam pytanie-a kto niby zabrania ludziom działać? Toż tylko rozchodzi się o kase i odwieczny dylemat czy nastawić się na jakość świadczonej usługi czy na ilość, Rzeszów wybrał pierwszą opcje i ograniczył możliwość wyłapywania wałęsających się piesków, a gdyby jeszcze poparł idee czipowania pieskow miałby zapewne o połowe mniej podopiecznych-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 28.08.08, 10:09 nie rozumiem... ad. czipowanie - czy mamy przedstawić prezydentowi obywatelski projekt ustawy zobowiązującej właścicieli psów do ich czipowania i rejestrowania? a ja myślałam, że leży to w gestii władz miasta... ad. wyłapywanie wałęsających się piesków - o jakiej ograniczonej ilości piszesz? schronisko jest wypełnione po brzegi; kilka razy oddawałam znalezionego psa lub kota i nigdy nie zdarzyło się, aby pracownik schroniska odmówił przyjęcia, ba, sami po zwierzęta przyjeżdżają! Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 28.08.08, 11:22 Gość portalu: duch azora napisał(a): > Rzeszów wybrał pierwszą opcje i ograniczył możliwość wyłapywania > wałęsających się piesków, a gdyby jeszcze poparł idee czipowania > pieskow miałby zapewne o połowe mniej podopiecznych-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch azora Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 21:38 Tylko nie za darmo, mam nadzieje że czas komuny kiedy bezpański pies był zgodnie z prawem odpadem komunalnym sie nie wrócą. Każdy pies powinien mieć prawnego właściciela który ponosiłby pełną odpowiedzialność za jego dobrostan. Zanim zacząłem bujać w obłokach pełniłem służbe psa łańcuchowego w jednej z pod rzesowskich miejscowości ztąd wiem jak mój miskodawca obchodził się ze swoimi cielakami zanim nie nastał czas ich kolczykowania--stękał kwękał ale zrozumiał że czas pokątnych krawatek się skończył. Czip psa podobnie jak kolczyk u cielaka zapewni mu prawne bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 11:53 Owszem drogi duchu, być może niebawem nasze wspaniałe społeczeństwo będzie tak bogate, że stówa za czip będzie kolokwialnie mówiąc "pryszczem" i nikt nie będzie się oglądał na refundacje z Urzędu Miasta, bo świadomość i odpowiedzialność ludzi tak wzrośnie, ze nikomu do głowy nie przyjdzie by traktować zwierzę na równi z odpadami komunalnymi. Wtedy i schroniska będą puste i zwierzaki szczęśliwe. Ale zanim te błogosławione czasy nastaną, pozwólmy, by to odpowiedni ludzie z doświadczeniem opiekowali się porzuconymi i zaniedbanymi stworzeniami, a służby komunalne niech robią swoje. A że mają co robić, nawet bez schroniska na karku - widać gołym okiem w całym Rzeszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chikinchan Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.08.08, 19:55 Czyzby Urzad Miasta chcial potraktowac zwierzeta jak zwykle smieci??!! Chyba nie tedy droga, prawda? Stowarzyszenie udowodnilo, ze potrafi bardzo dobrze prowadzic schronisko i ze podopieczni sa rzeczywiscie wazni. Dlaczego to zepsuc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malawaszka Jak ta farsa ma się do planowanej zmiany Ustawy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 00:20 Planowana jest przecież zmiana Ustawy o Ochronie Zwierząt - Pani Poseł Mucha postuluje m.in. o zapis, że schroniskami mogą zajmować się TYLKO organizacje PROzwierzęce, a nie cholerne miejskie wysypiska - i co jak wejdzie ustawa? Znowu będą robić przetargi i kombinować?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Semeniuk Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.nat.rsk.pl 28.08.08, 21:41 Ma być tanio - czemu nie poprosić tu do nas Chińczyków? A ich rodzime "know how" jak postępować z psami i kotami może się okazać nader pożyteczne: powiedzmy jakaś jadłodajnia dla bezdomnych serwująca psinę i kocinę?! (Pan Prezydent Ustrobiński stosuje bardzo niecny chwyt socjotechniczny, oparty w dodatku na nieprawdziwych danych. Jeśli robi to świadomie, to sam chwyt jest wredny, a w zestawieniu z faktem minięcia się z prawdą o kosztach utrzymania zwierzaka w "Kundelku" to podłość.) A jakie kwalifikacje do prowadzenia schroniska ma MPGK? Słychać coś o jakimś konsorcjum: czyżby z chińskim "know how"? Podniosą Państwo przyłbicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 08:20 Jestem pracownikiem MPGK. Nie moge milczeć, gdy obraża się naszą załogę oraz naszego szefa, nazywając nas śmieciarzami i urzędasami. Jest nas ponad 200 osob. Pracujemy codziennie na oczach ludzi, wystarczy rozejrzeć sie po rzeszowskich ulicach, by dostrzec krzątające się pomarańczowe kamizelki z napisem MPGK. Jesli nasza firma wygra przetarg, bo zaproponuje gospodarzom miasta korzystniejsze warunki, to podejmiemy sie nowych zadań, z nie mniejszą ofiarnościa niż inni. My też kochamy zwierzęta. Dlaczemy mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez Stowarzyszenie pracownicy? W każdej ocenie wskazany jest umiar. Inaczej, można "popisać" się" chamstwem i demagogią. Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilar Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: *.rzeszow158.tnp.pl 29.08.08, 10:24 "Dlaczego mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez > Stowarzyszenie pracownicy?" obawiamy się tego zasadnie, ponieważ nie mają Państwo żadnego doświadczenia; Odpowiedz Link Zgłoś
po.prostu.ona Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 12:02 Gość portalu: sławek napisał(a): > Jest nas ponad 200 osob. Pracujemy codziennie na oczach ludzi, > wystarczy rozejrzeć sie po rzeszowskich ulicach, by dostrzec > krzątające się pomarańczowe kamizelki z napisem MPGK. I to jest Państwa miejsce pracy, a nie schronisko dla zwierząt. > Jesli nasza firma wygra przetarg, bo zaproponuje gospodarzom miasta > korzystniejsze warunki, to podejmiemy sie nowych zadań, z nie > mniejszą ofiarnościa niż inni. Ofiarność i gorliwość nie zastąpi braku pieniędzy, gdy przyjdzie wyżywić i leczyć zwierzęta. Poza tym, to nie GOSPODARZOM MIASTA macie Państwo w razie (nie daj Bóg) wygranego przetargu zapewnić jak najkorzystniejsze warunki. Czy Panu się coś nie pomyliło? My też kochamy zwierzęta. Dlaczemy > mamy być gorszymi opiekunami psów i kotów niż wynajęci przez > Stowarzyszenie pracownicy? Ponieważ nie macie Państwo żadnego doświadczenia w tym względzie, a opieka nad żywymi stworzeniami to nie to samo, z czym macie Państwo do czynienia w swej codziennej pracy na naszych oczach. Nawiasem mówiąc, jako obywatel tego miasta płacący nieliche podatki, wolałabym, aby WIĘCEJ Państwa pracy było na tych ulicach widać. > W każdej ocenie wskazany jest umiar. Inaczej, można "popisać" się" > chamstwem i demagogią. Owszem proszę pana, i sugeruję mieć to na względzie. Uderzono w stół i od Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spostrzegawczy Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 84.38.160.* 29.08.08, 14:01 Jest taka ustawa, pt. Ustawa o ochronie zwierząt. Ja wiem, że w Polsce ustawy powstają po to, by nikt na nie nie zwracał uwagi, ale mimo wszystko: Art. 3. W celu realizacji przepisów ustawy właściwe organy administracji rządowej i samorządu terytorialnego współdziałają z samorządem lekarsko-weterynaryjnym, Państwową Inspekcją Weterynaryjną oraz z innymi instytucjami i organizacjami społecznymi, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. I mam w związku z tym takie pytanie - czy MPGK ma w swym statucie wpisaną ochronę zwierząt jako cel działania? Pytanie retoryczne, statut jest tu i można sprawdzić www.bip.um.rzeszow.pl/440,441/441/ Przy okazji, do jakich zadań będzie zaliczone prowadzenie schroniska? Bo do wyboru mamy: - wywóz śmieci i ich utylizacja - usługi sanitarne i pokrewne - usługi pogrzebowe i cmentarne ewentualnie - budowa i zagospodarowanie zieleni miejskiej, - letnie i zimowe oczyszczanie ulic i chodników Formalnie baaaardzo interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
rrooda Re: Przetarg na schronisko po raz trzeci 29.08.08, 14:29 Chciałabym się dowiedzieć, jakie kwalifikacje mają pracownicy MPGK do zajmowania się bezdomnymi zwierzętami? Tak konkretnie:mamy xxx weterynarzy, xx techników, xx osób z doświadczeniem xxlat nabytym w xx, oraz xx wolontariuszy. A tworzenie "konsorcjum" z firmą z np. z Katowic czy Kielc jest dla mnie przerostem formy nad treścią-w jaki sposób będą udzielane rady czy komentarze, za pomocą skype'a czy gg? Absolutnie nie chcę nikogo obrażać, ale zbieranie śmieci z kubłów/zamiatanieulic/sadzenie kwiatków/podlewanie tychże - a przy takich zajęciach widuję "krzątające się pomarańczowe kamizelki z napisem MPGK",wymaga zdecydowanie innych umiejętności niż zajmowanie się ciężko chorymi(zazwyczaj) zwierzętami. A argument o kwotach wydawanych na bezdomnego vs na zwierzę jest całkowitą demagogią. Reasumując, każdy powinien zajmować sie tym czym umie i chce. Jedni zwierzętami, inni niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Przetarg na schronisko po raz trzeci IP: 84.38.160.* 01.09.08, 18:54 To skandal!Jedno z najlepszych, a może nawet najlepiej zarządzanych i prowadzonych schronisk w Polsce nie może dalej DOBRZE funkcjonować bo komuś zależy na prowadzeniu własnych interesów?Ludzie od oczyszczania miasta mają zajmować się zwierzętami a profesjonaliści maja być odsunięci od swoich zadań???To chyba tylko w tym chorym kraju jest możliwe!Wstyd i skandal!!!! Odpowiedz Link Zgłoś