Forum   jod

jod

(284 wyniki)
  • Witam szukam lekarza w Krakowie i okolicach który stosuje terapię jodem ( płynem Lugola) w leczeniu tarczycy. jest lekarka (dr.n.med Danuta Myłek)która stosuje tą metodę ale przyjmuje w Stalowej Woli - więc daleko
  • www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/ w tomie 56 nr 6/2005 na stronie 1008.
  • szukałam w strarych wątkach ale nic konkretnego nie znalazłam, mozę obecne ciężarówki mi pomogą , Jestem w ciąży i nie wiem jak w końcu jest z tym jodem brać czy nie brać , do tej pory nie brałam , ale po wczorajszej wizycie u przypadkowej lekarki zaczełam sie zastanawiać czy dobrze robie , pani doktor mocno mnie nastraszyła ze jak najszybciej powinnam przyjmowac witaminy z jodem , biorę ale bez jodu . Cholernie boję się tego jodu bo już dwa razy m...
  • Mam lekką niedoczynnośc tarczycy i hashimoto. Mam pytanie odnosnie jodu w pozywieniu, witaminach... Czy nalezy go ograniczyć czy wręcz przeciwnie zażywać więcej. Pytam, bo otrzymuje wciąż sprzeczne informacje i głupieję:(
  • Witam. Dwa miesiące temu miałam podany jod z powodu nadczynności przy chorobie Gravesa-Basedowa. Nie było większych problemów, aż do teraz. Od około dwóch tygodni organizm zatrzymuje wodę. Czuję, że jestem obrzmiała na twarzy i cała spuchnięta, a także łzawią, pieką, bolą mnie oczy. Mam też problemy ze snem. Waga podskoczyła o 5 kg. Zrobiłam badania , a oto wyniki z dzisiejszego dnia: TSH - 90.133 [+] uIU/mL norma: 0.300 - 4.500; FT3 - 0,70 [-] pg/mL norma: 2.30 - 4.20; FT4 - 0.13 ...
  • Witam. Jestem w trakcie leczenia nadczynności, która ujawniła sie po porodzie. Od ponad roku jestem na podtrzymującej dawce thyrozolu (2,5mg 3razy w tyg.). Czas już odstawić leki i ponieważ mam stracha czy nadczynność nie wróci, zbieram informacje nt ew. dalszego leczenia. Endokrynolog do którego chodzę jest za jodem ,mam mała tarczycę o jednorodnej strukturze i prawiidłowej echogeniczności bez żadnych zmian, kolejny lekarz endo, powiedział że mógłby mi tarczycę usunąć w razie nawrotu (byłam ...
  • Jestem w 6 tyg ciąży. Mam Hashimoto , To moje wyniki: z sierpnia : FT4 24.36% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.71)] FT3 44.81% [ wynik 3.1, norma (2.02 - 4.43)] TSH 3 generacji: 2,42 ulU/ml norma 0,27-4,20 z września (Letrox 50) Tsh 2,83 ulUml 0,27-4,20 ATPO 13 U/ml norma <34 ATG 2412,0 IU/ml norma 0,0-115,0 w międzyczasie USG :Tarczyca ok, równa, wymiary idealne, unaczyniona ok tylko mały guzek jest ale do obserwacji Letrox zwiększony stopniowo do 100. z 12 listopa...
  • Witam! Dwa dni temu przy rutynowych ciążowych badaniach odkryłam, że mam niedoczynność tarczycy. Jestem w 12 tyg ciąży. Moje wyniki to: - ft3 - 5,15 (norma 3,13 - 6,76 , I trym 3,78- 5,97, II trym 3,21 - 5,45) - ft4 - 15,52 (norma 12,0 - 22,00, I trym 12,1 - 19,6, II trym 9,63-17,00) - tsh - 3,91 (norma 0,27-4,20, I trym 0,33 - 4,59, II trym 0,35 - 4,10) a dzień wcześniej w innym labo wynosiło 4,7, z tymże wieczorem tego dnia wzięłam 12, 5 authoryxu anty-TG - 211,6 (norm. <115, I tr...
  • zapasy starej wersji prenatalu (bez jodu) Niestety --napisałam do firmy z pytaniem czy ja dobrze widze, że jedyny preparat wit bez jodu - został w niego wzbogacony? Dzisiaj dostałam odp ---że tak . Zamieszczę odp jak tylko uzyskam na to zgodę przedstawiciela firmy Smutne pozdrowienia
  • zakładam nowy temat bo w tym poprzednim ciągle brak odpowiedzi pewno jest już za długi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=24712&w=90661995&a=92477486 Badanie oligobiopsyjne Nodulus colloides [M-71620] Rozlany koloid z domieszką krwi Nieliczne zanikowe tyreocyty wiem że biopsja była z dwóch guzków/ dwa wkłucia / a tych ognisk jest więcej i nie ma możliwości technicznych aby nakłuć wszystkie prosze o interpretacje tego wyniku Dostałem dzisiaj zawiadomienie Cyt"przed podję...
  • Miałam przedwczoraj urografię. Przed badaniem poprosiłam o kontrast bez jodu, na co lekarka zrobiła wielkie oczy i powiedziała że nie ma takich. Zdenerwowałam się, bo znam zasadę że jodu nie powinno się w takiej formie brać, ale byłam już przygotowana, nie jadłam od 12 poprzedniego dnia, wypiłam litry środka na przeczyszczenie no i mam niskie przeciwciała więc nie wycofałam się. Pierwsze w życiu wkłucie dożylne i podanie kontrastu zniosłam modelowo. Po badaniu jednak czułam się oszukana. Posz...
  • Przeczytałam ten wątek razem z artykułem forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105554798,105554798,Jod_w_ciazy_.html i z tego co zrozumiałam to nie wolno go brać . Mało tego mój endo mnie ostrzegał, żebym absolutnie nie łykała witamin dla ciężarnych, które zawierają jod. W ogóle odkąd choruję unikam jodu bo wcześniejsi endo też tłumaczyli mi, że jod w hashi jest niebezpieczny, zwłaszcza jak leczymy się euthyroxem to nie powinno się przyjmować jodu bo może to prowadzić np. do tego, że jakieś niegro...
  • Czy majac niedoczynnosc tarczycy (ale bez hashimoto, ani usg, ani przeciwciala nie sugeruja, ze mam hashimoto) mozna stosowac preparaty z jodem, np. takie jak dla ciezarnych?
  • Witam serdecznie! Jeśli ktoś zechce przeczytać o moich zmaganiach z chorobą, oceni ich sens, poradzi - co dalej?, z góry - dziękuję. Po 7-miu latach z Metizolem dostałam dawkę jodu - 15 mCi /4.11.2010/ - tuż przed jodem TSH = 0,191 Już po miesiącu wyniki wyglądały tak: TSH = 1,5 FT3 = 3,18 /norma 2 - 4/ FT4 = 1,11 /norma 0,93 - 1,7/ a w lutym 2011 TSH = 5,98, dostałam Euthyrox 25/50 /na zmianę przez 3 tyg./, dalej przez 2 miesiące brałam 50mg codziennie tydzień temu wyniki były j...
  • Do tej pory lekarka mi zakazywała jeść wszystko co zawiera jod a w tym filmie mówią co innego!! kompletnie zdurniałam!!!! vod.onet.pl/grunt-to-zdrowie,grunt-to-zdrowie,4592,2,4608,odcinek.html
  • Witam wszystkich! Jestem załamana, bo za 2 tyg mam przyjąć JOD 131. Najgorsze jest to , że zapomniałam jak lekarz na wizycie pół roku temu mówił, kiedy mam odstawić tabletki Thyrozol. Wydaje mi się , że właśnie 2 tyg przed podaniem Jodu, ale nie jestem pewna. Co robić???? najgorsze jeszcze że nie zapisał mi żadnych tabletek na wytrzesz oczu, a ponoć bierze się to w momencie podania jodu. Co robić, teraz mi najbardziej pasuje przyjęcie jodu, bo są wakacje i dzieci mogą wyjechać do babci któ...
  • Jestem w ciąży. Endo przepisała mi jod. Jaki może mieć wpływ przyjmowanie tego jodu na hormony ft3, tf4 i tsh? Spadek, wzrost czy żadnego wpływu nie powinno byc? Zauważyłam, że po jodzie mam kołatania serca...
  • Czy przy zapaleniu tarczycy (wysokie anty-TG i anty-TPO, Tsh, fT3 i fT4 w normie.USG wskazujące na zapalenie) mogę brać witaminy z jodem czy nie? Nie zapytałam endo i teraz jestesm w kropce... W tej chwili biorę tylko selen. Czy okłady z podgrzanej soli iwonickiej również są zakazane? Jestem na początku ciąży... Pozdrawiam :)
  • witam mam hashi, jestem w 20tc tsh w 18 tc poszło z 1,64 do 10, samopoczucie też poszło tylko że w dół, czuję się fatalnie ciążę zaczynałam na euthyrox75, potem raz w tygodniu brałam 100 od niecałych dwóch tygodni (czyli od 18tc) brałam 100, teraz endo zwiększył dawkę do 100/125 - na przemian a problem mam z jodem - endo (dość znany i chwalony w Poznaniu dr Ruchała) na początku ciąży zalecił witaminy z jodem teraz, w 20tc moja gin zdecydowanie i od zaraz zakazała brać jod w ogóle ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.