Dodaj do ulubionych

Ciąża a witaminy z jodem

28.11.12, 18:58
Jestem w 6 tyg ciąży. Mam Hashimoto , To moje wyniki:
z sierpnia :
FT4 24.36% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 44.81% [ wynik 3.1, norma (2.02 - 4.43)]
TSH 3 generacji: 2,42 ulU/ml norma 0,27-4,20

z września (Letrox 50)
Tsh 2,83 ulUml 0,27-4,20
ATPO 13 U/ml norma <34
ATG 2412,0 IU/ml norma 0,0-115,0

w międzyczasie USG :Tarczyca ok, równa, wymiary idealne, unaczyniona ok tylko mały guzek jest ale do obserwacji

Letrox zwiększony stopniowo do 100.

z 12 listopada:
TSH 0,178 Letrox zmniejszony stopniowo do 50.

Wtedy też okazało się, że jestem w ciąży.

Przed chwilą zadzwoniłam do endo z pytaniem czy witaminy mogą być z jodem czy nie? Podobno nie. Szukam takich bez i nie mogę znaleźć. Przez kilka dni brałam Prenatal z jodemuncertain czy mogłam tym zaszkodzić? i jakie witaminy są bez jodu? Co myślicie o moich wynikach? w maju miałam ciążę 10 tygodniową zatrzymaną. Szukałam przyczyny i myślę, że to tarczyca zawiniła.
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Ciąża a witaminy z jodem 29.11.12, 01:05
      Gosiu przede wszystkim zrób badania Ft3 i ft4 i to na ich podstawie a nie Tsh zmieniaj dawkę >dziecko będzie potrzebowało hormonów ,żeby sie prawidłowo rozwijać.Jeśli chodzi o witaminy to Falwit chyba nie ma jodu
      • devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 29.11.12, 12:39
        Koniecznie aktualne badania bez wzięcia tabletki.

Bez jodu jest Falvit i Elevit.
        • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 29.11.12, 14:08
          A Waszym zdaniem wyniki są bardzo zle? Jutro zrobię, nie będę czekać do poniedziałku.
          Myślicie, ze jest szansa na pozytywne rozwiązanie ciąży?
          https://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3kl889rctm.png
          • devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 29.11.12, 16:07
            Zrób całą trójcę tarczycową bez wzięcia tabletki. Tsh nie wolno się sugerować gdyż w ciąży może ono być nawet zerowe i jest niemiarodajne.

W Hashi i ciąży najważniejsze są ft3 i ft4, potem tsh.

Zrób badania i podaj wyniki razem z normami.

Oznacz też ferrytnę i poziom B12 to w ciązy lubi lecieć w dól.
            • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 29.11.12, 18:37
              Dziękuję za odp. Miałam zrobić w poniedziałek ale boję się, ze na niektóre wyniki będę musiała poczekać więc wybieram się jutro.
    • gosiablada Ratunku!! 30.11.12, 18:50
      Moja endo nie odbiera, a ja nie wiem co robić. Wyniki z dzisiaj:

Tyreotropina (TSH) 3,95 μIU/mL 0,270 — 4,200
      FT3 3,05 pg/ml 2,00 — 4,40
      FT4 ¯ 0,92 ng/dl 0,93 — 1,71
      Ferrytyna 34 ng/ml 13 — 150

B12 w opracowaniu
      • devilyn Re: Ratunku!! 30.11.12, 18:56
        Przelicz wyniki na % ft3 i ft4, na jakiej jesteś obecnie dawce?
        • gosiablada Re: Ratunku!! 30.11.12, 19:06
          Devilyn a są inne jednostki przy FT3 i ft4 to ma znaczenie?
          Po wpisaniu w kalkulator:
          FT4 -1.28% [wynik 0.92, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 43.75% [wynik 3.05, norma (2 - 4.4)]
          • devilyn Re: Ratunku!! 30.11.12, 19:43
            łoooo ft4 masz na minusie czyli w tkankach go nie masz...trzeba zwiększyć dawkę.
            • gosiablada Re: Ratunku!! 30.11.12, 19:47
              do 75 od jutra?
              źle to wpłynie na ciążę? czuję, że będzie źle.
              a nie trzeba przeliczyć ft3 i ft4 na tą samą jednostkę?
              Nigdzie nie mogę znaleźć jak się to robi.
    • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 30.11.12, 19:15
      Lekarka nie odbiera. Rozumiem, że są Andrzejki, no ale mogłaby ...

Pomożecie? Bardzo się boję...
      • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 08:48
        Jak przeliczyłam na jednostki pmol/l to wyszło mi tak:

FT4 15.00% [wynik 12.8, norma (11 - 23)]

FT3 61.71% [wynik 4.66, norma (2.5 - 6)]

Korzystałam ze strony: www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2&id3&id4=1224
    • aada1 Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 09:10
      Witaj
      Brałaś już 100 mg T4 po co zeszłaś do 50 mg znów?
      Sama sobie tak zmniejszyłaś dawkę?
      Musisz jak najszybciej zwiększyć przyjmowany hormon T4. Znów wejść na 100 mg dobowo.
      Zacznij od 75 mg parę dni a potem 100 mg. Za miesiąc znów badania.
      Nigdy więcej nie baw się w zmniejszanie leku samemu jak nie masz zrobionego kompletu badań i nie masz pojęcia o leczeniu.
      Masz teraz nauczkę.
      Lek zwiększony całkiem zostanie podany dla dziecka. Maleństwo jest teraz jak "pasożyt" w Twoim brzuszku. Dziecko wszystko wchłonie. Dla Ciebie mało zostanie wiec i samopoczucie Twoje może się utrzymywać dalej złe.
      Zrób dodatkowe badania o których pisały dziewczyny. Dodaj witaminę D3. Spokojnie bez nerwów. Hormon już zwiększysz. Ft4 musi iść już teraz w górę.

• gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 09:17
        Adaa ja sama bez konsultacji z endo nie zmniejszam dawki. To ona decyduje co i jak. Już sama zauważyłam, że popełniła błąd zmniejszając mi Letrox. dzisiaj wzięłam już 75, słuchając Waszych rad. Niestety w mojej okolicy nie ma żadnego innego endo. Ciążę prowadzę w prywatnej klinicie ale to ginekolog tylko. nie ma tam endo. Muszę poszukać kogoś konkretniejszego bo teraz trójkę tarczycową zrobiłam sama, wit B12 też i ferrytynę. ona tylko ciągle mówi o TSH...
        • devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 12:14
          Mi na 1 wizycie gin pow. na dzień dobry, że w ciązy nie patrzy na tsh bo jest ono niemariodajne i mam co miesiąc robić ft4 i ft3 bo one są najważniejsze.
        • aada1 Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 12:21
          Ja wiem, że idiotycznie to zabrzmi ale nie słuchaj lekarza tak do końca. Musisz mieć własny rozum też , lekarz też człowiek może się mylić albo na studiach nie przykładał się za bardzo na wykładach odnośnie tarczycy.
          O nadczynności mówimy wtedy jeśli jeden lub oba poziomy hormonów czyli FT4 i Ft3 są ponad normę. Wtedy dawkę trzeba zmniejszać.
          Natomiast przy hashi powinniśmy mieć hormony w granicy 60-80%. Często przy 90% dużo dziewczyn zaczyna czuć się dobrze dopiero.
          Przy zajściu w ciąże już na ślepo można zwiększyć dawkę o 25 mg. Zapotrzebowanie na nią bardzo wzrasta. Nawet jeśli hormony utrzymuje się na granicy 70%.
          Dlaczego sugeruje wejście za parę dni na 100 mg bo niedobór jest bardzo duży ft4 to po pierwsze a po drugie brałaś już taka dawkę organizm ja zna. Nie powinno być problemów. Im szybciej uda się podnieść poziom wolnych hormonów tym lepiej (wszystko w granicy rozsądku) Możesz łykać w początkowym okresie 75 mg rano a na noc dokładać 25 mg jak boisz się 100 mg od rana na czczo. To i tak się wchłonie spokojnie w nocy.
          ja bym postarała się na Twoim miejscu zrobić badania po 3 tygodniach na 100 mg już można robić je po takim czasie smile

• pies_z_laki_2 Re: Ciąża a witaminy z jodem 01.12.12, 17:04
            > O nadczynności mówimy wtedy jeśli jeden lub oba poziomy hormonów czyli FT4 i Ft
            > 3 są ponad normę. Wtedy dawkę trzeba zmniejszać.

Ada, to nie do końca tak. O nadczynności (u Hashimotek w czasie suplementacji hormonami tarczycy) mówimy wtedy, kiedy naraz wystąpią objawy nadczynności, wysokie (ponad 100% normy) stężenie fT4 i niski (poniżej dolnej normy) niski poziom tsh. Nie ma nadczynności, jeśli wystąpi tylko niskie tsh, a mimo to objawów nie odczuwamy, nie ma nadczynności, jeśli wszystkie parametry są w normie, a tylko ft3 szybuje ponad normę.

Jeśli jednak czujemy dolegliwości związane z nadczynnością, to powinniśmy zbadać trójkę tarczycową, bo albo mamy rzut choroby czyli tarczyca chwilowo wyrzuca z siebie hormon, którego do tej pory w takiej ilości nie produkowała, więc mamy za dużo hormonu naturalnego i syntetycznego, albo po prostu mamy za wysoką dawkę tyroksyny. Skutek jest taki sam, najczęściej trzeba nieco zmniejszyć dawkę

Tu mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, jest hormonu za mało i trzeba go dostarczyć więcej.
            • aada1 Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.12.12, 08:22
              A co ja innego napisałam? pisałam, że wtedy kiedy hormony ft4 lub ft3 albo oba są ponad normę wtedy mamy, możemy mieć objawy nadczynne i mówimy o nadczynności.
              I Nie masz racji- przy ft3 powyżej normy jednego już tylko hormonu będziesz mieć( mogą wystąpić) silne objawy nadczynności smile Z wc nie wyjdziesz a serce będzie latało jak szalone. Poty, uczucie osłabienia ból mięśni, lęki niepokój nerwowość.
              I przy zle dobranej dawce leków, za dużej, też mogą wystąpić objawy nadczynności jak malowane a poziomy hormonów w badaniu będą dalej w normie. Nie jest sztuka dopchać, przepchać hormonami aby osiągnąć modelowy książkowy poziom obu hormonów na wysokości 80%. I zdychać po miesiącu albo dostawać nerwowych jazd. Dla większość z nas już samo 80% ft3 daje już nadczynne objawy. I dawkę leku trzeba zmniejszać. A niestety zamiast zmniejszyć dawkę ludzie dokładają lek bo objawy nadczynności i niedoczynności często są mylone ze sobą bo są bardzo podobne. I potem może przeczytać już w poście na forum wylądowałam w nocy w szpitalu...serce waliło jak szalone puls mega wysoki potas bardzo niski.
              Ja nic nie pisałam, że niskie samo TSH to nadczynność.
              Ja tam głupot nie piszę całe lata zbierałam doświadczenie smile
              Każdy nas inaczej reaguje na hormony i na ich poziomy to co jednemu przyniesie objawy nadczynności to u drugiego wywoła odwrotny efekt, będzie latał cały w skowronkach bo wreszcie poczuje siłę.
              Zawsze do każdego człowieka przyjmującego suplementację T4 trzeba podejść indywidualnie.

• gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.12.12, 11:17
                Wczoraj wzięłam 75, dzisiaj już 100. nie wiem czy nei za szybko. samopoczucie? czuję się lekko śpiąca ale to może być "zasługa ciąży".
                Dziękuję Wam za pomoc.
                Zmieniam endokrynologa. Mam namiar na babkę z B-stoku , dobre opinie... prowadzę ciążę w Białymstoku więc będę umawiać wizyty kiedy przypadną ginekologiczne by było sprawniejsmile w sumie `to tylko ponad 60km.
                • milaemalka Re: Ciąża a witaminy z jodem 03.12.12, 23:47
                  Gosiu takie szybkie zwiększanie dawki co dzień o 25 nie jest wskazane.Nawet jeżeli jeden dwa dni czujesz sie dobrze to trzeciego mozesz to odczuc Mozesz spokojnie przez 5 dni pobrać 75 i dopiero zwiekszyc.Wyniki pokazują,że Ft3 jest wysokie(cała tabletka na nie szła,dlatego Ft4 jest takie niskie) mozesz byc spokojna o dziecko.Koniecznie trzeba zwiekszać dawkę ale nie rób tego tak drastycznie.Lekarz dobry to skarb.Ale przede wszystkim musisz sama pilnowac swojego zdrowia.
                  • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 13:56
                    Witajcie. Trochę mnie tu nie było. Niestety byłam kilka dni w szpitalu z powodu plamien. Dowiedziałam sietez, ze będę mama bliźniaków prawdopodobnie jednojajowych. Powtorzylam dzisiaj całą trójkę tarczycową i czekam na wyniki online. Samopoczucie dobre tylko dolegliwości typowo ciążowe..
                    • devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 16:22
                      HA ależ się cieszę, ja również oczekuje bliźniąt mam jedno łożysko i dwa worki i dopiero po urodzeniu będzie wiadomo czy jedno czy dwujajowe.
                      • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 17:35
                        Davilyn a w ktorym tyg jesteś? ja jestem nadal w szokusmile

Mam wyniki:
                        TSH 1,37 μIU/mL 0,270 — 4,200
                        FT3 2,86 pg/ml 2,00 — 4,40
                        FT4 1,19 ng/dl 0,93 — 1,71

FT4 33.33% [wynik 1.19, norma (0.93 - 1.71)]

FT3 35.83% [wynik 2.86, norma (2 - 4.4)]
                        • gosiablada Devilyn przepraszam za literówkę w Twoim nicku. 02.01.13, 17:35

• devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 19:24
                          Ja już 27 +1 big_grin

Ja bym zwiekszyła dawke, endo mówiła ze ft4 powinno byc w górnej granicy.
                          • gosiablada Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 19:32
                            Gratuluje to juz piękny etap ciążysmile mam synka w domu i lidze, ze będą dziewczynkismile boje się tej ciąży, przedwczesnego porodu czy syndromu podkradania ... Czarnowidztwo ostatnio uprawiamsmile
                            • devilyn Re: Ciąża a witaminy z jodem 02.01.13, 19:47
                              Co do syndomu podkradania to na usg w 12 tc jak będziesz robić będziesz mieć sprawdzone. Ja własnie miałam zły przepływ ale po 3 tygodniach na następnym usg wszystko się unormowało i jest git. Nie czytaj nietu szkoda nerwów, Nam jest spokój potrzebny.
                            • pies_z_laki_2 Re: Ciąża a witaminy z jodem 03.01.13, 12:05
                              > Czarnowidztwo ostatnio uprawiamsmile

Jak sobie unormujesz hormony tarczycowe, to i czarnowidztwo ci minie smile

Powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka