Forum   sezam

sezam

(52 wyniki)
  • Wyczytałam o jego właściwościach mam nadzieję że mi posmakuje ale nie wiem czy mielić przed spożyciem czy nie muszę i jeśli ktoś ma jakieś baaardzo proste przepisy to będę wdzięczna bo na razie do głowy mi przyszło posypywanie truskawek, pieczywa i sałatek dziękuję
  • Myślę o tym, aby zemleć ziarna sezamu (żeby poprawić ich przyswajalność przez organizm) i tak zmielone ziarno wykorzystać do stworzenia mieszanki przypraw - coś zbliżonego do curry lub garam masala. Myślicie, że da się coś takiego zrobić? W sieci znalazłam przepisy na zatar (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego) i gomasio (sezam i prażona sól), ale oba nieszczególnie przypadły mi do gustu, więc wymyśliłam sobie własne zestawy: 1) ziarno sezamu, kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, a...
  • Z sezamem niby prosta sprawa, a jednak do głowy przychodzi mi tylko dodatek do panierki, ewentualnie do posypania sałatki. Ale mam sporo sezamu, który się marnuje w szafce i czeka aż go mole zjedzą. To samo z czarnuszką. Jedyne zastosowanie mi znane (cóż za ograniczenie), to pieczywo. Uwielbiam chleb z czarnuszką. I pierozki pieczone, które jadłam w Syrii fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/934783,1,0,777,Bourak-jibne-smazone-krokieciki-z-serem-przypominajacym-mozarelle.html Macie jakieś pomysły ...
  • sezam...

    (11)
    Kupiłam te białe nasionka i się zastanawiam czy można ich użyć inaczej niż do panierki lub dodatku do pieczywa (zwłaszcza na posypkę). Czy nie można by tego ugotować jako kaszy? Myśmy są - jak ptaki. lubimy kasze, kasze, kasze. Więc gdyby tak z sezamu zrobić danie "kaszowate". Tylko ile wody wlać do jednej objętości sezamu? Do większości daje sie dwie porcje, lecz nie do wszystkiego. Ponadto mam pytanie co by dobrze pasowało do takiej "kaszy"? Opcje mogą być różne: na słodko, kwaśno...
  • uwielbiam w potrawach ich smak, niestety sama nie potrafię ich wykorzystywać w przepisach. Czy są jakieś uniwersalne zestawienia z tymi produktami? Z Chodzi mi głównie o potrawy na ciepło. Na razie wykorzystuję słonecznik i pestki dyni do sałat. I jeszcze jedno - czy lepiej je wcześniej uprażyć? Jeśli tak to jak?
  • www.organic-planet.com/products/a_Black_Sesame.html super roslinka b.duzo wapnia i żelaza , białka , itd dane w tabelce w podanym linku czarny sezam juz mozna kupić tez w Polsce mniam mniam
  • Kupilam tahini. W dziale 'organic', zeby nie bylo. Do tej pory jadalam tylko w gotowych potrawach wiec nie wiem jak powinna smakowac taka 'ze sloika'. Okazala sie gorzka. Czy taka jej uroda, czy cos nie tak? Wywalic?
  • Widzialam w sklepach tureckich w Niemczech ziarno sezamu w sloikach. Wiecie moze do czego sie to uzywa ? Mozna np panierowac kurczaka w sezamie tak jak w kokosie ?
  • - sezam mielony w malakserze (albo w młynku), - miód (lub dla wegan cukier trzcinowy albo inny słód np.: melasa, słód jęczmienny, syrop klonowy ) - wanilia (najlepiej prawdziwa) - kakao sezam zmielony troche podprażony na patelni (suchej patelni - bez tłuszczu) wszystko sie miesza i już ;-)
  • Szukałam ale nic nie znalazłam więc zapytuję do czego dodajecie sezam? Pozdrawiam Audrey.
  • paluszki sa pyszne!dzieki
  • sezam

    (9)
    trafiła mi się spora porcja sezamu... nie wiem czy traktować go jako dopust boży czy raczej błogosławieństwo, nie bardzo mam pomysł, jak go wykorzystać... nie mam nawet przepisu na sezamki... może ktoś z was pomoże. pomożecie?
  • przznam, ze nie cierpie bulki tartej ni uzywam. Jak pamieruje klasyczne kotlety to tylko wmace i w jajku i w mace. Ale jak smakuje sezam? To moze byc dobre rozwiazanie. Robiliscie?
  • Witam. Poratujcie prosze. Mam w domu 2 kg ziaren sezamowych i robie z nich paste, miksujac je z odrobina miodu i oliwy. Pyszne :-) A jaki jest sklad tahini? Czy tam jest cos oprocz sezamu? Wstyd sie przyznac, ale nie wiem, bo dotad jadlam je tylko w skladzie hummusu, ktory to chetnie bym sobie teraz zrobila...
  • Mam w domu wor sezamu, robie z niego paste z miodem i odrobina oliwy. A jaki jest sklad tahini? Zrobilabym sobie sloj... Prosze poratowac...
  • Ola chce pomocy w tym wdziecznym temacie...:-) \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ mam kurczaka,sezam i mleczko kokosowe...-HELP ola787 08.11.05, 14:53 + odpowiedz mam kurczaka,sezam i mleczko kokosowe...jak to polaczyc w pyszna calosc?? potrzebuje pomocy ///////////////////////////////////////////////////////
  • Do czego może mi się przydać? Termin wazności lipiec 2008.
  • Corka ma do zrobienia projekt o jednym z krajow biaracych udzial w mundiallu. Wybrala Grecje. Oprocz czesci pisanej, chciala zaniesc do szkoly baklave. No i mamy problem, bo w klasie sa dzieciaki uczulone na orzechy :/ Czy ktos z Was zna dobry przepis na baklave BEZ orzechow? Bylabym wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
  • I czy musi być wcześniej uprażone aby mieć ten dobry smak i zapach ?
  • Mam oskomę na puree z cieciorki. Mam sezam, ale nie będę teraz kupować tahiny. Czy jest sposób, by samodzielnie ją zrobić? Kombinuję, by sezam zmielić w malakserze. Da się w ogóle? Jeśli tak, to na surowo, czy go najpierw, ja wiem, zaparzyć?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.