Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 13:33 przznam, ze nie cierpie bulki tartej ni uzywam. Jak pamieruje klasyczne kotlety to tylko wmace i w jajku i w mace. Ale jak smakuje sezam? To moze byc dobre rozwiazanie. Robiliscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tashi Re: panierowanie w sezamie IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 15:36 w sezamie panierowalam rybe. Z tym, ze najpierw maczalam ja w ciescie nalesnikowym, a dopiero potem w sezamie. Nie jem smazonego, wiec nie powiem z autopsji czy dobre ale rodzina wciagnela wszystko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: panierowanie w sezamie IP: *.net.pl 24.09.03, 17:39 panierka z sezamem jest rewelacyjna, ja panieruję filety z kurczaka, tyle ze mieszam z bułką tartą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: panierowanie w sezamie IP: *.telia.com 24.09.03, 18:14 pychotka,,,,,, mocze piers kurczaka ,rybe w jajku i pozniej w sezamie,polecam,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: panierowanie w sezamie 24.09.03, 19:26 sezam jest fantastyczny. Mozna jeszcze panierowac w siekanych orzechach/migdalach albo w kaszce kukurydzianej. Albo w ciescie nalesnikowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: panierowanie w sezamie IP: *.unregistered.media-com.com.pl 25.09.03, 09:28 Ja też często panieruję filety z kurczaka używając sezamu; mieszam go z bułką tartą, ale tak, zeby więcej było sezamu... Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: panierowanie w sezamie IP: 213.25.170.* 25.09.03, 09:32 dobrze jest wczesniej sezam uprażyć na suchej patelni i dopiero panierowac takim. Kilka innych koncepcji - pokruszone (ale nie za bardzo) płatki kukrydziane, wiórki kokosowe (do drobiu szczególnie) Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: panierowanie w sezamie 25.09.03, 10:37 Polecam następującą kolejność panierowania mięsa: mąka, następnie jajko, na końcu sezam lub sezam + bułka tarta lub słonecznik (rewelacja, zwłaszcza do schabowych); "Umączenie" mięsa sprawia, że panierka nie "odłazi". Prażenie nasion przed panierowaniem wydaje mi się trochę bez sensu, przecież podczas smażenia ziarna będą miały wystarczająco dużo czasu, żeby pięknie się uprażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: panierowanie w sezamie IP: 213.25.170.* 25.09.03, 11:00 > Prażenie nasion przed panierowaniem wydaje mi się trochę bez sensu, przecież > podczas smażenia ziarna będą miały wystarczająco dużo czasu, żeby pięknie się > uprażyć. Wlasnie nie, dlatego ze te uprazone maja zupelnie inny smak, niz usmazone na tluszczu - a cale kotlety smazysz przeciez na tluszczu Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: panierowanie w sezamie 25.09.03, 11:35 Skoro twierdzisz, że różnica w smaku jest zauważalna, to na pewno masz rację. Ja w przypadku słonecznika takiej nie widzę a jeśli chodzi o sezam to ... nie pamiętam, po prostu odkąd zaczęłam panierować w słoneczniku to po sezam nie sięgam ;-), Ty pewnie masz na myśli sezam i stąd różnice w ocenie smaku. Słonecznik prażę wyłącznie do sałatek i zapewniam, że podczas smażenia (jako panierka) osiąga świetny smak, poza tym pięknie się rumieni (gdybym go wcześniej uprażyła mógłby się zrumienić zanadto) a to co zostanie na patelni (a przecież zawsze parę ziarenek odpada) można wybrać łyżką i rozłożyć na ziemniakach czy ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: panierowanie w sezamie IP: 195.187.102.* 25.09.03, 11:53 Metody panierowania opisano już wyżej - od siebie pozwolę sobie polecić także panierowanie w mielonych orzechach, szczególnie laskowych (ale robiłam i ziemne i włoskie - też dobre) - drób albo cielęcina wychodzą naprawdę świetne (polecam konsumpcję z żurawiną wzgl. borówkami). Bardzo dobre są też warzywa panierowane w orzechach (wypróbowałam cukinię i patisona). Do panierowania dobre są także pokruszone płatki kukurydziane, aczkolwiek trzeba bardziej niz przy bułce uważać z temperaturą smażenia, bo się lubią przypalić. Zachęciliście mnie tymi pestkami słonecznika, muszę spróbować... Mój mąż konsumował ostatnio na wyjeździe jakieś mięsko panierowane, jak twierdził, w pestkach dyni, był zachwycony, spróbowałabym, ale nie wiem, czy to się będzie trzymało? Takie duże pestki? Może te pestki pokruszyć? Albo najpierw zamoczyć mięsko w cieście naleśnikowym? Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: panierowanie w sezamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:02 dzieki, wszystko wiem, ale zamierzam sezamem zastapic bulke tarta, ktorej nie lubie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś