Dodaj do ulubionych

panierowanie w sezamie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 13:33
przznam, ze nie cierpie bulki tartej ni uzywam. Jak pamieruje klasyczne
kotlety to tylko wmace i w jajku i w mace. Ale jak smakuje sezam? To moze
byc dobre rozwiazanie. Robiliscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tashi Re: panierowanie w sezamie IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 15:36
      w sezamie panierowalam rybe. Z tym, ze najpierw maczalam ja w ciescie
      nalesnikowym, a dopiero potem w sezamie. Nie jem smazonego, wiec nie powiem z
      autopsji czy dobre ale rodzina wciagnela wszystko :)))
    • Gość: Zocha Re: panierowanie w sezamie IP: *.net.pl 24.09.03, 17:39
      panierka z sezamem jest rewelacyjna, ja panieruję filety z kurczaka, tyle ze
      mieszam z bułką tartą
      • Gość: Tess Re: panierowanie w sezamie IP: *.telia.com 24.09.03, 18:14
        pychotka,,,,,,
        mocze piers kurczaka ,rybe w jajku i pozniej w sezamie,polecam,,,,,
        • byhanya Re: panierowanie w sezamie 24.09.03, 19:26
          sezam jest fantastyczny. Mozna jeszcze panierowac w siekanych
          orzechach/migdalach albo w kaszce kukurydzianej. Albo w ciescie nalesnikowym
          • Gość: magi Re: panierowanie w sezamie IP: *.unregistered.media-com.com.pl 25.09.03, 09:28
            Ja też często panieruję filety z kurczaka używając sezamu; mieszam go z bułką
            tartą, ale tak, zeby więcej było sezamu... Pycha.
            • Gość: giezik Re: panierowanie w sezamie IP: 213.25.170.* 25.09.03, 09:32
              dobrze jest wczesniej sezam uprażyć na suchej patelni i dopiero panierowac
              takim.
              Kilka innych koncepcji - pokruszone (ale nie za bardzo) płatki kukrydziane,
              wiórki kokosowe (do drobiu szczególnie)
              • apolka Re: panierowanie w sezamie 25.09.03, 10:37
                Polecam następującą kolejność panierowania mięsa: mąka, następnie jajko, na
                końcu sezam lub sezam + bułka tarta lub słonecznik (rewelacja, zwłaszcza do
                schabowych);
                "Umączenie" mięsa sprawia, że panierka nie "odłazi".
                Prażenie nasion przed panierowaniem wydaje mi się trochę bez sensu, przecież
                podczas smażenia ziarna będą miały wystarczająco dużo czasu, żeby pięknie się
                uprażyć.

• Gość: giezik Re: panierowanie w sezamie IP: 213.25.170.* 25.09.03, 11:00
                  > Prażenie nasion przed panierowaniem wydaje mi się trochę bez sensu, przecież
                  > podczas smażenia ziarna będą miały wystarczająco dużo czasu, żeby pięknie się
                  > uprażyć.

Wlasnie nie, dlatego ze te uprazone maja zupelnie inny smak, niz usmazone na
                  tluszczu - a cale kotlety smazysz przeciez na tluszczu
                  • apolka Re: panierowanie w sezamie 25.09.03, 11:35
                    Skoro twierdzisz, że różnica w smaku jest zauważalna, to na pewno masz rację.
                    Ja w przypadku słonecznika takiej nie widzę a jeśli chodzi o sezam to ... nie
                    pamiętam, po prostu odkąd zaczęłam panierować w słoneczniku to po sezam nie
                    sięgam ;-), Ty pewnie masz na myśli sezam i stąd różnice w ocenie smaku.
                    Słonecznik prażę wyłącznie do sałatek i zapewniam, że podczas smażenia (jako
                    panierka) osiąga świetny smak, poza tym pięknie się rumieni (gdybym go
                    wcześniej uprażyła mógłby się zrumienić zanadto) a to co zostanie na patelni (a
                    przecież zawsze parę ziarenek odpada) można wybrać łyżką i rozłożyć na
                    ziemniakach czy ryżu.
    • Gość: Lobelia Re: panierowanie w sezamie IP: 195.187.102.* 25.09.03, 11:53
      Metody panierowania opisano już wyżej - od siebie pozwolę sobie polecić także
      panierowanie w mielonych orzechach, szczególnie laskowych (ale robiłam i ziemne
      i włoskie - też dobre) - drób albo cielęcina wychodzą naprawdę świetne (polecam
      konsumpcję z żurawiną wzgl. borówkami). Bardzo dobre są też warzywa panierowane
      w orzechach (wypróbowałam cukinię i patisona). Do panierowania dobre są także
      pokruszone płatki kukurydziane, aczkolwiek trzeba bardziej niz przy bułce uważać
      z temperaturą smażenia, bo się lubią przypalić. Zachęciliście mnie tymi pestkami
      słonecznika, muszę spróbować... Mój mąż konsumował ostatnio na wyjeździe jakieś
      mięsko panierowane, jak twierdził, w pestkach dyni, był zachwycony,
      spróbowałabym, ale nie wiem, czy to się będzie trzymało? Takie duże pestki? Może
      te pestki pokruszyć? Albo najpierw zamoczyć mięsko w cieście naleśnikowym? Jak
      sądzicie?
      • Gość: kaska Re: panierowanie w sezamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:02
        dzieki, wszystko wiem, ale zamierzam sezamem zastapic bulke tarta, ktorej nie
        lubie po prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka