Dodaj do ulubionych

GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb...

18.05.09, 19:21
od dzisiaj będę chodził z zamkniętymi gałami bo mogę kogoś urazić lub naruszyć
prywatność lub pozbawić danych osobowych lub zapłodnić lub skrzywdzić jakiegoś
nieletniego ,lub, lub, lub ...
zryte prawo i ryje tych co je tworzą
ten świat schodzi na psy
Obserwuj wątek
    • do100jnik GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb... 18.05.09, 19:22
      Najgorsze jak ktoś się za bardzo przejmie swoja rolą, to robiąc zdjęcie
      satelitarne trzeba będzie informować rolnika, ze razem z koniem lub traktorem
      mogą być na zdjęciu, a co ze zdjęciami z imprez sportowych, gdy widać też
      kawałek publiczności, czy film dokumentalny o 1-majowym pochodzie, może giodo
      pomyśli skąd jakaś głupawa firma ma mój adres lub telefon i zachęca mnie do
      kupna jakiegoś badziewia w rodzaju ubezpieczenia w Nationale Nederlanden, skąd
      ale to za trudne, łatwiej zająć się pierdołami, może nawet i na prezydenckie
      wybory wystarczy, bo, jak śpiewały siostry Winiarskie "ludzie to kupią, ludzie
      to kupią, byle nachalnie, byle głośno, byle głupio"
      • laksmana Pytanie: Jakie dane osobowe, zdaniem GIODO... 18.05.09, 20:15
        ...znajdują się na zdjęciach? Dla ułatwienia podam, że twarze i numery
        rejestracyjne będą zamazane.
        Może chodzi o imiona, nazwiska i numery PESEL, które Polacy uwielbiają nosić w
        formie nadruku na koszulce, albo tatuażu na ramieniu?
        • zaskoczony360 GIODO... Co z Nasza Klasa? Idioci nie specjalisci 18.05.09, 21:13
          Pamiętam jak w przypadku NK stwierdzili że dane są bezpieczne bo
          serwery są w piwnicy. A prawda jest taka że każdy może skopiować bazę
          z NK w kilka godzin odwiedzając po prostu automatem po kolei profile.
          Co miesiąc pojawiają się tego typu "włamania" robione przez dzieci ze
          szkół podstawowych

No ale w GIODO pracują idioci więc co można poradzić. Od dziś domagam
          się jako obywatel RP by zaprzestano robić zdjęcia podczas imprez
          sportowych oraz reportaży. Na każdej klatce może przypadkowo znaleźć
          się ktoś kto nie dostał pisemnej zgody na fotografowanie i to bez
          zamazanej twarzy!
          • krycha_z_gazowni Re: GIODO... Co z Nasza Klasa? Idioci nie specjal 19.05.09, 06:30
            Google nie powinno być w żaden sposób uprzywilejowane.
            Dołożyć im ile wlezie, a co!
    • filip_kessel GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb... 18.05.09, 20:12
      Niestety GIODO też łamie prawo bo na swojej stronce w banerze przynajmniej
      dwie osoby można rozpoznać...
    • analogx GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb.. 18.05.09, 20:15
      i o co tyle hałasu!
      zresztą GIODO jest strasznie wybiórcze. Już dawno powstały odpowiedniki Google
      Street View tyle że w wykonaniu Norc. I nie tylko Wawy. Ale jest i Poznań, i
      Wrocław, i Kraków.
    • dkrysiak GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb... 18.05.09, 20:21
      Od kiedy twarz to dane osobowe? To raz.
      Dwa - skoro google zamazuje twarze, niejako z "z automatu", to w czym problem?
      Ja akurat chciałem być sfotografowany przez googlomobila, kiedy byłem w uk -
      jakoś niestety mi się nie udało, choć wielokrotnie właziłem w zasięg ich
      kamer. Google po prostu wielokrotnie robi zdjęcia tych samych ulic by
      zmontować obraz z fragmentów na których - o ile to możliwe - nie było ludzi.
      • anarchoateo Re: GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że 19.05.09, 08:00
        coś mi się wydaje że jeżeli google zrobi tak jak to proponuje pierdzistołki z
        GIODO - czyli albo wywiesi ogłoszenia że to miejsce będzie fotografowane, albo
        da ogłoszenia do gazety o trasie przejazdu, to będą jeździć polskimi ulicami do
        usra..j śmierci - a wzdłuż trasy tłumy jak wtedy kiedy odwiedzał nas poprzedni
        papież. Wbrew temu co myślą pierdzistołki polacy chcą się fotografować ;)

• gelbigel Re: GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że 18.05.09, 20:28
      co jak co ale data i trasa przejazdu goglojazdu powinna mieś 5 stopień
      ścisłości. Chociaż fajnie by było wypiąć d upe w parku nie?
    • sandino Nie wiem jak z ich podglądaniem. Ale słyszałem że 18.05.09, 20:54
      chętnie zbierają dane z innych swoich serwisów. Dlatego też pomimo, że
      korzystam z ich szukacza mam go zablokowanego na stałe w noscripcie.
      Zasadniczo wszystko co w domenie ma nazwę gugl jest domeną niezaufaną.
      • anarchoateo Re: Nie wiem jak z ich podglądaniem. Ale słyszałe 19.05.09, 08:01
        i prawidłowo - chwali się świadomych obywateli.
    • sonqo Policja też zbiera, codziennie z kamer ulicznych. 18.05.09, 21:14
      i co ?
      • ksiaze_olsztyn Re: Policja też zbiera, codziennie z kamer uliczn 18.05.09, 21:22
        Ale policja to Państwo. GIODO to też Państwo. Tylko Państwo ma prawo
        do inwigilowania, jak podmioty prywatne się nawzajem inwigilują, to
        jest "problem".
    • u45 GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb... 18.05.09, 21:26
      A jak będę robił zdjęcie na koncercie, na którym jest 5 tysięcy ludzi, to
      każdego mam pytać o zgodę? To jakiś absurd!
    • wlodzimierz.ilicz Niech GIODO rozwiesi sobie w biurach tablice 18.05.09, 21:39
      Tu pracują totalitarne szajbusy wtrącające nachalnie się w nie swoje
      sprawy po to aby udowodnić, że coś w ogóle robią.
    • wybitniemadry polaki paruja absurdem 18.05.09, 21:49
      tepy stupor polakow jest niezrozumialy przez myslaca czesc swiata
    • bugmenot2008_2 Re: Tym razem to Google wygrywa z Polską do zera 18.05.09, 21:58
      Zarzut absurdalny-w miejscach _publicznych_ nie należy robić rzeczy
      nieodpowiednich.Usuwanie twarzy czy osób nie powinno mieć miejsca-tylko kilka
      przypadków na kraj całkowicie uzasadnionych na wniosek osoby która byłaby
      prawnie pokrzywdzona.Kamery policji(także w miejscach wypoczynku,nad
      morzem),kamery ochrony są często _ukryte_ i mogą zaglądać do okien i na place
      zabaw,do parku,do toalety.Technicznie,nawet jeżeli byłaby przestrzegana ochrona
      _prywatnosci_.W końcu to widoki ulicy(google).Mało kto niezorientowany zwraca
      uwagę na inny szczegół-google daje możliwość dość dokładnego zaglądania na
      podwórze domu,na balkony do okien z wszystkimi tego konsekwencjami(njmniej ważne
      ogladanie wywieszonej podartej bielizny,np.).W mediach były informacje o google
      przed ich wizytą(nie ma dokładnych informacji o kamerach).Przy okazji
      podkreślenie problemów związanych z internetem i telefonią komórkową(od
      lat,nawet przed rozdmuchaniem przepisów policyjnego państwa).Komputer czy
      telefon może być zlokalizowany geograficznie,jeżeli chodzi o jego położenie
      mniej lub bardziej dokładnie choćby przez położenie najabliższej centrali
      telefonicznej czy stacji bazowej telfonii komórkowej.Można też określić
      parametry komputera w tym tak zwaną "kulturę" czyli używanie języka
      polskiego.Wielu to nie odpowiada,inni tego nie wiedzą.Jest to rejestrowane na
      wiele,wiele lat.Co do google szczegół-picasa przeszukuje komputer szukając zdjęć
      w czasie instalacji nie pytając użytkownika o zgodę(?).Nie tylko google.
      • maruda.r Re: Tym razem to Google wygrywa z Polską do zera 18.05.09, 22:32

bugmenot2008_2 napisał:

.Kamery policji(także w miejscach wypoczynku,nad
        > morzem),kamery ochrony są często _ukryte_ i mogą zaglądać do okien i na place
        > zabaw,do parku,do toalety.

Problemem nie jest zrobienie zdjęcia, a opublikowanie go.

To, że Picassa przeszukuje komputer jest argumentem przeciw wścibstwu Google.

• bulorz GIODO: Google Street View łamie prawo 18.05.09, 22:32
      Przecież to skandal i szczyt idiotyzmu!!!

Jeśli ktoś - za przeproszeniem - sra za samochodem, czy opala się topless to
      to jest jego problem. Jak się tego wstydzi, to po co to robi? Po co w ogóle
      robić rzeczy, których się trzeba wstydzić???? To raz.

Dwa - jeśli robię zdjęcie w publicznym miejscu i nie robię go z bliska
      konkretnej osobie, to nie muszę nikogo pytać o żadną zgodę... chłopaki chyba
      prawa prasowego nie znają..

Pewnie znowu Google komuś nie "posmarowało", bo jak wiadomo - jeśli nie wiemy
      o co chodzi, to chodzi o $$$ (smal).

Więcej.. być może M$ napędza tę walkę o prywatność w miejscach publicznych (co
      za debilizm!!!) - żeby podkopywać konkurenta.

Cały Świat powinien być w "Street View" - wszelkie, publicznie dostępne
      miejsca w mieście i na wsi... na plaży i w górach... wszędzie! Po pierwsze
      daje to bardzo duże możliwości poznawania Świata osobom, które z różnych
      przyczyn same nie mogą podróżować, a po drugie - bardzo pomaga tym, co
      podróżują - to jest super sprawa zobaczyć w SV jak wygląda np. hotel i jego
      najbliższa okolica, czy jak się idzie do.. dla "wzrokowców" jest to genialne!

Znowu jakieś oszołomy starają się zawracać kijem rzeki... masakra :/
    • dr.ozdek GIODO: Google łamie prawo. Nie informuje, że zb.. 18.05.09, 22:36
      Bez histerii! Wejdz na NYC - i zobacz Broadway - wszystkie twarze zamazane. A moze Pan Inspektor nie ma internetu?
      • l666 byłem. 19.05.09, 03:01
        No wlasnie bylem, po 10 sekundach widze kupe ludzi bez zamazanych twarzy. Takie
        algorytmy nigdy nie beda w 100% dokladne.
    • bogdan331 pogieło was ?jakie dane osobowe?kto was rozpozna? 18.05.09, 23:07
      komu na tym zależy?jobla macie na punkcie waszej prywatności!glob to wielka wiocha -każdy zna każdego i wie jak sie prowadzisz!Przecie to nie Big brooater czy jak mu tam?
      • zielonybananzaglady Re: pogieło was ?jakie dane osobowe?kto was rozpo 18.05.09, 23:25
        wali mnie to czy ktos mnie rozpozna czy nie ale co fakt to fakt - zgodnie z
        ustawa wizerunek to dane osobowe a oni je przetwarzają, z drugiej strony
        nagorliwosc jest gorsza od faszyzmu
    • secesja44 Złodzieje niechcą być na zdjęciach 19.05.09, 00:06
      Tylko złodzieje nie chcą być na zdjęciach. Dane osobowe to są : Poza nazwiskiem
      i imieniem które nie powinny być danymi osobowymi to: adres zamieszkania , nr
      telefonu, paszportu , konta itd.
      Nie dajmy się wprowadzić w ślepy zaułek.
    • patman A ja domagam się, żebym był widoczny w GSV 19.05.09, 06:55
      I to na jak największej ilości zdjęć. Jeśli ktoś boi się o swoją prywatność, to niech nie wychodzi z domu.
    • dilmah0 GIODO: Google łamie prawo... 22.05.09, 11:36
      Ja nie wiem czemu ludzie srają ze strachu o to, że będą na jakimś kiepskiej
      jakości zdjęciu z zamazaną twarzą. Na jednym z milionów takich zdjęć. Bo ktoś
      kto miałby rozpoznać kogoś na tym zdjęciu musiałby mieć szansę jak 1:1000000 (a
      nawet jeśli by rozpoznał to co z tego?!)... ojejku to takie straszne. Widać
      najbardziej boją się Ci, którzy albo mają coś na sumieniu albo po prostu mają
      nasrane we łbie na punkcie prywatności. Jak ktoś się oburza że widać jak
      wychodzi z sexshopu albo burdelu to niech tam po prostu nie chodzi skoro
      przeszkadza mu to że ktoś zauważy. Jeśli ktoś rzyga/sra/sika na ulicy i nie chce
      być zauważony to niech tego nie robi, pomijając już to, że łamie prawo. Popieram
      całkowicie inicjatywę google bo to świetny projekt, a i sam chciałbym się
      znaleźć na jednym ze zdjęć i bez zamazanej twarzy, chociażby dla szpanu. Pozdro.
    • piecius Czy nie mogą jeździć wcześnie rano? 22.05.09, 16:27
      kiedy ulice sa jeszcze puste? Czy im sie nie chce wstawać tak wcześnie? Za takie pieniądze mogliby ruszyć 4 litery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka