zaba255 04.02.05, 21:43 Ja w sprawie kręciołków - jak dokonać cudu: "skręcić papier i kazać mu pozostać w takim stanie" - dla mnie jest to nie do wykonania. Proszę rzyczliwych o pomoc An aby@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graz.ka Re: Kręciołki - pomocy 04.02.05, 23:35 No to napisz do Wojtka Burczyka - e-mail masz w nicku wątku np. o kusudamach Odpowiedz Link
burczyk Re: Kręciołki - pomocy 05.02.05, 20:56 Baza trójkąt ma cztery wypustki, a na środku między nimi wierzchołek. Chwytamy bazę lewą ręką i układamy w niej tak, aby wierzchołkiem bazy można było popukać w drugą rękę. Prawą ręką chwytamy za koniec jednej wypustki i ruchem takim jakbyśmy chcieli zakręcić butelkę zwijamy wypustkę w spiralkę starając się jak najbardziej koniec wypustki zbliżyć do wierzchołka bazy. Wypustka powinna zwinąć się w stożek (rożek). Gdy puścimy ją, może się trochę rozwinąć. Dla utrwalenia możemy jeszcze kciukiem lewej ręki lekko potrzeć w prawo i w lewo dolną część zwiniętego stożka. Do wykonania modeli nie jest konieczne bardzo mocne zwinięcie stożka (rożka), ale ważne jest, aby to był rożek, a nie walec (sprężyna). W gotowych modelach można wypustki potem jeszcze podkręcić. Sprawa nożyczek. Nie podwijamy na nożyczkach, ale wykorzystujemy nożyczki do zaokrąglenia kartki - tak, jak się podwija wstążki do kwiatów. Gdy mamy zawinąć dużą liczbę modułów, używamy długopisu (zamkniętego) - ważne jest, aby końcówka (tam gdzie powinien wychodzić wkład) nie była za szeroka i lekko się zwężała ku końcowi. Może ten opis pomoże. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Kręciołki - pomocy 06.02.05, 00:04 Dzięki Wojtku - jesteś przecież ekspertem kręciołkowym, więc któż, jeśli nie Ty :))) Odpowiedz Link
zaba255 Re: Kręciołki - pomocy 06.02.05, 10:49 Bardzo dziękuję za pomoc - chwilowo jestem unieszkodliwiona przez chorobę, ale jak wyzdrowieję to myślę, że po tym opisie dam sobie radę. Trzeba będzie jeszcze kupić odpowiednią książkę i szaleństwo gotowe. Dziękuję Odpowiedz Link
burczyk Re: Kręciołki - pomocy 06.02.05, 20:13 Myślę, że odpowiednimi książkami są: "Kręciołki" i "Kręciołki kręcone inaczej" Jeśli jesteś zainteresowana, to napisz do nas <A HREF="mailto:burczyk@mail.zetos a.com.pl">burczyk@mail.zetosa.c om.pl</A> Wojtek Odpowiedz Link
molla7 Re: Kręciołki - pomocy 06.02.06, 23:30 10 minut dziennie, codziennie-wszyscy podciagają wątki :) Odpowiedz Link