Dodaj do ulubionych

stopka lamownik

05.02.07, 10:06
Czy istnieje stopka lamownik do regulacji, chodzi mi o to, żeby można było
nią przyszyć różnej szerokości lamówkę (szyje firany). Czy trzeba mieć do
każdej szerokości lamówki osobno stopkę . Tu zwracam sie do dziewczyn co
szyją zawodowo firany bardzo proszę o radę i z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • mama.ja Re: stopka lamownik 05.02.07, 19:48
      Nie szyję zawodowo, ale z zamiłowania i z sercem. Muszę Cię zmartwić, ale do
      lamówek jest do każdej szerokości inna stopka. Szyję na Brotherze i jestem
      przekonana, że tak jest też i w innych maszynach. Zainwestuj - warto, jeżeli
      szyjesz zawodowo. Zwróci Ci się w zaoszczędzonym czasie.
      • ataner35 Re: stopka lamownik 05.02.07, 21:45
        serdeczne dzięki ,ale jakbym jeszcze wiedziała ,gdzie je kupic ,albo zamówić to
        byłabym wdzieczna . Dodaję że ETI posiada tylko jeden rodzaj szerokosci
        lamownika , który mi nie odpowiwda ,bo jest za szeroki . Ja potrzebuje taką
        szerokość ,że po przeszyciu lamówki da mi 1cm. Pozdrawiam .
    • emvoo Re: stopka lamownik 07.02.07, 23:20
      witam.
      Posiadam stopke do wszywania zaprasowanej lamowki z regulacja szerokosci lamowki
      od 5 do 20 mm. mozna ja znalezc w sklepie www.eti.com.pl pod numerem eti 505.
      jej cena to 29 zł. nalezy tylko dokupic do niej odpowiednia lamowke (lub
      zaprasowac samemu). z gotowych lamownikow posiadam tylko jeden, ktory po uszyciu
      daje lamowke o szerokosci 5,5 mm (zwija niezaprasowana tasme cieta ze skosa, o
      szerokosci 22 mm). pozdrawiam. maciek
    • vera_lynn pytanie laika 08.02.07, 18:25
      przepraszam, że wtrącam się z moim prymitywnym pytaniem, ale możecie wytłumaczyć
      mi po co taka stopka?

czy ja dobrze rozumiem, ze lamówka to taki pasek materiału, którym obszywa się
      brzeg innego materiału? No więc wyobrażam sobie, że trzeba tą lamówkę wstępnie
      przymocować do tkaniny (przyszpilić??) i po prostu przeszyć.. czy w tym momencie
      ta stopka robi to jakoś inaczej?? czy normalnie przeszywając robi się to źle?

sorry za pytanie, to nie prowokacja- ja po prostu szyję baaardzo amatorsko i
      wszystko "na piechotę" :-))
      z góry dzięki!

pozdrawiam!
      • balbi1 Re: pytanie laika 08.02.07, 19:50
        lamownik to taki kawał blaszki - prowadnica do tasiemki. Wprowadzasz tasiemkę w
        lamownik i szyjesz (wproadzajac jedynie brzeg materiału w zrulowaną juz
        tasiemkę, bez upinania szpilkami i tp. Jedno ekspresowe przeszycie i lamówka
        jest elegancko przyszyta:). Kto pyta ten nie błądzi:)
        • vera_lynn Re: pytanie laika 09.02.07, 00:25
          ale ameryka!!! nie miałam pojęcia, że istnieją takie wynalazki, co to same
          dozują lamówkę :-))
          warto wiedzieć takie rzeczy..

dzięki bardzo za wyjaśnienie!
          pozdr
      • ataner35 Re: pytanie laika 08.02.07, 21:53
        dziekuje za waszystkie odpowiedzi . Jutro dzwonie do ETI dopytam się konkretnie
        czy napewno bedzie pasować do mojej maszyny .
        vera_lynn jak szyłam krótkie wersje czegoś z lamówką to stopki też nie
        potrzebowałam , nawet nie szpilkowałam , tylko pod maszynę . Teraz mają być to
        firany ,a w życiu chodzi o to, żeby sobie usprawniać wszystko co sie da .
        Pozwoli mi to zaoszczędzić czas .
        • vera_lynn Re: pytanie laika 09.02.07, 00:28
          no jasne... firany to już sporo metrów do przeszycia.. na pewno zrobisz je sporo
          szybciej dzięki takiemu wynalazkowi!

pozdrowienia!
    • ataner35 Re: stopka lamownik 12.02.07, 14:56
      stopka już kupiona w ETI i dostarczona , teraz tylko mały test i do dzieła.
      Pasuje do mojej maszyny starego typu łucznika. Myślę ,że bardzo pomocna przy
      wszywaniu zaprasowanej lamówki . Wszystkim wielkie dzieki . Pozdrawiam Maćka
      • mama.ja Re: stopka lamownik 12.02.07, 19:51
        Ja mam też z eti. dostałam razem z maszyną. Napisz - kupiłaś uniwersalną czy
        jakąś specjalną o innej szerokośći ? Jaki nr. ?
        • ataner35 Re: stopka lamownik 12.02.07, 20:34
          kupiłam taką jak chciałam , czyli do rególacji zaprasowanej lamówki. Teraz ją
          testuję , bo trochę wprawy muszę złapać. Lamownik można zamówić po nr.505 i
          kosztuje 29zł . W piątek zamówiłam ,a w poniedziałek już sie nią cieszyłam
          super obsługa .
          • mama.ja Re: stopka lamownik 12.02.07, 21:15
            dzięki za szybką odpowiedź ! Sklep ich faktycznie jest super i godny polecenia.
            Ja mam maszynę właśnie od nich - ekstra obsługa i bardzo fachowe doradztwo. Do
            maszyny dołożyli masę gratisów, a następne zamówienie które złożyłam przesłali
            na własny koszt, bo dopiero wtedy byłam zorientowana co jeszcze potrzebuję.
            Polecam wszystkim i naprawdę robię to całkiem bezinteresownie :)
            • obcy464 Re: stopka lamownik 13.02.07, 22:54
              Dobrze ,że istnieją takie fachowe sklepy ,ja natomiast wszystkich
              przestrzegam ,przed sklepem ,który też sprzedaje w sieci a nazywa się Świat
              Maszyn.Oszuści,których tylko sąd może zmusić do tego aby zaprzestali tego
              procederu .
              • ataner35 Re: stopka lamownik 14.02.07, 09:46
                OBCY464 a co tam kupowałeś jeśli można wiedzieć i w jaki sposób Cię oszukali ?
                • ataner35 Re: stopka lamownik 14.02.07, 15:58
                  już wiem wszystko przeczytałam cały twój wątek .
          • olina77 Re: stopka lamownik 21.03.07, 22:33
            atanet, wczytałam się w Twój wątek jakiś czas temu i zakupiłam zwijacz eti, po
            Twojej i innych pozytywnych opisach marki. Dziś dostałam i niestety dupa blada.
            Nie pasuje do mojej maszyny. Też mam starego Łucznika (466) i myślałąm, że
            skoro patent pasuje do Twojego starego Łucznika...
            Napisz proszę, czy miałaś trudność z zainstalowaniem tego i jaką masz dokłądnie
            maszynę.
            Dziękuję za podpowiedź i odpowiedź!
            • ataner35 Re: stopka lamownik 24.03.07, 14:21
              tak mam stary typ lucznika i moja stopka do niego pasuje dlatego , ze kupilam
              dodatkowo uchwyt mocujacy do starego typu maszyn . Wiec musisz dodatkowo go
              kupic i zaznaczajac ze do starego typu maszyn .To jest wydatek jedno razowy ,
              jakbys chciala w przyszlosci kupic jakas specjalna stopka to wtedy majac uchwyt
              mocujacy zamatujesz ,kazdy rodzaj stopki do swojej maszyny .
              pozdrawiam Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka