pomysl_na_nick 19.09.10, 09:37 Witam. Podoba mi się sztuka origami ale jestem poczatkujaca, wiec chetnie poszłabym na jakis kurs np w domu kultury. Interesuje mnie kurs dla osob dorosłych. Dziekuje za wszelkie namiary. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oriblu Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 19.09.10, 10:02 Wydaje mi się, że najlepiej nauczyć się samemu. Nie znam żadnych namiarów na warszawski kurs, ale może warto spróbować tak: - znaleźć pewną ilość prostych diagramów (jest ich masa w internecie) np. tutaj - a w razie nie rozumienia co oznaczają dane linie spojrzeć tutaj To naprawdę nie jest takie trudne jak niektórym początkującym osobom się wydaje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
oriblu Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 19.09.10, 10:03 Diagramy oczywiście tutaj Wkleił się nie ten link, przepraszam. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 21.09.10, 05:50 Warto zaglądać tutaj: Polskie Centrum Origami Niektóre imprezy mają charakter otwarty, więc warto np. na dwie, trzy godziny się wybrać i poskładać w miłym towarzystwie :) Odpowiedz Link
koralik68 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 24.09.10, 11:29 Witam.Mam pytanie jak się nazywa "płaskie origami" i czy ktoś może zna tytuły książek ze wzorami. Będę wdzięczna za podpowiedz. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 25.09.10, 07:37 tak się właśnie nazywa :) Polecam serię książek Doroty Dziamskiej "abc origami" wydaną przez wydawnictwo bis - składanki z koła, kwadratu, trójkąta. Książki są prezentowane w internecie na stronie wydawnictwa, jest tam opis, cena, możliwość zakupu - rabaty przy większym zamówieniu :) I poskakanie po stronie Polskiego Centrum Origami - na zdjęciach - relacjach z imprez - sporo można podpatrzeć. Odpowiedz Link
graz.ka Spotkanie w Warszawie o tematyce świątecznej 07.11.10, 19:25 organizuja koleżanki z OW PCO. Tutaj więcej informacji: WARSZAWA 27.11. - SPOTKANIE Z GWIAZDKĄ Odpowiedz Link
graz.ka Re: Spotkanie w Warszawie o tematyce świątecznej 11.11.10, 09:02 Podnoszę, bo podobno trudno znaleźć :) Wszystkim pytającym o szkolenia warszawskie polecam zaglądanie na stronę Oddziału Warszawskiego PCO - origami.org.pl -> zakładka STOWARZYSZENIE -> Struktury lokalne - Warszawa Odpowiedz Link
mary_sue Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 16.12.10, 02:53 witam, a może ktoś wie gdzie można się podszkolić w dekupażu, scrapie, paper art., chodzi mi o bezpłatne lub tanie zajęcia Odpowiedz Link
miriam.7 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 16.12.10, 13:02 Wyciągaj stare gazetki i działaj sama, a może poszperaj na zwierciadlo.pl bo skoro Dettmer stworzył dzieło specjalnie na potrzeby Zwierciadła to może znajdziesz tam informacje nt. tego jak zabrać się za sztukę art paper. Odpowiedz Link
elza_4 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 16.12.10, 17:32 Masz rację, po co płacic za kursy, jak mozna samemu coś "wydłubać" z papieru :) W necie jest pełno takich pomysłów napewno znajdziesz dla siebie coś ciekawego. O chociażby w zwierciadle :) Odpowiedz Link
karrantum Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 16.12.10, 21:54 Faktycznie, Dettmer zrobił to genialnie. Być może można robić takie rzeczy samemu, ale trzeba mieć jednak ideę, umiejętność uchwycenia istoty rzeczy, żeby nie wyszła z tego zwykła wycinanka. On bardzo trafnie uchwycił ducha tego czasopisma i ta jego idea pozytywnie rzutuje na wartość jego racy. Odpowiedz Link
1szczawiczek Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 16.12.10, 23:43 ehh też widziałam ten kolaż ze Zwierciadła i wiele bym dała żeby umieć coś takiego stworzyć...ale ja jednak nie mam aż takiej wyobraźni:/ a szkoda bo efekt jest genialny Odpowiedz Link
elza_4 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 18.12.10, 20:43 oj tam zawsze mozna spróbowć, ja też nie mam zdolności artystycznych, ale jak widzi się cos tak fajnego to samemu chce się to zrobić :) Na mnie też zrobiło to duże wrażenie. Odpowiedz Link
miriam.7 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 17.12.10, 10:20 Zobaczcie z bliska jak Bryan wyrzeźbił Zwierciadło, który drążąc nożyczkami papier, krok po kroku odkrywał nowe oblicze magazynów „Zwierciadło" zwierciadlo.pl/artykul/wyrzezbic-zwierciadlo Odpowiedz Link
miriam.7 Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 17.12.10, 09:57 Najlepszy pomysł to trochę własnej wyobraźni, to podstawa art paper, tutaj kilka pomysłów i może inspiracja www.webdesignerdepot.com/2009/05/100-extraordinary-examples-of-paper-art/ Odpowiedz Link
graz.ka Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 17.12.10, 18:44 Niezwykłe prace. Poza pomysłem - świetna znajomość właściwości materiału. Zwłaszcza podoba mi się w tych wklęsło-wypukło rysowanych? Wytłaczanych? Odpowiedz Link
karrantum Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 18.12.10, 15:45 Fakt, robią niesamowite wrażenie. Można by się pokusić o spór filozoficzny dotyczący wartości takich rzeźb papierowych czy wycinanek. Czy chodzi o piękno i misterny kształt tych dzieł czy raczej o przenośnie i przesłanie. Odpowiedz Link
1szczawiczek Re: Kurs origami dla poczatkujacych w Warszawie 18.12.10, 17:29 w tym arykue, który ktoś zarzucił wcześniej znalazłam taki fragment "Detttmer jest zafascynowany podwójną naturą przedmiotów, które – jak książki, kasety audio czy wideo – są nośnikami informacji. Te przedmioty mają konkretną substancję, w którą artysta dokonuje interwencji, a jednocześnie są materializacją myśli, idei i emocji, które przekraczają materialność nośnika." a więc wyglada na to, że w pracach artystów zawsze można i należy się doszukiwać jakiejś głebi:) Odpowiedz Link