Dodaj do ulubionych

FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać

07.12.05, 11:39
Witam,

Chciałbym ponownie zapytać adminów forów Gazety o to ile jeszcze będziemy
czekali na to co jest NORMALNE w innych miastach? Czyli forum Inwestycje.
Wydaje mi się, że taka postawa pokazuje, że Łódź nie zasługuje na takie forum,
że tu nie ma inwestycji, że miasto się nie zmienia, nie rozwija, że daleko mu
(w oczach adminów) do Poznania czy Wrocławia.

Kolejny bardzo istotny argument:
"Zmiana charakteru forum Lotnisko"

Widać na forum Lotnisko, że wraz z uruchamianiem kolejnych połączeń i wzrostem
ruchu lotniczego (a największy dopiero przed nami!) lawinowo rośnie ilość
wątków "technicznych" - typu co to za samolot ląduje, który jest lepszy, jaki
ma numer rejestracyjny, jak nasłuchiwać wieży itd itp. Tym samym forum to
staje się analogią do forum "Komunikacja" - i poniekąd słusznie. Obydwa fora
"Komunikacja" i "Lotnisko" nie są zatem dobrymi miejscami o dyskusjach o
inwestycjach w tym zakresie, gdyż główną ich tematyką jest (lub będzie)
tematyka szczegółów technicznych, wymieszana - od czasu do czasu - z dyskusją
bardziej strategiczną.

Dlatego też postuluję o uruchomienie w końcu forum "Inwestycje" dla potrzeb
łodzian. Konieczne jest miejsce wymiany myśli związanymi NIE z:
- dyskusjami o Łodzi, zabytkach, historii, ludziach, wydarzeniach (PoŁ)
- dyskuajami o przystankach, zmianach numeru linii tramwajowych, nowych
autobusach itd
- dyskusjami o przylatujących benkach, numerach rejsów i cenach biletów w
liniach lotniczych.

Konieczne jest miejsce wymiany myślili ZWIĄZANE Z:
- dyskusjami o nowych budowach, rewitalizacjach w sensie społeczno-ekonomicznym,
- dyskusjami o nowych hotelach, miejsacach konferencyjnych, targowych, rozwoju
takiej bazy
- dyskusjami o planowanych inwestycjach komunikacyjnych - autostrad, linii
szybkich prędkości - ich wpływu na region i jej gospodarkę
- dyskusjami o rozwoju lotniska - kierunkach tego rozwoju, potrzebnych
inwestycjach
- dyskusjami o miejscu Łodzi w Polsce i na świecie - o jej potrzebach
rozwojowych, słabościach, brakach, szansach i atutach
- dyskusjami o innych miastach w odniesieniu do Łodzi - o różnicach,
konkurencji, porównaniach
- dyskusjami o rozwoju społecznym miasta
- itd itp

Nie może być dalej tak, że dyskutujemy o INWESTYCJACH na 4 różnych forach! Na
których te tematy giną w zalewie głównego nurtu informacji danego forum.
Potrzebne jest JEDNO miejsce gdzie łodzianie będą mieli szansę dyskutować o
przyszłości miasta, o jego potrzebach w tym zakresie.

I drobna uwaga - forum prywatne tego nie rozwiąże - to musi być forum
publiczne, podlinkowane bezpośrednio pod Łódź. To musi być forum, którego siłą
będzie ciągła "świeża krew" - tak by ludzie widzieli to forum, wchodzi na nie
i przyłączali się do dyskusji.

ADMINI! Proszę o stworzenie takiego forum i/lub informacje czego jeszcze
KONKRETNIE oczekujecie by takie forum powołać do życia. W jaki jeszcze sposób
mamy udowadniać, że nie jesteśmy gorsi m.in. od:
- Wrocławia
- Torunia
- Warszawy
- Radomia (sic!)
- Płocka
- Kielc (forum Przyszłość miasta)
- Poznania
- ...

pozdrawiam
topjes
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: 07.12.05, 11:45
      Jak już niejednokrotnie pisałam: administratorzy forów miejskich (zarówno AS
      jak i redakcje miejskie) nie mają uprawnień do zakadania nowych (pod)forów.
      Prośbę taką należy kierować do osób zarządzających Forum.
      • topjes Re: 07.12.05, 11:59
        > Jak już niejednokrotnie pisałam: administratorzy forów miejskich (zarówno AS
        > jak i redakcje miejskie) nie mają uprawnień do zakadania nowych (pod)forów.
        > Prośbę taką należy kierować do osób zarządzających Forum.

Podaj nam zatem ścieżkę działania, skoro sami (admini społeczni) nie jesteście
        zainteresowani lobbowaniem w tej sprawie i nie widzicie potrzeby zainicjowania
        takiego forum (niestety).
        • Gość: czytelnik Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 12:10
          Szanowny Panie, a po co tworzyć nowe forum, skoro już jedne zajmujące się
          inwestycjami w naszym mieście istnieje?
          • topjes Re: 07.12.05, 12:19
            > Szanowny Panie, a po co tworzyć nowe forum, skoro już jedne zajmujące się
            > inwestycjami w naszym mieście istnieje?

Szanowny Panie - które? Proszę przejrzeć łódzkie fora, żeby się Pan dowiedział,
            że tematy inwestycji są poruszane na forach:
            - Łódź
            - Porozmawiajmy o Łodzi
            - Komunikacja
            - Lotnisko
            Na inne fora nie zaglądam, więc nie wiem. Które to zatem forum wg Pana jest
            forum Inwestycje? W miastach, które wylistowałem, forumowicze nie mają takiego
            problemu.
            • Gość: czytelnik Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:00
              Skoro dana inwestycja dotyczy konkretnego zagadnienia to chyba wiadomym jest,
              że o inwestycji w komunikacji będzie się pisać w konkretnym forum. Po co rzucać
              wszystko do jednego kotła?
              Powołuje się Pan na inne fora regionalne, ale czy tam mają forum lotnisko itp?
              Forum Łodź musi być takie samo jak w innych miastach?
              • topjes Re: 07.12.05, 13:49
                > Skoro dana inwestycja dotyczy konkretnego zagadnienia to chyba wiadomym jest,
                > że o inwestycji w komunikacji będzie się pisać w konkretnym forum.

A dlaczego? Czyż Lotnisko nie mieście się temacie Komunikacja?
                Czyż Komunikacja nie mieści się w temacie "Łódź"?
                Po co więc wydzielać te fora?
                Fora Komunikacja, PoŁ, Lotnisko nie nadaja się na dyskusje o przyszłości Łodzi i
                zmianach - gdyż te wątki tam giną.

> Powołuje się Pan na inne fora regionalne, ale czy tam mają forum lotnisko itp?

Nie moją rolą jest walczyć o takie fora - to już ich zadanie.

> Forum Łodź musi być takie samo jak w innych miastach?

Nie wiem czy takie samo - to jest dla mnie nieistotne czy będzie identyczne czy
                nie. Istotne jest to, czy będzie forum Inwestycje. Jest ono w Łodzi bezwzględnie
                potrzebne. Ja się zatem pytam - dlaczego admini wyrażają taką niechęć pod
                adresem tego forum? Dlaczego w Łodzi muszę się od roku juz prosić o coś co w
                innym dużych miastach jest oczywiste? Dlaczego admini od roku piszą mi, że
                ciągle mam podawać kolejne argumenty - a ludzi już wielokrotnie popierali tutaj
                ideę powstania takiego forum. Jak długo jeszcze będziemy musieli udowadniać, ze
                białe to białe?

Kiedyś był wątek o nowych forach - Edukacja i Polityka - poproszono ludzi o
                głosy poparcia. Ja wplotłem w to podforum Inwestycje. I oc się okazało -
                najwięcej głosów "ZA" zebrało właśnie forum Inwestycje. Dlaczego zatem pomimo
                tego powstało forum Polityka i żadne inne?
                • ixtlilto Re: 07.12.05, 13:59
                  topjes napisał:

> Kiedyś był wątek o nowych forach - Edukacja i Polityka - poproszono ludzi o
                  > głosy poparcia. Ja wplotłem w to podforum Inwestycje. I oc się okazało -
                  > najwięcej głosów "ZA" zebrało właśnie forum Inwestycje. Dlaczego zatem pomimo
                  > tego powstało forum Polityka i żadne inne?
                  Ale tu nie chodzi tylko o liczbę glosów poparcia; ale o to czy to forum
                  faktycznie jest potrzebne i o problemy techniczno-tematyczne o których piszę
                  niżej...

Odpowiedz proszę na mój post w którym proszę o wskazanie wątków nadających się
                  do przeniesienia...
                  • topjes Re: 07.12.05, 14:20
                    > Ale tu nie chodzi tylko o liczbę glosów poparcia; ale o to czy to forum
                    > faktycznie jest potrzebne i o problemy techniczno-tematyczne o których piszę
                    > niżej...

Więc o co w zasadzie chodzi skoro poparcie i potrzeba ludzi jest nieistotna? O
                    to czy adminom się pomysł podoba czy nie? Już prosiłem wielokrotnie - jakie są
                    JASNE zasady ubiegania się o forum. Na razie od roku słyszę o jednej zasadzie -
                    dobrej lub złej woli adminów.
                    • Gość: Aleczko Nie mam siły. Z mojej strony EOT (notxt) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:10
                      • topjes Re: Nie mam siły. Z mojej strony EOT (notxt) 07.12.05, 15:19
                        Przecież nikt na siłę nie musi się wypowiadać :) Nie chcesz, bo Ci sprawi zamęt
                        - ok, szanuję to.
                        • avatary no...to mamy klasyczny przykład walki z wiatrakami 07.12.05, 15:30
                          czyli trwonienia ponoć deficytowej w tym miescie energii na przekonywanie do
                          spraw oczywistych tych którzy mieliby być nadzieją na rozwój tego miasta...

1 forum "inwestycje" jest potrzebne.
                          2 nawet jeśli ktoś nie łapie komu i do czego to ono i tak jest potrzebne
                          3 niekażdy musi je czytać - niekażdy musi na nim pisać.
                          4 jesli ktoś dobrze czuje sie w betonowej osłonie - to jego sprawa.
                          5 nie wiem ilu sposóród dotychczasowych forumowiczów to inwestorzy, ale mam
                          podstawy sądzić, że póki co, bardzo niewielu, wiec pewnie dlatego nie rozumieją
                          i nie czują potrzeby czegoś czegoś po prostu nie ogarniają.
                          6 obecnosć tego forum takich właśnie inwestorów na to forum przywiedzie.
                          7 ja z kolej nie czuję potrzeby ewangelizowania wszystkich i wszędzie - nie
                          chcecie pomagać - to chociaż nie przeszkadzajcie...
                          • Gość: Aleczko Re: no...to mamy klasyczny przykład walki z wiatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:49
                            free.polbox.pl/s/schak/style/1.jpg
                            :)
                            • topjes Re: no...to mamy klasyczny przykład walki z wiatr 07.12.05, 16:17
                              > free.polbox.pl/s/schak/style/1.jpg

Wiem o tym :) Jestem na forach gazety już dosyć długo - i od dawna jestem jedną
                              z bardziej aktywnych osób w temacie inwestycji łódzkich. I powiem Ci, że
                              wprowadzenie tego napisu coś dało (chwała Ci iksik za to - serio :). Ale to nie
                              jest niestety :/ Nie o to chodzi by dodawać opisy do forów.
                        • Gość: czytelnik Re: Nie mam siły. Z mojej strony EOT (notxt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:30
                          Widzi Pan, może własnie stąd bierze się brak sprzeciwu w sprawie Pana pomusłu?
                          Może każdy macha ręką, bo widzi że jakoś argumenty nie chcą dotrzeć. Krzyczy
                          Pan i upiera się, że forum o inwestycjach nie ma, a każdy widzi że to już
                          powstało.
                          • topjes Re: Nie mam siły. Z mojej strony EOT (notxt) 07.12.05, 16:24
                            > Widzi Pan, może własnie stąd bierze się brak sprzeciwu w sprawie Pana pomusłu?
                            > Może każdy macha ręką, bo widzi że jakoś argumenty nie chcą dotrzeć.

Dokładnie tak - tylko w drugą stronę :) Proszę spojrzeć na historię walki o to
                            forum. Już kilka lat temu wiele osób prosiło o to forum. Po latach walki ludziom
                            się nie chce... ale walczyć! Ile można w sumie prosić o tak prostą i potrzebną
                            rzecz. Za każdym razem niestety coraz trudniej namówić mi ludzi by KOLJENY raz
                            pisali te same oczywistości :///
                • Gość: czytelnik O inwestycjach już można pisać, po co kolejne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:27
                  topjes napisał:
                  > A dlaczego? Czyż Lotnisko nie mieście się temacie Komunikacja?
                  > Czyż Komunikacja nie mieści się w temacie "Łódź"?
                  > Po co więc wydzielać te fora?

Czyli proponuje Pan jedno na wszystko? Genialny pomysł z jednym kociołkiem.

>Fora Komunikacja, PoŁ, Lotnisko nie nadaja się na dyskusje o przyszłości Łodzi
                  > i zmianach - gdyż te wątki tam giną.

Nie nadają się na tego typu dyskusje, to do czego zostało stworzone uniwersalne
                  moim zdaniem forum "Porozmawiajmy o Łodzi"?

> Nie moją rolą jest walczyć o takie fora - to już ich zadanie.

Istotą jest dla Pana sama walka, a nie fakt już istnienia odpowiednich
                  narzędzi? Jakie to polskie! Wymyślić i odkrywać Amerykę od nowa.

>Nie wiem czy takie samo - to jest dla mnie nieistotne czy będzie identyczne czy
                  >nie.

Chce Pan, aby było tak samo jak w innych miastach.

> Istotne jest to, czy będzie forum Inwestycje. Jest ono w Łodzi bezwzględnie
                  > potrzebne.

Potrzebne są inwestycje, które juz są zgrabnie opisywane na "Porozmawiajmy o
                  Łodzi". Od samego nowego forum, inwestycji nie przybędzie. No niepotrzebna
                  kosmetyka, kompletnie niepotrzebna.

>Ja się zatem pytam - dlaczego admini wyrażają taką niechęć pod
                  >adresem tego forum? Dlaczego w Łodzi muszę się od roku juz prosić o coś co w
                  >innym dużych miastach jest oczywiste? Dlaczego admini od roku piszą mi, że
                  >ciągle mam podawać kolejne argumenty - a ludzi już wielokrotnie popierali tutaj
                  >ideę powstania takiego forum. Jak długo jeszcze będziemy musieli udowadniać, ze
                  >białe to białe?

Bo może się Pan prosi o cos co jest, tylko nie jest Pańskie i ma nieco inną
                  nazwę od tej proponowanej przez Pana?
                  Białe jest białe, ale już zostało odkryte, wie Pan?

> Kiedyś był wątek o nowych forach - Edukacja i Polityka - poproszono ludzi o
                  > głosy poparcia. Ja wplotłem w to podforum Inwestycje. I oc się okazało -
                  > najwięcej głosów "ZA" zebrało właśnie forum Inwestycje. Dlaczego zatem pomimo
                  > tego powstało forum Polityka i żadne inne?

Znaczy, że ma Pan niezwykły dar pisania nie na temat. Polityki chyba nie było,
                  a pojawiało się dużo tematów. Dla inwestycji i przyszłości Łodzi forum już
                  powstało i ma sie dobrze.
                  • topjes Re: O inwestycjach już można pisać, po co kolejne 07.12.05, 16:32
                    > Czyli proponuje Pan jedno na wszystko? Genialny pomysł z jednym kociołkiem.

To właśnie Pan zaproponował. Ja proponuję - dla każdego coś miłego. Dla
                    miłośników inwestycji również. Porozrzucajmy Sport po różnych forach - ma to
                    sens, bo użytkownicy będą musieli wykonać sporo wysiłku by dotrzeć dla ważnych
                    dla siebie informacji - i to bedzie taki sport jakby...

> moim zdaniem forum "Porozmawiajmy o Łodzi"?

Nie przyciąga w ogóle nowych ludzi. Proszę zauważyć ile nowych osób się pojawiło
                    na forum Lotnisko - dużo. Na forum PoŁ są ciągle te same osoby. Gorzej - osób
                    ciekawych ubywa :/// Niestety forum PoŁ nie przyciąga nowych swoją nazwą - nie
                    ma w niej obietnicy dyskusji o Inwestycjach.

Druga sprawa - nie jest dobrze, że wątki o Inwestycjach są poprzelatana
                    dyskusjami o remontach czy historycznych zdjęciach. Po co?

Po trzecie - dlaczego taki opór PRZECIW? I tak nie zamierza Pan korzystać,
                    dlaczego chce Pan za wszelką cenę uniemożliwić to innym?

> Istotą jest dla Pana sama walka, a nie fakt już istnienia odpowiednich
                    > narzędzi? Jakie to polskie! Wymyślić i odkrywać Amerykę od nowa.

Walczę o to w co wierzę - nie wiem czy to polskie czy chińskie - niech Pan oceni.

> Chce Pan, aby było tak samo jak w innych miastach.

Nie wstydzę się czerpania z dobrych wzorców. A Pan?

> Bo może się Pan prosi o cos co jest, tylko nie jest Pańskie i ma nieco inną
                    > nazwę od tej proponowanej przez Pana?
                    > Białe jest białe, ale już zostało odkryte, wie Pan?

Niech mnie Pan nie rozśmiesza. Takim pisaniem udowadnia Pan, ze nie zna Pan
                    zupełenie naszych forów - ale do zabierania głosu jest Pan pierwszy. Jeśli mnie
                    Pan nawet nie kojarzy z PoŁ - to na litość boską - co Pan wie o wątkach
                    inwestycyjnych na PoŁ???

> Dla inwestycji i przyszłości Łodzi forum już
                    > powstało i ma sie dobrze.

Wydawało mi się, że forum PoŁ istniało wcześniej i nie powstało po to by
                    dyskutować o inwestycjach.

A zresztą - z całym szacunkiem - punkt dla Pana - zniechęca mnie Pan do walki o
                    to co słuszne. Gratuluję - nie chce mi się już Pana przekonywać.
    • avatary to nie moze być tak że o takich sprawach 07.12.05, 11:45
      decydują sobie, albo i nie lokalni admini...zwłaszcza, że nie wiemy czy mają w
      tym kierunku własciwe kompetencje...
      powinna być czytelna procedura.
      wpływa propozycja, jest tyle i tyle głosów poparcia i powstaje forum. a admini
      sa od utrzymywania na nim porzadku.
      innym rozwązaniem jest usamodzielnienie się i załozenie własnego forum
      i dobre go olinkowanie.
      anyway:
      jestem za forum inwestycyjnym - póki co tu...
    • ixtlilto Re: 07.12.05, 13:08
      Informuję że: "góra" juz wie o propozycji zalozenia nowego podforum.

Dodatkowo podzielę się z Wami moimi obawami (nie jako admina, ale jako zwyklego
      użytkownika):

Załóżmy, że Forum Inwestycje powstanie jako podforum FŁódź, i pojawi się np
      wątek: "inwestycja drogowa... Obwodnica Łodzi", albo "Austalijczyk inwestuje na
      Księżym Młynie". Gdzie taki wątek powinien się w takiej sytuacji znaleźć?
      Pierwszy na podforum Komunikacja czy Inwestycje. A drugi? Na Inwestycjach
      czy PoŁ?
      Chcialabym tym samym w tym miejscu przypomniec, ze odpada crossowanie watkow,
      gdyz admini spoleczni _n_i_e_ m_a_j_ą_ takich uprawnień. Zatem trzebaby
      jednoznacznie rozstrzygnąć i ustalić zasady przenoszenia watków na odpowiednie
      podfora... A sami wiecie że bardzo czesto budzi to kontrowersje.

Proponuję więc aby zwolennicy nowego podForum zabawili sie w adminów i wskazali
      wątki z ostatnich 3 dni, które ich zdaniem powinny znaleźć się na FI (wraz z
      uzasadnieniem).
      • Gość: Aleczko Re: Za dużo to też źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:47
        Codziennie zaczynam lekturę od "Lotniska", później przeglądam na
        szybko "Komunikację" bo mimo wszystko jest tam (było niedawno) parę ciekawych
        wątków, później zerkam na główne łódzkie forum. Jak dojdzie jeszcze jedno to
        chyba będzie już przerost formy. Zastanówcie się czy warto.
        • topjes Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 13:54
          > Codziennie zaczynam lekturę od "Lotniska", później przeglądam na
          > szybko "Komunikację" bo mimo wszystko jest tam (było niedawno) parę ciekawych
          > wątków, później zerkam na główne łódzkie forum. Jak dojdzie jeszcze jedno to
          > chyba będzie już przerost formy. Zastanówcie się czy warto.

Trudno by strukturę forum uzależniac od tego czego NIE chce Aleczko czy topjes
          :) Ja nie czytam forów Polityka, Sport, Kultura, Ogłoszenia, KFŁ, Jagiełło - czy
          mam zatem wnioskować, że są one społeczności niepotrzebne? Bo taką tezę
          postawiłeś. Nie każdego interesują Inwestycje, tak jak nie każdeg interesuje Sport.
          • Gość: Aleczko Re: Za dużo to też źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:13
            > mam zatem wnioskować, że są one społeczności niepotrzebne? Bo taką tezę
            > postawiłeś. Nie każdego interesują Inwestycje, tak jak nie każdeg interesuje
            Sp

Wiesz co, ręce mi opadły... wskaż mi fragment mojego posta gdzie taką tezę
            postawiłem.

Kwestionuję jedynie dalsze rozbijanie czegoś co IMHO funkcjonuje OK.
            • topjes Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 14:24
              > Wiesz co, ręce mi opadły... wskaż mi fragment mojego posta gdzie taką tezę
              > postawiłem.

No to przeczytaj uważnie to co sam napisałeś. Wpierw napisałeś, że TY czytasz
              forum A, B i czasem C i jak jeszcze dojdzie D to będzie przerost formy. I na tej
              postawie, że TY czytasz A, B, C i nie chcesz aby jeszcze było D - cała
              społeczność ma się zastnowić czy warto.
              "Jak dojdzie jeszcze jedno to
              chyba będzie już przerost formy. Zastanówcie się czy warto."

Więc znowu się odniosę do forum Sport. Skoro ja go nie czytam i jest to kolejne
              forum - czy mam zadać społeczności pytanie czy warto aby forum Sport istniało?
              • Gość: Aleczko Re: Za dużo to też źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:53
                Napisałem które fora czytuje a które nie. Kto inny może czytać inne i ja mu
                tego nie bronię, de gustibus...

Chyba muszę napisać Ci dużymi: MOIM ZDANIEM kolejne forum wprowadzi większy
                zamęt, te które teraz są są w porządku. KAŻDY MOŻE SIĘ NAD TYM ZASTANOWIĆ I
                NAPISAĆ SWOJE ZDANIE. Tyle.
                • topjes Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 15:02
                  > Chyba muszę napisać Ci dużymi: MOIM ZDANIEM

Ciesze się, że Twoim. Teraz tylko zaakceptuj, że są ludzie, którzy nie chcą się
                  Ciebie pytać o zdanie. Tak jak są ludzie, których nie interesuje moje zdanie -
                  np forumowicze na forum Sport - mało ich interesuje czy topjes lubi sport czy nie.

Podaj więc obiektywne argumenty przeciw takiemu forum, a nie tylko, że Twoim
                  zdaniem to będzie zamęt i będziesz musiał czytac jedno forum więcej :)
                  • topjes Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 15:06
                    > Ciesze się, że Twoim. Teraz tylko zaakceptuj, że są ludzie, którzy nie chcą się
                    > Ciebie pytać o zdanie.

I proszę nie zrozum mnie źle - bo to mogło zabrzmieć, że Twoje zdanie się nie
                    liczy. Boże broń! :))) Po prostu nie zawsze musimy się pytać wszytskich czy są
                    za czymś. Ja bym chciał aby mi admini dali mocne argumenty przeciwko takiemu
                    forum - bo zawsze znajdą się osoby, które napiszą, że one są przeciw bo im się
                    pomysł nie podoba.
                    Ale na drugiej szali mamy ludzi, którzy czekają na to forum. Śmiem twierdzić, że
                    na forum Inwestycje bedzie więcej dyskutantów niż na PoŁ. A czy to znaczy, ze
                    mamy PoŁ usunąć?
                    • Gość: czytelnik Re: Za dużo to też źle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:38
                      Ja tu czytam po raz kolejny argumenty typu "forum takie już jest". To chyba
                      najmocniejszy argument, z którym (nie wiadomo czmu) nie chce sie Pan kompletnie
                      zgodzić. Problemy ze wzrokiem, czy może sam upór i chcęc postawienia na swoim
                      autorskim pomyśle?
                      "Porozmawiajmy o Łodzi" wydaje się najodpowiedniejszym miejscem - można zarówno
                      porozmawiać o przyszłości miasta (sam Pan wspomniał, że tego typu tematy chce
                      Pan poruszać na nowym forum), o inwestycjach jak i o zabytkach, a to wszystko w
                      Łodzi bardzo częśto się łaczy.
                      • topjes Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 16:39
                        > Ja tu czytam po raz kolejny argumenty typu "forum takie już jest".

Nie mam niestety takiego sokolego wzroku by je dostrzec... Sprytnie usuwa Pan
                        moje argumenty, które nie pasują do Pana teorii. Niestety nie dość sprytnie bym
                        nie czuł się zniechęcony taką manipulacją. Proszę poczytać wszystkie moje
                        argumenty - zrozumie Pan dlaczego twierdzę, że PoŁ nie spełnia tych warunków.
                        • Gość: Aleczko Re: Za dużo to też źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 16:48
                          To w takim razie, żeby nie było że tylko krytykuję i nic nie daję w zamian.
                          Proponuję zmianę nazwy forum "PoŁ" na "Łódź - wczoraj, dziś i jutro", albo
                          rozdział "PoŁ" na "Łódź nostalgiczna" oraz "Inwestycje i wydarzenia" przy
                          jednoczesnej likwidacji, lub zmianie nazwy podforum "Lotnisko".
                          • marekbry Re: Za dużo to też źle 07.12.05, 18:48
                            Szczerze mówiąc nie podoba mi się ta propozycja. Forum Lotnisko jest potrzebne,
                            bo jest dużo ludzi, których "kręci" lotnisko i samoloty jako takie. "Łódź
                            wczoraj, dziś i jutro" nie sugeruje żadnej zawartości merytorycznej, a przecież
                            nie o to chodzi. Poza tym, "wczoraj" nie pasuje do rozwoju miasta i inwestycji
                            w nim. "Inwestycje i wydarzenia" brzmi stosunkowo najlepiej, ale co by tu miało
                            oznaczać słowo "wydarzenia"? Osobiście wolę po prostu "Inwestycje".
                            Ewentualnie "Rozwój miasta - inwestycje".
      • Gość: Pabi Re: IP: *.chello.pl 07.12.05, 13:47
        Ale po co forum inwestycje? Ptrzeciez w Lodzi nie ma zadnych inwestycji. Nie
        porownoj Lodzi do miast podanych pare wiadomosci wyzej.
        • topjes Re: 07.12.05, 13:51
          > Ale po co forum inwestycje? Ptrzeciez w Lodzi nie ma zadnych inwestycji. Nie
          > porownoj Lodzi do miast podanych pare wiadomosci wyzej.

I właśnie ten stereopyt utrwala m.in. archaiczny (by nie rzec - plebejski ;)
          układ podforów.
          • Gość: pabi Re: IP: *.chello.pl 07.12.05, 13:54
            wedlug ciebie to jest stereotyp? Pojedzij po Polsce, popatrz choc troche co sie
            dzieje, wszyscy cos robia, tylko Lodz ciagle sie cofa.
            • topjes Re: 07.12.05, 14:27
              > wedlug ciebie to jest stereotyp? Pojedzij po Polsce, popatrz choc troche co sie
              >
              > dzieje, wszyscy cos robia, tylko Lodz ciagle sie cofa.

Widzisz, gdyby było forum Inwestycje - łatwo mógłbym Ci pokazać, że się mylisz -
              teraz nie jest to niestety takie łatwe. I admini nadal chcą ten stać rzeczy
              utrzymywać. Póki co zobacz wybrane wątki na PoŁ - np:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=26521049
              i do tego poszperaj sobi po forum Komunikacja i Lotnisko - a także forum Łódź.

Zawiłe i czasochłonne? A i owszem...
            • marekbry Re: 07.12.05, 18:01
              To co piszesz, to dokładnie jest stereotyp. Wiele osób powtarza takie opinie
              zwyczajnie ignorując fakty. Nawet powiedziałbym, że to nie jest ignorowanie
              faktów, tylko po prostu brak wiedzy o naszym mieście i tym, co się w nim
              dzieje. Łódź, po latach zaniedbań, nabiera właśnie rozpędu, dużo się u nas
              zmienia. Wystarczy poczytać codzienne wiadomości z łódzkiego dodatku GW i
              poszperać trochę na łódzkim forum. Słowo "poszperać" podsumowuje oczywiście
              ideę Topjes, który chce, żeby nie trzeba było szperać i kombinować, tylko, żeby
              ten priorytetowy dział był wyodrębniony jako oddzielne forum.
            • Gość: Wilczy Jednak na tak :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 18:01
              Gość portalu: pabi napisała:
              > wedlug ciebie to jest stereotyp? Pojedzij po Polsce, popatrz choc troche co sie
              > dzieje, wszyscy cos robia, tylko Lodz ciagle sie cofa.

Dotychczas się nie odzywałem, bo sam miałem wątpliwości, czy podforum Inwestycje
              nie będzie powtarzaniem istniejących tematów.

Dzięki postowi pabi zmieniam zdanie: TAK, jestem za forum inwestycje :)

Choćby po to, żeby osoby piszące, że w Łodzi nie ma żadnych inwestycji zauważyły
              na łódzkim forum napis "Inwestycje". Zapewne je to zdziwi i potraktują to jako
              pomyłkę, bo jak wszyscy wiemy Łódź się ciągle cofa ;) Może jednak wejdą i
              zobaczą listę wcale niemałej liczby inwestycji, które u nas trwają albo mają się
              rozpocząć. Może z takich osób jedna na 10 zmieni swoje zdanie i uwierzy, że
              dzieje się sporo (choć oczywiście nadal za mało jak na nasze apetyty).

Dlaczego forum "Inwestycje"? Dla promocji Łodzi! Tak, także (a może przede
              wszystkim) tej wewnętrznej. Obcy zaglądają tu rzadko, ale my sami często nie
              wiemy, co się u nas dzieje. Jak mamy przekonać innych do naszego miasta, skoro
              sami w nie nie wierzymy?

Trudno się zebrać do wielkiej promocji naszego miasta - zróbmy więc choćby i
              mały kolejny kroczek do zmiany obiegowej opinii, że u nas się nic nie buduje :)
      • topjes Re: 07.12.05, 14:12
        > Załóżmy, że Forum Inwestycje powstanie jako podforum FŁódź, i pojawi się np
        > wątek: "inwestycja drogowa... Obwodnica Łodzi", albo "Austalijczyk inwestuje na
        >
        > Księżym Młynie". Gdzie taki wątek powinien się w takiej sytuacji znaleźć?

Inwestycja drogowa typu przebudowa Północnej to żadna inwestycja - to tak jak
        nazywanie zwrotu wektora kierunkiem, albo lotniska portem :) To zwykły kolokwializm.
        "Obwodnice Łodzi" - jest potrzeba dyskutowania o tym na Inwestycje - jaka
        przyszłość autostrad, jakie kierunki rozwoju, jakie terminy.
        Ale już dyskusja o wykonawcy, położeniu mostów, rodzaju asfaltu, małym rondzie w
        Emilii itd itp nie jest wielu osobom do niczego potrzebna - to jest kwestia
        Komunikacji, a nie Inwestycji.
        Nowe mieszkania, rewitalizacje - chętnie zobaczę takie wątki na forum Inwestycje.

Zwracam uwage, że już dziś wiele wątków jest niejako dublowanych na różnych
        forach. NIE da się rozdzielić tego matematycznie na 100%. Bo gdzie pisać o linii
        autobusowej "L"? Na forum Komunikacja? Na forum "Lotnisko"? Życie samo dało
        odpowiedź - piszemy o niej na obydwu forach. Tak samo życie zweryfikuje to, że o
        pewnych tematach będziemy pisać na forum Inwestycje i innym.
        Tylko, że o ile na forum Lotnisko dyskusja może zahaczać o tematy bardzo
        szczegółówe - o tyle na forum Inwestycje - nie było by miejsca na takie
        (niepotrzebne dla niektórych) rozdrabnianie tematu.

> Chcialabym tym samym w tym miejscu przypomniec, ze odpada crossowanie watkow,
        > gdyz admini spoleczni _n_i_e_ m_a_j_ą_ takich uprawnień.

Zawsze byłem przeciwny crossowaniu wątków w ogóle :)

> Proponuję więc aby zwolennicy nowego podForum zabawili sie w adminów i wskazali
        >
        > wątki z ostatnich 3 dni, które ich zdaniem powinny znaleźć się na FI (wraz z
        > uzasadnieniem).

Ja nie rozumiem w ogóle idei konieczności przenoszenia wątków z innych podforów
        - po co? Kto ma ochotę czytać forum Komunikacja to niech czyta i pisze tam o tym
        co dla tego forum jest istotne. Jeśli forumowicze forum Komunikacja chcą
        dyskutować o ŁTRze to niech dyskutują - po co to przenosić?

Forum Inwestycje będzie miało swoich czytelników i bywalców - którzy będą
        chcieli w swój sposób dyskutować o - czasem nawet tych samych - rzeczach.

Druga sprawa - obecnie wiele wątków Inwestycyjnych jest upchanych w różnych
        wątkach technicznych - i nie da się ich przenieść wprost - stąd nie jestem w
        stanie dla niektórych wątków powiedzieć "tak, ten powinien być na Inwestycje".
        Bo on powinien być jako temat - ale nie jako ten konkretny zbiór listów. Na
        forum Inwestycje rozwinąłby się on po prostu inaczej.

Trzecia sprawa - wiele tematów jest upchanych w jeden wątek - widać to na forum
        PoŁ, gdzie tematy Inwestycje specjalnie upychamy w mniejszą ilość wątków, bo
        temat Inwestycje to tam tylko jeden z tematów, a nie temat główny.

Szybko by powstały wątki o:
        - Manufakturze
        - Hotelu Qubus
        - Hotelu Borowieckim
        - Ogólnej bazie noclegowej
        - ŁSSE
        - Dellu
        - Łodzi nowych technologii
        - Rozwoju infrastruktury drogowej
        - Rozwoju infrastruktury kolejowej
        - Nowych biurowcach (a takie powstają)
        - Inwestycjach w Polsce i wskaźnikach ekonomicznych
        - Inwestycjach w innych regionach Polski

I na koniec ostatni - bardzo istotny argument. Chodzi o nowych forumowiczów.
        Jeśli ktoś nie jest zagorzałym czytelnikiem naszych forów to wcale nie musi
        trafić na dyskusje o Inwestycjach na forum PoŁ. I to jest problem. Ja widzę brak
        nowych ludzi w dyskusjach inwestycyjnych na forum PoŁ. Dlaczego? Dlatego, że
        ludzie nie wiedzą, że na forum PoŁ się o tym rozmawia - i tak będzie zawsze.
        Nawet przypis przy PoŁ tego nie zmieni.
        Jeśli by w spisie forum było jak byk - Inwestycje - to daję głowę, że szybko
        pojawiłyby się na nim nowe osoby, które na PoŁ nie zaglądają. A przecież o to
        chodzi, żeby fora żyły (ku chwale biznesowej Gazety.pl).
        To nie jest tak, że wydzialając forum Inwestycji z innych forów - suma tematów i
        postów będzie ta sama. O nie - właśnie dzięki temu zwiększy się liczba
        dyskutantów i tematów o Inwestycjach.
        • Gość: Aleczko Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 14:19
          > forach. NIE da się rozdzielić tego matematycznie na 100%. Bo gdzie pisać o
          lini
          > i
          > autobusowej "L"? Na forum Komunikacja? Na forum "Lotnisko"? Życie samo dało
          > odpowiedź - piszemy o niej na obydwu forach.

No to co proponujesz? Będziemy rozmawiać na trzech? A może będziemy rozbijać
          wątki i posty o frekfencji na "Komunikacja", o trasie i godzinach odjazdu
          na "Lotnisko" a o nowych autobusach na tej linii na "Inwestycje"?
          • topjes Re: 07.12.05, 14:38
            > No to co proponujesz? Będziemy rozmawiać na trzech? A może będziemy rozbijać
            > wątki i posty o frekfencji na "Komunikacja", o trasie i godzinach odjazdu
            > na "Lotnisko" a o nowych autobusach na tej linii na "Inwestycje"?

Ale nie czytasz mnie niestety uważnie ://// Ja nie mam zapędów cenzorskich - i
            to właśnie napisałem. Ale mogę powtórzyć - życie zweryfikowało, że o linii "L"
            dyskutuje się na forum Komunikacja i Inwestycje. Ja nie twierdzę, że to coś
            złego - wręcz przeciwnie. A Ty?

Zrozum, że różne fora odwiedzają różni ludzie! Ja nie wiem jakie dyskusje sa na
            forum Łódź bo przelatuję je po łebkach - więc nawet jeśli coś się dubluje to
            jest to dla mnie żaden problem. Nie znam wszystkich dyskusji na forum
            Komunikacja bo nie mam czasu przebijać się przez setki listów o przystankach i
            zwojach (z całym szacunkiem) - stąd czasem umykają mi ciekawe tematy o
            inwestycjach w komunikacji. Co gorsza - podobnie zaczyna być na forum Lotnisko -
            to forum zmienia charakter z inwestycyjno-rozwojego na bieżaco-techniczne.
            Dlatego wiem, że grupa ludzi chciała by dyskutować o inwestycjach w jednym
            miejscu. I naprawdę tym ludziom nie będzie przeszkadzać, że ktoś będzie
            dyksutować o tym samym (ale w inny sposób) w innym miejscu.
            • Gość: Aleczko Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 15:06
              Widzę, że nie rozumiemy się wzajemnie :)

Dam Ci przykład z naszego ulubionego podwórka. Gdzie rozpoczniesz wątek o
              budowie nowego terminala na lotnisku? Na "Lotnisko" czy na "Inwestycje"? A czy
              budowa nowej drogi do tegoż? Na "Lotnisko" czy na "Inwestycje"? A czy o budowie
              odcinka kolei na Lublinek? Na "Lotnisko" czy na "Inwestycje", a może
              na "Komunkiacja"?

Narzekasz na zamęt na forach, a z każdym kolejnym będzie jeszcze gorzej bo będą
              problemy z ich docelowym umiejscowieniem.
              • topjes Re: 07.12.05, 15:26
                > Narzekasz na zamęt na forach, a z każdym kolejnym będzie jeszcze gorzej bo będą
                >
                > problemy z ich docelowym umiejscowieniem.

Nie, nie narzekam na zamęt :) Inwestycje to dla mnie tak gigantyczna działka jak
                Kultura, Sport, Edukacja, Polityka itd. Narzekam na to, że wątki o inwestycjach
                giną z natury rzeczy na innych forach.

> Dam Ci przykład z naszego ulubionego podwórka. Gdzie rozpoczniesz wątek o
                > budowie nowego terminala na lotnisku?

A zobacz jak to wygląda dzisiaj - zobacz ile tematów jest powielanych na różnych
                wątkach. Dlaczego tylko w przypadku forum Inwestycje ma to być złe - a w
                przypadku dotychczasowej struktury jest dobre? Ja nie chcę zmieniać zasad
                działania forum - ja chcę dodać do tego drzewa mocno brakującą gałąź. A zasady
                pozostaną te same.

Gdyby istniało forum Inwestycje to np. dyskusję o planach inwestycyjnych
                Lublinka i innych portów zacząłbym już na forum Inwestycje.
        • ixtlilto Re: Re: 07.12.05, 19:20
          topjes napisał:

> Tylko, że o ile na forum Lotnisko dyskusja może zahaczać o tematy bardzo
          > szczegółówe - o tyle na forum Inwestycje - nie było by miejsca na takie
          > (niepotrzebne dla niektórych) rozdrabnianie tematu.
          "Nie byłoby miejsca"? "Niepotrzebne dla niektórych"?
          Kto miałby decydować czy dana dyskusja jest jeszcze stricte inwestycyjna czy
          już weszła w fazę techniczną? Dla kogo byłaby ona niepotrzebna?
          Zrozum że ta granica jest dla każdego w innym miejscu i to co zadowoli jedną
          osobę, wywoła sprzeciw kolejnych 5.

> Druga sprawa - obecnie wiele wątków Inwestycyjnych jest upchanych w różnych
          > wątkach technicznych - i nie da się ich przenieść wprost - stąd nie jestem w
          > stanie dla niektórych wątków powiedzieć "tak, ten powinien być na Inwestycje".
          Ale ja, Szprota lub Redakcja staniemy przed takim problemem. Gdy na forum
          ogólnym pojawi się jakiś wątek inwestycyjno-łódzki (w fabryce powstaje hotel)
          czy inwestycyjno-komunikacyjny (MPK inwestuje w nowe tramwaje; buduje się
          autostrada) ktoś będzie musiał podjąć decyzję gdzie taki wątek zakwalifikować.
          Już teraz są z tym problemy.

>Trzecia sprawa - wiele tematów jest upchanych w jeden wątek - widać to na forum
          >PoŁ, gdzie tematy Inwestycje specjalnie upychamy w mniejszą ilość wątków, bo
          >temat Inwestycje to tam tylko jeden z tematów, a nie temat główny.
          Ale nikt nie każe upychać tego do jednego wątku. Wziąłeś pod uwagę że to może
          właśnie takie działanie powoduje, że mało kto odpisuje, skoro w treści postu
          jest np. tylko notka gazetowa?
          Dyskusja o hotelu Cubus bardzo ładnie się rozwinęła na PoŁ; nowi inwestorzy w
          Łodzi też mają ponad 50 odpowiedzi i wiele, wiele innych wątków inwestycyjnych,
          których nie trzeba chować w "newsleterze".

> Szybko by powstały wątki o:
          > - Manufakturze -> PoŁ
          > - Hotelu Qubus -> PoŁ
          > - Hotelu Borowieckim -> PoŁ
          > - Ogólnej bazie noclegowej -> PoŁ
          > - ŁSSE -> PoŁ
          > - Dellu -> PoŁ
          > - Łodzi nowych technologii -> PoŁ
          > - Rozwoju infrastruktury drogowej -> Komunikacja
          > - Rozwoju infrastruktury kolejowej -> Komunikacja
          > - Nowych biurowcach (a takie powstają) -> PoŁ
          > - Inwestycjach w Polsce i wskaźnikach ekonomicznych -> dany region Polski
          > - Inwestycjach w innych regionach Polski -> dany region Polski

>I na koniec ostatni - bardzo istotny argument. Chodzi o nowych forumowiczów.
          >Jeśli ktoś nie jest zagorzałym czytelnikiem naszych forów to wcale nie musi
          >trafić na dyskusje o Inwestycjach na forum PoŁ. I to jest problem. Ja widzę bra
          >k nowych ludzi w dyskusjach inwestycyjnych na forum PoŁ. Dlaczego? Dlatego, że
          >ludzie nie wiedzą, że na forum PoŁ się o tym rozmawia - i tak będzie zawsze.
          Po to dawno temu była prośba o nadanie podtytułu forum PoŁ. Podtytuł istnieje
          (obrazek jpg gdzieś powyżej) Jeśli ludzie nie widzą tego napisu, to nie wiem
          czy dojrzą nowe podforum.
          Poza tym Gazeta zauważyła potencjał PoŁ i dała do niego bezpośredni link ze
          swojej strony informując że to "tu się rozmawia o Łodzi".
          • topjes Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 07.12.05, 20:34
            > Dyskusja o hotelu Cubus bardzo ładnie się rozwinęła na PoŁ

A gdzie się miała rozwinąć skoro nie ma forum Inwestycje? W jeziorze? Na mojej
            tapecie? Rozwinęła się na PoŁ - najlepszym miejscu zastępczym ku temu.
            • geograf Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 07.12.05, 20:45
              Ixtlilto miała na myśli,że -jak widać po przykłądzie- nie potrzeba specjalnego
              gruntu, specjalnej plakietki, by zmobilizować ludzi do dyskusji.

Mam taką dygresję: a gdyby zmienić nazwę "PoŁ" na Miasto i zmiany (albo coś
              pośredniego, klasyfikującego tematykę do rozważań o Łodzi, jako o organizmie
              miejskim)- to czy wiele by zmieniło?
              • topjes Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 07.12.05, 20:50
                > Mam taką dygresję: a gdyby zmienić nazwę "PoŁ" na Miasto i zmiany

A co powiedzą na to ci, którzy chcą dyskutować o:
                - historii zdjęć
                - ciekawostkach z miasta
                - remontach budynków
                - gdzie była pierwsza kawiarnia
                - historii szpitali
                - itd itp

Wg mnie PoŁ będzie żyło swoim życiem - i osobiście dumny jestem, że mamy w Łodzi
                takie forum. PoŁ wygląda w częsci tak jak powinno wyglądać normalne forum Łódź
                - gdyby nie banda dzieciaków, które z forum Łódź zrobiły śmietnik lub pamiętnik.
                • Gość: Aleczko Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:03
                  > takie forum. PoŁ wygląda w częsci tak jak powinno wyglądać normalne forum
                  Łódź
                  > - gdyby nie banda dzieciaków, które z forum Łódź zrobiły śmietnik lub
                  pamiętnik

No nie przysporzy Ci to sympatii i zwolenników na tym forum ;)
                  • topjes Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 08.12.05, 10:37
                    > No nie przysporzy Ci to sympatii i zwolenników na tym forum ;)

Wybacz, ale nie rajcuje mnie bycie w klubach wzajemnej aduracji :) Dlatego też
                    jestem tak znienawidzony przez KaFeLków, gdyż obiektywnie kiedyś się
                    wypowiedziałem o ich działalnosci.

Zobacz sobie wątki na forum Łódź - to jest dobre dla ludzi niepracujących,
                    studentów, licealistów itd :)
                    • geograf Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 08.12.05, 14:48
                      topjes napisał:

> Wybacz, ale nie rajcuje mnie bycie w klubach wzajemnej aduracji :) Dlatego też
                      > jestem tak znienawidzony przez KaFeLków, gdyż obiektywnie kiedyś się
                      > wypowiedziałem o ich działalnosci.

Oj tak, bo Ty- nieskażony obecnością w tej zapleśniałej organizacji- widzisz
                      dobrze na oczy, dostrzegasz prawdę, której inni niedostrzegają. Jesteś jak
                      Mesjasz narodu, Wybraniec, który jest teraz oczerniany, ale zna prawdę!
                      A tak na serio- KFŁ? To jeszcze istnieje? Jaki ma cel przywoływanie przykładu
                      tego, co już przeminęło, co jest pięknym wspomnieniem?

> Zobacz sobie wątki na forum Łódź - to jest dobre dla ludzi niepracujących,
                      > studentów, licealistów itd :)

Przepraszam, ale wyobrażasz sobie, że Forum Łódź ma dotyczyć tylko Łodzi?
                      Sromotnie się mylisz. W okresie "największej świetności" tego forum było ono
                      ogólnotematyczne, o wysokim poziomie, co przyciągało wielu ludzi z innych stron
                      świata. Oczywiście tematy czysto łódzkie również się wtedy pojawiały i cieszył
                      się popularnością. Fora miejskie nie zostały powołane w celu dyskusji tylko o
                      mieście, ale po to, by gromadzić ludzi z tych samych rejonów, okolic:/
                      O litości!
                      • topjes Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 08.12.05, 15:13
                        > A tak na serio- KFŁ? To jeszcze istnieje? Jaki ma cel przywoływanie przykładu
                        > tego, co już przeminęło, co jest pięknym wspomnieniem?

Taki, że jak się KFŁowi podpanie to już niestety na zawsze :) Śmiałem kiedyś
                        zgłosić uwagi do złej organizacji wycieczki - no i mam.

> Oj tak, bo Ty- nieskażony obecnością w tej zapleśniałej organizacji- widzisz
                        > dobrze na oczy, dostrzegasz prawdę, której inni niedostrzegają.

Ok, to ujmę to inaczej - przedstawiłem pogląd inny niż moja dyskutantka :) Masz
                        rację - nie musiał być on obiektywny.

> Fora miejskie nie zostały powołane w celu dyskusji tylko o
                        > mieście, ale po to, by gromadzić ludzi z tych samych rejonów, okolic:/

Ale ja go nie czytam, więc mało mnie ono interesuje. Niech tylko nikt nie pisze,
                        że czytanie forum Łódź może być efektywne :)
                        • avatary jest miejsce. wystarczy pochowac klubfł w archiwum 08.12.05, 15:17
                          i zrobić miejsce dla teraźniejszosci. tamto forum już jest martwe i próby jego
                          reanimacji zakończyły sie fiaskiem.

zainwestujcie w inwestycje zamiast rozczulac sie nad tym co bezpowrtonie
                          odeszło...
                • Gość: Aleczko Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:31
                  To ja znowu wrzucę swoje trzy grosze.

1. Proponuję przenieść wątek na forum "O forum"

2. Jeśli istnieją jeszcze te dziwne szpilki to proponuję założyć na każdym
                  podforum wątek "Zmiana kształtu łódzkiego forum - dyskusja", przyszpilić i
                  podlinkować tą naszą dyskusję z forum "O forum".

Jestem na TAK forum o inwestycjach, ale... :)

Spójrzcie na to: free.polbox.pl/s/schak/style/2.jpg

Fora "Lotnisko" i "Komunikacja" stają się forami prywatnymi i są podlinkowane w
                  taki sam sposób jak strona stowarzyszenia LdŁ na forum "Lotnisko". Nazwy forów
                  są oczywiście do dyskusji. I tu rodzi się pytanie do lotniskowców i miłośników
                  komunikacji, da się? Zgodzilibyście się na to?

Tak to widzę. Może ktoś ma jeszcze jakiś kompromisowy pomysł?
                  • topjes Re: Jedno wielkie wykazywanie, że NIE warto... 08.12.05, 10:39
                    > Fora "Lotnisko" i "Komunikacja" stają się forami prywatnymi i są podlinkowane w
                    >
                    > taki sam sposób jak strona stowarzyszenia LdŁ na forum "Lotnisko". Nazwy forów
                    > są oczywiście do dyskusji. I tu rodzi się pytanie do lotniskowców i miłośników
                    > komunikacji, da się? Zgodzilibyście się na to?
                    >
                    > Tak to widzę. Może ktoś ma jeszcze jakiś kompromisowy pomysł?

Mnie w to proszę nie mnieszajcie. Chciałbym aby to była jasne i żeby nikt mi
                    potem nie zarzucał - nie mam nic do innych forów i odicinam się od dyskusji o
                    ich modyfikacji. Jedyne czego chcę to stworzenia forum Inwestycje.
      • Gość: leslaw_m Re: IP: 81.219.73.* 07.12.05, 16:03
        > Proponuję więc aby zwolennicy nowego podForum zabawili sie w adminów i
        wskazali
        >
        > wątki z ostatnich 3 dni, które ich zdaniem powinny znaleźć się na FI (wraz z
        > uzasadnieniem).

proponuję odejsc wogóle od przenoszenia wątków i będzie sprawa jasna,
        jesli ktoś założył temat na jakimś forum,to zakładam,ze w pełni swiadomie.

a do topjes:
        w kazdej sprawie dotyczącej forum mozesz pisać do adminów głównych na forum o
        forum.w 99% podejmują temat

• marekbry Re: 07.12.05, 18:19
        Widzę, że orientujesz się w sposobie działania tego forum. Mam w związku z tym
        pytanie: załóżmy, że "góra" nie wie, a ktoś ma pomysł na założenie nowego pod-
        forum. Co powinien zrobić? Do kogo zgłasza się takie propozycje i jak? Według
        jakich reguł następuje ocena, czy faktycznie zakładać je, czy nie?
    • topjes Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 15:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=16068215&a=16068215
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=10448134&a=10459800
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=9872988&a=9872988
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=26435270&a=26435270
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=26504799&a=26932927
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=21997079&a=21997079
      I od kilku już lat widać, że w kółko dyskutujemy o tym samym. Spora grupa ludzi
      pisze, ze takie forum jest im potrzebne. Kilka dosłownie osób cały czas pisze,
      że jest dobrze i nic nie trzeba zmieniać... Niestety to te kilka osób ciągnie za
      sznurki.
      • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 15:39
        Topjesie:) Napisz bezposrednio do administracji forum gazeta.pl jezeli uwazasz
        ze jest takie zapotrzebowanie. Wedlug mojej skromnej opinii wprowadzi to
        niepotrzebny chaos i stworzy kolejne niezbyt licznie uczeszczane podforum.
        Watki dotyczace inwestycji na Lublinku i tak beda sie pojawialy na Forum
        Lotnisko - bo dotycza tego tematu, podejrzewam ze z innymi forami bedzie
        podobnie. Popatrz na forum Łódz i polityka. Ono praktycznie jest martwe bo
        tematy polityczne przewijaja sie na wszystkich forach. Efekt jest taki ze
        Admini przerzucaja tam tylko komentarze do artykulow. Obawiam sie ze tu bedzie
        podobnie. A tak BTW - co Ci sie nie podoba w technikalizacji forum Lotnisko.
        Dlaczego nie mozna dyskutowa i o aspektach technicznych i o inwestycjach na
        Lublinku??? Zawsze pozostaje jeszcze mozliwosc stworzenia forum prywatnego w
        tej sprawie z prosba o podlinkowanie go do strony glownej FŁ. Pozdrawiam:)
        • topjes Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 16:41
          > A tak BTW - co Ci sie nie podoba w technikalizacji forum Lotnisko.

Napisałem wyraźnie, że nie mam nic przeciwko temu. Taka kolej rzeczy. Tylko, że
          mi szkoda czasu by przebijać się przez coraz większą ilość - dla mnie
          nieprzydatnych - postów, by dotrzeć do sedna spraw związanych z rozwojem Lublinka.

> Zawsze pozostaje jeszcze mozliwosc stworzenia forum prywatnego w
          > tej sprawie z prosba o podlinkowanie go do strony glownej FŁ.

Próbowaliśmy. To nie działa. Brakuje tego podlinkowania właśnie.
          • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 18:09
            To ze dla Ciebie jakies posty sa nieprzydatne - to chyba nie znaczy zeby
            wprowadzac dodatkowe podforum - tylko dlatego ze nie chce Ci sie "przekopywac".
            Z calym szacunkiem dla Twoich osiagniec w Stowarzyszeniu - Twoja logika
            prowadzi do wniosku ze kazdy powinnien wnosic o zakladanie nowego podforum
            dopasowanego do jego potrzeb. Absurd:/ Zlikwidujmy forum Łódź i stworzmy fora
            wylacznie tematyczne...
            • marekbry Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 18:25
              Przecież nie o to chodzi, że komuś nie chce się przekopywać, tylko o to, że
              sprawa najważniejsza dla rozwoju naszego miasta jest rozproszona po różnych
              miejscach i wymieszana z innymi rzeczami. I o tym jest rozmowa, a nie
              o "absurdach" i likwidacji forum Łódź. Postulujesz o logikę, ale swoją
              umieszczasz obok tematu rozmowy.
              • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 18:36
                No to skupmy w jednym podforum temat oczyszczania naszego miasta i pracy
                smieciarek. Jest to bardzo wazny temat bo bez tego nasze miasto zatoneloby w
                tonach odpadków.
                • marekbry Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 18:51
                  Jeżeli Twoim zdaniem jest on tak samo ważny, jak rozwój naszego miasta, to
                  pozostaje mi tylko westchnąć ze współczuciem.
                  • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 19:41
                    Chodzi o zasadę. Stworzmy 20 podforow bo temat wydaje nam sie wazny. Po co
                    tylko jedno? Tak bedzie najprosciej. Tylko ze to wypaczy sens tego forum.
                    • topjes Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 20:36
                      > Chodzi o zasadę. Stworzmy 20 podforow bo temat wydaje nam sie wazny. Po co
                      > tylko jedno? Tak bedzie najprosciej. Tylko ze to wypaczy sens tego forum.

Czyli te fora, które są teraz to jakiś ideał? Ani za dużo - ani za mało -
                      rewelacja :)))
                      • geograf Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 20:43
                        Takie mi się nasuwa spostrzeżenie...
                        Swoje argumentu uważasz za całkowicie zasadne, idealne, niepodważalne, a te
                        przeciwne wyśmiewasz, wykpiwasz i mocno krytykujesz...
                        Ja rozumiem, że bronienie swoich racji, argumentów, może i zasad,
                        ale...elastyczność i choćby cień samokrytyki są również pięknymi cechami...

(ciekawe czy zostanę po raz kolejny zaatakowany...)
                        • topjes Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 20:53
                          > Ja rozumiem, że bronienie swoich racji, argumentów, może i zasad,
                          > ale...elastyczność i choćby cień samokrytyki są również pięknymi cechami...

Jak popełniam błędy to się do nich staram przyznawać. Ale nie mnie to oceniać :)

Padła teza, że więcej forów by było rozdrabnianiem się. To więc się pytam - czy
                          teraz mamy w takim razie sytuację idealną? To raz. A dwa - wszystko się zmienia
                          i trzeba się do tego dostosywać. Nie można z definicji czegoś bronić tylko
                          dlatego, że tak po prostu dziś jest. Ale nie każdy lubi zmiany i jest na nie w
                          życiu gotowy - to fakt.
                          • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 21:40
                            Wedlug mnie Twoja propozycja rodzi problemy i w konsekwencji doprowadzi do
                            balaganu i/lub dublowania watkow. Moze obecna sytuacja nie jest wersja idealna
                            ale temat inwestycje miesci sie juz w jednym podforum, pojawia sie na innych
                            (kiedy temat dotyczy szczegolow). Wiesz jaki balagan panowal na forum lotnisko
                            z nowymi uzytkownikami. Tysiac nowych watkow o tym samym. Teraz bedzie tak
                            samo. Wtedy Cie to wkurzalo - teraz juz nie? Napisalem to wyzej ale jak widac -
                            nie dociera.
                    • marekbry Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 21:06
                      Wydaje mi się, że temat jest tak ważny dla miasta, że powinien być w ogóle na
                      pierwszym miejscu listy forów. I nie chodzi tu o tworzenie 20 kolejnych, tylko
                      o jedno, które jest priorytetowe. Chyba dołożenie jednego forum nie rujnuje
                      zasad tutaj panujacych, co?
                      • szakal_el Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 21:34
                        Rujnowac nie rujnuje ale wprowadza balagan. Zwlaszcza ze PoŁ i inne podfora
                        zawieraja ten zakres tematyczny.
                        • topjes Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 21:45
                          > Zwlaszcza ze PoŁ i inne podfora
                          > zawieraja ten zakres tematyczny.

Właśnie chodzi o to by Poł go nie zawierało - bo i po co? PoŁ to świetna sprawa
                          - i niech skupi się na rozmowach o Łodzi. I powtarzam, że dublowanie wątków jest
                          także dzisiaj i nie ma w tym nic złego. Dlaczego niektórzy przedstawiają wizję,
                          że jak pojawi się forum Inwestycje to od razu zacznną się same złe rzeczy? :)))
                        • marekbry Re: Kilka wątków z walki o forum Inwestycje 07.12.05, 21:45
                          I tu się różnimy w opiniach, bo moim zdaniem własnie wprowadzi porządek w
                          dyskusji. Przykłady z innych miast:
                          Warszawa - jest forum "Inwestycje i zmiany",
                          Kraków - "Komunikacja i inwestycje",
                          Wrocław - "Inwestycje",
                          Poznań - "Inwestycje",
                          Toruń - "Inwestycje".
                          Mniejsze miasta rzeczywiście takiego forum nie mają, ale wszystkie większe tak.
                          Mają więcej forów niż my (trochę więcej) i "Inwestycje" też. BTW, podoba mi się
                          nazwa forum z Warszawy.
    • geograf Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 15:53
      Przykro mi, ale nie mogę się zgodzić.
      Już nawet nie chodzi o to, że miało by to być kolejne forum, rozwodnienie ogólnego.
      Chodzi o to, że -podobnie jak z "Porozmawiajmy"- granice zakresów tematycznych
      istniejących i proponowanego są tak mgliste, że aż nieistniejące.
      PoŁ powoli uzyskuje osobowość, ale po długim czasie i wraz z zaśmiecaniem
      ogólnego (co innego, że bywają tam pustki...).
      Forum Inwestycje zabierałoby sporo tematów z PoŁ. Nie przekonuje mnie, twoja
      argumentacja co do wrzucenia w jeden worek temató komunikacyjnych, lotniskowych
      i budowlanych.
      Dlatego czytam Forum Komunikacja- bo wiem,że każdy wątek jest dla mnie
      potencjalnie interesujący.
      Na nowym- musiałbvym przebierać między innymi, zupełnie mnie nie interesującymi.
      Po co?
      • topjes Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 16:44
        > Dlatego czytam Forum Komunikacja- bo wiem,że każdy wątek jest dla mnie
        > potencjalnie interesujący.

Dla mnie 95% z nich jest NIEinteresujaca. Teraz rozumiesz jak się różnimy? I że
        potrzebujemy zupełnie innych informacji i tematów do dyskusji?

> Po co?

Po to, że Ty masz wygodną płaszczyznę do dyskusji, podczas gdy wiele osób jej
        nie ma.

> Na nowym- musiałbvym przebierać między innymi, zupełnie mnie nie interesującymi

Ale nikt naprawdę nie oczukuje, że bedziesz to nowe forum czytał.
        • geograf Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 19:22
          Tak się zastanawiam czy oby to forum nie miało służyć do udowodnienia, że "tu
          się coś dzieje".
          Gorzej, jeśli przekjształci się w Forum krytykujące niedomagania, niedoróbki
          bądź brak inwestycji:>
        • makurow No właśnie! :-) 07.12.05, 21:46
          topjes napisał:

> > Na nowym- musiałbvym przebierać między innymi, zupełnie mnie nie interesu
          > jącymi
          >
          > Ale nikt naprawdę nie oczukuje, że bedziesz to nowe forum czytał.
          >

Dlaczego od razu: "musiałbym" ??
          Naprawdę, nie zmuszaj się!......
          A tak w ogóle - to co by Ci szkodziło poszerzyć trochę horyzonty poprzez
          czytanie takich "nieinteresujących" wątków?.....
      • podpisanym tak dla Forum Inwestycje 07.12.05, 17:43
        "Forum Inwestycje zabierałoby sporo tematów z PoŁ"
        "Na nowym- musiałbvym przebierać między innymi, zupełnie mnie nie
        interesującymi"

jesli forum o inwestycjach miałoby nie powstac dlatego, ze geografowi sie nie
        chce przebierac miedzy wątkami, albo, że odpłynęłyby watki z porozmawiajmy o
        Łodzi to przede wszystkim...zdrowia życze.
        Facet chce coś zrobić, i zamiast mu pomagac, to tworzy sie długa
        kolejka "społecznych konsultantów" do spraw skutecznego blokowania.
        Geograf nie jest raczej inwestorem wiec może spokojnie omijac to nowo powstłe
        forum, jesli inwestycje i rozwój miasta nie są mu po drodze z jego ...jego
        wizją.

• geograf Re: tak dla Forum Inwestycje 07.12.05, 19:21
          Przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę,że w pierwszym poście zachęcano do
          dyskusji zarówno zwolenników, jak i przeciwników.
    • topjes Widocznie Łódź to jednak Łódź... :/// 07.12.05, 16:49
      Musi się nie dać
      Musi być inaczej
      Musi być trudno
      Musi być niepotrzebne
      Musi być tak jak jest by nie wykazać wysiłku
      itd

Czy nie z taką mentalnoscią własnie w Łodzi walczymy? Bo taka dokładnie
      zafunkcjonowała. Dlaczego nie można utworzyć forum Inwestycje i jeśli się ono
      nawet nie sprawdzi - to wręcz udowodnić - że w Łodzi jest ono jednak
      niepotrzebne? Skąd tak duża niechęć do tego? Dlatego, że może okaże się ono
      jednak tworem żyjącym?
      • szakal_el Re: Widocznie Łódź to jednak Łódź... :/// 07.12.05, 18:12
        Twoja ocena mentalnosci panujacej na Tym forum jest delikatnie mowiac
        przesadzona. Trudno sie z Toba zgadzac kiedy czyta sie takie wypowiedzi.
        • marekbry Re: Widocznie Łódź to jednak Łódź... :/// 07.12.05, 18:35
          Ocena Topjes odzwierciedla po prostu jego emocje związane z tym, że na rzeczową
          propozycję dostał kilogramy bezsensownych odpowiedzi. Każe mu się podawać
          przykłady, udowadniać coś, co, moim zdaniem, jest zupełnie oczywiste.
    • marekbry Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 17:00
      Czytam różne posty w tej dyskusji i nie mogę uwierzyć, że ludzie wypisują takie
      rzeczy. Dla mnie oczywiste jest, że Topjes ma rację. Być może można dyskutować,
      czy akurat nazwa "Inwestycje" najlepiej oddaje intencje autora. Może "Rozwój
      miasta"? Chociaż wtedy będzie tam o rozwoju sieci budek z pietruszką i rozwoju
      kulturalnym, a przecież chodzi o to, żeby dyskutować o tym, co napędza rozwój
      naszego miasta gospodarczo. O tym, co przynosi lub przyniesie nam miejsca
      pracy, o tym co poprawi naszą komunikację ze światem (i nie jest to forum
      komunikacja, bo nie chodzi o zmianę trasy linii 12), o tym, co spowoduje, że
      będzie do nas napływac coraz więcej inwestycji w sensie nowych firm, hoteli
      itd. Zresztą nie muszę tego wszystkiego pisać, bo autor wątku dokładnie to
      wytłumaczył, i to więcej niż raz. Zastanawiające jest, dlaczego większość ludzi
      odpowiada nie na temat. Nie rozumiecie o co chodzi? Czy może próbujecie
      podrażnić się trochę, bo was to bawi? Jedno i drugie jest załamujące, bo temat
      dla naszego miasta jest BARDZO WAŻNY. Nie rozumiem obiekcji ludzi, którzy
      przyzwyczaili się do czytania innego układu forów i nie rozumiem postawy osób,
      które mogą pomóc w założeniu forum, a tego nie robią.
      Na koniec jedna uwaga: zamiast bić pianę na temat tego, co jest bardziej
      potrzebne, forum dotyczące inwestycji w Łodzi, czy może forum o szydełkowaniu i
      przepisach na szarlotkę, spełnijcie prośbę Topjes, a życie samo zweryfikuje ten
      pomysł. Albo będzie tam dużo ciekawych dyskusji, albo nie. Moim zdaniem
      zdecydowanie to pierwsze.
      • Gość: Aleczko Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 17:11
        Przy założeniu, że fora "Lotnisko" i "Komunikacja" staną się WYŁĄCZNIE forami
        hobbystycznymi z hermetyczną grupą pasjonatów, a "PoŁ" zmieni się w forum o
        dawnej Łodzi, to ja też jestem jak najbardziej za! Ale nie chodzi tu o bicie
        piany i denerwowanie kogokolwiek tylko o konstruktywną dyskusję.

Tylko IMHO topjes niefortunnie sformułował tytuł wątku. Zamiast "FORUM
        INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać" mogłoby być np.: "Zmieńmy strukturę
        łódzkiego forum - zapraszam do dyskusji" i po problemie.
        • topjes Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 17:15
          > Przy założeniu, że fora "Lotnisko" i "Komunikacja" staną się WYŁĄCZNIE forami
          > hobbystycznymi z hermetyczną grupą pasjonatów,

Moim zdaniem forum Komunikacja jest takie już od dłuższego czasu.

> Tylko IMHO topjes niefortunnie sformułował tytuł wątku. Zamiast "FORUM
          > INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać" mogłoby być np.: "Zmieńmy strukturę
          > łódzkiego forum - zapraszam do dyskusji" i po problemie.

Topjes walczy o to forum od lat! Może stąd zirytowany ton wypowiedzi (przyznaję
          i przepraszam) i może stąd taki tytuł wątku. Po prostu kolejny raz widzę, że
          brak nam tego forum - stąd tak to ująłem.
          • geograf Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 19:25
            topjes napisał:

> Moim zdaniem forum Komunikacja jest takie już od dłuższego czasu.

Widzisz, swego czasu wielu pisało tak o Forum Lotnisko, a piszący tam oburzali
            się, nie chcieli być tak postrzegani. Zwiększenie zainteresowania tym tematem
            nastąpiło tylko dzięki Ryanairowi.

Ot, proza życia
        • marekbry Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 17:30
          > Tylko IMHO topjes niefortunnie sformułował tytuł wątku. Zamiast "FORUM
          > INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać" mogłoby być np.: "Zmieńmy strukturę
          > łódzkiego forum - zapraszam do dyskusji" i po problemie.

Mnie się wydaje, że intencja Topjes jest jasna, jeśli ktoś przeczyta całość
          jego propozycji. Jeśli będziemy się odnosić do idei, to wtedy dyskusja będzie
          konstruktywna.
          Kontynuując ideę tego forum powiem Wam, że udzielam się tutaj od niedawna i
          właściwie korzystam wyłącznie z zakładki "Moje forum". Dlaczego? Bo nie ma
          takiego forum tematycznego, które poruszałoby tematy, które mnie najbardziej
          interesują. Propozycja Topjes to jest dokładnie to, czego mi na łódzkim forum
          brakuje.
      • topjes Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 17:12
        > Czytam różne posty w tej dyskusji i nie mogę uwierzyć, że ludzie wypisują takie
        >
        > rzeczy.

A wiesz co jest najgorsze? Że piszą to w dużej części ludzie, których ja nie
        kojarzę z dyskusji o Inwestycjach - chociażby na PoŁ.

Dla tych ludzi może forum Inwestycje to rzeczywiście zbytek i chaos - dla mnie
        to zwykłe i logiczne narzędzie wymiany myśli, w których co dzień tutaj uczestniczę.
        • geograf Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 19:26
          Tak, bo my nie chcemy zmian.
          My nie chcemy rozwoju.
          My nie chcemy niczego nowego.

My chcemy by było...po staremu!

:|

A post Markabry -abstrahując od głównego tematu- kojarzy mi się tylko ze
          stwierdzeniem: mogą być różne poglądy, ale mój jest najwłaściwszy:/
          • marekbry Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 21:12
            > A post Markabry -abstrahując od głównego tematu- kojarzy mi się tylko ze
            > stwierdzeniem: mogą być różne poglądy, ale mój jest najwłaściwszy:/

Źle Ci się kojarzy. Mój post dotyczył dwóch spraw. W pierwszej wyraziłem swoją
            opinię na temat proponowanego forum (jestem za). W drugiej skrytykowałem część
            tych, co są na "nie", ale nie za ich poglądy, tylko za styl prowadzenia
            dyskusji. Nie oznacza to, że mój pogląd jest jedynym właściwym, tylko, że, moim
            zdaniem, część ludzi tutaj nie potrafi dyskutować na temat.
    • Gość: krupnik FORUM INWESTYCJE - jestem za IP: *.mnc.pl 07.12.05, 17:31
      ta dyskusja faktycznie przewija sie na forum od bardzo dawna. a jakim problemem
      bylo by sprawdzenie, czy forum 'Inwestycje' przyjmie sie czy nie? kilka miesiecy
      testu i wszyscy bedziemy madrzejsi. a tak, znowu przez tydzien bedziemy mieli
      akademicka dyspute prowadzaca donikad.

gadac, gadac...
      • Gość: MarcinK Re: FORUM INWESTYCJE - jestem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 21:40
        jestem za forum inwestycje

MarcinK
    • topjes Sprawa osobista? 07.12.05, 17:33
      Ixtilto - dlaczego nie masz odwagi napisać publicznie tego co mi wysłałaś na
      prywatną skrzynkę?
      cytat z Twojego maila:
      ===
      Nie będę prowadziła z Toba dyskusji na temat nowego podforum jeśli nie będziesz
      odpowiadał na zadawane pytania, a tylko wołał "ja chce podforum, zobaczcie jak
      długo już o nie walczę".
      ===

Czy ja jestem w szkole podstawowej? Nie będziesz prowadziła dyskusji - Ty
      administrator społeczny - jeśli ja nie zrobię tego czego chcesz? Jakie Ty
      relacje tworzysz między nami? Mam się Ciebie bać? Mam Cię błagać?

Jakbyś sobie zadała trochę trudu to byś zauważyła, że bardzo obszernie odpisałem
      na Twojego posta
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=33121303&a=33126820
      Napisałem Ci 3 ekrany odpiedzi, do której nie raczyłaś się odnieść - a Ty mnie
      traktujesz jak dzieciucha w szkole, że nie będziesz ze mną rozmawiała jeśli nie
      zrobię tego na co Ty masz ochotę?

Jesteś adminem społecznym czy może nauczycielką w szkole podstawowej? Przypomnij
      sobie jakie powinny być Twoje funkcje. A jak Ci się nie chce ich spełniać to nie
      bierz się za tę robotę.

I dobrze wiesz, że od wielu miesięcy sprawa forum Inwestycje sprawa głównie
      osobista między mną a Tobą, a nie sprawa merytoryczna. Po prostu musiała byś się
      zgodzić ze mną - a to Ci przez gardło (czy też palce) nie przejdzie niestety...

Twoja argumentacja to niestety "nie bo nie" i nakaz grania wg tego jak pani
      admin społeczny rozkaże. Przykre...
      • podpisanym widzisz Topjesie..nie jesteś KAFLEM 07.12.05, 17:47
        i to moze być ważny powód. Nie zapisałeś sie do klubu, nie masz nzaczka,
        prezesi Cię nie "błogosławili". Stara gwardia nie lubi jak ktoś z boku próbuje
        coś bez nich ...dla nich robić. Trzeba wypełnić podanie i
        czekac...czekać...czekać...albo nie...i Tu masz moje poparcie
      • ixtlilto Re: Sprawa osobista? 07.12.05, 18:10
        Nie będę odpowiadała na Twoje zarzuty pod adresem mojej osoby bo nie jest to
        zasadniczym tematem tego wątku.
        Jeśli uważasz, że zachowuję się jak nauczycielka, bądź mam jakiś osobisty powód
        aby negować Twoje pomysły- Twój problem. Skoro nie potrafisz zrozumieć moich
        argumentów i uciekasz się do osobistych uwag- nie mamy o czym rozmwiać.

Powrócę do dyskusji jeśli znikną osobiste uwagi pod moim adresem.
        • topjes Re: Sprawa osobista? 07.12.05, 20:39
          > Powrócę do dyskusji jeśli znikną osobiste uwagi pod moim adresem.

Kolejny warunek? Po prostu rób proszę to co do Ciebie należy, czyli kieruj tą
          dyskusją i podaj mi w końcu WARUNEK - co mam zrobić by to forum powstało. Bo od
          lat wymyślasz za kazdym razem nowo powody by NIE powstało. Może mam kwiaty
          przynieść, albo jakiś souvenir sprezentować? ;)
        • topjes I jeszcze jedno 07.12.05, 20:47
          > Powrócę do dyskusji jeśli znikną osobiste uwagi pod moim adresem.

Dobrze. Tylko proszę mnie nie traktować tak protekcjonalnie - nie ma już 13 lat.
          I proszę kontynuować uwagi do mnie w drodze publicznej - jeśli dotyczą tego wątku.
        • makurow IXTLILTO 07.12.05, 21:39
          A dlaczego to niby "nie będziesz odpowiadała na zarzuty"?
          Jeżeli przyjęło się jakąś funkcję - nazwijmy ją - społeczno-publiczną, to
          trzeba liczyć się z tym, że do Twojego postępowania będą zastrzeżenia i trzeba
          będzie, niestety, odpowiadać na zarzuty! Jeżeli zamierzasz obrażać się za
          krytykę, abstrahując od tego, czy uzasadnioną czy też nie, to najlepiej zabierz
          swoje zabawki ;) i administruj sobie jakimś prywatnym kółkiem wzajemnej
          adoracji, gdzie będziesz mogła sobie mieć muchy w nosie. A tutaj jesteś adminem
          społecznym i to Ty jesteś dla nas, a nie my dla Ciebie. Warto o tym nie
          zapominać.
          Pozdrawiam
          • szakal_el Re: IXTLILTO 07.12.05, 21:45
            Administrator spoleczny nie musi sie tlumaczyc z podjetych decyzji przed
            uzytkownikiem. Jezeli ktos z uzytkownikow ma problem - wlasciwy kierunek to
            administracja forum. A wedlug mnie pranie brudow i ujawnianie fragmentu cudzej
            korespondencji jest krokiem ponizej pasa panowie. Oceniajac innych spojrzcie
            najpierw na siebie.
            • marekbry Re: IXTLILTO 07.12.05, 21:53
              > Administrator spoleczny nie musi sie tlumaczyc z podjetych decyzji przed
              > uzytkownikiem. Jezeli ktos z uzytkownikow ma problem - wlasciwy kierunek to
              > administracja forum.

Nie wiedziałem, że jest to taki twór autokratyczny. Nawet w strukturach
              hierarchicznych dobrze jest ludziom wytłumaczyć powody podjętej decyzji. Forum
              to społeczność, a nie szefowie i podwładni. Chyba, że nie rozumiem zupełnie
              idei forum. Wytłumaczysz mi Szakalu?

> A wedlug mnie pranie brudow i ujawnianie fragmentu cudzej korespondencji jest
              > krokiem ponizej pasa panowie. Oceniajac innych spojrzcie najpierw na siebie.

Generalnie masz rację, ale zauważ, że pisanie jednego publicznie, a drugiego
              prywatnie źle świadczy o osobie piszącej. Powinno się przemilczać
              takie "zagrywki"?

• szakal_el Re: IXTLILTO 07.12.05, 21:55
                Dlatego admin w 99% odpowiada i idea twojego myslenia jest dobra. Chyba ze
                dyskusji nie da sia prowadzic albo prowadzi do nikad.
      • szakal_el Re: Sprawa osobista? 07.12.05, 18:18
        Po raz kolejny powtarzam. Wladza nadrzedna na tym forum jest jabbur i tebe.
        Jezeli masz watpliwosci albo uwazasz ze cos w pracy AeSa jest nie tak pisz do
        nich a nie bierz sie za jakies prywatne rozgrywki. Obrzucanie kogos blotem na
        forum nie jest w porzadku. Nie zachowuj sie jak przedszkolak tylko przyjmij do
        wiadomosci ze ktos moze miec inne zdanie niz Ty i ze niekoniecznie musisz miec
        racje.
    • kochanalodz Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 18:04
      Topjes ma rację! Takie tematy powinny być poruszane na oddzielnym forum a nie
      na czterech różnych! Forum inwestycyjne to dobry pomysł i tak jak ktoś napisał
      przede mną, żeby zrobić okres próbny - jak się nie spodoba to forum zostanie
      wyłączone.
      • Gość: czytelnik Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 13:09
        Topjes chce, aby sprawy inwestycji były poruszane nie na jednym, nawet nie na
        czterech, ale i na kolejnym już piątym forum.
        Forum dla tematów "inwestycje" już jest, więc po co nowe?
      • Gość: ch.w.w.d utopijni utopili ten pomysl; brawo! IP: 202.129.12.* 22.01.06, 21:51
        towarzystwo wzajemnej masturbacji trzyma sie mocno
        • huann Re: utopijni utopili ten pomysl; brawo! 22.01.06, 22:15
          ziew
        • krzykowal Re: utopijni utopili ten pomysl; brawo! 24.01.06, 21:16
          Niczego innego się raczej nie spodziewałem - niechęć czy nienawiść (oczywiście
          nie w tym przypadku) to najsilniejsze uczucia. Łatwiej być w życiu na nie, niż
          na tak - to wymaga mniej wysiłku.

Jak juz kiedyś pisałem - więcej na tym straci Gazeta niż społeczność
          internetowa. Ona nie znosi próżni i poradzi sobie w inny sposób.

pzdr
          KK
    • marekbry Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 18:30
      Część wątku zatytułowana "Sprawa osobista" chyba nie służy całej sprawie.
      Proponuję pominąć elementy osobiste i odcedzić meritum dyskusji od emocji.
      Topjes postuluje założenie pod-forum i moim zdaniem ma absolutną rację.
      Przetestujmy zatem takie rozwiązanie i tyle.
    • geograf W zasadzie... 07.12.05, 19:34
      Tak sobie myślę po przeczytaniu tej "dyskusji"...
      Założenie nowego podforum nie wymaga inwestycji technologicznych, finansowych.
      Nie wymaga też pracy fizycznej. Podforum może szybko się pojawić, jak i szybko
      zniknąć.
      Mieliśmy już kiedyś eksperymentalne podforum, któe wyewoluowało w PoŁ.
      Mamy też podfora cieszące się średnim zainteresowaniem, takie jak Kultura w
      Łodzi, czy Łódź i polityka.

Czemu nie spróbować z forum o inwestycjach?
      Może zainteresuje ludzi, może zgromadzi (nowych) dyskutantów?

I chociaż swoje wcześniejsze obawy podpierałem jako-takim forumowym
      doświadczeniem muszę powiedzieć, że popieram powstanie tego podforum.

Byle tylko nie przerodziło się w zamknięty krąg dyskutantów, bądź w tablicę
      informacyjną.

Pozdrawiam.
      • korsarz3 N!E 08.12.05, 13:23
        Ja taże jestem przeciwny, to niepotrzebny pomysł!
        Topjest trujesz, marudzisz i ciągle gadasz to samo, tylko chyba po to aby
        zatruć i żeby decydenci mięli już Ciebie dość i dali ci to forum.
        Forum dla tematów inwestycyjnych jest i ma się tak dobrze jak mają sie
        inwestycje w Łodzi. Jeśli uwazasz że samo nowe forum sprowadzi nowych
        dyskutantów to raczej się mylisz. To takie jałowe dyskusje z Tobą jak ta,
        prowadza że odechciewa się pisać.
        Poza tym, nie bierz argumentu o dużej ilości postów w tym wątku jako plus dla
        nowego forum, bo wiele postów tu zawartych jest nie na temat, jest przeciwnych
        albo wywołanych sprzeciwem. Głosów jako takich na tak lub na nie jest mało.
        Śmieszne jest też to, że zaczynają się jakieś prywatne podjazdy i wyzwiska,
        jakby one to miały sprawić że ktos swą decyzję zmieni. ŚMIECH NA SALI!

Nie dla nowego forum, które będzie tylko nowym z nazwy, bo tematy mają się już
        dobrze na innym forum!
        • topjes Re: N!E 08.12.05, 13:43
          > Głosów jako takich na tak lub na nie jest mało.

A linki archiwalne sprytnie pominąłeś :)))

> Nie dla nowego forum, które będzie tylko nowym z nazwy, bo tematy mają się już
          > dobrze na innym forum!

Kolejny "doskonale znany" dyskutant o inwestycjach na łódzkich forach :))) K...
          jak to jest, że ci, którzy naprawdę dyskutują o tym piszą, że bardzo chcą. A
          ci,którzy tego nie robią, nie interesują się tematem, potrafią bezczelnie
          wstrzymywać taką inicjatywę. Macie tupet.
          • hubar Re: N!E 08.12.05, 21:54
            No to może moje nie będzie traktowane jako nie, a nie jakieś tupeciarskie
            wyzwiska lub pomówienia. Ostatnimi czasy coraz mniej ale kiedyś pisałem tu dość
            często i regularnie.
            W takim razie pytam się Topjesie, czy mnie wolno powiedzieć nie temu pomysłowi?
            Jestem godzien?
            • topjes Re: N!E 09.12.05, 09:42
              > Jestem godzien?

Każdy jest godzien - nie o to mi chodzi. Ale ciekawe, że jesteś kolejną osobą,
              która ostatnio prawie nie korzysta z forum - i doskonale o tym wiesz. Ale
              dziękuję, że blokujesz nam możliwość powstania narzędzia do pracy i wymiany
              myśli. Za to Wy będziecie mieli porządek - nieistotne, że niemal z PoŁ nie
              korzystacie.
          • geograf Re: N!E 10.12.05, 09:29
            Widzisz, Topjes, to że ostatnio niezbyt dużo pisuję na FŁ wynika nie z powodu
            spadku zainteresowania naszym miastem, ale z powodów ograniczeń zewnętrznych
            oraz-co tu dużo ukrywać-ogólnej mizerii na tym Forum.
            Zatem, z łaski swojej, nie szafuj ironiami "rzadko pisze, a wypowiada się w tak
            'ważnej' sprawie"...
    • topjes Spróbujemy zatem? 07.12.05, 20:55
      Ixtilto - nie tylko ja pisałem więc o tym, że warto spróbować. Czy to dla Ciebie
      nadal mało? :) Czy dasz się przekonać, że jest ze strony pewnej grupy chęc
      istnienia takiego forum, a ze strony innej zgoda na wypróbowanie tego forum? To
      daje już mocne społeczne przyzwolenie na taką próbę. Co Ty na to? :)
      • geograf Re: Spróbujemy zatem? 07.12.05, 21:04
        Eeeee...
        ja może źle zrozumiałem (wszak z tępego pokolenia jestem), ale zdaje mi się, że
        to nie Ixtlilto decyduje o zakłądaniu nowych podforów, ale ktoś wyżej.
        Więc jeśli nie od niej to zależy, to po co do niej się zwracasz?
        • topjes Re: Spróbujemy zatem? 07.12.05, 21:17
          > Więc jeśli nie od niej to zależy, to po co do niej się zwracasz?

Do Jabbura i Redakcji się również zwróciłem. Ale zwracam się do Ixtilto z dwóch
          powodów:
          - po pierwsze nie chciałbym by, w przypadku jeśli np Jabbur powie tak, ixtilto
          była na nie - mimo wszystko chciałbym Ixtilto przekonać, że warto, że to jest
          ważne - zależy mi na tym by przedsatwić racje i przekonać - a nie na tym by
          stworzyć to forum Inwestycje niezależnie od tego kto jest za a kto przeciw
          - po drugie nie wierzę, że głos Ixtilto nie ma znaczenia - zapewne ma - stąd też
          cały czas apeluję do jej sumienia i rozsądku w tej sprawie :)
        • marekbry Re: Spróbujemy zatem? 07.12.05, 21:20
          Ja też chyba tępawy jestem, bo ciągle nie rozumiem, jak można takie forum
          dodać. Przejrzałem regulamin, nie ma tam nic. Ktoś tutaj zaproponował pytanie
          na forum o forum, Topjes zadał je o 17: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=299&w=33142330. Może dzięki temu się dowiemy. Chyba, że jakaś mądra i
          oblatana forumowo głowa nam podpowie.
          • topjes Prawidłowy link 07.12.05, 21:25
            marekbry napisał:

> Ja też chyba tępawy jestem, bo ciągle nie rozumiem, jak można takie forum
            > dodać. Przejrzałem regulamin, nie ma tam nic. Ktoś tutaj zaproponował pytanie
            > na forum o forum, Topjes zadał je o 17:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=33142330
    • topjes ANTYprzykłady 07.12.05, 21:33
      Witam,

Kilka tytułów ostatnich wątków z forów: Komunikacja, Lotnisko
      Te tytuły pokazują jak "operacyjne" są to fora - nieliczne wątki o inwestycjach
      po prostu tam giną. Także na Poł jest dużo wątków innych. I czyż osobie
      zainteresowanej inwestycjami wygodnie jest dyskutowac o tym pomiędzy wątkami:
      "czym lepiej leciec do Dublina?"
      "Loty z Łodzi do Warszawy będą wznowione"
      "2 benki są teraz na Lublinku??"
      "Praca na Lublinku"
      "czy dowod styknie?" :)))
      "Embraer 120ER ....."
      "jeszcze 35 minut:)"
      "ruszyła sprzedaż Centralwings"
      "Znowu mgła:("
      "Tramwaje z Konstantynowskiej - precz?"
      "Paraliz w centrum Łodzi"
      "ZDiT - zrobcie cos z linia 75!"
      "sciema z rondem 1905 !"
      "Braki kursów"
      "Kolejny remont (zwrotnice przy Kaliskim)"
      "Modernizacja zaj. Nowe Sady"
      "Oczywiście wiadomo, że..."
      "Historia obecnego centrum - zdjęcia?"
      "Brzydkie nowe "kamienice" na Nawrot."
      "Łódź w reklamie..."
      "Tegoroczne plany rozbiórkowe"
      "Promocja Łodzi i regionu w Blue City (Wawa)"
      na kilku różnych forach?

Żeby porozmawiać o przyszłości miasta, zmianach, planach itd - trzeba codziennie
      przejrzeć minimu 4 fora i przebrnąć przez wątki jak powyżej - a jest ich dużo
      więcej niż tylko w tym przykładzie.
      • szakal_el Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 21:50
        No takoczywiscie - jezeli byl watek o budowie hotelu przy Lublinku to gdzie go
        za przeproszeniem umiescisz? Jakos byl na lotnisku i mial sie dobrze...
        • marekbry Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 22:04
          Moim zdaniem doskonale by pasował do inwestycji. Byłby tam w miłym towarzystwie
          wątku na temat planowania przestrzennego i opracowania planów przestrzennych
          między innymi dla okolic lotniska. Co nie znaczy, że nigdy nie będzie
          wątpliwości w kategoryzowaniu wątków. BTW, takie wątpliwości i tak są, prawda?
          Bo jeśli rozmawiasz o nowej linii autobusowej L prowadzącej na lotnisko, to
          rozmawiasz o Łodzi, lotnisku, czy komunikacji?
          • szakal_el Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 22:08
            Skoro i tak takie problemy sa to po co tworzyc nowe tej samej tresci?
            • topjes Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 22:16
              > Skoro i tak takie problemy sa to po co tworzyc nowe tej samej tresci?

Bo jest duża grupa ludzi, którzy chcą rozmawiać PRZEDE WSZYSTKIM o inwestycjach.
              A dopiero w drugim rzędzie myśleć o tym czy to inwestycja kolejowa, drogowa,
              lotnicza, hotelarska, budowlana, edukacyjna itd. Wyobraź sobie strukturę
              macierzową. Ty się poruszasz po jednej osi - tematycznej. Ale spróbuj zauważyć,
              że gros osób porusza się po innej osi. A tak naprawdę tych osi może nawet kilka
              (dosyć wielowymiarowa to macierz :).
              Dla mnie wartością samą w sobie jest dyskusja o zmianach, wizjach, planach - o
              tym co będzie, co powinno być, co mogło być być, czego nie będzie, a co zrobią
              inni. Dużo bardziej mnie to pasjonuje niż dyskusja o tym co jest lub o tym co
              było (choć też takie dyskusje lubię - ale już nie do tego stopnia na ogół). I to
              jest właśnie ta oś. Ja nie neguję Waszego spostrzegania tematów. Ale dlaczego Wy
              negujecie mój? Ja nie sugeruję by zamykać forum Komunikacja. Ja tylko proszę by
              uruchomić forum Inwestycje - o które wiele osób prosi już od lat. Osób, które
              właśnie zawsze bardziej myślą o tym co będzie niż o tym jest (co nie znaczy, że
              takie osoby są lepszy czy gorsze - po prostu takie są :).
            • marekbry Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 22:35
              Chodziło mi o to, że takie problemy są niezależnie od ilości forów i nie jest
              to żaden argument za, czy przeciw.
        • topjes Re: ANTYprzykłady 07.12.05, 22:10
          > No takoczywiscie - jezeli byl watek o budowie hotelu przy Lublinku to gdzie go
          > za przeproszeniem umiescisz? Jakos byl na lotnisku i mial sie dobrze...

Ale my się cały czas nie rozumiemy - widać zupełnie inne rozumowanie idei forów.
          Ja nie jestem od tego by decydować o tym gdzie ma być dany wątek! Od tego
          powinni być admini forów. I FATALNIE jest, że na naszych łódzkich forach,
          wszystkie fora administrują te same osoby - ale to już na marginesie, bo nie
          wiem czy to kwestia techniczna czy polityczna.

Wracając do sprawy. Jest sobie forum A i forum B. Jeśli na forum A pojawia się
          wątek W i pasuje on do profilu forum A to wszystko jest ok. Jeśli na forum B
          pojawia się wątek W i pasuje do profilu forum B to też wszystko jest ok. To
          admini forów powinni sprawdzać czy dany wątek pasuje do tematyki forum. A to, że
          wątek W ciągnie się na 2 forach - i są chętnie na obydwu forach, żeby o nim
          dyskutowac - to co w tym złego? Zauważ też, że na obydwu forach te wątki będą
          jednak trochę inne. Patrząc z innego punktu widzenia (bo osoby mają inne
          zainteresowania forum A i B) wątki będą ewoluowały w różne strony i zawierały
          inne treści.

I dlatego odpisałęm Ixtilto, że nie jestem w stanie podać wprost nazwy wątków,
          które dziś bym przeniósł na forum Inwestycje z innych podforów. Bo NIGDY taki
          wątek nie wyglądałby dokładnie tak samo na forum Inwestycje. Poza tym nie widzę
          powodu by porządek zamieniać na cenzurę.
    • makurow Jak do tej pory.... 07.12.05, 21:55
      ...to osoby niechętne powołaniu nowego podforum INWESTYCJE nie potrafiły
      przedstawić racjonalnych argumentów uzasadniających ich postawę. No bo
      przecież, wybaczcie, ale to, że komuś powstanie wgłowie (albo na ekranie...)
      chaos - toż to żaden argument!
      Zresztą, nikt wam drogie KAFLE nie będzie zabraniał dyskutowania na innych (pod)
      forach na tak odkrywcze tematy jak: "ale sypie śnieg", "słyszycie jak wyje
      wichura", czy też "pomidorowa z ryżem czy z makaronem" albo "leniwe z cukrem
      czy ze śmietaną" , więc o co ta dyskusja ??!!
    • szakal_el Chyba krecimy sie w kolko. 07.12.05, 22:13
      Nie bardzo widze mozliwosc zmiany stanowisk zadnej ze stron. W zwiazku z tym ze
      decyzja i tak nalezy do administracji forum nasza debata staje sie troche
      bezproduktywna. Szanuje zdanie odrebne niestety ale sie z nim nie zgadzam.
      <the end>
      • marekbry Re: Chyba krecimy sie w kolko. 07.12.05, 22:46
        Trochę się kręcimy, bo temperatura dyskusji w niektórych miejscach zupełnie
        niepotrzebnie wzrosła. I zamiast dyskutować o potrzebie (lub nie) stworzenia
        takiego forum, zaczęły się wycieczki w różne, bardziej osobiste kierunki. Czy
        jest jakiś mechanizm na forum, żeby postawić ludziom pytanie i dostać konkretną
        odpowiedź z uzasadnieniem? Taka sonda z dołączoną opinią? Bo próbowałem jakoś
        podsumować tę dyskusję, wyłapać na przykład, ile osób jest za, ile przeciw i
        jak to argumentują, i jedyna metoda, jaką znalazłem, to żmudne czytanie
        wszystkiego, co zostało napisane i notowanie "na boku".
    • Gość: Tomas Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 23:01
      Topjes. Z całego serca jestem za powstaniem tego forum. Niestety wydaje mi się
      to walką z wiatrakami. Ilekroć juz próbowałem. Niemniej jednak burza jaka się
      tutsj rozpętała (ponad 100 postów w jeden dzięń) świadczy tylko o tm, iz takie
      forum jest potrzebne).
      Poza tym z tego co pamiętam forum zostało stworzone dla użytkowników i jeżeli
      Ci zgłaszają potrzebę zaistnienia nowego tforum to powinno się to zrobić.
      • topjes Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać 07.12.05, 23:12
        > Topjes. Z całego serca jestem za powstaniem tego forum. Niestety wydaje mi się
        > to walką z wiatrakami

Tym razem obiecałem sobie, że tematu nie odpuszczę i nie zamierzam :) Jeśli będę
        trzeba to będę słał listy do samego Michnika ;)))
        • anpio Proszę o forum inwestycje. 08.12.05, 00:37
          Krótko: Zwracam się z uprzejmą prośbą do osób decydujących o tworzeniu podforów
          o utworzenie na forum Łódź nowego podforum poświęconego inwestycjom.

Ponieważ jest już środek nocy to nie miałem siły przeglądać wszystkich postów.
          Ale też dziwi skąd się wzięło ponad 100 postów, w których ludzie opisują
          dlaczego nie podoba im się pomysł na nowy podforum. Naprawdę trochę
          zrozumienia, tu przecież nikt nie chce nikomu nic zabrać, a prośba dotyczy
          jedynie powiększenia naszego forum. Czyli nikt nie straci, a część osób zyska
          bardzo użyteczne podforum.
          • zamek Proszę o niepowoływanie nowych forów. 08.12.05, 01:32
            Jeszcze krócej. Zwracam się z uprzejmą prośbą o odrzucenie prośby Topjesa i
            pozostałych.
            Topjes: nudzisz, trujesz, męczysz i zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko.
            "Porozmawiajmy o Łodzi", "Lotnisko" i "Komunikacja" dobrze spełniają swoją rolę.
            To są fora o inwestycjach. Na Lotnisku są ludzie, któzy nie bywają gdzie indziej
            i bardzo dobrze jest im tam. Nie sądzę, aby chcieli zasiedlić nowe podforum.
            "Porozmawiajmy..." dobrze wpisuje się w specyfikę miasta, gdzie między innymi
            INWESTUJE się w ZABYTKOWĄ substancję.
            Zostawić w spokoju, nie komplikować, nie rozwalać tego, co jest i się sprawdza,
            nie poddawać się tupaniu nóżkami i rwetesom. Tyle. Dobranoc.
            • topjes Re: Proszę o niepowoływanie nowych forów. 08.12.05, 09:12
              > Topjes: nudzisz, trujesz, męczysz i zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko.

Bywa. Nikt nie jest ideałem.

> "Porozmawiajmy o Łodzi", "Lotnisko" i "Komunikacja" dobrze spełniają swoją rolę
              > .
              > To są fora o inwestycjach.

Może dla Ciebie spełniają. Jak to jest zamku, że negujesz coś co Cię zupełnie
              nie interesuje? Chciałbym Cię kojarzyć z ostatniego roku z dyskusji o
              Inwestycjach - ale nie potrafię.

I to jest cały problem. Kolejna osoba, której temat nie interesuje, ale
              doskonale wie jak o tym temacie będzie innym najwygodniej dyskutować.

> "Porozmawiajmy..." dobrze wpisuje się w specyfikę miasta, gdzie między innym

"między innymi" - to dobre słowo i zastanów się nad jego sensem. My nie chcemy
              "między innymi", tylko chcemy "głównie o". Może na forum Łódź będziemy
              dyskutować "między innymi" o zabytkowej substancji a forum PoŁ zlikwidujemy?

> nie poddawać się tupaniu nóżkami i rwetesom.

popieram - dlatego wciąż walczę :)
            • marekbry Re: Proszę o niepowoływanie nowych forów. 08.12.05, 09:18
              > Topjes: nudzisz, trujesz, męczysz i zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko.

A Ty jesteś kulturalny i merytoryczny w swoich wypowiedziach. Podziwiam siłę
              argumentacji.

> Na Lotnisku są ludzie, któzy nie bywają gdzie indzie
              > i bardzo dobrze jest im tam. Nie sądzę, aby chcieli zasiedlić nowe podforum.

Przecież nikt ich do tego nie zmusza. Każdy pisze na takim forum, jakie mu
              odpowiada. Mnie akurat najbardziej by odpowiadało to zaproponowane przez Topjes.

> INWESTUJE się w ZABYTKOWĄ substancję.

Sorry, ale widać, że nie rozumiesz, o co chodzi. Może poczytaj jeszcze raz, od
              początku, czego ma dotyczyć to nowe forum?

> Zostawić w spokoju, nie komplikować, nie rozwalać tego, co jest i się
              sprawdza,
              > nie poddawać się tupaniu nóżkami i rwetesom.

Czyli Twoim zdaniem jedno nowe forum powoduje, że zakłócony zostanie spokój
              (ciekawe czyj), układ forów się skomplikuje i jeszcze coś zostanie rozwalone.
              Znowu jestem pod wrażeniem merytorycznej argumentacji. Widać, że pisałeś to w
              środku nocy.
              • zamek Re: Proszę o niepowoływanie nowych forów. 08.12.05, 13:07
                Nie jestem zawsze merytoryczny, a oprócz tego, że bywam kulturalny, to kiedy
                się zdenerwuję, nie owijam w bawełnę. Tyle o mnie. Co u Ciebie
                (pisane w środku dnia)
    • topjes KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 10:41
      Witam,

Wiem, że od wczorajszego południa temat zna Jabbur, od wieczora redakcja łódzka.
      Czy ktoś wie może jakie są regulaminowe czasy na oficjalna reakcję tychże?
      Ixtilto - czy możesz spełnić moją prośbę i podać mi jasne zasady powoływania
      forum publicznego?
      • szakal_el Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 11:27
        Topjes - jabbur chyba udzielil Ci odpowiedzi na forum o forum. Nie spamuj.
        • topjes Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 11:34
          > Topjes - jabbur chyba udzielil Ci odpowiedzi na forum o forum.

Eeeee, trochę się zgubiłem. To
          "Do mnie, w przypadku kiedy chodzi o forum
          miejskie - także do redakcji regionalnej."
          nazywasz odpowiedzią na moje pytanie???

Wow! Podoba mi się linia rozumowania przeciwników forum Inwestycje. Za cholerę
          jej nie rozumiem, ale jest coś w niej takiego ezgotycznego ;)))

Zapytałem o jasne zasady uruchamiania tego forum, pisałem mailowo do Jabbura
          trzykrotnie już! Niemniej Ty uważasz, że przecież odpowiedź dostałem :) Słodkie :)

> Nie spamuj.

Nikt Ci nie każe tak uparcie walczyć przeciw temu forum. Co Ci tak zależy? ;)
          • szakal_el Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 11:48
            topjes napisał:

> Eeeee, trochę się zgubiłem. To
            > "Do mnie, w przypadku kiedy chodzi o forum
            > miejskie - także do redakcji regionalnej."
            > nazywasz odpowiedzią na moje pytanie???

Tak. To nazywam odpowiedzia. Wyslales maile. To czekaj grzecznie az ktos
            znajdzie czas zeby Ci odpisac. Nie jestes pepkiem swiata a Twoj poglad nie jest
            najwazniejszy i jedeny sluszny.

> Nikt Ci nie każe tak uparcie walczyć przeciw temu forum. Co Ci tak zależy? ;)
            >
            W moim pierwszym poscie napisalem Ci co o tym sadze. Ale ty nieprzyjmujesz
            kontrargumentow i zachowujesz sie jak przedszkolak szukajacy teorii spiskowej.
            Ataki na innych prezentowane przez Ciebie w wielu postach tylko mnie przekonuja
            co do slusznosci mojej tezy.

Uwaga. Nie zamierzam wiecej odpowiadac na kolejne posty w tym watku.
            • avatary odnosze wrażenie że przechodzisz jakiś szczyt 08.12.05, 11:56
              energetyczny i próbujesz skanalizować go na konkretne działanie. znam to
              doskonale, sam miałem taki okres w życiu - trwał kilka lat. ale z perspektywy
              mininego czasu radze Ci abyś starał się równomiernie rozkładac siły i działał
              długofalowo. Szkoda abys sie za szybko wypalił, albo rozbił o jakąś pozornie
              niemożliwa do obejscia przeszkode zbyt raptownym na nią szturmem. w naszym
              wspólnym interesie jest aby ten ogień palił sie długo, a nie zgasł po krótkiej
              iluminacji.
              pozdrawiam.
            • topjes Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 12:01
              > Tak. To nazywam odpowiedzia. Wyslales maile. To czekaj grzecznie az ktos
              > znajdzie czas zeby Ci odpisac. Nie jestes pepkiem swiata a Twoj poglad nie jest
              >
              > najwazniejszy i jedeny sluszny.

:) Fajnie, że Ixtilto znalazła czas, żeby mnie pouczyć - na to go nie zabrakło.
              Szkoda, że nie znalazła go aby napisać dwa krótkie zdania typu "Sprawa jest
              analizowana w redakcji. Damy odpowiedź do XXXX.2005" lub coś w tym stylu. No,
              ale po co.
              Dla mnie to po prostu pokazanie szacunku dla forumowiczów - przy każdej dyskusji
              o forum Inwestycje jest dokładnie to samo.
              A najbardziej boli Cię to, że tym razem nie mam zamiaru dać się tak łatwo zbyć i
              odwracasz kota ogonem robiąc do mnie piesze wycieczki

> Uwaga. Nie zamierzam wiecej odpowiadac na kolejne posty w tym watku.

Twoja sprawa co robisz z życiem - nie musisz mnie ostrzegać czy będziesz pisał
              czy nie.
      • geograf Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 14:54
        Topjes, wybacz, ale czy przypadkiem nie przesadzasz?
        Owszem, jesteśmy użytkownikami tego Forum. Bez nas ono nie istnieje.
        Ale mimo wszystko Administratorzy są osobami nadrzędnymi i nie muszą spełniać
        wszystkich oróśb już-teraz-natychmiast, ani nie muszą odpowiadać/reagować na
        zapytania/prośby od razu. Zapewne nie zajmują się tylko zakłądaniem nowych
        podforów i innymi takimi.

Poczekaj, ochłoń, nie zachowuj się jak rozgorączkowany nastolatek!

P.S. Czy oby na pewno Ixik zna "zasady powoływania forum publicznego"? Czy oby
        na pewno takowe istnieją, czy każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie?

---
        "...mój gród-to Łódź,/To moja kolebka rodzinna,
        Niech sobie Ganges,Sorrento,Krym
        Pod niebo inni wynoszą,/A ja Łódź wolę."
        • topjes Re: KIEDY oficjalna reakcja? 08.12.05, 15:10
          > Zapewne nie zajmują się tylko zakłądaniem nowych
          > podforów i innymi takimi.

Cóż poradzę, że ja jestem takim dinozaurem internetowym ;) wychowanym na
          zasadzie, że na maile się odpowiada w ciągu maksymalnie 24 godzin. Forum jak
          forum - ale szkoda, że redakcja ani admini nie potrafią nawet odpisać na maile.
          No, ale widocznie nie jestem dość wyluzowany i nowoczesny :))))
          • geograf Re: KIEDY oficjalna reakcja? 10.12.05, 09:33
            To w takim razie miej DO NICH, a nie Ixtlilto pretensje.
            Kolejna osoba, która upatrzyła sobie Ixtlilto za swoją ofiarę.
            Żałosne:/
    • Gość: jurek zawsze bylem za IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.12.05, 13:03
      hue hue, ale jak widze jak cie tu zbywaja to az sie dziwie, ze nadal ci sie
      chce. inwestycje - tak. malkontenctwo kafelkow - nie.

jurek
      • topjes Re: zawsze bylem za 08.12.05, 13:45
        > malkontenctwo kafelkow - nie.

Bez przesady. Ja tylko nie rozumiem dlaczego o miejscu dyskusji o Inwestycjach
        najbardziej chcą decydować ludzie, którzy o tym nie dyskutują!
    • Gość: krupnik Re: FORUM INWESTYCJE - nie można dłużej zwlekać IP: *.mnc.pl 08.12.05, 13:57
      topjes, moze uderz w tej sprawie na podforum 'na kłopoty Jagiełło' ;)
    • topjes Zapytajmy zainteresowanych 08.12.05, 14:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=33135710&a=33188114
    • topjes 48 godzin oczekiwania na jakąkolwiek informację 09.12.05, 09:45
      No to czekamy dalej. Miło by było po dwóch dniach od wysłania maili do adminów
      forów uzyskać jakąkolwiek informację - chociażby, że nie mają w tej sprawie nic
      do powiedzenia...
      • topjes Treść korespondencji z adminami 09.12.05, 11:41
        Szanowni Państwo,

Ponownie zwracam się do Państwa z nadzieją, że brak odpowiedzi przez 2 dni na
        mój list to skutek wyłącznie zbiegu okoliczności. Chciałbym zwrócić uwage, że
        zgodnie z punktem 9 Regulaminu Forum Gazety.pl zobowiązali się Państwo do
        udzielenia pomocy w rozwiązywaniu problemów.
        Proszę o udzielenie mi odpowiedzi na pytanie zawarte w pierwotnym piśmie (na
        dole) bądź podanie terminu kiedy mogę taką odpowiedź otrzymać.

Pozoztaję z poważaniem
        Krzysztof Kowalski
        topjes

---
        • topjes Korespondencji ciąg dalszy 09.12.05, 12:44
          Warto by każdy poznał "siłę" argumentacji adminów. Szkoda, że nie mogą poruszyć
          tego tematu publicznie.

I jeszcze jedno - jeśli ktoś myśli, że wkrótce się podda, to naprawdę mnie nie
          zna :))) Nie spotkałem się dotąd z żadną sensowną argumentacją, która by
          przeciwważyła PRAWDZIWĄ potrzebę dziesiątek osób na łódzkich forach by forum
          Inwestycje powstało.

Choć zdaję sobie sprawę, że teraz to już admini choćby dla zasady tego forum
          nigdy nie uruchomią :)

===
          I zwracam uwagę na obszerne uzasadnienie decyzji :)))

---
    • topjes Na kłopoty Jagiełło? 09.12.05, 12:46
      Zobaczymy...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=716&w=33236281
      • histeryx Na kłopoty Jagiełło? - działa !! 09.12.05, 13:54
        teraz się trzeba ustosunkować...
    • histeryx 72 godziny,200gigadżuli energii i"zgrubła"czcionka 09.12.05, 13:24
      wysoce ekonomiczny proces...no jak betonu kruszenie głową.
      A swoja drogą śmieszy mnie , ze najgłosniej krzyczą przeciw forum o
      inwestycjach, ci którzy zupełnie nie sprawiają wrażenia aby mieli za co
      stworzyć miejsca pracy w tym miescie i raczej pozostają u innych najemnikami...
      am I wrong ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka