Dodaj do ulubionych

ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA

06.02.06, 20:03
Kupilem niedawno telefon na allegro. Nr aukcji to - 82451274. Kontrahent
wyslal telefon 23 stycznia. Mam w bitmapie skan dowodu wysylki. Zajmuje 11 MB,
wiec nie ma mowy o podrobieniu go. Na telefony do oddziałow pocztowych w
Lublinie, Lubinie i Warszawie wydalem juz chyba z 20 zł, a nikt nie wie gdzie
jest paczka. Dzwonilem na poczte, z ktorej została wysłana paczka, a jakas
wredna baba wyjechala do mnie z textem - "Co pan taki niecierpliwy?". Ciekawe
jak mam byc cierpliwy, skoro wysyłane było priorytetem, a od 2 tygodni czekam
na przesyłke. Dzisiaj nadawca złozyl reklamacje na poczcie. Powiedzieli, ze
beda szukac paczki. Moze mi cos poradzicie Drodzy Forumowicze, co mam robic w
przypadku, gdy paczka sie nie znajdzie. Na telefon wydałem nie mało, bo ponad
500 zł. Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • rilian Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA 06.02.06, 21:04
      heheh, coś się psuje w naszym molochu monopolistycznym... ja na list z wrocławia
      czekałem 6 dni.
    • Gość: ktoś Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: 83.238.121.* 06.02.06, 21:14
      witaj Tylko Urząd Ochrony Konsumenta na ul. Krótkiej 4 zajmie sie tąs prawą
      musisz do nich wpaśc z dokumentami
    • Gość: bosman spoko, nie Ty jeden IP: *.lublin.mm.pl 06.02.06, 21:29
      do mnie list - priorytet- z Wrocławia też szedł 6 dni.
    • Gość: Phoenix Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 22:50
      Paczke napewno przegrzebali na poczcie, jak to maja w zwyczaju. :/

Zajrzyj tu:
      www.konsument.cogdziekupic.pl/index.php?action=vthread&forum=7&topic=584&page=0

• Gość: maciek Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 16:02
      Jak to czytam to mam wrazenie jakby komuna wrocila. Nie wiem jak to mozliwe,
      zeby paczka na poczcie zaginela. Oni powinni kazdej pilnowac jak oka w glowie i
      docenic to, ze ludzie nadal korzystaja z jej usług, a nie przeszli do
      konkurencji. A jej coraz wiecej w Polsce.
      • Gość: Bajtek Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:46
        Chciałbym zauwazyć, że Poczta Polska ma monopol na przesyłki listowe do 0,5Kg.
        Więc firmy konkurencyjnej w tym obszarze raczej przez jakiś czas nie założysz,
        więc mogą robić co chcą. BTW Ostatnio kończyła mi się umowa na neo więc 30 dni
        wczesniej przedłuzyłem ją na stronie internetowej na następne 12 miesięcy i
        wysłałem priorytetem podpisany aneks. W styczniu dowalili mi r-k na ponad 200 zł
        za internet bo mam umowę przedłużoną na czas nieokreślony, a w Tepsie nie mają
        żadnego pisemka ode mnie. Poczta nie wie gdzie list, Telekomunikacja nic nie wie
        o moich pisemkach (dziwne bo umowa na czas nieokreślony nawet nie wynosi 200 zł
        tylko 90 parę + VAT), Pani w telepunkcie mówi że nie odpowiadają za umowy
        zawierane przez internet, a na stronie internetowej jest wyraźnie napisane że
        umowę mam przedłużoną na 1 rok do stycznia 2007. Reklamacja rozpatrzona
        negatywnie z braku jakichkolwiek dokumentów (nawet wpierali na Błękitnej Lini że
        nie mam telefonu). Qrwa ale cyrk
    • Gość: Prac Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 17:52
      A może ktoś ją sobie przywłaszczył, jakiś pracownik o lepikch rączkach?
      • Gość: krzysiek Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:53
        Zlodzieje p.........one. Przeciez na poczcie moga sobie wszystko przeswietlac
        rentgenem i jak wyczają jakis telefonik, bizuterie czy cokolwiek wartosciowego,
        to brac, a potem mowic, ze zaginelo!!! Bede teraz ostrozniejszy jesli chodzi o
        poczte polska.
    • Gość: Aga Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: 87.206.228.* 08.02.06, 13:15
      Ja kupowałam na ALLEGRO odtwarzacz MP3.Doszedł bez problemowo dokładnie w 2
      tygodnie.To była paczka priorytetowa.
      • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:41
        Ja na allegro dzialam od kilku lat, mam za soba ponad 400 transakcji, zarowno
        jak i kupujacy jak i sprzedajacy. Nigdy sie na nic nie naciąlem, nigdy z
        oszustem nie handlowalem. Tylko, ze teraz to nie allegro jest winne, a POCZTA
        POLSKA!!!
        • budrys77 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA 08.02.06, 21:38
          Hallo, halllo. Poczta Polska ma monompol na listy do 150 gram, a nie do pół
          kilo jak napisał szanowny pan Bajtek:) Przesyłki typu paczka objęte są
          całkowitym wolnym rynkiem! Dziwię się koledze, że zapłacił za telefon, przed
          otrzymaniem przesyłki... No coż, zrobiłeś to na własne ryzyko. Czy nadawca
          paczki przesłał Ci DOWÓD NADANIA telefonu? W tym momencie jest on jedyną osobą,
          któr jest uprawniona do złożenia reklamacji i monitowania. A co jeśli ten ktoś
          WOGÓLE nie wyslał tego telefonu i tylko "zwala" na Pocztę Polską?.
          Na przyszłość płać przy odbiorze. Poza tym Poczta Polska wprowadziła usługę
          sprawdzania zawartości paczki. Kosztuje to 5 zł ale dzięki temu możesz w
          urzędzie pocztowym sprawdzić zawartość paczki w obecności pracownika Poczty.
          Jeśli zawartość Ci nie odpowiada, paczka wraca do nadawcy na jego koszt.
          Ps. jeśli nie masz w garści dowodu nadania paczki, to zostaw Pocztę w spokoju.
          • budrys77 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA 08.02.06, 21:40
            Ps. mówiąc o dowadzie nadania, mam na myśli ORYGINAŁ. nie wiem skąd Ci przyszło
            do głowy, że skoro skan ma 11 MB to jest ok! Naiwnych nie sieją sami się
            rodzą... Bez urazy oczywiście...
            • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:43
              Czlowieku, nie ucz ojca dzieci robic. Napisalem wyzej, ze w allegro siedze od
              dawna i wiem praktycznie wszystko o licytacjach, wysylkach itd itp. Kontrahent
              jest pewny, mam z nim bez przerwy kontakt mailowy, telefoniczny i gadugadu. Sam
              sie wnerwia na cala sytuacje i wie, ze zgodnie z prawem, w momencie zaginiecia
              paczki jest zobowiazany wyslac mi identyczny towar albo zwrocic pieniadze. I
              dokladnie wiemy obaj, co nalezy do mnie, a co do niego. Takze nie wymadrzaj sie
              tu, a jak juz tego bardzo chcesz, to dowiedz sie lepiej o co chodzi w tej
              sprawie, albo poczytaj wyzsze komentarze, zarowno moje, jak i innych
              forumowiczow. Jesli chcesz mi zarzucic, ze jestem naiwny, to zle trafiles, a z
              komentarzem, ze zebym bral wszystko za pobraniem, to tez kiepski pomysl. Krotka
              kalkulacja. Na allegro zrobilem ok 400 transakcji. Liczac, ze za polowe
              przesylek to ja placilem, to 200 * 3,50 (pobranie) = 700 zł. Tyle oszczedzilem
              posiadajac konto i wplacajac sprzedajacemu na konto.
              • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:46
                ...i jeszcze jedno. Dzwonilem na poczte z ktorej paczka zostala nadana. Pani
                powiedziala, ze paczka z tej poczty na pewno wyszla - podawalem jej numer z
                dowodu nadania. A na zadnej poczcie w Lublinie nikt jej nie widzial. Ani na moim
                oddziale, ani na "dwojce". Takze musiala zaginac gdzies po drodze. Dalej
                upierasz sie, ze poczta jest niewinna?
                • joannabarska Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA 09.02.06, 01:02
                  Jakis jest nowy człowiek PiSu na czele poczty. To jedno. A drugie: kupowac w
                  ten sposob telefon? Oszalał ktos?
                  • zo_h Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA 09.02.06, 07:35
                    A co złego w takich zakupach? Gdzie tu szaleństwo? :>
                  • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:42
                    Tysiace ludzi kupuje, sprzedaje, wysyla i odbiera przedmioty duzo drozsze niz
                    telefony i jakos wszystko jest w porzadku. Tylko niestety w tym przypadku rączki
                    kogos na poczcie bardzo swedzialy i spodobal mu sie ten telefon, ktory zobaczyl
                    na przeswietleniu. Bo jak inaczej mozna wytlumaczyc zaginiecie paczki? Pamietam
                    jak kiedys byla sytuacja jak corce Kulczyka ukradli chyba telefon, to Kulczyk
                    postawil na nogi cala poznanska policje i telefon znalazl sie na nastepny dzien.
                    Gdyby tak przeszperac telefony wszystkich pocztowcow, to by prosto dotrzec po
                    numerze IMEI, komu taki telefonik sie spodobal, tylko kto bedzie sie w to bawil,
                    dla jakiegos przecietnego lubelaka...
    • Gość: armani TVN - PIĄTEK GODZ - 19.45- PROGRAM "UWAGA" IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 09.02.06, 08:05
      w piątkowej Uwadze (TVN godz. 19.45) będzie o kradzieżach przesyłek na
      poczcie !!! Oglądałem zwiastun, zapowiada się bardzo ciekawie.
      • Gość: onomatopeja3 Re: TVN - PIĄTEK GODZ - 19.45- PROGRAM "UWAGA" IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:36
        Czyli moj e-mail do TVNu przyniosl jednak jakies rezultaty...
    • Gość: Zniesmaczony Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: 62.233.188.* 09.02.06, 12:24
      Ja również sprzedaję na Allegro, mam za osbą już ponad 3000 transakcji i mogę
      potwierdzić to że przesyłki GINĄ !!! Średnio 2-3 w miesiącu, dla Pań na poczcie
      u których składam reklamację jak mówią "to chleb powszedni" więc na pewno dużo
      ich ginie, a jak pisze poczta w odpowiedziach na pisma reklamacyjne, System
      stosowany przez pocztę nie pozwala na dokładne stwierdzenie w którym momencie
      przesyłka została "zagubiona: /o zgrozo !!!/
    • Gość: Okradziony Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 10:45
      Ja również zostałem okradziony przez pocztę. Mieszkam 300 km od lublina a
      studiuje wlasnie w lublinie. W listopadzie zrobilo się zimno i rodzice
      przesłali mi paczkę z kurtką na zime w środku. Odebrałem paczke na poczcie w
      Lublinie, chociaż otworzyłem dopiero w domu, ale co się okazało... w paczce
      zamiast kurtki były stare kalesony z dziurą i sweter!! Taki prezent otrzymałem
      zamiast kurtki na zimę od poczty, "paczkę" odebrałem w Lublinie, nie twierdze
      że zawartość paczki zniknęła akurat w tym mieście, bo mogła zostać okradziona
      np. podczas transportu, tego nie wiem, w każdym razie poczta ponosi
      odpowiedzialnośc za wszystkich swoich pracowników!!! Co ciekawe, jak
      przyniosłem paczke na poczte(już po otwarciu w domu) to waga paczki się
      niezgadzała z tym co było na przekazie, poza tym po otwarciu paczki były
      ewidentne ślady nacięć kartonu, czego z zewnątrz nie było widać, ponieważ były
      zaklejona taśmą bezbarwną, taką samą jaką była oklejona paczka. Reklamacja nie
      zostałą przyjęta, z uwagi na to że otworzyłem paczke w domu, ale tego że waga
      paczki się nie zgadzała, oraz tego że na taśmie bezbarwnej nie było żadnych
      stępli poczty(bo podobno stęple muszą być na taśmie) już nikt z pracowników nie
      sprawdził. Paczke z podmienioną zawartością złożyłem do reklamacji ok. 2
      miesiące temu, otrzymałem oczywiście listy że reklamacja nie może być
      uwzględniona, ale paczki już z powrotem nie dostałem, ciekawe dlaczego??
      Proponuje wszystkie sprawy kradzieży, także Twojego telefonu, jeśli go nie
      dostaniesz zgłaszać na policję. Takie sprawy (niewykryte) zazwyczaj trafiają do
      rejestru i w przypadku kiedy noga złodziejowi się podwinie, bedzie podejrzany o
      kradzież innych....
      • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:27
        I chyba tak zrobie. Juz dawno w planach mam pojscie na Policje. Tylko najpierw
        poczekamy czy reklamacja da jakis skutek, a jak znam zycie, to paczka sie nie
        znajdzie. ZLODZIEJE - takie slowo mi jedynie sie kojarzy z całą tą sytuacją.
    • Gość: ryża małpa Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.comernet.pl 10.02.06, 11:14
      No i jedna rada dla niedoświadczonych.
      Otwierajcie paczki w obecności pracownika poczty.
      Listonosz chyba ma nawet obowiąek brac w tym udział jeżeli sie go poprosi.
      • Gość: onomatopeja3 Re: ZOSTAłEM OSZUKANY PRZEZ POCZTE POLSKA IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:28
        Najpierw tej paczki muszą nie ukraść na poczcie, a jak widac z powyzszych
        komentarzy rzadko im sie to zdarza.
      • Gość: armani OGLĄDAJCIE "uwagę" dzisiaj o 19.47 w TVN- ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:28
        nie masz racji, bo gdy chciałem odebrać paczkę na poczcie i w obecności
        pracownika otworzyć to powiedziano mi że mogę sobie oczywiście otworzyć ale oni
        nic do tego nie mają !!! Mam inną radę dla odbiorców ! Taką paczkę otworzyć na
        poczcie w obecności innych osób i zrobić zdjęcie (choćby aparatem w telefonie)
        i ewntualnie poprosić ze 2 osoby o swoje dane i zgłosić sprawę na policji.
        Wtedy macie dowody: zdjęcia i świadków.
        Podobno są pracownicy poczty którzy podorabiali się na kradzieżach przesyłek
        domów i dobrych aut / to ze zwiastuna programu który dzisiaj o 19.45/ !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka