Dodaj do ulubionych

Św. Duch wielki na 70 metrów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 07:52
Największa cerkiew w Polsce? Ciekawe spostrzeżenie ale czy trafne?
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 09:07
      Trafne.
    • Gość: nazgul Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.publikator.com.pl 07.08.06, 09:22
      Ponoć na Św.Rocha nie można wchodzić bo są tam nadajniki radiowe, taki sam
      projekt na cerkwi może też ją zamknąć zwiedzającym.
      • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:46
        Nie radiowe, a komórkowe, a to jest zasadnicza różnica!
        • Gość: Robert Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.osiedle.net.pl 09.08.06, 08:44
          A jednak radiowe. Na kościele św. Rocha znajduje się nadajnik radia Vox 103,3
          MHz o mocy 1kw.
    • Gość: pop Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.o.pppool.de 07.08.06, 10:49
      czy ow "Sw. Duch wielki na 70 metrow" nie jest "przypadkiem" rozpaczliwym
      krzykiem podswiadomej i tylko na pozor ukrywanej "manii wielkosci"? czy moze
      jest to wieza nadawcza do lacznosci z "centrala", bo przeciez ta cerkiew
      nie "przypadkiem" ale swiadomie wybudowana jest w "stylu moskiewskim".Zeby nie
      bylo podejrzen ostatni cytat wzieto z opisu architektonicznego architekta i
      inwestora.
      • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 10:52
        Boże, skąd się tacy ludzie biorą? Co ci to przeszkadza? Manią wielkości nie
        jest budowanie bazylik typu Licheń?
        • Gość: Polak Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.08.06, 11:00
          To jest Polska a nie Rosja
          • tow.zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 11:10
            Tak jest!!!
            Nawet w konstytucji jest zapisane, że monopol na duże obiekty sakralne ma
            Kościół Katolicki!
          • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 11:23
            Mi tam nie przeszkadza ani budowa kościołów ani cerkwi.

Gardzę zaś bandą prymitywów, którym tylko budowa kościołów przeszkadza, cerkwii
            zaś nie.

Mam jednak cichą nadzieję, że ich wnuki będą już cywilizowanymi ludźmi.
            • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 11:25
              nie przeszkadza mi budowa kościoła, jeżeli nie sięga się po pieniądze z
              budżetu, proste?
              • Gość: synthesis Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: 194.187.119.* 07.08.06, 12:40
                Jest to najwieksza cerkiew w polsce pod wzgledem kubatury i powierzchni i
                niewatpliwie wyróżnia sie w panoramie miasta, a dobudowa dzwonnicy dopełni jej
                kompozycje i stanie sie również jednym symboli miasta.
                Co do architektury to najciekawsza architektonicznie jest moim zdaniem cerkiew
                na ul. Sikorskiego.
              • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 13:47
                nekroskop88 napisał:

> nie przeszkadza mi budowa kościoła, jeżeli nie sięga się po pieniądze z
                > budżetu, proste?
                >
                >
                Nekro, co Ty mu tłumaczysz. On nie zrozumie różnicy między "składkami wiernych"
                a dotacją z budrzetu.
                • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 15:12
                  kamilar napisał:

> nekroskop88 napisał:
                  >
                  > > nie przeszkadza mi budowa kościoła, jeżeli nie sięga się po pieniądze z
                  > > budżetu, proste?
                  > >
                  > >
                  > Nekro, co Ty mu tłumaczysz. On nie zrozumie różnicy między "składkami wiernych"
                  > a dotacją z budrzetu.

--------------------------
                  Już niedługo skończysz studia. Nie zapomnij zapoznać się z "tym" i zrozumieć co
                  tam jest napisane:

"wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną
                  ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie
                  Narodu i ogólnoludzkich wartościach,

nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej,

zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z ponad
                  tysiącletniego dorobku,"

www.sejm.gov.pl/prawo/konstytucja/kon1.htm
                • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 19:44
                  dotacje z BUDZETU, a skladki wiernych.....przeciez to takie trudne
                  zagadnienie.....;)
                  • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 19:56
                    akurat ty kotwicz nie powinieneś czepiać się ortografów ;)))
                    • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 19:59
                      ja sie nie czepiam......tylko wskazuje.........;)
                      • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:00
                        złoty z ciebie człowiek ;)))
                        • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:02
                          nie pierwsza mi to mowisz.....;)
                          • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:06
                            na pewno nie pierwsza, ale może pierwszy? ;)
                            • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:09
                              nope, my coworkes are calling me that, form time to time....;)
                              • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:19
                                a już miałem nadzieję, że będę pierwszy
                                ale tak to jest jak się sobie dobiera współpracowników ;)
                                później mówią to co chcesz usłyszeć ;P
                                • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 22:18
                                  oswiadczam uroczyscie, ze zadnego wplywu na dobor nie mialem....;)!
                  • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 11:50
                    kotwicz69 napisał:

> dotacje z BUDZETU, a skladki wiernych.....przeciez to takie trudne
                    > zagadnienie.....;)

Gdy się nie ma argumentów, to sie czepia literówek. No cóż, ja czekam na
                    konkrety. A Zenon z tym swoim cytowaniem ustaw sprzed 200 lat tylko mnie
                    śmieszy. Jak tak bardzo chcieli sobie coś wybudować, mogli sprzedać starostwa, a
                    nie ciągnąć sprawę przez rok.
                    Ja czekam aż nasz sejm uchwali, że za 200 lat Polacy mają wybudować sobie
                    Kosmodrom i skolonizować Jowisz.
                    • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 13:03
                      stwierdzilem juz wczesniej, ja sie niczego nie czepiam i nie potrzebuje zadnych
                      argumentow......za czy tez przeciw.......
                      budowanie swiatyni ze skladki wiernych jest jak najbardziej naturalne.....wiec
                      po co mi argumenty kamilu, po co....;)?
                • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 07.08.06, 20:11
                  Pamiętaj o wyjątkach.
              • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 15:00
                Nie ty jesteś złem tego forum i nie ciebie miałem na myśli.

Na przykład jeden z moich licznych "pacjentów", niejaki darth vader którego
                wszystkie posty zioną wściekłą i chorą nienawiścią do kościoła napisał też że
                "cerkiew to ma klasę"

Do ciebie nic nie mam, chociaż przeważnie się z tobą nie zgadzam.
                • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 15:01
                  to było do nekroskopa
              • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 07.08.06, 20:31
                Z tego na Krywlanach jesteś nawet
                zadowolony.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=46392194&a=46392194
          • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 13:46
            To buduj koscioły i cerkwie w stylu w 100% polskim. Jak taki znajdziesz, to daj
            mi znać.
          • moni2 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 18:42
            Gość portalu: Polak napisał(a):

> To jest Polska a nie Rosja
            To, jest Polska, najgłupszy motłoszek w UE
        • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:47
          Ale musisz Nekro przyznać rację, że styl mógłby być bardziej europejski, a nie
          azjatycki!
          • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:50
            No mogliby wzorować się nie na Rosji, ale np. na Grecji, ale to już ich sprawa.
            Mi te cerkwie się podobają:-)
            • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:51
              Pomalować kopułę na złoto i jak w Moskwie prawie. Mi to się nie podoba!
              • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 21:01
                Wolisz na przykład takie cerkwie?
                www.orthphoto.net/photo.php?id=8556&id_jezyk=1
                www.orthphoto.net/photo.php?id=8397&id_jezyk=1

Fajna jest cerkiew (ukraińska) w Chicago:
                img.photobucket.com/albums/v514/krzycho/koscioly/PB060082.jpg
                img.photobucket.com/albums/v514/krzycho/koscioly/PB060084.jpg
                img.photobucket.com/albums/v514/krzycho/koscioly/PB060086.jpg

Faktycznie, mogliby zmienić teraz styl, byłoby różnorodniej:)
                Może zrobią to przy budowie cerkwi na Białymstoczku, chociaż wątpię.
                • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 21:08
                  Tak, takie są ładniejsze, a co ważne nie kojarzą się z Moskwą.
                • romanpidlaszuk Ukrainska cerkwa Swiatoho Wolodymyra i Olhy w Chgo 08.08.06, 01:18

--------------------------------------------------

K woli scislosci mowie ,ze to jest ukrainska cerkiew grekokatolicka w Chicago
                  pod wezwaniem Sw. Wlodzimierza i Olgi ( Swiatoho Wolodymyra i Olhy)
                  • romanpidlaszuk Ukrainska cerkwa Swiatoho Wolodymyra i Olhy w Chgo 08.08.06, 01:27
                    img.photobucket.com/albums/v514/krzycho/koscioly/PB060086.jpg--------------------------------------------------

pod wezwaniem Sw. Wlodzimierza i Olgi / Swiatoho Wolodymyra i Olhy ,gdzie
                    nabozenstwa sie odbywaja w jezyku ukrainskim.
                    • romanpidlaszuk Ukrainska cerkwa Swiatoho Wolodymyra i Olhy w Chgo 08.08.06, 01:32
                      --------------------------------------------------

pod wezwaniem Sw. Wlodzimierza i Olgi / Swiatoho Wolodymyra i Olhy ,gdzie
                      nabozenstwa sie odbywaja w jezyku ukrainskim.
    • Gość: synthesis Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: 194.187.119.* 07.08.06, 12:31
      Jest to najwieksza cerkiew w polsce pod wzgledem kubatury i powierzchni i
      niewatpliwie wyróżnia sie w panoramie miasta, a dobudowa dzwonnicy dopełni jej
      kompozycje i stanie sie również jednym symboli miasta. Co do architektóry to
      najciekawsza architektonicznie jest moim zdaniem cerkiew na ul. Sikorskiego.
    • Gość: faFAK Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 13:50
      .
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.08.06, 15:12
        bardzo mi się podoba ta cerkiew. szczegórlnie efektownie prezentuje się o
        zachodzie słońca od ulicy wierzbowej i sadów antoniukowskich. mam nadzieję, że
        powstająca obok dzwonnica nie zakłóci owych wspaniałych proporcji. znane
        przysłowie mówi bowiem: lepsze jest wrogiem dobrego.
        ale porzućmy krakanie. niech się owa wieża pnie w górę ku większej chwale Boga.
        we Florencji jest kilkaset wież. to wspaniałe, że będzie można wejść na taras
        widokowy i podziwiać nasze piękne miasto z góry. miałem to szczęście, że
        podczas remontu kościoła św.Rocha byłem na tamtejszym tarasie. warto przejść
        tych kilkaset krętych schodów.
        • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 15:24
          > niech się owa wieża pnie w górę ku większej chwale Boga

byłbym wniebowzięty, gdyby obok tych wież, rosły biurowce
          • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 15:52
            Poza tym nazwa cerkwi mi się podoba - kiedyś wystarczy tylko dodać "Zenona"
    • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 20:45
      Co z tego, że to będzie najwyższy dostępny punkt w mieście, skoro ta wieza
      będzie wybudowana w dole?
      Patrząc w stronę Auchan widzi się górkę, a i w stronę centrum też. To jest
      niestety bardzo niski punkt miasta, to i widoki będą marne.
      • Gość: orthodox Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neto.pl 07.08.06, 21:58
        Najważniejsze, że cerkwie są piekne. Bez wzglądu na styl. Sa po prostu budowane
        zgodnie z pewnymi zasadami, pełne symboliki i dlatego są takie piękne. Bo i są.
        I nie wazne czy strzeliste do nieba czy maleńkie. Wszystkie są cudowne. I nie
        trzeba zazdrościć tylko cieszyć się.
        • zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 22:08
          Z tymi "wszystkimi cudownymi" to przesadziłeś kapkę.
          • Gość: orthodox Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neto.pl 07.08.06, 22:49
            a masz jakieś złe przykłady?
            • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 22:49
              Jałówka:)
              Cerkiew-ufo :-)
              • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 11:54
                Nie mogę sobie przypomnieć, czy to Hajnóce, czy w Bielsku mają taką dziwną
                cerkiew. To chyba byłą Hajnówka.
                • zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 11:55
                  Hajnówka. Tam odbywa się festiwal muzyki cerkiewnej.
                  • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 11:57
                    Cerkiew św. Trójcy
                    www.ga.com.pl/hajnowka.htm
                    nie mogę stwierdzić czy mi się podoba czy nie:)
            • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 23:13
              Widziałeś cerkiew w Czarnej Białostockiej?
              Jest poprostu paskudna z tym swoim bijącym po oczach żółtym kolorem dachu!
              Istna Azja!
        • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 23:11
          Po pierwsze nie zazdroszcz, a po wtóre, wszystkie są piekne, ale niestety nie
          te, budowane na styl azjatycki, czyli rosyjski.
          • Gość: Łomża nasza duma Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.lomza.mm.pl 07.08.06, 23:52
            E śledzie nie róbcie jaj bo znowu z was w Polsce śmia sie będziemy.
            K...znowu ruscy coś budują? jaja normalne Proponujemy aby piękny azjatycki
            styl architektury uczci w Białymstoku takimi budynkami i azjatyckimi
            cudami techniki jak:
            Plac Czerwony
            Kreml
            Palac Kultury i Nauki im Stalina
            Kosmodrom ( koło lotniska na krywlanach)

Od Zawad zaś postawic wielki chiński mur aby odgrodzic was od cywilizowanych
            państw i zapobiec fali migracji ze wschodu

• koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 07.08.06, 23:55
              Przeczytaj lepiej co Ci napisałem w wątku o Białej. Może trochę zmądrzejesz!
            • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 09:20
              oho u Łomży kompleksy wobec Rosjan się odzywają
              strasznie zakompleksieni mieszkańcy tego miasteczka nad Narwią
              to się czepiają Białegostoku, to prawosławnych, ech...
          • Gość: Radecki Historyk sztuki się znalazł :-) IP: *.elpos.net 08.08.06, 09:57
            może wszystkim wyjaśnisz czo to jest ten azjatycki styl ?
          • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 11:58
            koczisss napisał:

> Po pierwsze nie zazdroszcz, a po wtóre, wszystkie są piekne, ale niestety nie
            > te, budowane na styl azjatycki, czyli rosyjski.

A mi sie wydaje, że rosjanie czerpali dużo ze stylu bizantyjskiego. A azjatycki
            styl to masz w Ułan Bator i Bakczysaraju:)
            Tylko proszę nie proponuj Cerkwii w stylu niemieckim, czy hiszpańskim.
            • Gość: PiSak Proponuje styl: sdziełano w polsze IP: *.cnb.com.pl 09.08.06, 01:14
              Denerwują mnie wszystkie wasze komentarze. Kościoły w Polsce nie są wzorowane
              na rzymskich więc niech i cerkwie będą polskie. Koloryt Białegostoku jest
              wartością samą w sobie, ale niech to będzie polski koloryt. To mój pierwszy i
              ostatni post, bo nie lubię afiszowania się ze swoją odmiennością - tak Waszą
              jak i moją.
              • kamilar Re: Proponuje styl: sdziełano w polsze 09.08.06, 11:23
                Gość portalu: PiSak napisał(a):

> Denerwują mnie wszystkie wasze komentarze. Kościoły w Polsce nie są wzorowane
                > na rzymskich więc niech i cerkwie będą polskie. Koloryt Białegostoku jest
                > wartością samą w sobie, ale niech to będzie polski koloryt. To mój pierwszy i
                > ostatni post, bo nie lubię afiszowania się ze swoją odmiennością - tak Waszą
                > jak i moją.

Kościoły w Polsce wzorowane były od czasów romańskich aż do baroku na stylu
                Europy Zachodniej. Jedna z definicji Europy Środkowej mowi, że Europa Środkowa
                kończy się tam, gdzie nie sięgają wpływy kulturowe i architektoniczne Niemiec.
                W Polsce możemy mówić jedynie o wariantach lokalnych róznych stylów. Często też
                budowano u nas kopie kościołow włoskich.
    • romanpidlaszuk Św. Duch wielki na 70 m./ jezyki narodowe wiernych 08.08.06, 01:25
      Miejmy nadzieje, ze w tej cerkwi prawoslawnej beda odprawiane nabozenstwa w
      jezykach narodowych wiernych ,ktorzy ja zbudowali i utrzymuja tj. bialoruskim i
      ukrainskim- osob wywadzacych sie z tej czesci Podlasia:
      www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
      , nazwa Sw. Ducha chyba zobowiazuje.
      • romanpidlaszuk Św. Duch wielki na 70 m a jezyki narodowe wiernych 08.08.06, 02:11
        Miejmy nadzieje, ze w tej cerkwi prawoslawnej beda odprawiane nabozenstwa w
        jezykach narodowych wiernych ,ktorzy ja zbudowali i utrzymuja tj. bialoruskim -
        osob wywodzacych sie z okolic Bialowiezy, Narewki, Zabludowa, Michalowa,
        Grodka, Sokolki
        oraz ukrainskim - osob wywadzacych sie z tej czesci Podlasia:
        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
        , nazwa Sw. Ducha (zeslanie Swietego Ducha na Apostolow aby niesli Slowo Boze
        do wiernych w ICH JEZYKACH )chyba zobowiazuje.

• romanpidlaszuk Prawoslawni cerkwy Ukrainy - fotohrafii 08.08.06, 04:10
      www.culcom.net/~twalker/uoc/churches.htm
    • Gość: trzos Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:22
      ktoś z łomzy chce postawić mur w Zawadach moze i mas racje bo tak kartofle twoja
      mamusia z zoną bryzgają ze az leci na Białystok.Smacznego.ps.zarejestrójcie to
      jako produkt regionalny w unii europejskiej[kartofle bryzgane]
      • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 09:27
        hahaha
        Myślisz, ze powodzenie ta potrawa będzie miała?:)
        • Gość: miłosnik bryzgania Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neto.pl 08.08.06, 09:32
          masz rację łomzynskie bryzganie stanowi wielkie zagrożenie dla podlasia.
          Dodam tylko, że cały urok w bryzganiu kiedy bryzgająca nie ma jedynki. Ale z
          takimi to nie macie chyba problemu.
          Udanych i smakowitych bryzgów.
          • koczisss Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 08.08.06, 09:43
            Chyba w Łomży nie mają problemu?
            Bop tam bryzgają "wysechnięty" rozumku!
            • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 09.08.06, 05:12
              koczisss napisał:

> Pomalować kopułę na złoto i jak w Moskwie prawie. Mi to się nie podoba!

-----------------
              Na to "malowanie" podobno poszło kilkaset kilogramów złota!
              • Gość: ali Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 13:32
                Nie twoje złoto "prześwietny zenonie", o swoje pytaj Rydzyka, Jankowskiego i
                tam sadź "!" ile wlezie.
                • syrenka_turbo Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 09.08.06, 13:38
                  zlote zeby gornikow z za Uralu i Doniecka...
    • Gość: jan Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:20
      kocziss ty ;dziadu spieprzaj;do Torunia przeszkadza ci cerkiew najlepiej wyjedz
      do Izraela.
      • tow.zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 13:22
        Witaj toarzyszu przyjacielu internetowy!
        Widzę, że dzisiaj znów ze zdrówkiem macie kłopoty, hę?
        • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 13:45
          > Widzę, że dzisiaj znów ze zdrówkiem macie kłopoty, hę?

A skąd, on zwyczajnie durnowaty.
          • tow.zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 13:54
            Aaaa, to zwracam honor!
            • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 14:23
              Gość portalu: ali napisał(a):

Nie twoje złoto "prześwietny zenonie", o swoje pytaj Rydzyka, Jankowskiego i
              > tam sadź "!" ile wlezie.
              ------------------------------

Przyznam, że nie darzę sympatią imperialistów z wierchuszki moskiewskiej
              cerkwii, którzy dzisiaj również prześladują inne wyznania łamiąc rosyjską
              konstytucję.

Jak się domyślam, jesteś osobą wyznania prawosławnego. Ubolewam jednak, że
              bliżej ci do imperialistycznej rosyjskiej cerkwii niż do katolickich sąsiadów.

Może twoje wnuki zrozumieją, że my katolicy jesteśmy waszymi braćmi a prawdziwe
              zagrożenie dla naszej wspólnej Ojczyzny nie płynie z Watykanu, ale z Moskwy.

Czy polska cerkiew prawosławna rzeczywiście się usamodzielniła od Moskwy?
              Czytając niektóre wypowiedzi nieraz w to wątpię.
              • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 14:29
                > Czy polska cerkiew prawosławna rzeczywiście się usamodzielniła od Moskwy?
                > Czytając niektóre wypowiedzi nieraz w to wątpię.

Nieważne czy usamodzielniła się naprawdę czy nie, w każdym razie próbowała i ma
                autokefalię. Tymczasem polski kościół katolicki nadal jest zależny od innego
                kraju.
                • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 14:41
                  nekroskop88 napisał:

> Nieważne czy usamodzielniła się naprawdę czy nie, w każdym razie próbowała i ma
                  >
                  > autokefalię. Tymczasem polski kościół katolicki nadal jest zależny od innego
                  > kraju.
                  --------------------
                  Ale MY jesteśmy w dobrym towarzystwie - Szwajcaria, Niemcy, Francja, Austria, itd.
                  • zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 14:45
                    A prawosławni są w jeszcze lepszym towarzystwie: Polska. :-)
                    • zywie.bielarus Re: tylko prawosławie jest słuszne 10.08.06, 14:52
                      wszystkie inne wyznania chrzescijanskie tkwią w mniejszym lub większym błędzie.
                      • nekroskop88 Re: tylko prawosławie jest słuszne 10.08.06, 14:54
                        punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:-)
                      • zewsi Re: tylko prawosławie jest słuszne 10.08.06, 14:55
                        Każde wyznanie to większy lub mniejszy zabobon i wiara w czary. :-)
                  • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 14:46
                    > Szwajcaria, Niemcy, Francja, Austria itd.

I w takim samym stopniu: Rosja, Ukraina itd.
                    • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 15:09
                      Ukraina to nasz towarzysz (niedoli). Gdyby Chmielnicki wiedział jakich dziadów
                      zrobią z mieszkańców Ukrainy moskale, to poszedłby na Moskwę.

Myślę, że zdobyłby ją z marszu.

Rosjanie zaś to nasi bracia (słowianie). Przyjaciół można wybrać. Brata nie,
                      niestety.
                      • zewsi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 15:13
                        Katolicki Kościół w Rosji jest tak samo podporządkowany Watykanowi jak w
                        Austrii...
                        • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 15:31
                          Ale w Watykanie nie ma łagrów, tanków, itd. Straż papieska też na Polskę nie
                          napadnie.
                          • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 15:55
                            A mimo to może zrujnować nasz kraj. Od środka.
                            • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 18:10
                              nekroskop88 napisał:

> A mimo to może zrujnować nasz kraj. Od środka.
                              >
                              ---------------
                              ponad 1000 lat? Póki co zruinował komunistyczno-sowiecką okupację. A Amerykanie
                              zrzucili stonkę z samolotów?
                              • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 19:08
                                MaX Webber by się z Tobą nie zgodził. On uważał, że bogactwo krajów Europy
                                Zachodniej narodziło się z etyki protestanckiej, czyli nasz kraj zrujnowało
                                prymitywne myślenie katolickie:)
                                • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 10.08.06, 23:11
                                  Przez 50 lat wszystkie decyzje KC były zatwierdzane przez KK.
                          • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 19:06
                            duch_zenona napisał:

> Ale w Watykanie nie ma łagrów, tanków, itd. Straż papieska też na Polskę nie
                            > napadnie.

A kiedy to Kler prawosławny atakował Polskę??
                            • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 19:45
                              Są jednak katolickie kraje, gdzie ludzie żyją dostatnio. Ciekawe kiedy jakieś
                              państwo bizantyjskie osiągnie dobrobyt?

Czy ja gdzieś stwierdziłem, że prawosławny kler atakował Polskę?

Czy polski kościół prawosławny i rosyjski prawosławni to nie są odrębne
                              kościoły? Czy krytyka moskiewskiej cerkwi ma jakiś związek z polskimi prawoslawnymi?
                              • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 19:46
                                > Są jednak katolickie kraje, gdzie ludzie żyją dostatnio.

Na przykład Watykan:-)
                              • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 10.08.06, 20:15
                                duch_zenona napisał:

> Są jednak katolickie kraje, gdzie ludzie żyją dostatnio. Ciekawe kiedy jakieś
                                > państwo bizantyjskie osiągnie dobrobyt?
                                >
                                > Czy ja gdzieś stwierdziłem, że prawosławny kler atakował Polskę?
                                >
                                > Czy polski kościół prawosławny i rosyjski prawosławni to nie są odrębne
                                > kościoły? Czy krytyka moskiewskiej cerkwi ma jakiś związek z polskimi prawoslaw
                                > nymi?

napisałeś cośik takiego: Ale w Watykanie nie ma łagrów, tanków, itd. Straż
                                papieska też na Polskę nie
                                napadnie.

Można to odebrać, w kontekście wątku, jako oskarzenie prawosławia. A te
                                katolickie kraje kiedy zaczęły żyć dostatnio?? Bo mi się wydaje, ze całkiem
                                niedawno. Wyjątkiem może być Francja, gdzie jednak od czasów rewolucji mamy
                                zeświecczenie. KAtolicka Hiszpania, Włochy i Portugalia już się tak dobrze nie
                                miały.
                                • Gość: Łomża nasza duma Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.lomza.mm.pl 10.08.06, 23:00
                                  zdaje się ,że protestanckie kraje takie jak USA Anglia i Niemcy nie zawsze
                                  były takie cacy i nawet bardzo biedne .Jednak to protestanci i prawosławni na
                                  swoich terenach wymyślili ustroje wiecznej szczęśliwości komunizm i faszyzm i
                                  nie jest to przypadek.
                                  protestanci sami sobie kreawali boga czym zatracili jego sens
                                  prawosławni bo boga zrobili ze swego przywódcy czym wkur...prosty lud który
                                  tego "boga strącił z piedestału i zaczął mordowac tych którzy tego
                                  fałszywego boga wykreowali

w tym poście muszę napisac coś jeszcze
                                  choc nie lubię kolegi koczisa bo jest śledziem (pabloz4) to jednak muszę
                                  stanąc w jego obronie przed słowną agresją ruskich kutafońców. w przypadku
                                  powtarzania się ataków na katolików w tym poście ze strony ichnich zmuszony
                                  będe do słownej obsrukcji tego typu zachowań co wam naprawde na zdrowie nie
                                  wyjdzie a przy wjeździe do łomży wymagac będziemy od was paszportów wizy i
                                  wauczerów i pozwolimy wwozic tylko po dwie butelki wódki i paczek papierosów

aha najbogatsza częśc Niemiec to bawaria na wskroś katolicka luter się
                                  przewraca w grobie

• nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 06:48
                                    no tak, Łomża - ciemnogród nadaje :-)
                                  • Gość: k Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.csk.pl 11.08.06, 08:21
                                    Do: Łomża.... itd.:
                                    1. Popraw polszczyzne i ortografię.
                                    2. Dobrze zapoznaj się z historią powszechną, szczególnie współczesną, a także
                                    historią Kościoła i teologią.
                                    3. Mając standardowe, "zasłyszane gdzieś tam" pojęcie o tym, o czym wspomniałem
                                    punkt wyżej - nie zabieraj głosu.
                                    4. Nikt sie do Ciebie nie zwraca per "łomżyński wieśniaku". Daruj sobie te
                                    epitety w stosunku do prawosławnych.
                                    5. Wprowadź sobie wizy i inne ograniczenia. Jak do tej pory nikt do Twojego
                                    zapyziałego zaścianka, gdzie ptaki zawracają, się nie wybierał i nie wybiera.
                                    6. Pomódl sie w Kościele za spokój duszy carów.... w końcu to oni zrobili z
                                    Łomży murowane miasto...
                                    • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 09:57
                                      Ja myślę, że łomżyniak lubi śpiewaćtę piosenke:
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BCe%2C_co%C5%9B_Polsk%C4%99
                                  • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 09:31
                                    Protestanci stworzyli faszyzm? A to ciekawe. Faszyzm narodzil się we Włoszech,
                                    kraju katolickim. Faszyzm niemiecki narodził się w Bawarii, regionie katolickim.
                                    Więc kiedy to protestanci stworzyli faszyzm?
                                    • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 13:06
                                      czyzbys twierdzil, ze nazizm byl ruchem katolickim.....?
                                      to ciekawe, nawet bardzo ciekawe......
                                      • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 13:10
                                        kotwicz69 napisał:

> czyzbys twierdzil, ze nazizm byl ruchem katolickim.....?
                                        > to ciekawe, nawet bardzo ciekawe......
                                        >
                                        A gdzie ja tak powiedziałem? Czytałeś post łomżyniaka?
                                        • kotwicz69 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 16:10
                                          probowales "luzno" sugerowac tutaj:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=46489152&a=46737738
                                          co do postu lomzyniaka, to ubaw po pachy......jemu nawet ojczyzna komunizmu sie
                                          pomylila, a laczenie tego z jakakolwiek religia......to pozostawiam bez
                                          komentarza......;)
                                        • Gość: Bobo Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.08.06, 17:05
                                          A po jakie licho ten komin z dzwonami na wysokim stoczku, on mi zasłoni słońce
                                          w południe, a jak pierd....to szczyt spadnie na mój dom. A nadajnika tam nie
                                          będzie bo nie mają na to zgody!!!!.
                                          A już teraz telewizji nie można dobrze oglądać bo jest silna fala odbita od
                                          kopuły. A radio Ortdoksja nadaje od 102, -do 103 MHz.
                                          Ta wieża runia jako obraz pychy ludzi wobec Boga
                                  • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 09:35
                                    Gość portalu: Łomża nasza duma napisał(a):

> tego "boga strącił z piedestału i zaczął mordowac tych którzy tego
                                    > fałszywego boga wykreowali
                                    >
                                    > w tym poście muszę napisac coś jeszcze
                                    > choc nie lubię kolegi koczisa bo jest śledziem (pabloz4) to jednak muszę
                                    > stanąc w jego obronie przed słowną agresją ruskich kutafońców. w przypadku
                                    > powtarzania się ataków na katolików w tym poście ze strony ichnich zmuszony
                                    > będe do słownej obsrukcji tego typu zachowań co wam naprawde na zdrowie nie
                                    > wyjdzie a przy wjeździe do łomży wymagac będziemy od was paszportów wizy i
                                    > wauczerów i pozwolimy wwozic tylko po dwie butelki wódki i paczek papierosów
                                    >
                                    > aha najbogatsza częśc Niemiec to bawaria na wskroś katolicka luter się
                                    > przewraca w grobie
                                    >
                                    >
                                    >
                                    A mnie zastanawia dlaczego w tym watku zaczęto atakować prawosławnych? Bo budują
                                    sobie dzwonnicę? Przynajmniej nie wyciągają łapy po publiczną forsę. Jestem
                                    katolikiem, ale bronię ataków na mniejszość, tymbardziej jeżeli są to ataki
                                    głupie oraz próbujące, jak w przypadku Zenona, wykazać wyższość jednej religii
                                    nad drugą.
                                    Ja nie uważam, by jedna byla lepsza od drugiej, a stosowanie argumentu
                                    rosyjskości jest śmieszne, nie po to przez całe 20-lecie Kosciół prawopsławny
                                    walczyl o autokefalię.
                                    • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 11.08.06, 22:33
                                      Czy to nie deklarowałeś Kamilarze, że jesteś ateistą?
                                      • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 11.08.06, 22:38
                                        Miało być:
                                        Czy nie deklarowałeś Kamilarze, że jesteś ateistą?
                                      • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 09:17
                                        Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Czy to nie deklarowałeś Kamilarze, że jesteś ateistą?

Nie do końca ateistą. Ja po prostu nie wierzę w religie, ale zostałem wychowany
                                        w kulturze i tradycji katolickiej, zostałem również ochrzczony w kościele
                                        katolickim, dlatego wciąż należę do wspólnoty KK.
                                        • Gość: Z.P. Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 12.08.06, 20:02
                                          Formalnie...
                                • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 20:32
                                  kamilar napisał:

> napisałeś cośik takiego: Ale w Watykanie nie ma łagrów, tanków, itd. Straż
                                  > papieska też na Polskę nie
                                  > napadnie.
                                  >
                                  > Można to odebrać, w kontekście wątku, jako oskarzenie prawosławia.
                                  .................
                                  A czy oskarżanie Rosji to oskarżanie prawosławia? Poza tym wyrwałwś moją
                                  wypowiedź z kontekstu całej mojej dyskusji z nekroskopem
                                  • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 20:38
                                    To w jakich celu w tym wątku zajmujesz sie Rosją?? Objaśnij mi to w swojej w
                                    wielkiej mądrości. Bo w normalnej dyskusji, kiedy wtrąca się dygresje, mają one
                                    jakiś cel.
                                    • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 20:56
                                      Sprawa Rosji wynikła gdy chciałem sprostować, że są dachy niektórych
                                      moskiewskich cerkwii pokryte szczerym złotem a nie malowane na złoty kolor.

Później była wypowiedź szanownej all i dyskusja z nekroskopem. Zresztą poczytaj.

Poza tym liczyłem, że ktoś wreszcie mi odpowie na pytanie:

Czy polska cerkiew prawosławna usamodzielniła się czy jest pod wpływem Moskwy?
                                      • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 21:03
                                        Polska cerkiew jest samodzielna. Dokładnie nie pamiętam jak to było, ale sprawę
                                        za latwiono już w 20-leciu. Naginając trochę zasady, ale zawsze. Moskwa nie
                                        wyraziła zgody na oderwanie się cerkwii w polsce, ale kto by się tym przejmował.
                                        • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 21:23
                                          Czyżby więc powodem była rewolucja, prześladowanie i upadek cerkwii rosyjskiej?

A więc krytykując Rosję i rosyjską cerkiew nie uwłaszczam polskim prawosławnym?
                                          • kamilar Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 21:34
                                            duch_zenona napisał:

> Czyżby więc powodem była rewolucja, prześladowanie i upadek cerkwii rosyjskiej?
                                            >
                                            > A więc krytykując Rosję i rosyjską cerkiew nie uwłaszczam polskim prawosławnym?

Żartujesz, czy o drogę pytasz?? Czy powodem reorganizacji po 1945 biskupst
                                            katolickich na terenie PRL-u, była porażka III Rzeszy w wojnie? Ja nie wierzę,
                                            żebyś Ty byl taki głupi i sugerował, ze przed 1918 rokiem mogla być mowa o
                                            autokefalii cerkwii na terenach kraju nadwiślańskiego?
                                        • nekroskop88 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 21:34
                                          " 22 czerwca 1948 roku Kościół prawosławny w Polsce otrzymał autokefalię od
                                          Patriarchatu Moskiewskiego, co związane było z koniecznością zrzeczenia się
                                          autokefalii otrzymanej od Patriarchatu Konstantynopola w 1924 r."
                                          • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 12.08.06, 21:47
                                            a co na to mieszkańcy Stambułu? Szykują się do obrony grodu?

Czy będzie następna święta wojna?
                              • Gość: Ja Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 15.08.06, 11:29
                                Było takie państwo nazywało się Bizancjum, ale w 1204 roku przyszła bratnia
                                pomoc i dobrobyt się skończył.
                                A tak bliżej współczesności to wspomnę na przykład o Grecji.
              • Gość: ali Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:56
                Nie darzę sympatią ani ruskich imperialistów, ani polskich fundamentalistów
                katolickich, którzy z chrześcijaństwem mają coraz mniej wspólnego. Polska
                cerkiew jest autokefaliczna, na każdym nabożeństwie modły wznoszone są także za
                kraj(naprawdę wątpisz że o Polskę chodzi???), władzę, armię broniącą kraju, za
                WSZYSTKICH chrześcijan. A co Kaczyński mówił w Drohiczynie? Chyba ktoś tu szuka
                wrogów a nie znajdując ich - tworzy. To jest droga dla IV RP??? Polska była
                najsilniejsza, kiedy bogactwo swoje czerpała ze spokojnego współistnienia
                rożnorodności.
              • Gość: TP Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.elpos.net 15.08.06, 11:21
                Czemu nie możesz zrozumieć, że Cerkiew w Polsce jest autokefaliczna? Rządzi się
                sama. Nie płynął dla niej rozkazy ani z Moskwy, ani z Watykanu.
    • lindow1 Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 11.08.06, 10:07
      Co za prymityw dał taki tytuł "Św. Duch wielki na 70 metrów"? Co na to
      jakakolwiek sodalicja, gdzie taka jedna radna - expert od obraźliwych treści
      dramatów i widowisk teatralnych". Jestem z rodziny bardzo katolickiej, lekcje
      religii pobierałem jak w konspirze - w zakrystii mojej Fary. Ale pisanie o
      Duchu Świętym "wielki na 70 metrów " tylko dlatego, że "prawosławny", to
      brzydkie "k..." samo ciśnie się na usta. Zapyziali przybiałoruscy
      rzymskokatolicy nie wyłączając dyżurnych donosicieli zwących siebie
      dziennikarzami tak oto, w taki prymitywny sposób dezawuują siostrzaną także
      chrześcijańską religię nieco innego obrządku z tym samym Bogiem,Chrystusem,
      Duchem Świętym. Białystok wioską -przy tak pogardzanej Białorusi - mentalnie
      (intelektualnie!?) stoi.
      • duch_zenona Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 12.08.06, 06:41
        Jak coś pomyliłem to będzie na mnie, że specjalnie,

Ech, białostoczanie. Jak długo jeszcze będziecie narzekać, że to trzeba, tamto
        trzeba zamiast - just do it.
        • Gość: tidi Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 13.08.06, 06:51
          Nie , Zenek. Wszystko w porzadku .
          Bolcze sie w glowce p."Lindowowi 1" .

Tyle szczerych przyznan sie do katolicyzmu , to na zadnym watku nigdy dotad nie
          bylo . Mam pytanie zatem do p."Lindowa" i "kamilara" : skoro ostro /na roznych
          watkach/ szkolicie nas "prawdziwych katolikow" , to sami do jakiej grupy
          katolikow przynalezycie ? Do katolikow inaczej , czy lze - katolikow ?
          • kamilar Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 11:51
            Gość portalu: tidi napisał(a):

> Nie , Zenek. Wszystko w porzadku .
            > Bolcze sie w glowce p."Lindowowi 1" .
            >
            > Tyle szczerych przyznan sie do katolicyzmu , to na zadnym watku nigdy dotad nie
            >
            > bylo . Mam pytanie zatem do p."Lindowa" i "kamilara" : skoro ostro /na roznych
            > watkach/ szkolicie nas "prawdziwych katolikow" , to sami do jakiej grupy
            > katolikow przynalezycie ? Do katolikow inaczej , czy lze - katolikow ?

Własnie to jest waż problem "prawdziwi katolicy". Wuystarczy wam na coś zwrocić
            uwagę i już jesteście święcie oburzeni. Za to Wy "prawdziwi katolicy" możecie
            atakować inne wyznania, tak jak Zenon atakuje prawosławnych. Ja natomiast
            uważam, że państwo powinno byś neutralne światopoglądowo, a jeżeli juz chce sie
            bawić w religie to nie powinno faworyzować żadnej z nich. Jeżeli budujemy ŚOB,
            to zbudujmy również cerkiew, zbór, meczet i synagogę. Biorać pod uwagę sklad
            religijny I RP, tak byloby najuczciwiej.
            Co do Zenona, to zastanawiam się, czy On choć raz byl w Białymstoku?
            • duch_zenona Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 15:02
              kamilar napisał:

> Co do Zenona, to zastanawiam się, czy On choć raz byl w Białymstoku?

Zaczyna być ciekawie - kontynuuj, kamilar. Jak już kiedyś pisałem, rodzina ojca
              mieszka w Białymstoku od wielu, wielu pokoleń, zaś matka nie jest rodowitą
              białostoczanką.

A z jakiej wioski przyjechali twoi rodzice?
              • zewsi Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 15:41
                duch_zenona napisał:

> A z jakiej wioski przyjechali twoi rodzice?

Ale żeś walnął...
                Jeśli te miejsca, z których pochodzi rodzina Kamilara to wioski, to Białegostoku
                nawet chlewem nazwać nie można :-)
              • kamilar Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 17:27
                Biorąc po uwagę Twoją wiedzę na temat Białegostoku i tutejszych wydarzeń można
                mieć watpliwości, czy to prawda. W każdym razie dawno Cię tu nie było.

Co do pochodzenia moich rodziców, to faktycznie są z wioski. Jedna z tych wiosek
                ma prawa miejskie od 1257 roku.
                • duch_zenona Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 17:44
                  Dokładnie rok temu bawiłem kilka dni w Białymstoku. Większość mego pobytu
                  spędziłem jednak w swojej letniej "rezydencji" w okolicach Augustowa. Poza tym
                  trochę pomieszkałem w Krakowie i Warszawie.

Wciąż mam (to już tyle lat!) mieszkanie w bloku w Białymstoku, które wynajmuję i
                  sprzedawać nie zamierzam.

Dodam, że w Krakowie mam daleką rodzinę (po pradziadku), bo chyba to miasto
                  miałeś na myśli?

Z racji wieku byłem w Białymstoku pierwszy i dużo mógłbym ci jeszcze o tym
                  mieście opowiedzieć.
                  • kamilar Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 18:07
                    duch_zenona napisał:

> Dokładnie rok temu bawiłem kilka dni w Białymstoku. Większość mego pobytu
                    > spędziłem jednak w swojej letniej "rezydencji" w okolicach Augustowa. Poza tym
                    > trochę pomieszkałem w Krakowie i Warszawie.
                    >
                    > Wciąż mam (to już tyle lat!) mieszkanie w bloku w Białymstoku, które wynajmuję
                    > i
                    > sprzedawać nie zamierzam.
                    >
                    > Dodam, że w Krakowie mam daleką rodzinę (po pradziadku), bo chyba to miasto
                    > miałeś na myśli?
                    >
                    > Z racji wieku byłem w Białymstoku pierwszy i dużo mógłbym ci jeszcze o tym
                    > mieście opowiedzieć.

Za opowieści dziekuję, opowiedziłeś mi już dostatecznie wiele i o więcej nie
                    śmiałbym prosić. Gdyby wiek był wyznacznikiem wiedzy to wraz z wiekeim byłoby
                    łatwiej o pracę, jakoś tak nie jest. Najbardziej lubie Twoje pytania, o to czy w
                    Białymstoku coś jest, kto jest kto itd.
                    • duch_zenona Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 19:09
                      kamilar napisał:

> Gdyby wiek był wyznacznikiem wiedzy to wraz z wiekeim byłoby
                      > łatwiej o pracę, jakoś tak nie jest.
                      ------------------------------------
                      Wszystko zależy od człowieka. Do starości jeszcze mi daaaleko. Postawię w ciemno
                      srebrnego dolara, że jestem od ciebie bardziej sprawny fizycznie i
                      intelektualnie i jeszcze długo będę.

Wiek nie jest decydującym czynnikiem na prawdziwym rynku pracy - liczy się
                      fachowość. Zapewniam cię, że jeżeli będziesz w jakiejś dziedzinie rzeczywiście
                      dobry, to np w USA greencard i później paszport pracodawca ci w zębach
                      przyniesie. Do dziś nie wiem, jak im się udało, że ominąłem długie kolejki w
                      immigration.

W Polsce jest wielu starszych ludzi wychowanych w chorej, komunistycznej
                      rzeczywistości. Oczekują, że państwo da im pracę, doszkoli, da im nowy
                      atrakcyjny zawód. Ci ludzie nie radzą sobie w nowej rzeczywistości.

> Najbardziej lubie Twoje pytania, o to czy
                      > w
                      > Białymstoku coś jest, kto jest kto itd.
                      ---------------------------
                      i na tej podstawie wysułeś wniosek, że nigdy nie byłem w Białymstoku????

Gratuluję logiki!
                      ------------------------------------------------
                      • kamilar Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 19:38
                        Na tej podstwie wysunąłem wnisek, że sie mało znasz na sprawach Białegostoku, że
                        jesteś oderwany nie tylko od rzeczywistości białostockiej ale i polskiej (ile to
                        już razy nekro musiał ci wklejać wyjaśnienia?). A starsz sie odgrywać wielki
                        autorytet i znawcę, śmieszne:)
                        • duch_zenona Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 20:12
                          Jakbyś miał trochę wyobraźni, to byś się domyślił, że tu gdzie mieszkam mam
                          pewne problemy z dostępem do lokalnej białostockiej prasy. Do lokalnego kiosku
                          miejscowe skurczybyki jak zwykle złośliwie nie dostarczyły wybiórczej i porannego.

Dlatego też zapewnie jeszcze nie raz poproszę nekroskopa o bardziej szczegółowe
                          informacje na dany temat. Nie widzę w tym nic dziwnego, złego a już zupełnie nie
                          pojmuję dlaczego z tego robisz aferę.

I TO JEST DOPIERO ŚMIESZNE !!!!

Poza tym sprowadzasz naszą dyskusję do inwektyw i wycieczek w moją prywatność.
                          Czy naprawdę chcesz to kontynuować? Dla ułatwienia przypomnę, że był już taki
                          jeden, a jak to się skończyło - wiesz.

Ja się do tego nie pcham.

Na ochłapy pozostają mi portale tych gazet.
                          • zewsi Gwoli wyjaśnienia 13.08.06, 20:18
                            inwektywa ż IV, CMs. ~wie; lm D. ~yw
                            książk. «zarzut obrażający, zniewaga słowna, obelga»
                            Rzucać na kogoś inwektywy.
                            z łc.
                            • duch_zenona Re: Gwoli wyjaśnienia 13.08.06, 20:27
                              zewsi napisał:

> inwektywa ż IV, CMs. ~wie; lm D. ~yw
                              > książk. «zarzut obrażający, zniewaga słowna, obelga»
                              > Rzucać na kogoś inwektywy.
                              > z łc.
                              -------------------------
                              1) stwierdziłem, że kamilar sprowadza dyskusję do inwektyw. nie stwierdziłem, że
                              sprowadzł czy np rzuca inwektywami.

2) starsz sie, zewsi odgrywać wielki autorytet i znawcę, śmieszne:)

Czy wg ciebie pkt 2 był inwektywą?
                              • zewsi Re: Gwoli wyjaśnienia 13.08.06, 20:45
                                Nie jestem autorytetem. Znawcą w żadnej poważnej dziedzinie też nie jestem.
                                Punkt drugi nie jest inwektywą. Nawet sympatyczne to było.
                                Życzyłbym sobie i innym, żeby tylko takimi "epitetami" obrzucali się nawzajem
                                forumowicze.
                          • kamilar Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 20:38
                            Dostępnośc polskiej i lokalnej prasy w Twoim kiosku to nie mój problem.
                            Ja nie kupuję prasy z Poznaia, ani z Helsinek. Dlatego też nie pouczam ludzi z
                            tych miast co mają robić oraz co powinni sobie budować, czego nie.
                            Co do inwektyw, to chciałem przypomnieć koledze, ze nie jest taki swięty. Jeżeli
                            to co napisałem uważasz za inwektywę to trudno, jakoś będę z tym żył.
                            Ciekawe, czemu miało służyć pytanie o pochodzenie moich rodziców? Ja nie
                            kandyduję na prezydenta, a mój dziadek większośc wojny spędzil na "wakacjach" w
                            III Rzeszy, ale w Wermachcie nie był:)
                            • Gość: niezorientowany Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.csk.pl 13.08.06, 20:43
                              mam do was moi drodzy (kamilar, duch_zenona) jedno pytanie, a co ta wasza
                              dyskusja ma wspólnego z głównym tematem wątku???
                              mnie np. interesuje zdanie prawosławnych białostoczan na temat tej budowli,
                              wiadomo, że kosztuje to kupę kasy, która z nikąd się nie bierze
                              dodam, że jestem z Białegostoku, i jestem katolikiem
                              pozdrawiam braci w wierze :))
                              • nekroskop88 Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 22:03
                                Kasa się znajdzie ;)
                                Kiedyś czytałem, że PAKP faworyzuje Białystok, więc pewnie sypnie pieniążkami :P
                                • Gość: niezorientowany Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.csk.pl 14.08.06, 12:28
                                  nekroskop88 napisał:

> Kasa się znajdzie ;)
                                  > Kiedyś czytałem, że PAKP faworyzuje Białystok, więc pewnie sypnie pieniążkami :

w to nie wątpię, jest to chyba w pewnym sensie sprawa pokazania się
                                  ponownie jednak zapytam, co o tym sądzą miejscowi prawosławni???
                                  • Gość: Local Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.elpos.net 15.08.06, 11:54
                                    Dobrze, odpowiem na to pytanie. Tak się składa, że jestem z parafii św. Ducha.
                                    Miałem 2 lata jak wmurowywany był kamień węgielny pod świątynię. Ona rosła
                                    razem ze mną. Była budowana z pieniędzy zwykłych ludzi (takich jak moi rodzice)
                                    z całej Polski. Uważam, że jest piękna, a dzwonnica będzie jej naturalnym
                                    dopełnieniem.
                                    • Gość: ja Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.08.06, 17:14
                                      czy mażysz by pod twoim oknem stał komin/wieża 70 m z dzwonami po 800 kg tak z
                                      50 metrów od okien. Czy ktoś wie o będzie się działo z szybami.
                                      • nekroskop88 Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 16.08.06, 22:04
                                        trzeba było protestować wcześniej
                                        dzwonnica była zaprojektowana razem z cerkwią
                                        • Gość: bliski Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.08.06, 15:46
                                          Człowieku nikt o takiej budowli nie informowała okolicznych mieszkańców, i w
                                          du.. maja ich opinie o wieży, czy nadajniku, a władza by przypodobać się
                                          prawosławnym popiera, bo prawosławnych jest mnogo, a ludzi pod wierzą z setka
                                          • zewsi Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 17.08.06, 16:12
                                            Skoro nie informował, zaskarżaj!
                            • duch_zenona Re: Cerkiew pw Świętego Ducha wysoka na 70 m, 13.08.06, 20:48
                              To było tylko PYTANIE, związane zresztą z tematem naszej dyskusji.

Czemu zaś miała słusżyć KŁAMLIWA SUGESTIA:

"Co do Zenona, to zastanawiam się, czy On choć raz byl w Białymstoku?"
                          • kamilar Przynajmniej nie nazywam nikogo świnią 13.08.06, 20:41
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=46847206&a=46851635
                            ne margaritas apud porcos
                            komuchem ani lewakiem ani ubekiem tez nikogo nie nazywam.
                            • duch_zenona Re: Przynajmniej nie nazywam nikogo świnią 13.08.06, 21:01
                              Podobało ci się? To może wreszcie podasz przynajmniej jedną logicznie spójną
                              przesłankę, na podstawie której "wygłówkowałeś", że:

Co do Zenona, to zastanawiam się, czy On choć raz byl w Białymstoku?"
                              • kamilar Re: Przynajmniej nie nazywam nikogo świnią 13.08.06, 21:07
                                Już Ci pisałem, Twoja wiedza na temat miasta, wydarzeń, ludzi, polityków jest
                                słaba. Nie udzielasz sie w wątkach poświęconych miastu, dotyczacych miasta, a
                                jedynie w tych ogólnopolitycznych, ogólnopolskich.
    • Gość: s.l. [...] IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 23:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Z.P. Re: najwyższy sracz IP: *.elpos.net 14.08.06, 23:32
        Próbujesz Mundurowy dorównać Catholowi?
        • Gość: Mndurowy Re: najwyższy sracz IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 23:44
          CATHOFF MNIE NIE OBCHODZI
    • Gość: Patryk baciuszki,czas pakować ciuszki IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.08.06, 23:39
      NIESTETY
    • Gość: r Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: 89.161.9.* 16.08.06, 10:45
      Św Ducha a ja myślałem że to Sobór Św Zofii
      • duch_zenona Re: Św. Duch wielki na 70 metrów 17.08.06, 06:54
        Chociaż moja ŚP babcia miała na drugie imię Zofia, to ja jednak ze zrozumiałych
        względów będę jednak obstawał przy Św Ducha.
        • Gość: kawelin Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.neto.pl 17.08.06, 07:44
          Żenujące jest, że najważniejszy głos w dyskusji zabierają ci, którzy nawet
          miedziaka nigdy nie rzucili na budowę jakiejkolwiek swiątyni bo są rasowymi
          trolami dogryzającymi innym. Ludzie!!! Wy nie potraficie rzyć w społeczeństwie.
          Niestety nie mam pomysłu co z wami zrobić.
          • Gość: tidi Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 17.08.06, 07:48
            Dodre. Postaraj sie zatem , umiescic ta mysl w watkach dotyczacych budowy
            kosciolow , a bedziesz w porzadku .
            • Gość: Łomża Re: Św. Duch wielki na 70 metrów IP: *.lomza.mm.pl 17.08.06, 23:02
              Wielu białostoczan nie docenia znaczenia faktu, że w Białymstoku znalazł się
              Wydział Teologiczny Wileńskiego USB. Było to fundamentem dla utworzenia
              administratury apostolskiej, a później archidiecezji białostockiej.
              Ówczesne władze wojewódzkie (białostockie) niestety innymi sprawami były
              zaprzątnięte (miedzy innymi wykańczaniem inteligenckiej i nacjonalistycznej
              Łomży) zamiast zatrzymaniem u siebie uchodzących z Wilna ludzi nauki i kultury
              oraz instytucji wędrujących na zachód.
              Przecież wtedy nie tylko USB zatrzymał sie na chwilę w Białymstoku. Przecież
              wielu znanych aktorów "zaliczyło" białostocki epizod. Niestety ludzie ci i
              instytucje potraktowane zostały w Białymstoku jak zaraza zagrażająca budowie
              nowej ludowej rzeczywistości....
              A coś z tępienia nieswojaków nadal pozostała. Chyba nie zaprzeczysz, bo masz to
              na codzień

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka