Dodaj do ulubionych

"akcja" na mieście!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 23:00
Zaczęliśmy w niedziele. Skromnie bo tylko trzy osobowo. Zerwaliśmy szpecące
plakaty z kilku latarni. Zamalowaliśmy wulgaryzmy na jednej ze szkół w
centrum. Zerwaliśmy wlepki i nalepki. Włożyliśmy nasza cześć w poprawe miasta
a efekty naszej pracy widoczne sa:
forum.lodznafali.org/showthread.php?p=3200#post3200 .Wszystko zajęło
nam godzine z malym hakiem. Teraz potrzeba nam wsparcia. Dość gadania i
biadolenia. Zabierzmy sie do pracy. Sami z siebie. Po prostu.
Obserwuj wątek
    • hubar Re: "akcja" na mieście! 26.09.06, 23:55
      Świetna inicjatywa!
      Są jakieś plany konkretnej akcji? Ja jestem jak najbardziej za!
      • Gość: szymon Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 00:06
        mam nadzieje ze tym razem spotkamy się teraz w sobote:)
    • Gość: Widzewiaczek Re: "akcja" na mieście! IP: *.toya.net.pl 27.09.06, 01:31
      od vlepek to sie odstosunkuj.
      • profes79 Re: "akcja" na mieście! 27.09.06, 01:53
        przyklej sobie najlepiej na czole.
        • Gość: Widzewiaczek Re: "akcja" na mieście! IP: *.toya.net.pl 28.09.06, 13:56
          na twoim przykleję.
          • brite Re: "akcja" na mieście! 28.09.06, 17:13
            połamanymi rękami?
          • hubar Re: "akcja" na mieście! 28.09.06, 21:35
            Chyba nie dosięgniesz dzieciaczku.
    • brite Świetna sprawa 27.09.06, 11:51
      Dajcie znać, kiedy zamierzacie ruszyć w ten weekend.
      • Gość: szymon Akcja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 12:23
        Proponuję więc: sobota godzina 12! miejsce spotkania Saspol. Trzeba wziąc ze
        sobą rękawiczki, jakiś nożyk do przecinania plakatów, zrywania vlepek, jakiś
        worek na śmieci. Kto może niech weźmie pędzel. O białą farbę się zatroszczymy.
        Wyposażonym trzeba być jeszcze w troche entuzjazmu! Akcja!
      • Gość: szymon Saspol sobota 30.09, godzina 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 15:40
        Taki oto plan wymyślilem. Ruszamy Piotrkowską do Nawrot. Wbrew pozorom
        nieparzysta strona Pietryny jest calkiem nieźle oplakatowana (dzis sprawdzalem).
        Potem odbijamy w lewo w Nawrot, dochodzimy do sklepy Panasonica(chyba). Tam
        możemy wykazać sie zdolnościami malarskimi. Poprzednie dzieło Kolorowej
        tolerancji jest juz zamazane. Możemy to poprawić. Dalej Dworzec Fabryczny. Tam
        plakatów jest zatrzęsienie. Będziemy mieli co zrywać!! Więc do zobaczenia.
        Sobota, Saspol godz. 12.

Warunkiem spotkania jest bezdeszczowa pogoda. Akcja!

p.s. plan oczywiście możemy zmieniać jeśli ktoś zaproponuje alternatywny czekam
        na odzew!
        • brite Re: Saspol sobota 30.09, godzina 12 28.09.06, 17:13
          Jeżeli niebo mi się nie zawali na głowę i będę miał poniżej 37 stopni, przybędę.
        • hubar Re: Saspol sobota 30.09, godzina 12 28.09.06, 21:40
          Gość portalu: szymon napisał(a):
          >Poprzednie dzieło Kolorowej tolerancji jest juz zamazane. Możemy to poprawić.
          ==
          Czy my się nie znamy?
          :-)

>p.s. plan oczywiście możemy zmieniać jeśli ktoś zaproponuje alternatywny czekam
          >na odzew
          ==
          Nie ma co zmieniać! Jesteś inicjatorem i masz fajny pomysł! A czyszczenie
          Fabrycznego to jest to!
    • atreck Re: "akcja" na mieście! 29.09.06, 07:42
      Gratuluje pomysłu, ale niestety nie przybęde, wiec nie pomoge oczysci -nawet
      jednej latarni. Szwagier z urodzinową wyskokową czeka, a do niego daleko i rano
      trzeba wyjechac. Ale za pomysl i Waszą prace nie zapomne jednego wypic.
      • Gość: szymon Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 08:32
        mam nadzieje ze nastepnym razem się dołączysz:) zapewne za tydzień..
    • krzykowal Re: "akcja" na mieście! 29.09.06, 20:02
      Chcecie usłyszeć kolegę Szymona? ;)

forum.lodznafali.org/showthread.php?t=681
      • hubar Re: "akcja" na mieście! 29.09.06, 23:27
        "Nie jesteś zalogowany lub nie masz odpowiednich uprawnień by obejrzeć tę stronę."
        :-(

Ale niezalogowane jest tutaj: www.plus.lodz.pl/export/sounds/813ac376.mp3 :-P
        • Gość: szymon Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 17:34
          Druga odsłona Akcji! dobiegła końca. Tym razem zaczęliśmy od rogowej kamienicy
          na ulicy A. Struga tuż przy Kościuszki. Tam warstwa plakatów przekraczala
          wyobrażenie:) Potem przeszliśmy na Piotrkowska. Najwięcej czasów zajęło nam
          miejsce na przeciw UMŁ. Tam na filarze pod czerwonym napisem "zakaz
          plakatowania" spędziliśmy dobre 40 minut. Okazało się, że z powierzchni z
          marmuru plakaty schodzą o wiele lepiej i łatwiej. Potem przyszedł czas na ulicę
          Nawrot 6. Walczyliśmy z wielkim napisem na bloku mieszkalnym. Okazało się, że
          litr farby nie wystarcza by sprzątnąć taki wandalizm.

Po kilku godzinach pracy naszla nas refleksja.. Zauważyliśmy, że malo ludzi
          interesuje się tym co robimy. Jakiś brak wrażliwości. Totalne olewactwo.
          Moglibyśmy równie dobrze mazać ścianę na czarno i nikt by nie mial nic
          przeciwko. Co gorsza jeden z mieszkańców Nawrot 6 stwierdził, że nasza praca
          jest super.. niestety nie znalazł czasu by nam pomóc. A szkoda... Za tydzień
          kolejna akcja! Do zobaczenia.
          • Gość: szymon Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 17:41
            forum.lodznafali.org/showthread.php?t=621&page=3 a tam zdjęcia z Akcji!
            dostepne takze dla niezalogowanych na FnF.
            • hubar Re: "akcja" na mieście! 30.09.06, 23:07
              Dzięki serdeczne za zdjęcia, ale przede wszystkim za samą akcję.

Nie marudź też, że mało kto zwracał na nas uwagę! Dużo osób patrzyło i to
              wystarczy. Co mieli reagować jak widzieli ludzi czyszczących ściany? :-)

Ode mnie jedno zdjęcie, które w przerwie zrobiłem.
              img511.imageshack.us/my.php?image=img7045ru7.jpg
              • Gość: sz Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 02:32
              • Gość: szymon Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 02:36
                Bardziej chodzi mi o to, że gdy malowaliśmy na Nawrot 6 nikt nawet
                przejezdzajaca policja nie zwróciła uwagi na to co robimy. Mam na mysli to, że
                równie dobrze mogliśmy tam tworzyć nowe tagi i malowidła. Mam wrażenie, że jest
                jakaś znieczulica..
        • krzykowal Re: "akcja" na mieście! 06.10.06, 10:42
          > "Nie jesteś zalogowany lub nie masz odpowiednich uprawnień by obejrzeć tę stron
          > ę."
          > :-(

Znowu Cię to zaskoczyło? :)
    • brite relacja video z akcji: 01.10.06, 00:28
      miastozinnejbeczki.blox.pl/2006/09/Akcja.html
      • zsymon Kolejna Sobota-kolejna Akcja! 02.10.06, 15:04
        Przyszła sobota to oczywiście kolejna Akcja! Czekamy na propozycje "trasy" jaką
        powinniśmy zrobić i gdzie działać! Jakie macie pomysły?
        • hubar Re: Kolejna Sobota-kolejna Akcja! 02.10.06, 15:52
          Może czas na Fabryczny?
        • Gość: szpilkaaa Re: Kolejna Sobota-kolejna Akcja! IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.10.06, 17:34
          dzisiaj zajmowalam się przystankiem 96 i 86 przy Piotrkowskiej.
          miałam tylko swoje łapki więc pozrywałam kilkucentrymetrowe warstwy
          plakatów.powyrywałam też trochę kępek traw rosnących na przystanku przy
          Przybyszewskiego koło Carrefoura.

ludzie patrza się na mnie dosyć dziwnie, aczkolwiek chciałabym zrobić coś dla
          Łodzi.więc jeśli akcja będzie w sobotę to chętnie się dołączę( w ostatnią
          sobotę miałam rozpoczęcie roku więc nie mogłam niestety).

jeśli ktoś chciałby w tygodniu pograć na nerwach ulotkarzom i plakaciarzom to
          ja chętna jestem,

Justyna
          • Gość: szymon 7 października Saspol godzina 12! Zapraszamy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:03
            A w tym tygodniu zaczynamy jak zwykle spod Saspolu o 12.00. Kamienica na rogu
            Kościuszki i Struga. Tydzien temu ominęliśmy dwa zbiorowiska plakatów. Czas to
            poprawić:) potem idziemy w strone Stacji Orlen na pl. Komuny. Nim dojdziemy
            powalczymy z plakatami. Jest też miejsce na walkę z napisami. Do zobaczenia!
            Weźcie szpachelkę, rekawiczki. Pogoda nam sprzyja, więc Akcja!

p.s. Jeśli starczy nam czasu ruszymy na dworzec Fabryczny.
        • Gość: szymon Re: Kolejna Sobota-kolejna Akcja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:59
          forum.lodznafali.org/showthread.php?t=727 Wczoraj wysłaliśmy do Pana
          Prezydenta list otwarty. Jest on kontynuacja Akcji sprzątania Łodzi. Dostępny
          jest pod tym linkiem. Gazeta publikuje go w wersji "papierowej".
    • hubar Strona WWW 06.10.06, 02:21
      www.akcjadlalodzi.prv.pl
      • krzykowal Re: Strona WWW 06.10.06, 10:47
        > www.akcjadlalodzi.prv.pl

Doceniam pracę i gratuluję.

Pozostałe uwagi na priv.
    • krzykowal Strona oficjalna Akcji! 06.10.06, 13:50
      Hmmm, w związku z coraz większym porozrzucaniem wątków, wpisów, zdjęć itd po
      internecie, postanowiliśmy zebrać to wszystko w jedno miejsce. Zebrać - w sensie
      podlinkowania. Dużo rzeczy jest na Forum na Fali, dużo tutuaj, hubar dodał fajny
      niezbędnik aktywisty, część rzeczy dla dziennikarzy na stronie Łódź na Fali.

Będziemy więc wszystkie takie rzeczy linkować w jednym miejscu - natomiast im
      więcej miejsc i stron o Akcji! powstanie - tym lepiej (jeśli przełoży się to
      ofkoz na ilość aktywistów ;)
      akcja.lodznafali.org/
      • krzykowal Re: Strona oficjalna Akcji! 06.10.06, 13:54
        > akcja.lodznafali.org/

Powyższy adres może być jeszcze kilka godzin niedostępny. Alternatywny:
        forum.lodznafali.org/showthread.php?t=779
    • Gość: Bolek Uważajcie, bo was też "wyczyszczą" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 18:17
      ..."Zrywamy nielegalne plakaty.."

Nadgorliwość jest gorsza od biurokracji.
      Kto wam dał zezwolenie na decydowanie co jest legalne a co jest nielegalne?
      Uważajcie, bo was też "wyczyszczą"... he,he,he
      • tome.k Re: Uważajcie, bo was też "wyczyszczą" 07.10.06, 15:10
        Legalne są te, które widnieją na miejscach do tego przeznaczonych. Nielegalne to
        te wszędzie indziej tj. na latarniach, znakach, skrzynkach z napisem GAZ,
        skrzynkach telekomunikacji polskiej, przystankach.... itd itd.
      • brite Re: Uważajcie, bo was też "wyczyszczą" 07.10.06, 18:18
        > Kto wam dał zezwolenie na decydowanie co jest legalne a co jest nielegalne?

Przyjdź w sobotę o 12 pod Saspol, wytłumaczymy Ci w czym rzecz.
        • Gość: Bolek Re: Uważajcie, bo was też "wyczyszczą" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 19:27
          Zrywacie ulotki, których treść wam nie odpowiada a zostawiacie wybrane :(
          • brite Re: Uważajcie, bo was też "wyczyszczą" 07.10.06, 19:55
            > Zrywacie ulotki, których treść wam nie odpowiada a zostawiacie wybrane :(

Zrywamy każdy śmieć przyklejony bezprawnie do ściany/słupa/skrzynki. Nie czytamy
            treści ulotek.
            • Gość: Szymon zdjecia z Akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 09:08
              Zdjęcia z akcji dostepne są tu: akcja.lodznafali.org. mozna tez ze strony:
              www.ackjadlalodzi.prv.pl
              • Gość: szymon 14 października! Saspol, godzina 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 11:41
                Kolejna Akcja będzie w tą SOBOTE. Jak zawsze o 12 pod Saspolem (róg Struga i
                Piotrkowskiej). Warto zabrac ze sobą rekawiczki i szpachelkę.:) Do zobaczenia!!
                szymon
                • Gość: szymon Re: 14 października! Saspol, godzina 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:27
                  Proponuje prześć się tym razem ulicą Kościuszki do skrzyżowania z Zieloną. Dużo
                  tam ludzi i plakatów do zrywania!
                  • hubar Re: 14 października! Saspol, godzina 12 10.10.06, 21:59
                    Pozwolę się zgodzić na taką propozycję ;)
                    • brite Re: 14 października! Saspol, godzina 12 13.10.06, 11:47
                      A może, jeżeli w Pasażu Schillera będzie się odbywać jakaś impreza w ramach
                      festiwalu "W Rytmie Łódzkich Ulic", popracować demonstracyjnie tam, w ramach "W
                      Rytmie Czystych Łódzkich Ulic (i pasaży)"?
    • nadgorliwy Syzyfowa praca 13.10.06, 09:30
      Zaraz i tak te miejsca zakleją. Ale to nie oznacza, że nie trzeba tego robić.
      Tylko póki sprawca nie poczuje na własnej skórze co czynie, póty będzie
      postępował tak dalej. I tutaj zaświtał mi pewien dosyc kontrowersyjny pomysł.
      Akcja powinna wyglądać tak jak do tej pory, jednakże jej zakończenie powinno
      wyglądać nieco inaczej. Mianowicie zerwane ulotki naklejamy na drzwiach
      wejściowych firmy, której to ulotki wisiały nielegalnie na latarniach i
      przystankach. Oczywiście nie dotyczy to elewacaji budynków itp. Mniej
      kontrowersyjnym pomysłem jest wejście do siedziby tej firmy i "zwrócenie"
      wszystkich ulotek na ziemię, tak aby poczuli co sami czynią. Wiem, że pomysł
      jest mocno kontrowersyjny, jednakże inaczej chyba nie zwalczymy plagi
      nielegalnego rozwieszania plakatów.
      • brite Re: Syzyfowa praca 13.10.06, 11:44
        Ja myślałem o zbieraniu zerwanych plakatów do osobnych toreb i zaniesieniu do
        reklamowanej instytucji, a po kulturalnym przywitaniu wysypaniu zawartości na
        biurko w sekretariacie/kontuar w klubie.
        • nadgorliwy Re: Syzyfowa praca 13.10.06, 11:55
          Właśnie o czyms takim myślałem. Można jakieś pisemko przedstawić, a później wysypać.
          • tome.k Re: Syzyfowa praca 13.10.06, 12:28
            Nie wiem, czarno to widzę. Myślę, że celam akcji jest również zwrócenie uwagi
            społeczeństwa na wszechogarniający nas syf. Ale to chyba daleka droga. Myślę tak
            po reakcji straży miejskiej, która przeszła, spojrzała na nas i ani nie pomogła,
            ani nie przeszkodziła.
            Ludzie też nie zwracają uwagi. Znieczulica jest straszna.

Nie rozumiem czemu nie wolno karać firm się reklamujących. Nie no, w sumie
            rozumiem, no bo przecież gdybym kogos nie lubił, to sam zacząłbym produkować
            plakaty aby ten ktoś płacił karę.

Ale rozlepiacze plakatów czynią to za dnia, jak można ich nie dostrzec?? Można,
            tylko trzeba ruszyć d.. i się przejść a nie spacerować jak para zakochanych. (
            to o policjantach i straży miejskiej)

Innej drogi na razie nie ma, więc niech na razie może zostanie chociaż ta. Nic
            nierobienie też nic nie zmieni.

Wierzę, że z czasem przyłączy się do nas większa licza uczestników.
            • brite Re: Syzyfowa praca 13.10.06, 18:00
              > po reakcji straży miejskiej, która przeszła, spojrzała na nas i ani nie pomogła
              > ani nie przeszkodziła.

W zeszłym tygodniu zwrócili na nas uwagę i zamieniliśmy z nimi kilka ciekawych
              spostrzeżeń. Chyba było opisane na FNF.
              • tome.k Re: Syzyfowa praca 13.10.06, 18:28
                Nie czytałem FnF (brak czasu). No ja byłem świadkiem innej sytuacji, ale nie
                będę się zapierał, że w waszym przypadku też tak musiało być.
                • Gość: szymon Sobota, Saspol godzina 12! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:52
                  W tą sobote planujemy Akcję z wiekszym "rozmachem". Zebrane plakaty w
                  plastykowych workach zaniesiemy pod Urząd Miasta i... tam zostawimy. Chcemy tym
                  samym zwrócić uwagę władz miasta na problem brudu w Łodzi. Po raz drugi
                  zostawimy Panu Prezydentowi list, który wysłaliśmy do niego 3 października.
                  Pozostał bez odpowiedzi co przecież zrozumiałe. Widzimy się w sobotę pod
                  Saspolem o godzinie 12. Pamiętajcie o szpachelkach i rękawiczkach. Do
                  zobaczenia!! Plakatów starczy dla każdego :) Akcja!
                  • brite Re: Sobota, Saspol godzina 12! 19.10.06, 19:50
                    ja znowu mam pracę przesuniętą na za tydzień, więc też będę.
                    • Gość: szymon Re: Sobota, Saspol godzina 12! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 00:10
                      Tym razem zapewne będziemy walczyc z plakatami na skrzyzowaniu Kościuszki z
                      Zieloną. Chętnych zapraszam! plakatów starczy dla każdego!:)
                      szymon
                      • hubar tu też trzeba 21.10.06, 01:06
                        Akcja potrzebna na skrzyżowaniach Zachodniej z Więckowskiego i z Próchnika.
                        • Gość: szymon relacja z Akcji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 18:00
                          Roboty dziś było od groma! Sprzątaliśmy plakaty na skrzyżowaniu Kościuszki i
                          Zielonej. Ich ilość byla ponad przeciętna. Spędziliśmy tam dobrą godzinę w
                          towarzystwie ekipy TVN 24 (więc dziś ogladać trzeba TVN 24). My zrywaliśmy
                          plakaty a oni filmowali. Potem ruszyliśmy ławą w strone capitolu zrywając
                          wszystkie ulotki i plakaty spotkane na drodze. Nieczego nie odpuściliśmy więc od
                          Zielonej do Capitolu plakatów nie ma. Dziekuje wszystkim obecnym za... obecność
                          Zdjęcia niedługo dostępne będą na
                          forum.lodznafali.org/showthread.php?p=3964#post3964szymon
                          • avatary dziś do nas wpadło kilku ziomali...co nam na maxa 21.10.06, 19:19
                            pomagali

forum.lodznafali.org/showpost.php?p=4010&postcount=120
                            forum.lodznafali.org/showpost.php?p=4013&postcount=121
                            • brite :D 21.10.06, 19:57
                              Niezła z nas banda przygłupów! ;-D
                              • Gość: szymon Re: :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 00:10
                                eee... przecież to nieLoty crew! ja tam siebie nie widze!
    • brite No to prezydent Chądzyński pojechał po bandzie 23.10.06, 14:03
      Akcja została przez niego uznana jako "propaganda polityczna w związku ze
      zbliżającymi się wyborami". Brawo. Łodzianom gratulujemy wiceprezydenta.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=50809386
    • Gość: DFS Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 00:36
      brawo chlopaki
      • Gość: JON Re: "akcja" na mieście! IP: 195.69.80.* 25.10.06, 01:23
        Gratuluje!!! Mam Prośbę czy moglibyście wyczyścić mi działkę z chwastów, rosną i
        rosną. Najlepiej żeby przyszedł Pan Szymon, on jest taki solidny i prawy.
        Może w końcu przemówi tym roślinom, żeby nie rosły w ogródku, tylko w
        wyznaczonych do tego miejscach. Z góry WAm dziękuję 3 osobowej ekpie. Dzięki

A podaję Adres: Lasy Tropokalne
        • avatary a co wtedy będziesz palił ? 25.10.06, 10:48
          po czym wtedy będziesz bredził ? zastanów sie ze 3 razy zanim sobie czegoś
          zażyczysz, spełni się, stanie sie, zejdziesz na ziemię i poczujesz ból
          istnienia. nie ma jak tydzień na działce, nie ma jak zajarac chwasta. keep
          going man.
          • Gość: JON Re: a co wtedy będziesz palił ? IP: 195.69.80.* 26.10.06, 15:11
            Widze że niejaki "avatary ",
            jest bardzo groźnym człowiekiem.
            Zastanowiłem się 3 razy na tym co teraz napisałem :)
            Podobno najlepszą obroną jest atak, więc ja również Ci Panie "avatary", piszę
            żebys się zastanowił 3 razy co napiszesz i co zrobisz.
            Lasy Tropikalne nadal czekają na waszą akcję, bo naprawdę jest tam dużo chwastów,
            a tacy szlachetni ludzie jak WY, napewno nie odmówią takiej akcji.
            Z góry dziękuję, jak się nazywacie śmiesznie "ZIOMALE".
            Tak na marginesie trochę mało poważnie się nazywacie, Ziomale źle brzmi.
            Pozdrawiam
            • brite Re: a co wtedy będziesz palił ? 26.10.06, 16:11
              > jak się nazywacie śmiesznie "ZIOMALE".
              > Tak na marginesie trochę mało poważnie się nazywacie, Ziomale źle brzmi.

Zdaje się, że nie zrozumiałeś dowcipu.
              Zapraszamy w sobotę pod Saspol o 12:00 (jeżeli nie będzie padało), to Ci chętnie
              wyjaśnimy. Aha, nie zapomnij rękawic i szpachelki.
              • Gość: JON [...] IP: 195.69.80.* 06.01.07, 02:46
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • nadgorliwy Ludzie prezydenta sami oszpecają miasto 26.10.06, 08:42
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/661982.html
      Prezydent na drzwiach bloków na Kozinach

W dziesięciu blokach na Kozinach kilkadziesiąt drzwi wejściowych zniszczyli nocą
      aktywiści Łódzkiego Porozumienia Obywatelskiego, naklejając na nich plakaty z
      wizerunkiem prezydenta miasta. Szczególnie zbulwersowani są mieszkańcy
      remontowanego właśnie budynku przy ul. Lorentza.

- Dzień wcześniej pomalowano drzwi - mówi mieszkanka bloku. - Rano malarze,
      zamiast kłaść farbę, zdzierali plakaty.

Administracja osiedla "Żubardź Koziny" szacuje straty. Prezes spółdzielni
      Bawełna zapowiedział, że wystąpi do komitetu wyborczego o pokrycie kosztów
      zniszczeń.

- Żaden komitet nie może bez zgody naklejać plakatów i niszczyć mienia
      społecznego - mówi prezes Sylwester Pokorski. - Sam jestem kandydatem na radnego
      i nie pozwalam, aby moje wizerunki wieszano niezgodnie z prawem.

Mieszkańcy Kozin interweniowali także u prezesa ŁPO. Marian Papis wyjaśnił, że
      nie ma kontroli nad nadgorliwymi społecznikami i przeprosił za wyrządzone szkody.
      • brite wszystkie opcje startujące w wyborach to robią 26.10.06, 09:36
        wszystkie przypadki trzeba udokumentować i napiętnować, każdego po równo.
      • pawel-strzalka Re: Ludzie prezydenta sami oszpecają miasto 26.10.06, 23:06
        nadgorliwy napisał:

> Mieszkańcy Kozin interweniowali także u prezesa ŁPO. Marian Papis wyjaśnił, że
        > nie ma kontroli nad nadgorliwymi społecznikami i przeprosił za wyrządzone szkody.

co za głupol, powinien wiedzieć komu daje plakaty i powinien poinstruować swoich
        społeczników gdzie mozna wieszać plakaty, dla mnie gęby z plakatów wiszących
        "gdzie popadnie" są skreślone bo to świadczy tylko o ich stosunku do czystości
        miasta

a poza tym, chciałem powiedzieć że jak ktoś zauważy plakat przyklejony do drzewa
        to powinien szybko dzwonić do straży miejskiej, a jak mu sie nie chce to niech
        zerwie szybko plakat i wrzuci go do kosza, a potem napisze tutaj: nie głosujemy
        na kandydata XY :)
        • hubar Re: Ludzie prezydenta sami oszpecają miasto 26.10.06, 23:11
          Czy możemy liczyć na Ciebie w budowie strony z bazą takich brudasów?
          • pawel-strzalka Re: Ludzie prezydenta sami oszpecają miasto 27.10.06, 23:08
            strony to ja nie zbuduję, ale mogę wpisywać tutaj nazwiska kandydatów z drzewa :)
            • pawel-strzalka i już: 28.10.06, 10:39
              zaobserwowane z samego rana: Paweł Frankowski - kandydat na prezydenta Łodzi -
              drzewo na Niciarnianej przy DK Ariadna
        • michael00 Re: Ludzie prezydenta sami oszpecają miasto 28.10.06, 16:14
          pawel-strzalka napisał:
          > co za głupol, powinien wiedzieć komu daje plakaty i powinien poinstruować swoic
          > h
          > społeczników gdzie mozna wieszać plakaty, dla mnie gęby z plakatów wiszących
          > "gdzie popadnie" są skreślone bo to świadczy tylko o ich stosunku do czystości
          > miasta

To fakt. O ile przypadki byłyby incydentalne, to można to tak tłumaczyć. Ale
          plakatów ŁPO, także tych z wizerunkiem Kropiwnickiego, wiszących w miejscach
          niedozwolonych jest coraz więcej - słupy, drzewa, filary wiaduktów.

Da się wieszać plakaty w miejscach legalnych, wystarczy mieć chociaż trochę
          przyzwoitości. I da sie mieć kontrolę nad ludźmi za to odpowiedzialnymi.
          Sprawdziłem nie raz w praktyce. Wystarczy chcieć. Ale widać rozkaz był inny...

> dla mnie gęby z plakatów wiszących
          > "gdzie popadnie" są skreślone bo to świadczy tylko o ich stosunku do czystości
          > miasta

Niestety, obawiam sie, że takich jak Ty może być bolesna mniejszość - vide
          parlamentarne wybory i pan Misztal...
    • hubar Moja dzisiejsza przygoda 31.10.06, 22:26
      Dziś szedłem sobie Piotrkowską zrywając co rusz jakieś ulotki i plakaciki. Kiedy
      doszedłem do Pasażu Rubinsteina zobaczyłem dwa strupy na Pałącu Maksymiliana
      Goldfedera (Piotrkowska 77). Podszedłem, zerwałem, zwinąłem w rulon i poszedłem
      do pobliskiego niebieskiego kosza na śmieci. I wtedy się zaczęło.

Akurat traf chciał, że w tym samym momencie przechodził "patrol" tych, którzy
      czyszczeniem się zajmują zawodowo. Gdy pan w oczojebnej kamizelce z napisem
      Ł.Z.U.K. ryknął na mnie tak że wszyscy przechodnie się oglądali, zastanowiłem
      sie przez chwile czy to o mnie chodzi.

Facet z papieroskiem w gębie, zakleszczonej jednym zębem darł się w niebogłosy,
      jakim to prawem ja wyrzucam do tego kosza te plakaty.
      Jeszcze spokojnie odpowiedziałem mu, że to jego robota aby sprzątać, a jednak
      nie zrywa plakatów wiszących ze ścian każdej kamienicy.
      To on się dalej na mnie drze, używajc co rusz nowych epitetów, aby zaznaczyc
      jaki to ja jestem mały przy jego entelekcie. Że jak chce se zrywać i wyrzucać,
      to do innych koszy bo te on opróżnił.
      Ja już nieco podniesionym głosem mówię, aby się na mnie nie dar, bo sobie tego
      nie życzę. A to że ja jego robotę wykonuję, to już przesada aby mi jeszcze
      zwracał uwagę gdzie mam wyrzucać zerwane plakaty.
      Facet zaczyna zwymyślać mnie dalej i krzyczy że tu straż miejska jest potrzebna.
      To ja mu pokazuję mój telefon i mówię, że jak chce to niech nawet z tego
      telefonu dzwoni, ja poczekam.
      On odwraca się na pięcie i dalej się drze jaki to cham ze mnie.
      Nie widząc szans w tej kopaninie z koniem, odwróciłem się i chciałem iść dalej w
      swoim kierunku.
      Cieciu nie dawał za wygraną i puścił mi taka wiązankę (w promieniu
      kilkudziesięciu metrów to słyszano), że nie wytrzymałem i wróciłem do kłótni.
      Facet chyba zrozumiał że przesadził i zacął szybkim krokiem iść w stronę swojego
      kolegi, który w przerwie na papieroska przysiadł na kamieniu pod dawną Pizzą Hut.
      Kiedy za nim szedłem w głąb Pasażu, wołając aby się zatrzymał, bo sobie nie
      życzę takiego zwymyślania słyszałem jak przechodnie którzy słyszeli całe zajście
      krzyczeli: za to co powiedział powinieneś mu wpie..ć!

Wtem opamiętanie, co ja zrobie jak go nawet dogonię? Stanąłem i poszedłem znów w
      kierunku Pietryny. Tam szedł na moje szczeście patrol Strażako-Policyjny,
      podszedłem i opowidziałem całą sytyacje i że człowiek który prawdopodobnie jest
      pijany bo drze się na cała Piotrkowską używając bluzgów, zwymyślał mnie za
      wrzucenie śmieci do kosza na śmieci!

Facet nieco zdjębiał, jak przyszedłem w takiej asyście. Nawet Pani z pieskiem,
      która cos tam szczekała jaka to chamska młodziez teraz jest, a o której cieciu
      mówił że jest świadkiem, ulotniła się w te pędy.
      Pytam się wyjątkowo spokojnym głosem jak na taką paranoiczną sytuację, co ma
      teraz do powiedzenia na temat mojego śmiecenia.
      Cieciu tłumaczy się, że jak jestem od zrywania plakatów to żebym wyrzucał do
      innych koszy na śmieci.
      Ja w tym momencie nie wytrzymałem. I podniesionym głosę dopytuję się że niby z
      jakiej racji ja odwalam robotę którą on powinien się zająć, a on ma jeszcze do
      mnie pretensje, że nie ten kosz wybieram. Że on jest od sprzątania, ale nie
      tylko w wymiarze poziomym!
      Cieć mówi, że to nie jego rola abym zrywać plakaty.

Reszta to juz czekanie jak policja mnie spisze, rozmowa ze strażnikiem miejskim,
      który wyjasnia mi jak są bezradni wobec przepisów.
      • brite Re: Moja dzisiejsza przygoda 31.10.06, 23:50
        Ech, dzielni panowie posprzątali a Ty łobuzie im nabrudziłeś w ich błyszczących
        koszach. Jesteś szkodnikiem, zniszczyłeś dziś ludziom efekty ich ciężkiej pracy.
        Ja zresztą też: miastozinnejbeczki.blox.pl/2006/10/Plakaciarze.html
    • nadgorliwy Nowy pomysł na plakaty wyborcze... 01.11.06, 19:16
      zamiast zrywać naklejamy pasek przekreślający twarz z napisem...

"Ten plakat naklejono nielegalnie, a osoba widniejąca na plakacie za nic ma
      poszanowanie prawa. Czy powinna ona reprezentować nasze miasto?

Co Wy na taką formę zwrócenia uwagi na problem?
      • brite Re: Nowy pomysł na plakaty wyborcze... 01.11.06, 19:33
        Też o tym myślałem. Trzeba oczywiście najpierw takie paski przygotować,
        wydrukować, pociąć... a to są koszty - ilu się znajdzie, by w nich partycypować?
        • nadgorliwy Re: Nowy pomysł na plakaty wyborcze... 01.11.06, 21:56
          Nie aż tak duże te koszty. Wydruk na drukarce jednej strony A4 i ksero po 10 gr.
          "Na jednej stronie wchodzi min. 4 paski.
          • hubar Re: Nowy pomysł na plakaty wyborcze... 02.11.06, 00:04
            Jestem za, ale:
            -żywot takiego plakatu jest mały i mało kto to przeczyta
            -koszty, koszty, koszty
            -stajemy się w tym momencie takimi samymi jak oni, jedynie z różnicą motywacji

p.s. cokolwiek wydrukowane na drukarce, przy takiej pogodzie staje się rozmydlone.
    • hubar Dziś: "akcja" na mieście! 04.11.06, 03:32
      No przyłapałem dwóch takich co rolepiali plakaty.
      Doświadczeniem wczorajszym, gdzie mimo mojego zgłoszenia, strażacy nie chcieli
      ich złapać i pomimo szybkiego przyjazdu nawet nie pofatygowali się aby wyjśc z
      radiowozu, dziś sam doprowadziłem dwóch delikwentów do SM.
      Zobaczyłem, śledząc dzwoniłem, a gdy nadszedł czas ;-) schwyciłem i
      zaprowadziłem do strażaków. Dostali mandaciki po 50zł i konfiskata plakatów.
      • brite Re: Dziś: "akcja" na mieście! 04.11.06, 17:47
        thumbs up!
      • pawel-strzalka Re: Dziś: "akcja" na mieście! 05.11.06, 09:27
        a kto się mienił zbawicielem miasta na tych plakatach?
        • hubar Re: Dziś: "akcja" na mieście! 05.11.06, 21:25
          Jakoś nie ma szczęścia do politycznych plakaciarzy ;-)
    • tome.k Re: "akcja" na mieście! 10.11.06, 11:11
      Czy jutro (11 XI) też działamy?
    • Gość: Radosz Re: "akcja" na mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 12:27
      kiedy akcja?
      • brite Akcja jest codziennie 15.11.06, 15:50
        To zależy tylko od Was:
        youtube.com/watch?v=axG5wTTTMqE
        www.youtube.com/watch?v=9W29-NkHdNY
        www.youtube.com/watch?v=UBi9CuupO4I
        www.youtube.com/watch?v=kCj8Cn-6GMU
        • Gość: Szymon Re: Akcja jest codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 10:53
          W związku z tym proponuje w nowym roku już bo w tym nie ma kiedy zebrać sie i
          przeprowadzić kolejną Akcję. Ostatnią a jest potrzebna ponieważ:

1. zarzucono nam że działamy propagandowo (a to prawda akurat) oraz, że jest
          to akcja polityczna
          2. oprócz pyskówki z prezydentem Chądzyńskiem, nic wymiernego, żadnych
          zapewnień nie osiągnęliśmy..

Formuła niech zostanie ta sama, zbieramy plakaty w sobote a w poniedziałek
          ponownie zawitamy do Urzędu. Tym razem jednak jasno i klarownie przedstawiamy
          nasze rządania. Może więc jakaś konferencja prasowa? Czekam na wasze propozycje.
          Akcję proponuje 6 stycznia o 12 godzinie przed Saspolem, więc już tradycyjnie.
          Kontakt: s.kwiatkowski@lodznafali.org
    • tome.k Re: "akcja" na mieście! 15.04.07, 12:02
      Przyszedł kwiecień, jest ciepło - w związku z tym zjawiam się z pytaniem - czy
      ruszamy z nożykami i szpachelkami do działania?
      Radni radnymi, plakaciarze plakaciarzami ale my - nami.
      Proponuję zebrać się i ponownie zacząć własnoręcznie dbać o porządek miasta Łodzi.

Saspol, sobota, godz. 12?
      • hubar Re: "akcja" na mieście! 15.04.07, 21:34
        Ja jestem ZA, o ile nic mi się nie zmieni z zawodowymi sprawami.
        • brite Re: "akcja" na mieście! 15.04.07, 23:45
          Chętnie, ale w najbliższą sobotę mogę dopiero od 14.
    • Gość: zielonalodzATop.pl Akcja 17 i 19 V Zielona Łódź IP: *.4web.pl 16.05.07, 19:55
      budujemy pomniki na Lumumby i na Stokach
      wiecej na www.zielonalodz.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka