Dodaj do ulubionych

Śmiertelne potrącenie na przejściu

21.06.08, 16:48
typowa piesza...to że ma pierwszeństwo nie oznacza, że droga hamowania
nadjeżdżających samochodów zostanie zredukowana do 0 metrów
Obserwuj wątek
    • Gość: głęst Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: 78.152.29.* 21.06.08, 17:01
      równie dobrze powodem jednak mogło być to, że koleś zasuwał przez wieś setką - a
      tak robi typowy kierowca...
      • wymiatator1 Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu 21.06.08, 19:05
        > równie dobrze powodem jednak mogło być to, że koleś zasuwał przez wieś setką -
        > a
        > tak robi typowy kierowca...

Typowy kierowca tak nie robi. Tak robią prawdziwi polscy kierowcy.
        • pamejudd Dlatego ten qtas p3nis... 21.06.08, 21:15
          ...od razu zaatakowal - w obronie sobie podobnych.
    • Gość: adoks Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.uz.zgora.pl 21.06.08, 17:24
      Jeżdżę tą drogą co tydzień,widziałem dziś próby reanimacji ofiary - przejście
      jest przy zjeździe z obwodnicy Buku (w kierunku na Poznań), tuż za tablicą
      oznaczającą koniec obszaru zabudowanego i przy przystanku PKS. A "kolesie"
      jeżdżą tam nie setką, ale dużo szybciej...
    • Gość: true To morderstwo IP: 80.217.137.* 21.06.08, 18:44
      Przejścia są oznakowane, a kierowca ma zachować ostrożność, a przede wszystkim
      zwolnić przed przejściem. Pieszy ma na pasach pierwszeństwo.
      A póki co w krajach III świata jest tak:
      www.liveleak.com/view?i=14b_1212060025
      • jan-w Re: To morderstwo 23.06.08, 07:31
        Odrazu widać że to filmik z zagranicy. Kto widział w Polsce rowerzystę
        przeprowadzającego rower przez przejście dla pieszych? U nas, rozjeżdżają ludzi
        i wpadają nagle ze straszną prędkością, wprost pod koła Bogu ducha winnych
        kierowców.
    • Gość: steperka Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.chello.pl 21.06.08, 18:54
      Jak można napisać typowa piesza.To był człowiek ,który niema szans w zderzeniu z
      samochodem.Współczuć możemy tylko rodzinie.A kierowcy zwolnijcie!!!
    • Gość: true Apel do władz IP: 80.217.137.* 21.06.08, 19:07
      aby:
      1) likwidować zbędne przejścia dla pieszych,
      2) na drogach dużego ruchu budować kładki bądź przejścia podziemne,
      3) przed pasami tworzyć muldy ograniczające fizycznie prędkość do 30-40 km/h
      4) tam gdzie to możliwe oddzielić zupełnie drogę od pobocza, tak aby pieszy nie
      mógł iść wzdłuż drogi.

Inaczej ludzie będą ginęli tak jak do tej pory bo polscy kierowcy nie zwolnią.
      • Gość: Marcin Re: Apel do władz IP: *.izacom.pl 22.06.08, 13:39
        Jasne, chrońmy dalej przestępców drogowych... Proponuję inny apel do
        władz: sprawcę śmiertelnego wypadku sądzić i karać jak za zabójstwo.
        Kilku delikwentów dostanie dożywocie, a pozostali nauczą się jeździć
        przepisowo.
        • Gość: true Nikogo nie chcę chronić, spójrzmy prawdzie w oczy. IP: 80.217.137.* 22.06.08, 13:55
          Za bezpieczeństwo odpowiadają kierowcy, piesi i...._zarządcy drogi_. Dzisiaj psy
          są wieszane na kierowcach, kierowcy wieszają psy na pieszych, a prawda jest
          taka, że 90% polskiego systemu drogowego jest źle zaprojektowana, z ZEROWYM
          marginesem błędów.
          Należy wkalkulować błędy kierowców, błędy pieszych...równocześnie karać i
          jednych i drugich. Nie może być tak, że po zmroku poboczem śmiga rower bez
          światełek, nie może być tak, że po zmroku poboczem idzie pijany pieszy bez
          centymetra kwadratowego odblasków....odblaski powinny być dla pieszych
          obowiązkowe, cokolwiek: plecak, czapka, kawałek rękawa...
    • Gość: true Nikt się nie zatrzymuje chociaż czasami... IP: 80.217.137.* 21.06.08, 21:36
      znajdzie się jeden taki wtedy jest kraksa:
      www.liveleak.com/view?i=9ed_1207677986
    • Gość: k Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 08:28
      NIE KARMIĆ TROLA!
      • Gość: bet Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 10:06
        Pieszy ma pierwszeństwo na pasach i koniec. Obydwie strony obowiązuje zasada zachowania ostrożności (czyli w przypadku kierowcy zwolnienie), jak zawsze przy przecinaniu się torów ruchu.
        Niemniej, na pieszego stojącego przy pasach kierowca powinien reagować jak na pojazd nadjeżdzający z drogi nadrzędnej - zwolnić a w razie potrzeby zatrzymać się.

W Polsce absolutnie zakazane jest omijanie pieszych na pasach czyli jechanie po piętach przechodzącemu pieszemu albo próba zdążenia "przed" (myślę że to ostatnie było przyczyną tego wypadku), o czym chyba mało kto wie.

Koniec z chamstwem na drogach. Niech obowiązuje zasada pierwszeństwa słabszego.

(Wiem że to tego są konieczne zmiany, oddzielenie ruchu tranzytowego od miejskiego itp. Ale to nie może być wytłumaczenie - w mieście ludzie jeżdzą podobnie)
        • Gość: Drajwer Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 10:22
          Większość kierowców tak nie robi ale... większość pieszych włazi na pasy nawet
          wtedy kiedy nadjeżdżające pojazdy nie maja szans zwolnić. Jesli netężenie ruchu
          jest duze, pchanie sie na zebre to samobójstwo.
          Przecież Prawo Ruchu Drogowego ewidentnie mówi że pieszy przed przejsciem
          powinien się zatrzymac i upewnić czy może je przekroczyć. W mieście którym zyje,
          niestety piesi wchodzą na pasy jak by byli z betonu. Ja osobiście nigdy nie
          wymuszam na pieszych, ale kiedyś już edukowałem pustą blondyne że samochód nie
          zatrzyma sie na 1 metrze.
          • Gość: ghost Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 11:41
            Nic nie rozumiesz.
            Pieszy idzie z V max do 5 km/h
            Ty powinienieś jechać w city max do 50 km/h, a przed oznakowanymi
            przejściami upewnić czy nikt z pieszych nie ma ochoty,nie stoi,
            przejśc przez jezdnię
            Jeśli tak, to pownienieś zwolnić by zasygnalizować mu, że
            jest "słabszy" więc go puszczasz, niech idzie...
            Prawa fizyki zostaną zachowane i na pewno zahamujesz bez pisku opon.
            Tylko trochę wyobraźni, dobrej woli, i pogody ducha,
            a nie nastawienia, że droga, to arena walki i kto szybszy ten lepszy.
            Najlepiej myśleć prowadząc, że tam przechodzi ktos mi bliski, żona
            matka, syn, córka.
            Wtedy byś ich nie walnął. Co?
            • kiks4 Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu 22.06.08, 11:50
              Zredukowanie prędkości to jedyny sposób na bezpieczne przejścia pieszych przez
              jezdnie. Ale kierowcy dobrowolnie tego nie zrobią. Potrzebne są drakońskie kary
              z jednej strony i rozsądne oznakowanie z drugiej . Znak- 30 km/godz. jest
              olewany nawet przez wzorowych kierowców. 40 km/godz. czyli obecnie widoczny we
              wszystkich wioskach i miasteczkach- też jest zazwyczaj ignorowany. Moim zdaniem-
              50 km/godz. to rozsądny kompromis.
              • Gość: true Kary? IP: 80.217.137.* 22.06.08, 13:58
                Kary gó.. dają. Jeżdżę za granicą i wszędzie są MULDY lub grzechotki wybijające
                plomby w zębach. Musisz zwolnić. Tylko to działa ale my będziemy podnosić kary i
                stawiać więcej znaków: to nie działa!
          • mars60 Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu 23.06.08, 08:10
            Niestety pieszym może być każdy - dziecko, starsza osoba itp. a
            kierowca musi znać przepisy ruchu drogowego i to na nim spoczywa
            obowiązek zachowania szczególnej ostrożności. Z wypowiedzi kilku
            osób na tym forum wynika że nie rozumieją tego i wydaje mi się że
            wina leży po stronie ośrodków szkoleniowych. Takim ludziom niestety
            trzeba tłuc do głowy bo stwarzają ogromne zagrożenie na drogach. Sam
            jeżdżę autem ponad trzydzieści lat i napatrzyłem się na niejedno
            durne zachowanie.
        • Gość: Piter Doczytaj sobie KodeksDrogowy!kierowca ma obowiązek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 12:35
          przepuścić pieszego przechodzącego przez przejście ,co pieszemu nie
          daje prawa aby każdej chwili wejśc sobie na pasy ,bo to już jest
          wtargnięcie. Z opisu zdarzenia nie wynika kto bardziej
          zawinił ,zdarzają się kierowcy jeżdżący idiotycznie i niestety nie
          brakuje równie głupich pieszych
    • Gość: klara Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 22.06.08, 12:24
      fajne komentarze, ale nie znacie miejsca, ja mieszkam niedaleko, to szczegolnie niebezpieczne miejsce, wiele tam wypadków i to nie tylko z udziałem pieszych, ale rowniez rowerzystow-na tej felernej obwodnicy ginie kilka osob rocznie. przejscie dla pieszych jest prawie na zakręcie i widoczność jest ograniczona zarowno dla pieszego jak i dla kierowcy, co jednak nie zmienia faktu, ze kierowcy zasuwają tam niesamowicie szybko, a co za tym idzie nie są w stanie w pore zareagowac.
      • Gość: true Takie przejście powinno być zlikwidowane IP: 80.217.137.* 22.06.08, 14:00
        Jest w ewidentnie złym miejscu, a za całe zdarzenie ponosi odpowiedzialność ten
        kto to przejście dla pieszych tam wstawił. Muldy, grzechotki albo po bandzie:
        przejście podziemne.
        Żadne znaki nie pomogą bo jest ich w Polsce za dużo i już nikt na nie nie reaguje.
        • Gość: DR Re: Takie przejście powinno być zlikwidowane IP: *.icpnet.pl 22.06.08, 15:41
          ZMNIEJSZYC MANDATY DO 1OO ZL MAX A PUNKTY KARNE DO JEDENASTU .ZA ROK
          KIEROWCY IDIOCI SAMI SIE WYELIMINUJA. TAK ZROBIONO POZADEK NA ZCHODZIE
    • ksmx Następny i następny...wypadek i tak... 23.06.08, 00:24
      w kółko:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,60265,5338605,Samochod_staranowal_dzieciecy_wozek.html
      Tarki, muldy, szykany. Należy wprowadzić fizyczne ograniczenia tak jak to robią
      inne kraje. Ta droga w Warszawie to morderstwo z premedytacją popełnione przez
      projektanta. Długa prosta, dwa pasy, cichy asfalt + przejście dla pieszych bez
      świateł to 100% PROWOKACJA do wypadków.
    • Gość: Spec Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: *.sec.fi 23.06.08, 08:17
      Glupis koles. Widocznie pieszych masz gdzies?
    • Gość: rrrr Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: 80.50.249.* 23.06.08, 09:00

Wyjechałem w tym roku na dwa miesiące do Belgii - byłem w szoku jak
      tam traktuje się pieszych - kiedy dochodziłem(!)do przejścia już
      zatrzymywali sie kierowcy przed pasami, wyglądali na ździwionych, że
      im za to dziękuję.
      Wróciłem do Polski i jak nie wejdę pod koła, to nikt się nie
      zatrzyma....
      • Gość: ziuta Re: Śmiertelne potrącenie na przejściu IP: 83.238.213.* 23.06.08, 10:46
        żadnymi zakazami, mandatami i Bóg wie czym jeszcze nie zastąpi się MYŚLENIA.
        Obowiązywać to powinno zarówno pieszych jak i kierowców. Mieszkałam kilka lat w
        Niemczech i jak wróciłam do Polski, to życie bym straciła ;)
        Jako kierowca po prostu zwalniam przed każdym przejściem i tam gdzie jest
        przystanek tramwajowy. Dlaczego? Bo zawsze znajdzie się ktoś, kto się spieszy na
        tramwaj, wyskoczy zza zaparkowanego auta (parkowanie to osobna historia), czy po
        prostu uważa, że "mu się należy" i każde auto zahamuje dosłownie w centymetr.
        Niestety, dobry kierowca i dobry pieszy to osoby, które umieją przewidywać co
        się może zdarzyć.

Tak jeszcze mały ot: kto z Was zatrzymuje się na zielonej strzałce? Nieważne,
        czy za nią jest przejście czy nie...Bo ja tak robię i w 99% na mnie trąbią ;-) A
        jest taki obowiązek!
    • ksmx I następna śmierć na pasach.... 23.06.08, 17:36
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5341694,Dwie_osoby_zginely_na_pasach_w_Swarzedzu.html?skad=rss
      • hella_79 Re: I następna śmierć na pasach.... 23.06.08, 18:33
        po tych wszystkich doniesieniach z ostatnich paru dni aż chce się krzyczeć na całe gardło: LUDZIE, MYŚLCIE!!! CHWILA ZASTANOWIENIA SIĘ PRZED WEJŚCIEM NA PZREJŚCIE MOŻE BYĆ DLA WAS WARTA ŻYCIE!!! lepiej poczekać chwilę niż zostać zabranym przez karetkę lub karawan.
        i tutaj juz nie chodzi o to, kto ma pierwszeńswto - w starciu z autem praktycznie nikt z nas nie ma szans. samochód to tylko maszyna, prowadzona przez człowieka, który moze byc pijany, zmęczony (ostatnie upały raczej kierowcom nie pomagają) albo nie wiem co jeszcze... a i pieszego obowiązują też zasady ruchu - kodeks ruchu drogowego zabrania min. :
        wchodzenia na jezdnię:
        -bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
        -spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;
        a także przebiegania przez jezdnię, o czym wielu z pieszych zapomina albo i nawet nie wie (powtarzajace się glosy na forach, ze pieszy ma bezwględnie pierwszeńswto)

naprawdę doniesienia z ostatnic dni są przerażające, tak jakby ludzi jakiś amok ogarnął (i pieszych, i kierowców)
        • Gość: true Kodeks jest też niczego sobie... IP: 80.217.136.* 23.06.08, 21:13
          Przepisy są jak zwykle tak skonstruowane aby nie rozstrzygnąć czyja to wina.
          Poza tym Polacy mają problemy ze zrozumieniem naklejek na szamponach, a co
          dopiero "szlaczki". Wzór, z którego można korzystać:

publikationswebbutik.vv.se/upload/1603/88514_pedestrian_and_bicycle_crossings.pdf
          Najwyraźniej trzeba zacząć robić komiksy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka