Dodaj do ulubionych

Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michnika

10.03.09, 10:39
www.wirtualnemedia.pl/article/2486877_Byly_doradca_prezesa_PiS_ma_przeprosic_Michnika.htm
"Zybertowicz w trakcie rozprawy przed SA powiedział, że wypowiedź, którą autoryzował miała nieco inną formę, niż ta, która ukazała się w gazecie. Sąd zaznaczył jednak, że - skoro pozwany nie ma zastrzeżeń do postaci tekstu, jaki opublikowała "Rzeczpospolita" (zgadza się z treścią czy formą publikacji) - to bez znaczenia jest, jak to się odbyło, skoro pozwany zaakceptował tekst, jaki się ukazał."

Dla polskich sądów prawda jest bez znaczenia.

Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:41
      Rzepa wypuszcza teksty nieautoryzowane? To pewnie jeden ze
      standardów niezależności i obiektywizmu.
      • lord_acton Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:45
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Rzepa wypuszcza teksty nieautoryzowane? To pewnie jeden ze
        > standardów niezależności i obiektywizmu.

Nie rozmawiamy tu o Rzepie.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:47
          A o czym rozmawiamy? Że wyrok jest nie po twojej myśli?
          • lord_acton Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:49
            Rozmawiamy o granicach swobodnej oceny dowodów. Gdzie przebiegają?
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:57
              Zależy od wyroku. Jak się nam podoba to ta granica przebiega daleko,
              jak się nie podoba to wymagamy od sądu trzymania się ściśle reguł.
              To taka ładna typowo polska zasada.
              • lord_acton Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 12:08
                Nie rozmawiamy o ocenie wyroku, tylko o ocenie dowodów.

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Zależy od wyroku. Jak się nam podoba to ta granica przebiega daleko,
                > jak się nie podoba to wymagamy od sądu trzymania się ściśle reguł.
                > To taka ładna typowo polska zasada.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 12:35
                  A ja piszę o ocenie dowodów w kontekście wyroku.
    • les.vacances Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:42
      > Dla polskich sądów prawda jest bez znaczenia.

A jaka jest prawda?
      • lord_acton Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:47
        Ustalenie prawdy jest zadaniem sądu, okazuje się jednak, ze dla sądu:

"bez znaczenia jest, jak to się odbyło".
        • les.vacances Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:49
          > "bez znaczenia jest, jak to się odbyło".

A jak to się odbyło?
          • lord_acton Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:50
            Odsyłam do gazet.
            • les.vacances Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić Michni 10.03.09, 10:50
              Do których?
              • 1normalnyczlowiek A jednak znacznie różnisz się od wody.wody! :))) 10.03.09, 11:00
                les.vacances napisała: Do których?

---> Ona swoje bezsensowne pytania wstawiała w tytule posta a ty w treści ...
                Przypominacie dziecko siedzące na kolanach u mamy i w kółko pytające: A czemu...???
                • les.vacances Re: A jednak znacznie różnisz się od wody.wody! : 10.03.09, 11:01
                  Pytanie o tytuły gazet jest bezsensowne?
                  • 1normalnyczlowiek Oczywiście,że bezsensowne 10.03.09, 11:07
                    les.vacances napisała: Pytanie o tytuły gazet jest bezsensowne?

---> Każdą osobę inteligentną nie będą interesowały tytuły (tylko tytuły) podane
                    przez kogoś, ale wszystkie (na ile to możliwe) media, w których zabierano głos w
                    danej sprawie - by wyrobić sobie obiektywny pogląd bazując na różnych źródłach,
                    prawda? :)
      • 1normalnyczlowiek Prawda jest taka,że siedział,ale nie potrafił 10.03.09, 10:54
        les.vacances napisała: A jaka jest prawda?

---> ... z tego wyciągnąć sensownych wniosków - po prostu:
        Niczego się nie nauczył, szczególnie w dziedzinie demokracji i wolności słowa!
        • les.vacances Re: Prawda jest taka,że siedział,ale nie potrafił 10.03.09, 10:56
          > Niczego się nie nauczył, szczególnie w dziedzinie demokracji i
          wolności słowa!

Kto?
          • 1normalnyczlowiek A czemu: Kto??? Szukaj PO(d)miotu domyślnego :) 10.03.09, 11:03
            les.vacances napisała: Kto?

--->
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=92474739&a=92476056
    • ponte_aronte jeśli Rzepa zniekształciła wypowiedź Zybertowicza 10.03.09, 11:07
      to powinien ją pozwać
      • 1normalnyczlowiek Nie!To ten sąd powinien sprawdzić prawdziwość 10.03.09, 11:13
        ponte_aronte napisał: jeśli Rzepa zniekształciła wypowiedź Zybertowicza to
        powinien ją pozwać

---> ... dowodów! Przecież tylko i wyłącznie na tej podstawie sąd miał prawo
        wydać jakikolwiek wyrok. Jeśli sąd tego nie stwierdził oficjalnie, choćby w
        uzasadnieniu, to sędzia popełnił przestępstwo wydając wyrok ad hoc!

Ty proponujesz typowe rozwiązanie, na które liczą różni oszuści, konfabulanci,
        kłamcy ... - że pokrzywdzonemu nie będzie się chciało brnąć w kolejne
        wieloletnie procesy.
      • lord_acton Re: jeśli Rzepa zniekształciła wypowiedź Zybertow 10.03.09, 12:14
        ponte_aronte napisał:

> to powinien ją pozwać

Być może, ale to sprawa między Zybertowiczem a Rzepą.

Sąd powinien dociekać prawdy, a okazuje się, że dla sądu "bez znaczenia jest, jak to się odbyło".

• ponte_aronte jeśli Zybertowicz nie prostował publikacji 10.03.09, 12:34
          w Rzepie, to dał jej placet
          w tego typu procesie to na pozwanym ciąży obowiązek udowodnienia prawdziwośći swoich słów
          • lord_acton Re: jeśli Zybertowicz nie prostował publikacji 10.03.09, 15:12
            A co tu udowadniać? Wystarczy przeczytać pierwszy lepszy wywiad z Michnikiem i wszystko jasne.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: jeśli Zybertowicz nie prostował publikacji 10.03.09, 15:16
              No to już wszystko jasne.
          • lord_acton Re: jeśli Zybertowicz nie prostował publikacji 10.03.09, 16:58
            ponte_aronte napisał:

> w Rzepie, to dał jej placet
            > w tego typu procesie to na pozwanym ciąży obowiązek udowodnienia prawdziwośći swoich słów

Nie wiem dlaczego Zybertowicz się nie bronił, tu jest jeden z przykładów potwierdzających jego słowa:

"I chcę powiedzieć, Wysoka Izbo, że w niektórych głosach - niestety, także moich kolegów z OKP - z przerażeniem usłyszałem ten ton, który słyszałem w prokuratorskich przemówieniach wtedy, kiedy siedziałem na ławie oskarżonych. Znam ten ton bardzo dobrze, bardzo się go boję, i wiem, czego się boję. (...) Idzie mi tutaj o zasady. Przepraszam za osobiste wyznanie: dwadzieścia pięć lat temu zostałem po raz pierwszy aresztowany przez komunistyczną policję. Wtedy miałem osiemnaście lat. Mnie nie trzeba tłumaczyć, że komunizm to nic dobrego i mnie nie trzeba przeciwko komunizmowi agitować. Ale właśnie z tej perspektywy chcę powiedzieć, że w niektórych głosach, o czym mówię z bólem, usłyszałem coś, co bym nazwał antykomunizmem jaskiniowym. Ja jestem antykomunistą i jako antykomunista tej jaskiniowości się boję. (...) I chcę do tego jeszcze dodać, że w stanie wojennym po 13 grudnia, ja nie byłem aż tak nieostrożny, żebym dzisiaj musiał być aż tak odważny. I chcę powiedzieć jeszcze, że nie jestem i nie chcę być adwokatem PZPR i tego, co z PZPR zostało. W tym co mówię, popierając w pełni i z całą odpowiedzialnością stanowisko ministra Halla, idzie mi o etykę polityczną. Idzie mi o tę etykę dlatego, że słyszałem wczoraj i dziś głosy nasycone nienawiścią. I tą bronią walczyć nie będę!"

/Adam Michnik, poseł na Sejm RP
            źródło: stenogram 28. posiedzenia Sejmu z 28 kwietnia 1990 r.; dyskusja nad sprawozdaniem komisji rządowej oraz projektem ustawy w sprawie przejęcia na rzecz Skarbu Państwa majątku byłej PZPR/
    • ave.duce Re: Były doradca prezesa PiS ma przeprosić 10.03.09, 12:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=92471375
      ;)
      • lord_acton spam 10.03.09, 12:15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka