sc77 05.10.04, 12:01 Witajcie Jakie widzicie wady swoich mieszkań ze względu na to, że jest to ostatnie piętro ? Czy zimą jest chłodniej a latem cieplej? Czy nawiewa Wam powietrze do kratek ? Proszę o odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_zz Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 05.10.04, 13:59 Co do zimno-ciepło to jest OK. Ale jesli chodzi o kratki wentylacyjne, to zgłosiłem problem kominiarzom. Stwierdzili, że w lecie gdy są rozszczelnione okna to wszystko jest w porzadku, ale gdy jest zima i okna są pozamykane szczelnie to powietrze do mieszkan zasysane jest z kratek wentylacyjnych. Taką sytuacje mam w jednym miejscu i zastanawiam się czy nie zamurować tej kratki. Sprawdzę to jeszcze w zimie. Problem był zgłoszony na piśmie do Tarretu ale nawet nie raczyli odpowiedzieć. Odpowiedz Link
nemo_zz Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 05.10.04, 13:59 Niewątpliwa niedogodność mieszkania na V piętrze wiąże się z przypadkami awarii wind - mamy wtedy najwyżej po schodach. Na szczęście serwis OTISa działa dosyć sprawnie. Nawet gdy windy działają nie wszystko do nich się mieści (np. duże płyty gipsowo-kartonowe), wtedy też są schody. Lato minęło całkiem OK, mimo że mieszkanie mamy od południowej strony nie było zbyt gorąco głównie dzięki temu, że bloki nasze mają wentylowany strop (+żaluzje na oknach). Nie wiem jak będzie zimą. Problemy z wentylacją są chyba niezależne od piętra. Przeważnie mamy ciąg na zewnątrz, chociaż niekiedy zgaduję bez problemu co gotują sąsiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sc77 Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 12:01 Nikt więcej nie mieszka na V ? Czy kupując mieszkanie na v piętrze rozważaliście też inne piętra ? Odpowiedz Link
grzegorz_zz Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 12:43 Kiedyś zadałem pytanie o hałas z południowej strony: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=15789823 Ale niestety nikt z V piętra nie odpowiedział. Prawdopodobnie nasi sąsiedzi nie odwiedzają forum. A co do wyboru innego piętra, to z żoną zadecydowaliśmy, że nie chcemy by nam ktoś hałasował nad głową. Mimo że storpy są wygłuszone styropianem to jednak wszystkie stuki i puki słychać bardzo dobrze. Odpowiedz Link
zzpawson Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 13:41 Witam, Mieszkamy na ostatnim piętrze, mieszkanie narożne i bardzo nam sie podoba. W lecie nie jest goraco (mamy okna od polnocy i wschodu), a w zimie nie jest zimno. Dodatkowe zalety: - nikt nie chodzi po glowie, - nie slychac wody w rurach kanlizacyjnych (nie wiem jak jest na innych pietrach wady: - problem w przypadku awarii windy, - brak daszku nad balkonem Nie załujemy wyboru i niezaminilibysmy sie na inne pietro Pozdrawiam, Pawson Odpowiedz Link
sc77 Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 13:50 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Odpowiedz Link
zz_nowy Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 15:03 na górnym poziomie mieszkania jest czasem gorąco latem - niestety Kratki nawiewowe - potwierdzam - jest czasem problem problem z kaloryferami na górnym poziomie mieszkania - ale on wynika niestety chyba raczej z nieudolności naszego hydraulika (bo poprzedni umiał to naprawić - no ale cóż ... został zwolniony...) więcej grzechów nie pamiętam Odpowiedz Link
sc77 Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 15:38 ZZ_Nowy. Ja akurat myślę o mieszkaniu na Vp., ale jednopoziomowym. Tam dach jest trochę inaczej skonstruowany, mam nadzieje, że grzać mocno nie będzie Pozdrawiam Odpowiedz Link
zz_nowy Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 06.10.04, 17:26 "wiśnia jest wiśnia" jak to mówią... a mam na myśli to, że chyba raczej nie ma różnicy w izolacji cieplnej pomiędzy moim, a Twoim dachem ale może się mylę... Odpowiedz Link
tharki Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 18.10.04, 22:44 Roznica jest - w mieszkaniach dwupoziomowych dach oparty jest na wiezbach i nie ma izolacji powietrznej. Dlatego szybciej "odczuwa" zmiany temperatury. Do sc77: czy to na Twoja decyzje czekam w sprawie zakupu mieszkania na Vp. w ostatniej klatce w C? )) Bo jestem drugi w kolejce rezerwacji a chcialbym znac wroga ..... pzdr m Odpowiedz Link
sc77 Re: Pytanie do mieszkańców ostatniego piętra 19.10.04, 09:11 Jesli chodzi o 89m2 to tak Juz decyzje podjalem, biore V pietro Odpowiedz Link