Dodaj do ulubionych

Z czego korzystacie lub korzystaliście?

13.01.04, 13:09
Może polecajmy sobie również jakieś pisma, czy wydawnictwa dotyczące
wnętrzarstwa?
Ja polecam 3 książki:
"Mieszkanie Twoich Marzeń", Judy Spours. Mnóstwo rozmaitcyh rad, naprawdę
warto. Jest to wydawnictwa Reader's Digest.
"Kolor w mieszkaniu", Gisela Watermann.
"Urządzamy Pokoje Dzienne" ,Amanda Evans.

Obserwuj wątek
    • gaggi Re: Z czego korzystacie lub korzystaliście? 13.01.04, 13:19
      Dobry wątek, bo myslę, że większość czymś się inspiruje. Dla mnie pomocne
      okazały się publikacje Arkad - "Tkaniny w mieszkaniu" i "Wygodne mieszkanie". A
      z prasy "Dom & Wnętrze" oraz katalogi firm meblowych (kuchenne - alno,wellman
      itp).
      PS Chiara, dzięki za zdjęcia. Super masz mieszkanko!
    • magda176 Re: pisma i książki wnętrzarskie 13.01.04, 18:05
      Właśnie usiadłam do komputera, żeby rozpocząć nowy wątek dotyczący pism i
      książek o wnętrzach a tu…buch! już wątek gotowy. Dzięki Chiara, znowu
      poruszyłaś ważny temat (może ta rozmowa o czerwieni podziałała na nas tak
      telepatycznie), na forum o aranżacji nie może go zabraknąć.
      Zastanawiałam się, od czego zacząć opis „biblioteki” dekoratora wnętrz, ale
      myślę, że najlepiej od pism. Ja regularnie kupuję polskie wydanie Elle
      Decoration (mam nadzieję, że może niedługo będzie to miesięcznik). Mam
      wszystkie numery i wciąż do nich zaglądam. Poza tym kupuję jeszcze tylko
      Dom&Wnętrze, oraz Werandę. Pozostałe pisma czasem tylko przeglądam, bo jakoś
      rzadko znajduję w nich coś ciekawego dla siebie.
      Kupuję też regularnie brytyjskie wydanie Elle Decoration, i The World of
      Interiors. W tym ostatnim jest zawsze wiele pięknych stylowych wnętrz, jak
      porównuję je ze swoim mieszkaniem w bloku, to czasem mam wrażenie, że mieszkam
      w lepiance.
      Kupowanie czasopism wnętrzarskich to poważny nałóg i nawet nie próbuję się z
      niego leczyć. Na początku każdego miesiąca z niepokojem wertuję półki w
      kioskach i Epikach, czy już są…i tym samym zamiast pysznych bułeczek na
      śniadanko, przynoszę kolejne pisemko. No i te rosnące sterty w domu…
      No i oczywiście zeszłam z tematu. Dygresje to mój drugi nałóg, ale staram się
      odzwyczajać

Jeżeli chodzi o książki to, żeby było klarowniej, po prostu wymienię te, które
      mam i bardzo polecam. Najpierw albumy „czysto” dekoratorskie – po prostu
      zdjęcia przepięknych wnętrz:

- Wszystkie albumy z serii „Interiors of…”, Wydawnictwa Taschen. Każdy album
      prezentuje wnętrza jakiegoś miasta (oczywiście największych stolic świata –
      Londynu, Paryża, Berlina, Nowego Jorku) regionu (Prowansja, Wnętrza Alpejskie,
      Toskania), stanu (Kalifornia), albo danego kraju (wnętrza Indii, Maroka).
      Wyszły też „Wnętrza Nadmorskie” (moje własne tłumaczenie tytułu „Seaside
      Interiors). Wszystkie albumy są w wersji trójjęzycznej: angielskiej,
      francuskiej i niemieckiej. Wiem, że w przygotowaniu jest jeszcze wiele innych
      tytułów. Całe szczęście.

- Kolejna piękna seria Wyd. Taschen, to „Country Houses…”, czyli po
      prostu „Wiejskie posiadłości” Holandii, Anglii, Francji, Majorki i Szwecji (te
      szwedzkie wnętrza w bieli…aż dech zapiera!) Wszystkie w wersji anglojęzycznej.

Z książek i poradników wnętrzarskich tłumaczonych na polski polecam:
      - Bardzo wartościową książkę napisaną przez znanego brytyjskiego projektanta
      Terence’a Conrana (ta polska odmiana, facet nazywa się Terence Conran), twórcę
      słynnej sieci sklepów wnętrzarskich Habitat. Napiszę Wam tytuł w oryginale, bo
      mam ją po angielsku, ale książka JEST TłUMACZONA na polski (ostatnio widziałam
      ją w Empiku w G. Mokotów, w W-wie) – „The Essential House Book”. Czyli po
      prostu podstawowe zasady urządzania wnętrza. Naprawdę fajne.

- „Kolor we wnętrzach”, Annie Sloan i Kate Gwynn, Wiedza i Życie. Dla
      wszystkich wielbicieli koloru i nie tylko.
      - „Dom i książki”, Alan Powers, Elipsa. Dla moli książkowych, niektóre wnętrza
      cacy!
      - „Mieszkanie Twoich Marzeń”, Judy Spours, Reader’s Digest. Masę bardzo
      praktycznych porad, jak co uszyć, jak dobrać kolory, pomalować meble itd.
      - „Kompletny poradnik malowania i dekoracji wnętrz”, Wyd. Benkowski,
      sponsorowana przez farby Beckers. Nazwa mówi sama za siebie.
      - cała seria „Urządzamy..”, Elipsa. Każdy tom poświęcony innym wnętrzom: i tak
      kolejno „Urządzamy małe mieszkania”, Kuchnie, Salony i przedpokoje, Kuchnie i
      jadalnie, Sypialnie i łazienki, Schowki, Miejsca do pracy w domu. Wiem, że
      Chiara wspomniała już o „Urządzamy pokoje Dzienne” a także „Mieszkać pięknie i
      wygodnie”, czyli jak mówi podtytuł, „1000 pomysłów urządzenia domu”, Arkady.

Dla fanów ładnych mebli polecam:
      -„Antyki, przechowywanie i konserwacja”, Albert Jackson i Dawid Day, Arkady.
      - „Meble. Historia mebli od renesansu do lat sześćdziesiątych XX wieku,
      Richardo Montenegro, Arkady
      - „Słownik terminologiczny mebli”, Izydor Grzeluk, PWN
      -„Meble. Poradnik kolekcjonera”, Arkady.

Uff! Ale się rozpisałam. Ale wydaje mi się, że każda z tych książek wnosi coś
      innego do naszej wiedzy o aranżacji wnętrz i każdy znajdzie coś dla siebie. Ja
      większość z nich traktuję bardziej jako encyklopedię, której nie czyta się
      od „deski do deski”, tylko sięga i wyszukuje różne hasła. Ale chyba
      najbardziej polecam te wszystkie albumy, można w nich znaleźć naprawdę bardzo
      wiele inspiracji, a czasem „ściągnąć jakiś pomysł”.

Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam na śmierć.
      Pozdrawiam wszystkie mole książkowe i nałogowców aranżacji.
      Magda

• gaggi wyd Arkady 13.01.04, 18:37
        Ja dodam jeszcze tylko to, o czym wspominałam już w innym wątku. Widziałam na
        Dobrej przecenione albumy pt. Stylowe wnętrza, gdyby ktoś chciał się
        zainspirować. Pozdr
        • gaggi Re: wyd Arkady 13.01.04, 18:39
          PS Dzięki Magda za zdjęcie :)
      • kasia_345 Re: pisma i książki wnętrzarskie 19.01.04, 15:46
        A gdzie Magdo kupujesz te książki? Masz jakąś dobrą księgarnię, którą mogłabyś
        polecić? Ja kupuję pisma w empikach, ale nie zawsze można dostać tam ciekawe
        albumy. jest też fajna księgarnia artystyczna na ul. Mazowieckiej w W-wie. Coś
        jeszcze?

kasia
        • magda176 Re: pisma i książki wnętrzarskie 19.01.04, 19:00
          Witaj Kasiu,

Większość albumów z serii "Interiors", kupiowałam właśnie w empikach (sporo
          było swego czasu w empiku w G.Mokotów, ale teraz trochę sie pogorszyło.
          Zaglądam też na Mazowiecką, i na Koszykową obok Hortexu (na dole tam gdzie
          jest dział architektury), czasem do Prusa. Parę kupiłam w księgrani
          amerykańskiej też w G.M, resztę zbieram od dłuższego czasu, i powiem, że już
          nie wszystkie pamiętam gdzie kupiłam. Kilka dostałam w prezencie, np. mój mąż
          wie, że dla takiego maniaka jak ja nie ma lepszego prezentu, niż książka z
          pieknymi wnętrzami.

• magda176 Re: pisma i książki wnętrzarskie 19.01.04, 19:01
            Oczywiście za szybko poszło i zapomniałam napisać: pozdrawiam magda
            • mrouh Re: pisma i książki wnętrzarskie 21.01.04, 10:37
              Witam. Podczytuję Was z przyjemnością i zazdrością:-) Zazdroszczę Wam możliwości
              urządzania mieszkania po swojemu. Ja z lubym mieszkam w mieszkaniu, które należy
              do jego mamy. Między innymi dlatego nie bardzo mogę tu szlaeć. Druga przeszkoda
              to sam luby, niestety. Nie rozumie pędu oswajania wnętrza dla własnych potrzeb i
              czynienia go przyjemnym. Chętnie zmieniłabym kuchnię i łazienkę, ale sama tego
              nie zrobię:-( Za to bardzo chętnie czytam i oglądam pisma wnętrzarskie. POmarzyć
              przynajmniej można:-)Czy ktoś widział francuskie Art & Decoration? Pierwszy raz
              kupiłam go w saloniku prasowym w moim mieście.Ma 200 stron i kosztował 9,50.
              Teraz zaprenumerowałam na pół roku. Ponieważ to pismo francuskie to czasem
              trochę z kosmosu:-)Ale mozna podejrzeć, znależć fajne rozwiązania.
              Jeśli ktoś chciałby zobaczyć, to mają stronę :

www. art-decoration.fr

A jak ktoś chciałby bliżej wiedzieć co jest w środku, mogę opowiedzieć:-)

Bardzo gustowne macie mieszkanka:-) Gratuluję:-)
              • chiara76 Re: pisma i książki wnętrzarskie 21.01.04, 11:14
                Jeśli Cię tym cokolwiek pocieszę, to po Ślubie przez 3 lata mieszkałam w
                mieszkaniu babci mojego Męża, która mieszka sobie od wielu wielu lat u teściów,
                w swoim dawnym mieszkaniu nie bywa w ogóle, ale...nie pozwala NIC w nim ruszać.
                Co oznacza, że mieszkaliśmy w starych, obleśnych sprzętach z lat 60, z którymi
                nie mogłam NIC zrobić, ani ich odnowić, ani przemalować. NIC. W kuchni była na
                przykład "fascynująca" wykładzina , w pokoju także, a ja alergik, myślałam, że
                się uduszę. Ale warto było się przemęczyć. Po to, żeby mieć teraz to własne
                mieszkanko i po swojemu urządzone.
                Dlatego Tobie też życzę, żeby udało się wprowadzić zmiany kiedyś lub abyś miała
                swoje gniazdko, które urządzisz po swojemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka