Dodaj do ulubionych

wymiana parapetów wewnętrznych

15.04.04, 20:24
"robiąc" okna nie wystarczyło mi kasy (i pewnie odwagi) na wymianę parapetów
z lastrika. Teraz czeka mnie wymiana co (a więc burdel że hej). Może przy tej
okazji ?
pytanie - czy nie zniszczą mi okien ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Barteq Re: wymiana parapetów wewnętrznych IP: *.man.polbox.pl 16.04.04, 11:30
      Nie przejmuj się. Porządna ekipa zupełnie nie zniszczy okien, ponieważ parapety
      są mocowane pod oknami (do ściany, lub tylko podparte na specjalnych kotwach i
      wyparte o okno). Także przy demontażu starych parapetów i montażu nowych nie
      powinni uszkodzić okien (ale warto patrzyc im na ręce, żeby z pośpiechu nie
      nabrolili).
      • vampi_r Re: wymiana parapetów wewnętrznych 16.04.04, 18:57
        Bartek ma całkowitą racje - parapety nie są elementem samego okna, ani z nim
        nijak związane.
        Aczkolwiek gapowatemu fachowcowi może omsknąc się meselek....

Kurzu może być trochę (ale nie tyle, co przy wymianie okien), wszystko tez
        zależy jak istniejące parapety były zamontowane. Najprawdopodobniej, jak pisze
        Bartek, parapety leżą po prostu na kotwach.

Zresztą w dziedzinie parapetów nie jestem specjalistą. W innych dziedzinach też
        nie - urodziłem się w niedzielę z dwoma lewymi recami, a wcale nie jestem
        mańkutem.
        I co ty w zasadzie, Aanka chcesz ode mnie?
        Ja umiem tylko sprzątać.... a i tak trzeba po mnie poprawiać.
        • Gość: cytryna Re: wymiana parapetów wewnętrznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 20:07
          widziałam w sklepie z oknami nakładki na parapety z lastrika,szerokość 30
          cm,cena za mb 45 zł,do wyboru 3 kolory biały, jasne drzewo,ciemne drzewo.
          • aankaa Re: wymiana parapetów wewnętrznych 16.04.04, 20:50
            Gość portalu: cytryna napisał(a):

> widziałam w sklepie z oknami nakładki na parapety z lastrika,szerokość 30
            > cm,cena za mb 45 zł,do wyboru 3 kolory biały, jasne drzewo,ciemne drzewo.

takie "nakładki" to już mam na dwóch - i to nie byle jakie :))) robione wg
            mojego projektu i jeden z nich własnoręcznie

chcę (a właściwie będę zmuszona do wyrwania kolejnych dwóch
        • aankaa Re: wymiana parapetów wewnętrznych 16.04.04, 20:48
          vampi_r napisał:

> Kurzu może być trochę (ale nie tyle, co przy wymianie okien), wszystko tez
          > zależy jak istniejące parapety były zamontowane. Najprawdopodobniej, jak
          > pisze Bartek, parapety leżą po prostu na kotwach.

pod parapetami są teowniki, na których (z powodzeniem) możnaby słonia zawiesić

> I co ty w zasadzie, Aanka chcesz ode mnie?
          > Ja umiem tylko sprzątać.... a i tak trzeba po mnie poprawiać.

to na kolejne sprzątanie umawiamy się u mnie :)))

• vampi_r Re: wymiana parapetów wewnętrznych 17.04.04, 12:27
            Pasuje, Moja droga. Zaczynam specjalizować się w sprzątankach.

Co do paraprtów - zapewne są bokami lekko wpuszczone w ścianę (raczej w tynk).
            Przy wyciąganiu parapetów nastaw się w tych miejscach na małe szpachlowanko i
            malowanko.

Jak pisał Bartek - dobry fachowiec nie powinien uszkodzić okien. Ale czy u nas
            są dobrzy fachowcy?
            • naprawy Re: wymiana parapetów wewnętrznych - aankaa !!! 17.04.04, 14:45
            • naprawy Re: wymiana parapetów wewnętrznych - aankaa !!!! 17.04.04, 14:51
              Jak zrozumiałem ? szykuje Ci się wymiana CO .
              A więc bądż cierpliwa!
              Spróbuj zegrać te roboty ,tak aby mieć okazje wykonać właściwie tło za
              kaloryferami . To są miejsca które bardzo żadko się odwiedza a które
              często wymagają wymiany tynku lub docieplenia.
              • f.l.y Re: parapety - koszt... 19.04.04, 14:20
                wiecie może jaki jest przybliżony koszt montażu parapetu wewnętrznego? jeszcze
                się nie rozpytywałam, ale muszę założyć w nowym mieszkaniu 2 parapety, jeden
                ok. 1,5 m długości a drugi ok.2,5 łamany w "L" drewniane...
                może mi ktoś podpowie mniej więcej ile to kosztuje?

Fly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka