Dodaj do ulubionych

Proponuję referendum

01.03.06, 16:12
Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum proponuję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia do Republiki Białoruś.
Obserwuj wątek
    • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:20
      stefan.bialystok napisał:

> Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum propon
      > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia do
      > Republiki Białoruś.
      >

jaka zwiekszona iloscia?
      • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:24
        A przykład:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35129371&a=35129371
      • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:24
        I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca.
        • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:27

> I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca.
          >

ponawiam pytanie: co to za wieksza ilosc? 3 osoby to nie zadna wiekszosc
          • koczisss Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:28
            Ale jakie natężenie:)
        • Gość: aa Re: Proponuję referendum IP: *.euro-net.pl 01.03.06, 16:36
          Przecież romanpidlaszuk chce do Ukrainy. To może dwa referenda ?. He,he.
        • romanpidlaszuk Ja nie nawoluje do zmiany granic! 02.03.06, 05:55
          I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca.
          ---------------------------------
          JA NIE NAWOLUJE DO ZMIANY GRANIC,ja nawoluje do wykorzystania mozliwosci jakie
          sa dostepne mniejszosciom narodowym w wolnym i demokratycznym kraju w nalezacym
          do Unii Europejskiej!

Mieszkancy pochodzenia ukrainskiego z okolic Bielska,Hajnowki,czy z
          Bialegostoku lub bialoruskiego z okolic Sokolki,Dabrowy,Bialegostoku-rodzice
          uczniow w wieku szkolnym moga zglosic w dyrekcji miejscowych szkol minimum
          SIEDMIORO dzieci chcacych uczyc sie swojego jezyka ojczystego,czy to
          ukrainskiego czy bialoruskiego i DYREKCJA SZKOLY MA OBOWIAZEK ZAPEWNIC LOKAL NA
          TA NAUKE ORAZ OPLACIC NAUCZYCIELA (nauczycieli mozna sprowadzic np. Ukrainy i
          Bialorusi)i trzeba z tego korzystac.

Poza tym z roku na rok coraz bardziej otwarte granice zapewniaja podlaskim
          Ukraincom i Bialorusinom kontakt z rodakami w Ukrainie czy Bialorusi,kotynuacje
          nauki tam itd itp.,podobnie jak to z powodzeniem ma miejsce w krajach EU,np. na
          pograniczu francusko-niemieckim , wlosko-austriackim i wielu innych przypadkach.

Mysle,ze podlascy Bialorusini katolicy moga wymusic na KK nabozenstwa po
          bialorusku ,podobnie jak maja to Litwini w Punsku,
          podobnie podlascy prawoslawni,Ukraincy i Bialorusini moga wymoc na PAKP
          nabozenstwa w swoich ojczystych jezykach-ukrainskim i bialoruskim(duchownych
          wladajacych biegle ukrainskim mozna sprowadzic z Ukrainy).

Mysle,ze mniejszosci narodowe na Podlasiu powinni wykorzystac mozliwosci jakie
          im daja rozwiazania obowiazujace w EU.
          • Gość: Stanisław Re: Ja nie nawoluje do zmiany granic! IP: *.pools.arcor-ip.net 02.03.06, 09:41
            Roman na jakim Ty świecie żyjesz.
            Jeśli rodzice mieliby organizować dodatkowe lekcje języka białoruskiego czy
            ukraińskiego swoim dzieciom to na 100% poszliby w kierunku angielskiego.
            Rodzice ci mają jeszcze czasami żyjących przodków po wioskach i podczas wizyt
            rozmawiają z nimi po...no właśnie jakiemu? Powiem Ci. Mówią "po naszemu" i
            bardzo ich wk...ia jak pytam czy to białoruski czy ukraiński.
            Nie, oni mówią po ichniemu i czują się Polakami.
            Wiem co mówię bo pochodzę z tamtych stron.
            Ani ich starzy rodzice ani oni sami nie mają sentymentów by reaktywować i
            kultywować język przodków.
            Kiedyś miałem wielu kolegów w Liceum z białoruskim językiem nauczania w
            Hajnówce. Ten język był dla nich językiem obcym. Sami nie wiedzieli po co go
            się uczą bo przecież w domu z rodzicami rozmawiali inaczej czyli po ichniemu.
            Dla nich białoruski był tak samo egzotyczny jak angielski.
            Zresztą jest takie pisemko w Białymstoku(albo było) Niwa; przecież dziś w tym
            języku nikt(oprócz paru zapaleńców) nie rozmawia.
            Powiem więcej; redaktorzy tej gazety tak nie rozmawiają na codzień a jak już
            bardzo się starają i przeprowadzają wywiady w rerenie to nawet ci ich starzy
            rozmówcy nie potrafią sprostać zadaniu.
            Byłem w ubiegłym roku na Białorusi - tam też nie spotkałem mówiących po
            białorusku. Ten język już padł.
            Może wróci(w co wątpię) jak kiedyś wygrzebano i reaktywowano czeski.
    • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:33
      Po co referendum???? Kaczyńśki chce zrobić z Polski drugą Białoruś...
      • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 16:41
        ze stolica w Minsku?
        • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:07
          Kaczyński nie odwiedzi Charkowa. czyżby choroba goleni????
          • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:08
            feralne miejsce
            podobno wiatry sa tak silne ze czlowiek zle wypada w telewizji ;)
            • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:16
              Biedny L. kaczyńśki.... kolejna wizyta międzynarodowa i kolejna kompromitacja...
              • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:27
                nie chce glupich skojarzen z "prezydenckim" pijakiem.....
                o jakich kompromitacjach mowisz misiu....;)?
                • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:39
                  ja rowniez nie zycze sobie skojarzen ochydnego karzelka o posutych zebach z
                  prezydentem polski
                  • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:41
                    no tak, przeciez dla lewicy tylko pijak moze byc prawdziwym prezydentem.....
                  • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:41
                    Ciekawy jestem czy jak powstanie komisja śledzcza która będzie sie zajmowała
                    śledztwem Kaczyńskiego przeciw mediom, to czy prezio stawi się przed komisją
                    śledzczą czy też nie...:)
                    • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:43
                      myslalem, ze bylo to sledztwo przeciw dzialaniom UOP.....
                      cholera, znowu sie pomylilem....;)
                      • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:46
                        w materiałąch z śledctwa nie ma nic o UOP. Jest za to wiele o inwigilacji
                        dziennikarzy...
                        • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:04
                          taaaaak i ty oczywiscie znasz te materialy....;)))))
                          a moze przypomnisz, z kim to mieli sie spotykac owi dziennikarze......?
                          oj alus, znowu lejesz po nogawkach....hahahahahah
                • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:40
                  kiedyć choroba goleni, a teraz warunki meterologiczne... oj Charków jest jakoś
                  dla polskich prezydentów przeklety:):):)
                  • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:42
                    przekleta ta ziemia, szczegolnie dla polskich jencow wojennych.....
                    • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:45
                      a jeszcze bardziej dla naszych prezydentów, którzy jakoś dziwnie ale mają
                      jakieś przygody z nią związaną.
                      Preziio Kaczyński zresztaw ybitnie nasz kompromituje na areniue
                      międzyanrodowej: a to wywiad w telewizji francuskiej, a to odmowa konferencji z
                      Chirackiem który go do Francji zaprosił, a to nieudana wizyta w USA...
                      • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:06
                        bardziej....?????!!!!!
                        smiem watpic......
                        wywiad w tv francuskiej kompromituje.....wedlug kogo?????ciebie....hahahhahah
                        nieudana wizyta w USA, a dlaczego nieudana i wedlug kogo nieudana, wedlug
                        ciebie...hahahahaha
                      • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 18:08
                        alex.4 napisał:

> a jeszcze bardziej dla naszych prezydentów,

przesadzasz troche
    • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:42
      Popieram jak najbardziej tą inicjatywę i deklaruję chęć przyłączenia Podlasia
      do Republiki Białoruś.
      • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:57
        Tkac, już spodziewałem się Twojego głosu. Co do Pidlaszuka to jegomość myśli, że prawosławni w Polsce to nie tylko Ukraińcy, ale także Białorusini
        • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:04
          to jest wasz juz dwoch. jesli bardzo czegos pragniesz to mozesz sobie wymarzyc
          co tylko zechcesz i tkac tez

ale co z ta rosnaca liczba watkow na forum??
          • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:15
            Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi.
            • Gość: Twaruk Re: Proponuję referendum IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 17:19
              ja nie wiem co zrobić chociaż mam takie niepolskie nazwisko.
            • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:19

> Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi.
              >

to jest was razem jedna sztuka.
              ale nie rozumiem co konkretnie popierasz: inicjatywe polaczenia podlasia z
              bialorusia, czy inicjatywe wydania kasy na referendum ktorego wynik z gory wiadomo
              • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:25
                fiat_lux napisał:

> stefan.bialystok napisał:
                >
                > > Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi.
                > >
                >
                > to jest was razem jedna sztuka.
                > ale nie rozumiem co konkretnie popierasz: inicjatywe polaczenia podlasia z
                > bialorusia, czy inicjatywe wydania kasy na referendum ktorego wynik z gory wiad
                > omo
                Tą pierwszą inicjatywę.
        • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:09

> Tkac, już spodziewałem się Twojego głosu.

To prowokacja, aby wyrwać mnie ze snu zimowego?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=37719362&v=2&s=0
      • koczisss Akurat Ty głosu w tej sprawie nie masz! 01.03.06, 17:38
        Tkace i ryby głosu nie mają!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Tkac Re: Akurat Ty głosu w tej sprawie nie masz! IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 18:52
          Boisz się, że autorytet, jaki mam wśród rusińskich mieszkańców Podlasza, może
          przechylić szalę zwycięstwa na białoruską stronę?
    • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:38
      Chciałbym referendum, aby dowiedzieć się, co ludzie myślą na ten temat.
      • fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:40

> Chciałbym referendum, aby dowiedzieć się, co ludzie myślą na ten temat.
        >

tak jak mowie. jesli bardzo chcesz moze sie spelnic wszystko co sobie tylko
        wymarzysz.
        • alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:47
          np dwóch takich kradli księzyc, a dziś łukaszenkują Polskę...
          • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:07
            debilizm w ostatnim stopniu rozwoju........
            • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:17
              Debil doktorem? To niemożliwe nawet w Polsce. Zła diagnoza i nie pierwsza w
              Twoim wydaniu.
              • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 20:25
                zycie zadziwia na kazdym kroku....
                niemozliwe powiadasz, a jednak prawdziwe.....;)
                • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:29
                  I nikt się na Alexie nie poznał, jego przełożni, koledzy, uczniowie itd...
                  Tylko Ty? To zadziwiające!!! I mało prawdopodobne!!!
                  • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 20:47
                    tego nie wiem.....
                    no chyba nie twierdzisz, ze cos takiego napisal ktos o zdrowych zmyslach:
                    "...np dwóch takich kradli księzyc, a dziś łukaszenkują Polskę..." ;)?
                    • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:02
                      Czy o zdrowych zmysłach ma świadczyć przymróżenie oka?
                      • Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 21:07
                        jakiego, doktorskiego oka ;)?
                        • Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:15
                          Ludzkiego, zdrowego, sprawnie działającego, oka.
    • Gość: Jasne Re: Proponuję referendum IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.03.06, 18:57
      > Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum
      propon
      > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia
      do
      > Republiki Białoruś.

:-)))))))))))))))))))))))

Ile Ty masz lat ? 7 ?
      • stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 02.03.06, 17:40
        Gość portalu: Jasne napisał(a):

> > Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum
        > propon
        > > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podla
        > sia
        > do
        > > Republiki Białoruś.
        >
        > :-)))))))))))))))))))))))
        >
        > Ile Ty masz lat ? 7 ?
        Słuchaj Jasne. Gdyby nie teksty pewnych imćpanów, którzy wielbią Łukę, to nie pisałbym tego.
        P.S To był żart z tym referendum, bo wiem, że Tkac i pochodni to trolle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka