stefan.bialystok 01.03.06, 16:12 Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum proponuję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia do Republiki Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:20 stefan.bialystok napisał: > Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum propon > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia do > Republiki Białoruś. > jaka zwiekszona iloscia? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:24 A przykład: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=35129371&a=35129371 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:24 I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:27 stefan.bialystok napisał: > I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca. > ponawiam pytanie: co to za wieksza ilosc? 3 osoby to nie zadna wiekszosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Proponuję referendum IP: *.euro-net.pl 01.03.06, 16:36 Przecież romanpidlaszuk chce do Ukrainy. To może dwa referenda ?. He,he. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Ja nie nawoluje do zmiany granic! 02.03.06, 05:55 I posty ortheusa, romanapidlaszuka praz tkaca. --------------------------------- JA NIE NAWOLUJE DO ZMIANY GRANIC,ja nawoluje do wykorzystania mozliwosci jakie sa dostepne mniejszosciom narodowym w wolnym i demokratycznym kraju w nalezacym do Unii Europejskiej! Mieszkancy pochodzenia ukrainskiego z okolic Bielska,Hajnowki,czy z Bialegostoku lub bialoruskiego z okolic Sokolki,Dabrowy,Bialegostoku-rodzice uczniow w wieku szkolnym moga zglosic w dyrekcji miejscowych szkol minimum SIEDMIORO dzieci chcacych uczyc sie swojego jezyka ojczystego,czy to ukrainskiego czy bialoruskiego i DYREKCJA SZKOLY MA OBOWIAZEK ZAPEWNIC LOKAL NA TA NAUKE ORAZ OPLACIC NAUCZYCIELA (nauczycieli mozna sprowadzic np. Ukrainy i Bialorusi)i trzeba z tego korzystac. Poza tym z roku na rok coraz bardziej otwarte granice zapewniaja podlaskim Ukraincom i Bialorusinom kontakt z rodakami w Ukrainie czy Bialorusi,kotynuacje nauki tam itd itp.,podobnie jak to z powodzeniem ma miejsce w krajach EU,np. na pograniczu francusko-niemieckim , wlosko-austriackim i wielu innych przypadkach. Mysle,ze podlascy Bialorusini katolicy moga wymusic na KK nabozenstwa po bialorusku ,podobnie jak maja to Litwini w Punsku, podobnie podlascy prawoslawni,Ukraincy i Bialorusini moga wymoc na PAKP nabozenstwa w swoich ojczystych jezykach-ukrainskim i bialoruskim(duchownych wladajacych biegle ukrainskim mozna sprowadzic z Ukrainy). Mysle,ze mniejszosci narodowe na Podlasiu powinni wykorzystac mozliwosci jakie im daja rozwiazania obowiazujace w EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Ja nie nawoluje do zmiany granic! IP: *.pools.arcor-ip.net 02.03.06, 09:41 Roman na jakim Ty świecie żyjesz. Jeśli rodzice mieliby organizować dodatkowe lekcje języka białoruskiego czy ukraińskiego swoim dzieciom to na 100% poszliby w kierunku angielskiego. Rodzice ci mają jeszcze czasami żyjących przodków po wioskach i podczas wizyt rozmawiają z nimi po...no właśnie jakiemu? Powiem Ci. Mówią "po naszemu" i bardzo ich wk...ia jak pytam czy to białoruski czy ukraiński. Nie, oni mówią po ichniemu i czują się Polakami. Wiem co mówię bo pochodzę z tamtych stron. Ani ich starzy rodzice ani oni sami nie mają sentymentów by reaktywować i kultywować język przodków. Kiedyś miałem wielu kolegów w Liceum z białoruskim językiem nauczania w Hajnówce. Ten język był dla nich językiem obcym. Sami nie wiedzieli po co go się uczą bo przecież w domu z rodzicami rozmawiali inaczej czyli po ichniemu. Dla nich białoruski był tak samo egzotyczny jak angielski. Zresztą jest takie pisemko w Białymstoku(albo było) Niwa; przecież dziś w tym języku nikt(oprócz paru zapaleńców) nie rozmawia. Powiem więcej; redaktorzy tej gazety tak nie rozmawiają na codzień a jak już bardzo się starają i przeprowadzają wywiady w rerenie to nawet ci ich starzy rozmówcy nie potrafią sprostać zadaniu. Byłem w ubiegłym roku na Białorusi - tam też nie spotkałem mówiących po białorusku. Ten język już padł. Może wróci(w co wątpię) jak kiedyś wygrzebano i reaktywowano czeski. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:33 Po co referendum???? Kaczyńśki chce zrobić z Polski drugą Białoruś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 16:41 ze stolica w Minsku? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:07 Kaczyński nie odwiedzi Charkowa. czyżby choroba goleni???? Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:08 feralne miejsce podobno wiatry sa tak silne ze czlowiek zle wypada w telewizji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:16 Biedny L. kaczyńśki.... kolejna wizyta międzynarodowa i kolejna kompromitacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:27 nie chce glupich skojarzen z "prezydenckim" pijakiem..... o jakich kompromitacjach mowisz misiu....;)? Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:39 ja rowniez nie zycze sobie skojarzen ochydnego karzelka o posutych zebach z prezydentem polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:41 no tak, przeciez dla lewicy tylko pijak moze byc prawdziwym prezydentem..... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:41 Ciekawy jestem czy jak powstanie komisja śledzcza która będzie sie zajmowała śledztwem Kaczyńskiego przeciw mediom, to czy prezio stawi się przed komisją śledzczą czy też nie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:43 myslalem, ze bylo to sledztwo przeciw dzialaniom UOP..... cholera, znowu sie pomylilem....;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:46 w materiałąch z śledctwa nie ma nic o UOP. Jest za to wiele o inwigilacji dziennikarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:04 taaaaak i ty oczywiscie znasz te materialy....;))))) a moze przypomnisz, z kim to mieli sie spotykac owi dziennikarze......? oj alus, znowu lejesz po nogawkach....hahahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:40 kiedyć choroba goleni, a teraz warunki meterologiczne... oj Charków jest jakoś dla polskich prezydentów przeklety:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 17:42 przekleta ta ziemia, szczegolnie dla polskich jencow wojennych..... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:45 a jeszcze bardziej dla naszych prezydentów, którzy jakoś dziwnie ale mają jakieś przygody z nią związaną. Preziio Kaczyński zresztaw ybitnie nasz kompromituje na areniue międzyanrodowej: a to wywiad w telewizji francuskiej, a to odmowa konferencji z Chirackiem który go do Francji zaprosił, a to nieudana wizyta w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:06 bardziej....?????!!!!! smiem watpic...... wywiad w tv francuskiej kompromituje.....wedlug kogo?????ciebie....hahahhahah nieudana wizyta w USA, a dlaczego nieudana i wedlug kogo nieudana, wedlug ciebie...hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 18:08 alex.4 napisał: > a jeszcze bardziej dla naszych prezydentów, przesadzasz troche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:42 Popieram jak najbardziej tą inicjatywę i deklaruję chęć przyłączenia Podlasia do Republiki Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 16:57 Tkac, już spodziewałem się Twojego głosu. Co do Pidlaszuka to jegomość myśli, że prawosławni w Polsce to nie tylko Ukraińcy, ale także Białorusini Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:04 to jest wasz juz dwoch. jesli bardzo czegos pragniesz to mozesz sobie wymarzyc co tylko zechcesz i tkac tez ale co z ta rosnaca liczba watkow na forum?? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:15 Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twaruk Re: Proponuję referendum IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 17:19 ja nie wiem co zrobić chociaż mam takie niepolskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:19 stefan.bialystok napisał: > Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi. > to jest was razem jedna sztuka. ale nie rozumiem co konkretnie popierasz: inicjatywe polaczenia podlasia z bialorusia, czy inicjatywe wydania kasy na referendum ktorego wynik z gory wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:25 fiat_lux napisał: > stefan.bialystok napisał: > > > Ja popieram inicjatywę, ale jestem przeciw wejściu Podlasia do Białorusi. > > > > to jest was razem jedna sztuka. > ale nie rozumiem co konkretnie popierasz: inicjatywe polaczenia podlasia z > bialorusia, czy inicjatywe wydania kasy na referendum ktorego wynik z gory wiad > omo Tą pierwszą inicjatywę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:09 stefan.bialystok napisał: > Tkac, już spodziewałem się Twojego głosu. To prowokacja, aby wyrwać mnie ze snu zimowego? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=37719362&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Akurat Ty głosu w tej sprawie nie masz! 01.03.06, 17:38 Tkace i ryby głosu nie mają!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Akurat Ty głosu w tej sprawie nie masz! IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 18:52 Boisz się, że autorytet, jaki mam wśród rusińskich mieszkańców Podlasza, może przechylić szalę zwycięstwa na białoruską stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:38 Chciałbym referendum, aby dowiedzieć się, co ludzie myślą na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:40 stefan.bialystok napisał: > Chciałbym referendum, aby dowiedzieć się, co ludzie myślą na ten temat. > tak jak mowie. jesli bardzo chcesz moze sie spelnic wszystko co sobie tylko wymarzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Proponuję referendum 01.03.06, 17:47 np dwóch takich kradli księzyc, a dziś łukaszenkują Polskę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 18:07 debilizm w ostatnim stopniu rozwoju........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:17 Debil doktorem? To niemożliwe nawet w Polsce. Zła diagnoza i nie pierwsza w Twoim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 20:25 zycie zadziwia na kazdym kroku.... niemozliwe powiadasz, a jednak prawdziwe.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 20:29 I nikt się na Alexie nie poznał, jego przełożni, koledzy, uczniowie itd... Tylko Ty? To zadziwiające!!! I mało prawdopodobne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 20:47 tego nie wiem..... no chyba nie twierdzisz, ze cos takiego napisal ktos o zdrowych zmyslach: "...np dwóch takich kradli księzyc, a dziś łukaszenkują Polskę..." ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:02 Czy o zdrowych zmysłach ma świadczyć przymróżenie oka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: Proponuję referendum IP: *.teradyne.com 01.03.06, 21:07 jakiego, doktorskiego oka ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Proponuję referendum IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 21:15 Ludzkiego, zdrowego, sprawnie działającego, oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasne Re: Proponuję referendum IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.03.06, 18:57 > Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum propon > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podlasia do > Republiki Białoruś. :-))))))))))))))))))))))) Ile Ty masz lat ? 7 ? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Proponuję referendum 02.03.06, 17:40 Gość portalu: Jasne napisał(a): > > Z związku z coraz większą ilością probiałoruskich postów na naszym forum > propon > > uję obywatelską inicjatywę zrobienia referendum w sprawie przyjęcia Podla > sia > do > > Republiki Białoruś. > > :-))))))))))))))))))))))) > > Ile Ty masz lat ? 7 ? Słuchaj Jasne. Gdyby nie teksty pewnych imćpanów, którzy wielbią Łukę, to nie pisałbym tego. P.S To był żart z tym referendum, bo wiem, że Tkac i pochodni to trolle. Odpowiedz Link Zgłoś