Dodaj do ulubionych

Szansa dla dziewcząt z pegeeru

12.02.07, 08:17
Młode kobiety pochodzące z terenów popegeerowskich mają szansę na znalezienie
pracy w stolicy. Na początek nocleg i wyżywienie dostaną za darmo.

A w Bydgoszczy pracy nie ma ?????????
Obserwuj wątek
    • kroll100 Wszystkie laski z PGR-u - do roboty!!!!! 12.02.07, 16:33
      Wszystkie laski z PGR-u - do roboty!!!!!
      • wlodek.piekut Re: Wszystkie laski z PGR-u - do roboty!!!!! 22.02.07, 08:46
        Spieprzaj Trolu! Obrazasz te osoby ktore pracy nie moga dostac. Czy to ich
        wina, ze mieszkaly wraz z rodzicami w takich miejscowosciach. Ze rodzice kiedys
        mieli prace w PGR, a potem byli bezrobotnymi albo dorabiali jak tylko mozna,
        czesto za marny grosz. Ich nie bylo stac byc moze tak jak Twoich rodzicow na
        to, zeby wyksztalcic swoje dzieci, zeby sie nimi zajac tak jak byc powinno. Ci
        wszyscy ludzie sa ofiarami poczatkowo systemu komunistycznego, potem zas juz
        III RP, ktora nie dala im zadnych szans na alternatywna prace tak aby mogli zyc
        godnie, po ludzku. Rozpadajace sie bloki, brak pieniedzy na ogrzewanie, na
        ciuchy dla dzieci, na przybory szkolne. Czesto marazm zycia prowadzil wielu
        ojcow do alkoholizmu. Dawni traktorzysci upijali sie tanim piwem i winem...
        Malo w TV bylo wtrzasajacych reportarzy o wsiach popegeerowskich? Za nic masz
        innych ludzi, gardzisz nimi, wiec nie spodziewaj sie od zycia, ze bedzie Ciebie
        szanowalo. Troche pokory i zrozumienia. Przede wszystkim pokory.
        To bardzo dobrze, ze ktos mysli o tych dziewczynach, ze ktos chce im pomoc.
        • piwi77 Już tak się nie lituj nad byłymi pegerowcami, 22.02.07, 09:37
          za PRLu żyli na garnuszku państwa i dalej by tak chcieli. Oni nawet nic nie
          umieją, żeby móc cokolwiek robić. Niech dziękują, że dostają na jedzenie i
          schowają wiecznie wyciągniętą łapę.
          • es_zet_pe Re: Już tak się nie lituj nad byłymi pegerowcami, 22.02.07, 10:00
            Za PRL na garnuszku państwa żyła przede wszystkim nomenklatura partyjna, esbecy
            i działacze wszelkich młodzieżówek, tacy jak Olek K. I oni nadal wyciągają łapę
            po wysokie emerytury i ciepłe posadki. Natomiast ludzie z PGR-ów zostali
            skrzywdzeni. Nie przeczę że była tam niska kultura pracy, chlanie, złodziejstwo
            itd., ale podobnie było w całym PRL, tak samo było przecież w urzędach,
            spółdzielniach mieszkaniowych, fabrykach itd. Ludziom z PGR po 89 nie dano
            szansy wyjścia z tego, pozamykano linie autobusowe i kolejowe którymi mogli by
            dojechać do innej pracy lub do szkół i ośrodków kultury. W odróżnieniu od
            nomenklatury partyjnej która się uwłaszczyła kosztem wszystkich obywateli, PGR-
            owcy nie dostali nic na starcie na zainwestowanie. Więc proszę, mniej pogardy
            do nich.
            • piwi77 Re: Już tak się nie lituj nad byłymi pegerowcami, 22.02.07, 11:38
              es_zet_pe napisał:

> Ludziom z PGR po 89 nie dano szansy wyjścia z tego, pozamykano linie
              autobusowe i kolejowe którymi mogli by
              > dojechać do innej pracy lub do szkół i ośrodków kultury.

Co, może pozamykano ich w więzieniu? Na szansę się nie czeka, szansy szuka się
              samemu. Chłopstwu przyzwyczajonemu do dotowania zabrakło inicjatywy. Ale to nie
              moja wina i nie mam zamiaru wysłuchiwać ich płaczu. Dostają z moich podatków na
              żywność, żeby nie pomarli i mają siedzieć cicho. I niech wiedzą, że im dłużej
              będą głosować na populistów, tym gorsza bedzie ich sytuacja.
              • poker1 Jest taka strona gdzie te dziewczyny można zobaczy 22.02.07, 13:18

nie bede moze podawał ale kojarzy sie z lotnictwem troche.

zorientowani wiedzą o co biega ;))
        • labas7 Re: Wszystkie laski z PGR-u - do roboty!!!!! 22.02.07, 09:49
          U was to ciagle ktos jest winny...tylko nie wy.Jak kura zniesie za male jajo to
          tez jast winien Putin albo Kaczynski. A moze to wlasnie ty jestes winien, ze
          masz taka wladze i taki kraj ,jaki masz . W koncu kto Wam ja wybral , kto
          chodzil do urn aby oddac swoj glos ,czy znowu sa winni Rosjanie???
          Zrobcie wreszczie cos z swym krajem i przestancie juz nazekac.
    • tuzin_cwks Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 08:44
      Zaloze sie ze zglosi sie 10 osob, na kilkadziesiat tysiecy kwalifikujacych sie.
      Tak to juz jest z takimi akcjami i z checia do pracy ludzi z PGR.
    • at_work Stara piosenka z PRLu 22.02.07, 08:48
      "Najpiękniejsze Warszawianki to przyjezdne" - Irena Santor

Nocleg, posiłek i kwiatek na dodatek.
    • piwi77 Ciekawe, kto pokryje rachunki Caritasu za pierwsze 22.02.07, 08:50
      dwa miesiące i ile dziewczyny zapłacą od 3. miesiąca.
      • premier_hiacynt_wielki Za pierwsze 2 m-c zaplacimy My podatnicy a od 3m-c 22.02.07, 09:35
        dowidzenie
        • meth.p Re: Za pierwsze 2 m-c zaplacimy My podatnicy a od 22.02.07, 10:53
          premier_hiacynt_wielki napisał:

> Za pierwsze 2 m-c zaplacimy My podatnicy a od 3m-c
          > dowidzenie
          Jezeli placisz podatki na Caritas to chyba dobrowolnie.
          • piwi77 Re: Za pierwsze 2 m-c zaplacimy My podatnicy a od 22.02.07, 11:42
            meth.p napisał:

> Jezeli placisz podatki na Caritas to chyba dobrowolnie.

Państwo dotuje Caritas wprost i w sposób zakamuflowany. Oczywiscie z naszych
            podatków. Więc płacenie na caritas nie jest dobrowolne. W tym jednak wypadku
            chodzi o Caritas jako usługodawcę (wynajemcę pokoi z wyżywieniem), więc komuś
            przedstawi rachunek do zapłacenia. I choć dżentelmeni o pieniądzach nie
            rozmawiają, w wypadku Caritasu, byłbym ciekaw kto za ich "dobroć" zapłaci.
    • cantilena Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 09:39
      Tuzin, zgadzam sie z Toba. Uwazam ze jest to wspanialy przyklad ksiedza ktory
      podjal sie tekiej akcji.Mam nadzieje ze tez dziewczetom ktorym w ciagu dwoch
      miesiecy nie uda sie znalesc pracy beda mialy prawo do edukacji ktora im
      umozliwi zdobycie dobrej pracy. A tak a propo, to dlaczego snobistyczni
      mieszkancy miast wysmiewaja sie z mieszkancow PRG? To sa ludzie jak my wszyszcy
      tylko ze urodzili sie w biednych warunkach i maja prawo aby wyjsc z biedy.
      Slowa jak wsiochy,laska nie naleza w slownictwie kulturalnych osob.
      • gulcia77 Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 10:10
        Jeśli będą umiały z tej sznsy skorzystać, to wszystko w porządku, jestem za.
        Ale, choć sama urodziłam się na Śląsku, to dość dobrze znam sytuację w
        ppopegeerowskich wsiach. Problem polega głównie na tym, ze ludzie tam
        mieszkający faktycznie mają przekonanie, ze to im się powinno zapewnić wszystko,
        a nie, że oni powinni się postarać. W niektórych miejscach ziemia bardzo długo
        leżałam odłogiem i były możliwości przekształcenia byłych PGRów w spółki
        rolnicze. Tak np. stało się we wsi Przybina k/ Leszna, w której niegdyś działał
        PGR. Nie ma bezrobocia, mają różnie, ale kto chce pracować to pracuje. Niestety,
        jeszcze długo polska mentalność będzie roszczeniowo-kombinatoryczna. PRZYKRE!!!
        • illiterate Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 16:36
          Takie bursy juz istnieja od jakiegos czasu.
          Niektore dziewczyny sobie poradza, inne nie. Jesli nie - wroca do domu.
    • traktorzysta Lepper pokazał ,że Warszawa to miasto możliwości 22.02.07, 10:04
      hehehehe .
      • kalesonyzony Re: zawsze tak bywalo 22.02.07, 10:36
        Ze do stolicy, do pracy, do raju - malorolni i dzieciaki wsiowe. W komunie/prl
        byl zakaz meldowania sie w Warszawie. Nie wiem kiedy to zniesiono. Trzeba bylo
        nielada lapowek i "zobowiazan" albo malzenstwa, zeby meldunek dostac. Nic
        nowego mlodzi, nic nowego.
    • mieszko27 Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 10:32
      Może te dziewczęta wezmą sprawy w swoje ręce i doprowadzą to miasto o obliczu
      opuszczonego pegeeru do właściwego wyglądu. Obecnie szczególna "wizytówką"
      stolicy, dla ludzi WJEŻDŻAJĄCYCH do miasta, są powszechnie widocznie smieci,
      oblepione słupy, wiaty, tabloidy, płoty, słupy sygnalizacji świetlnej oraz
      bród w innych miescach. Widac to po niewiarygodnie brudnych samochodachm.
      To wszystko świadczy również i niskim poziomie kultury oraz braku estetycznejk
      wrażliwości ludzi zarządzających miastem. WSTYD I HAŃBA.
    • lucasse Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 10:39
      Brawo!!! Nareszcie inicjatywa !!!
    • jerzy-j One tu nie szukają pracy tylko chłopa przecież.... 22.02.07, 11:06
      • nett1980 Re: One tu nie szukają pracy tylko chłopa przecie 22.02.07, 11:30
        Przeciez to juz stara akcja , byl o podobnej inicjatywie artykul np. w Wysokich
        Obcasach. Ktos musi brac prace , ktorych nie chca wziasc Parisowny Hiltonowny z
        warsiawy, w czym problem?
        • aga999929 Re: One tu nie szukają pracy tylko chłopa przecie 22.02.07, 14:05
          A co jest złego w szukaniu chłopa?
          • piwi77 Re: One tu nie szukają pracy tylko chłopa przecie 22.02.07, 15:33
            aga999929 napisała:

> A co jest złego w szukaniu chłopa?

Konkretnie nic, ale czemu akurat caritas chce w tym pośredniczyć?
    • babaribka Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 11:52
      Warszawa pęknie, niech wszyscy przeprowadza sie do Warszawy
      • nett1980 Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 12:54
        Nie peknie , bo inni wyjechali do Londka , one tez sie otrzaskaja i czmychna.
    • piwi77 Nie rozumiem, dlaczego tylko dziewczęta są godne 22.02.07, 12:08
      zainteresowania Caritasu? Czarni mają zawsze jakieś dziwne kryteria.
      • michal_99 Re: Nie rozumiem, dlaczego tylko dziewczęta są go 22.02.07, 12:54
        piwi77 napisał:

> zainteresowania Caritasu? Czarni mają zawsze jakieś dziwne kryteria.

Piwi 77 , skąd tyle wrogości ?? Boisz się konkurencji na rynku pracy dziewczyn
        z popegeerowskich wiosek?? Myślę, że jesteś zakompleksionym, bardzo
        antyklerykarnym bałwanem. Nawet jeśli Carritas jest jakoś finansowany z naszych
        podatków, w co szczerze wątpie...to ja jako zdeklarowany liberał nie mam NIC
        przeciwko takiej akcji, bo uważam ją za głęboko słuszną. A podatków płacę na
        pewno więcej od Ciebie cymbałku...

Good Day and Good Luck
        • piwi77 Re: Nie rozumiem, dlaczego tylko dziewczęta są go 22.02.07, 13:13
          Twój pokojowy charakter zapewne ma podkreślać niezwykłe zagęszczenie epitetów
          pod moim adresem. Ale do relatywizmu moralnego katolików jestem przyzwyczajony.
          A to czy caritas finansuje się z naszych podatków czy nie, nie musi być kwestią
          wiary, wystarczy zajrzeć do tabeli wydatków budżetowych. No ale jak kolanka
          bolą, to i główka przestaje myśleć, więc pozostaje wiara...
        • l_o_k_i Re: Nie rozumiem, dlaczego tylko dziewczęta są go 22.02.07, 14:26
          Ja jestem "antyklerykalnym balwanem" i zaskakuje mnie, ze panstwowe pieniadze
          sa przekazywane organizacjom katolickim, bo rozumiem, ze dziewczyna
          zdeklarowana jako niekatoliczka raczej nie ma co szukac w w/w bursie.
          Chociaz ciesze sie, ze chociaz w ten sposob pomaga sie bezrobotnym.
          Uwazam, ze pytanie o plec jest jak najbardziej na miejscu. W poPGRowskich
          wsiach nie tylko kobiety sa bezrobotne.
    • dr.n2o GIE! 22.02.07, 12:24
      Skrót to P G R
      a jak się czyta literę G? "ge"? No ludzie! Co za wiocha :(
    • panzwarszawy Buraczanki nadjeżdżają 22.02.07, 12:55
      Mimo, że w mojej rodzinie mezalianse są niedopuszczalne, to wezmę sobie taką
      ładną buraczkę na kochankę.
      Będzie mi gotować, prać, sprzątać, przytulać do jędrnego cyca.
      Warszawskie dziewczyny to tylko do kina, albo na zakupy, a jak co do
      ugotowania, to zawsze "na mieście".
      A tak zjem sobie przynajmniej pyszny wiejski obiadek ( ze świniaka ), albo
      prawdziwą wiejską kaszaneczkę ( mniam - z cebulką! ).
      • corgan1 usmażenie kaszanki z cebulką nie jest trudne 22.02.07, 13:31
        o ile kojarzę. Nie jest do tego potrzebna dziołcha ze wsi hehehe
        • panzwarszawy ale mi chodzi o prawdziwą kaszankę 22.02.07, 13:42
          robioną na wsi, a nie kaszę z koncentratem w plastikowej osnowie
    • pomysl.po.wypiciu czy chodzi o agencje towarzyskie? 22.02.07, 13:54
      bo tak mi jakos wychodzi
    • hecer Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 13:57
      Brawo ksiadz!!

..a co robi Ministerstwo Pracy? Spi? Czy moze przysiaduje z wizazystka?
    • aga999929 Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 14:02
      A mnie się tak trochę humorystychnie zrobiło.....biedne panienki wyciąga do
      mista do tego żródła zarazy wszelkiej.... a powaznie niedopuszczalne jest
      obrażanie tych osób szczególnie młodych i co prawda trudniej ale lepiej byłoby
      aktywuiaować te tereny juz poprzednio jedynie słusznym ustroju wyrywalismy
      ludzi z ich srodowiska i to rodziło problemy społeczne. Bo i co to znaczy
      pomadgomnazjalne wykształcenie. W takiej warszawie często i studia to bardzo
      mało by sie odnaleźć.Jestem pracownikiem socjalnym i resocjalizatorem i powiem
      tak pomysł szczytny ale nie wiem czy sie dobrzse slończy. Dziewczyny przywiozą
      swój sposób myslenia byc może bezradność z czałym szacunkiem) i przeflancowanie
      tego nie zmieni. Już widzę tą masę problemów jakie się w takich internatach
      zbiorą. Warszawa jako pomysł na życie to nie jest żaden cymes. Lepiejby było
      uczyć te osoby na przykłąd usług w miejszych miastach własnych małych firm
      usługowych przeróznych na przykład.
    • habib_oezbek Mlode pannie 22.02.07, 14:13
      Ja jestem mozolmanin ale student jeszcze i 5 lat ucze sie jezyka waszego. Ja to
      taka kobite bym chcial ale ma nie za duzo wiedziec bo tam klotnie w domu by
      robila ze wie lepiej a ja mowie tam zeby sie polozyla i nogi szeroko to ja wiem
      jak klotnie rozwiazac
    • mhm6 do Włoszczowej!!! nie do Warszawy 22.02.07, 14:32
      ale dlaczego do WARSZAWY?? najdroższe miasto, poza tym tu już jest ZA DUŻO
      przyjezdnych których przeraża jak dla nich Duże Miasto.
      Wysyłać ich do Kielc albo Włoszczowej, może przynajmniej stacja się na coś
      przyda
      • badjuk Re: do Włoszczowej!!! nie do Warszawy 22.02.07, 15:36
        nic z tego, za duza konkurencja :(
      • dr.n2o Re: do Włoszczowej!!! nie do Warszawy 23.02.07, 15:12
        mhm6 napisała:

> ale dlaczego do WARSZAWY??
        > Wysyłać ich do Kielc albo Włoszczowej

Jak do Włoszczowej - to do Warszawej.
        Bue he he... ;]
    • piwi77 Dlaczego Agencja Nieruchomości Rolnych wykupuje 22.02.07, 14:53
      miejsca dla dziewcząt akurat w Caritasie? Czyżby, jak zwykle, pod pozorem
      charytatywności budżet transferuje środki na konto czarnej hieny?
    • terezawirtualna Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 15:38
      Dlaczego cała popegeerowska Polska ma "wylądować" w Warszawie? Drogi Księże
      litości dla kobiet w ieku 18-25 urodzonych w Warszawie. Dlaczego nie
      zorganizuje pan ośrodków noclegowych w Rzeszowie, Płocku, Ciechanowie, Łomży,
      itd itp? Nawet dla tych młodych kobiet lepiej byłoby gdyby pracę znajdowały
      bliżej rodzinnych stron. Wiem, wiem, w W-wie teoretycznie jest więcej pracy niż
      w mniejszych miastach, tylko dlaczego moi zanjomi, tubylcy, Warszawiacy tej
      roboty znaleźć nie mogą? A może tak Kraków, Gdańsk, Poznań lub, co nasza władza
      lubi podkreślać mocno rozwijający się Wrocław powinien stać się Mekką (oh
      pardon Jeruzalem) młodych bezrobotnych popegeerowskich? Co za paranoja!
      • illiterate Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 16:45
        Droga terezo - jesli masz cos wspolnego z biznesem, w ktorym potrzeba pelnej
        zapalu niewykwalifikowanej albo nisko kwalifikowanej sily roboczej, to
        wiesz 'dlaczego Warszawa'. Te dziewczyny podejmuja najgorsze, najmniej platne
        prace - w spozywczaku na kasie, w supermarketach, w makdonaldach - zajecia
        raczej fizyczne, gdzie, wierz mi, duzej konkurencji ostatnio nie ma (zwlaszcza
        w kategorii 'zapal do pracy'). Jakos niewierze, ze Twoi znajomi zabijaja sie o
        miejsca pracy na stoisku rybnym w kerfurze albo tesko. Powaga? Wawiacy, jesli
        sie boja, niech sie lepiej staraja. Sam fakt urodzenia w tym miescie nie
        powinien dawac forow.
        • terezawirtualna Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 16:54
          Droga illiterate - to w Krakowie, Rzeszowie, Białymstoku, Szzczecinie, Zielonej
          Górze, Wrocławiu, Katowicach nie ma carrefurów, makdonaldów, sklepów mięsnych
          itp? Są, więc dlaczego cała Polska ma zjeżdżać do W-wy? O to mi chodzi. A inną
          sprawą jest to, ze w tych podłych miejscach pracy płacą podłe pieniądze. No i
          co to właściwie za szansa dla tych młodych kobiet? To jest jakaś podwójna
          paranoja. No ale jeśli dodatkowo ktoś uważa, że to jest pomoc to niech sobie
          dalej tak myśli i z tą śiątobliwą myślą niech zasypia w spokoju i w poczuciu,
          że pomaga potrzebującym. Bez mojego błogosławieństwa.
    • zigzaur Zwłaszcza z praktyką w zawodzie 22.02.07, 16:19
      dojarki?
    • crame Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 16:40
      Ze tez ktos inny nie wpadl na pomysl, potrzymania u siebie pragnacych dziewczat
      od 18 do 25 lat? Ksiadz to ma pomysly [i warunki]
      • terezawirtualna Re: Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 16:56
        hahaha, super komentarz :)
    • mon Szansa dla dziewcząt z pegeeru 22.02.07, 18:05
      zmieńcie tytuł,co?
    • s.kredyt popieramy agencje ???? 22.02.07, 18:14
      nie to żebym miał cokolwiek przeciw tym dziewczynom (sam jestem spoza warszawy)
      ale czy one aby czasem nie skonczą potem w agencjach????towarzyskich a nie pracy
      bynajmniej....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka