Dodaj do ulubionych

Kompromitacja gazety czy wojna w bydgoskim ...

30.01.08, 23:47
srodowisku naukowym.

Az nie chce mi sie wierzyc ze dyskutuje sie zasadnosc powstania RCI w ...
polowie budowy:) Skonczyl sie pierwszy etap, a na gwaranacje finansowego
zabezpieczenia (w duzej czesci) znajduja sie na indykatywnej liscie RPO.

Az mi sie nie chce wierzyc ze nie wie o tym prof Bukaluk.

O co wiec moze chodzic??

Wyglada na to ze mamy do czynienia z bratobojczym, krwawym pojedynkiem dwoch
uniwersytetow. Swietnie wyposazone laboratoria z dobra kadra UTP (szczegolnie
z zagadnien inz materialowej czy biotechnologii) nie na reke sa planom UKW.
Centrum Transferu Wiedzy UKW prawdopodobnie bedzie dzialalo w tych samych
dziedzinach, stad konkurencja ze strony miejscowego rywala jest nie na
miejscu. Co wiec robi UKW i jego sympatycy? Blokuja wszystkie mozliwe dotacje
dla UTP w Warszawie (stad byc moze taki dramtatyczny apel prof Bukaluka o to
ze NIE maja na swoj wklad do 2. etapu - jedyne 5 mln euro w 5 lat!!). Nie
bedzie wlasnego wkladu, nie bedzie dotacji. Nie bedzie dotacji nie bedzie
nowoczesnych laboratoriow. A co z dotacja? Moze przejdzie w calosci na UKW...
Wszak moze juz wiadomo ze CTW wylecialo z programu IiS

To sa jedynie domysly, i mam nadzieje ze sa nieprawdziwe...
Obserwuj wątek
    • tahitanczyk Re: Kompromitacja gazety czy wojna w bydgoskim .. 31.01.08, 00:24
      michutor napisał:
      > A co z dotacja? Moze przejdzie w calosci na UKW...
      > Wszak moze juz wiadomo ze CTW wylecialo z programu IiS<

Napisałeś totalne bzdury. Taka wolta jest po prostu prawnie niemożliwa. Nie
      możesz tego zrozumieć?
      Pozwól więc, że odpowiem ci dokładnie twoimi własnymi słowami z toruńskiego forum;

>toz to maply predzej sie naucza niz NIEKTORZY z was...<
    • a_creep Re: Kompromitacja gazety czy wojna w bydgoskim .. 01.02.08, 09:44
      > dyskutuje sie zasadnosc powstania RCI w ... polowie budowy:)

Jeśli UTP twierdzi, że w związku z funduszami UE, które dostali na pierwszy etap
      RCI, nie mogą współpracować z przedsiębiorstwami, to albo coś źle jest z UTP,
      albo z funduszami. W jednym i drugim przypadku należy się sprawą możliwie szybko
      zająć.

> O co wiec moze chodzic??

Walka z UKW (zwykle faworyzowanym między innymi przez dziennikarzy GW) to jedno,
      ale niechęć/nieumiejętność UTP do współpracy z tzw. biznesem pozostaje problemem
      i to wielkim. A 5 mln euro na laboratoria dla jedynej uczelni technicznej w
      regionie to nie powinien być problem, gdyby uczelnia współpracowała z firmami
      zainteresowanymi ich powstaniem.
    • frea_b Re: Kompromitacja gazety czy wojna w bydgoskim .. 01.02.08, 18:08
      Myślę że przede wszystkim trzeba zacząć od rzetelności tekstów pisanych przez
      panią „redaktor” Iwanciw... Zawsze mi się wydawało, że do przeprowadzenia
      wywiadu, czy chociażby napisania artykułu należy się uprzednio odpowiednio
      przygotować. Jak widzę albo byłam w błędzie albo w redakcji Gazety Wyborczej w
      Bydgoszczy panują inne zwyczaje. Gdyby pani Iwanciw brała na poważnie swoją
      pracę to przed napisaniem tych bzdur raczyłaby zajrzeć chociażby na stronę UTP,
      gdzie zamieszczone są informację dotyczące realizacji projektu RCI
      (www.utp.edu.pl/page.php?item=13&lang=0) i dowiedziałaby się, że budynek
      ten od samego początku miał pełnić funkcje DYDAKTYCZNO-INFORMACYJNE (i nie
      wydaje mi się, aby w definicji któregokolwiek z tych słów zawierało się słowo
      laboratorium...). Ale tym sposobem straciła by temat „sensacyjnego” artykułu.
      Skoro pani „redaktor” tak martwi się tym, że województwo kujawsko-pomorskie jest
      w ogonie rankingu wykorzystania nowoczesnych technologii, to może weźmie sobie
      do serca słowa pana prof. Bukaluka i dowie się dlaczego Urząd Marszałkowski woli
      przekazywać pieniądze na obiekty sportowe UKW, zamiast rozbudowę RCI i czemu
      przedsiębiorcy z regionu zamiast otrzymać do dyspozycji nowoczesne laboratoria,
      będą obserwować osiłków, którzy pływają po Brdzie? Jeżeli chodzi o oszukanych
      przedsiębiorców, którzy mieli dostać szanse na technologiczny skok to polecam
      dłuższą lekturę w/w strony, bowiem w budynku RCI znajduje się Punkt Informacji
      Normalizacyjnej oraz pomieszczenia i działy informacyjno-edukacyjne UTP, służące
      pomocą i wiedzą, miedzy innymi z zakresu wynalazczości (Regionalny Ośrodek
      Informacji Patentowej), innowacyjności (Regionalny Ośrodek Informacji
      Naukowo-Technicznej), korzystania z programów i projektów unijnych (Regionalny
      Ośrodek Programów Europejskich) czy przedsiębiorczości i aktywnego poszukiwania
      pracy przez absolwentów UTP (Biuro Monitoringu Zawodów Inżynierskich i
      Związanych z Rolnictwem). To, że część przedsiębiorców nie potrafi wykorzystać
      udostępnionego im zaplecza informacyjnego, czekają jedynie na udostępnienie bazy
      naukowo–technicznej, nie jest winą UTP. Panom przedsiębiorcom zaś, zanim
      ponownie zaczną narzekać na ogólną niesprawiedliwość zacytuje informacje
      pochodzące za strony UTP (ile informacji można zdobyć na tej jednej stronie -
      wystarczyło tylko zajrzeć): „wybudowanie nowego obiektu
      dydaktyczno-informacyjnego zakończyło pierwszy etap programu tworzenia
      Regionalnego Centrum Innowacyjności w województwie kujawsko-pomorskim. Następnym
      etapem, zaplanowanym na lata 2008-2013, będzie tworzenie sieci akredytowanych,
      specjalistycznych laboratoriów usługowo badawczych.” Nie widzę zatem w żadnych
      przesłanek, świadczących o tym, że budynek RCI „to fikcja, a za unijne pieniądze
      powstał biurowiec”. Jeżeli wczytywanie się w informacje ogólnie dostępne w
      internecie jest zbyt trudne lub skomplikowane polecam obejrzenie prezentacji
      wykonanej przez pana prof. Bukaluka prawie 4 lata temu (samodzielnie znaleziona
      w internecie – panią „redaktor” zapewniam, że to naprawdę nic trudnego!), dla
      ułatwienia podaję link www.integris.net.pl/pliki/poznan/rci.ppt .
      Jeszcze bardziej godna pożałowania jest kontynuacja tego tematu, gdzie autorzy
      twierdzą, że „w budynku (RCI) mieści się rektorat, biblioteka i sale wykładowe.
      A miały znajdować się nowoczesne laboratoria.” Każdy pracownik i student UTP
      doskonale wie, że rektorat od lat mieści się przy ul. Kordeckiego i fakt ten jak
      dotąd nie uległ zmianie. Autorów zapraszam zatem do odwiedzin JM Rektora na ul.
      Ks. A. Kordeckiego 20. Jeżeli chodzi zaś o bibliotekę i sale wykładowe polecam
      tą samą lekturę co pani Iwanicw.

Chciałabym przy tym wrócić jeszcze do wiarygodności artykułów pisanych przez
      panią „redaktor” Emilię Iwanciw, po przeczytaniu artykułu nt. RCI postanowiłam
      zapoznać się z jej „twórczością” i uznałam ją za naprawdę fantazyjną. Pozwolę
      sobie zatem zacytować:
      Wypowiedzi dotyczą artykułu pt: „Kandydata na męża najlepiej szukać na UTP” aut:
      Emilia Iwanciw 2007-05-11
      miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35608,4123292.html?as=4&ias=4&startsz=x

„Ja wam powiem w ten sposób jak ja nad artykułem widzę napis Emilia Iwanciw, to
      ja wiem że ja nie zasiadam do lektury rzetelnego artykułu tylko do fikcji
      literackiej.”
      Pozdrawiam
      Michał "Rataj" Ratajczak
      Samorząd Studencki
      Wydział Humanistyczny

„Ogólnie to ta pseudo dziennikarka przedstawiła studentki jako panny szukające
      na studiach jedynie męża, a facetów podzieliła na zakompleksionych kujonów, i
      tych "zaliczających" co się da. Ale słyszałam że artykuł o juwe też jest
      autorstwa tej " dziennikarki" więc niczemu się już nie dziwię.”
      Mariola

i pochodzą z forum samorządu UKW:
      samorzad.ukw.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1906&postdays=0&postorder=asc&start=15

kolejna zaś z forum Gazety:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=62291790&v=2&s=0

Re: Kandydata na męża najlepiej szukać na UTP
      Jumcia:

„He He wcale się nie dziwię, że na socjologii 3/4 to geje... w końcu 3/4
      socjologi to dziewczyny... w tym i ja.. ale czy któs to sprawdził?! Artykuł
      strasznie żałosny... widocznie autorka nie ukończyła żadnych studiów i widocznie
      wszystkim naszym bydgoskim uczelniom zazdrości. Ach jak ja lubię te
      stereotypy... Pani Emilio, radzę wybrać się na zajęcia grupy studiującej
      komunikację społeczną i media na WSG to może wreszcie sie pani nauczy fachu... Pa!”

Skoro zahaczyliśmy o temat juwenaliów:

„Niektórzy podsumowali juz juwenalia przed ich zakończeniem a dokałdniej Pani
      Emilia Iwanciw. Jak można pytać sie studentów o juwenalia, jeżeli jeszcze
      trwaja???????
      Mogła szanowna Pani sie pofatygować i przyjsć zapytać studentów o wrażenia po
      MEGA koncercie an boisku Poloni... Jestem ciekawy na ile rzetelne są wypowiedzi
      osób które przeczytałem w sobotniej Gazecie Wyborczej...”
      Savik

www.samorzad.ukw.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1759&postdays=0&postorder=asc&start=75&sid=29ddc62711cf1963216edc8e6e859992

Inny artykuł: „Kobieto! Zrób studia i zostań inżynierem”
      nauka.gazetaedukacja.pl/gazetaedukacja/1,85501,4671532.html

I komentarze do niego:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=71995506&v=2&s=0
      Kobieto! Zrób studia i zostań inżynierem
      pfg 15.11.07, 10:26 Odpowiedz

„Autorka pisze:

"Na wydziale mechanicznym UTP zaledwie 2 proc. studentów to kobiety.
      Na 948 mężczyzn studiuje tam tylko 125 kobiet."

Hm. Widać, że autorka nie dość, że nie jest inżynierem, to ma
      problemy z matematyką na poziomie szkoły podstawowej, bo to w szkole
      podstawowej wykłada się trudną sztukę obliczania procentów. Na oko
      widać, że kobiety stanowią około 10% studentów tego wydziału,
      korzystając zaś z tak zaawansowanego narzędzia, jak kalkulator,
      można obliczyć, iż jest to 11,6%.

Skoro więc pani Iwanciw skończyła Liceum Plastyczne w Bydgoszczy i studiowała
      historię sztuki na UW w Warszawie może bezpieczniej będzie, aby zajmowała się
      życiem kulturalnym Bydgoszczy ̵
      • frea_b Re: Kompromitacja gazety czy wojna w bydgoskim .. 01.02.08, 18:19
        Skoro więc pani Iwanciw skończyła Liceum Plastyczne w Bydgoszczy i studiowała
        historię sztuki na UW w Warszawie może bezpieczniej będzie, aby zajmowała się
        życiem kulturalnym Bydgoszczy – ostatecznie w tym temacie niewiele się dzieje,
        więc nie powinien pani „redaktor” nastręczać problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka