emsih 14.11.05, 13:56 www.wprost.pl/ar/?O=83019 I Lublin na szarym końcu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rilian Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:01 zastanawia mnie względnie wysoka pozycja Lublina w kategorii "rozrywka i wypoczynek" - ciekawe, czy policzyli nam na plus zalew zemborzycki, w którym od lat nikt się nie może kąpać, czy też powstający quasi-multipleks? Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:03 Ten ranking jest delikatnie mówiac dziwny - czy nikogo nie dziwi 14 pozycja Wrocławia? Dziwnie wysoko Białystok bo Olsztyn, Rzeszów czy Opole zawsze są w top 10. Dziwna też pozycja Gdyni której nigdy nie widzialem powyżej 20 miejsca. Myślę że lepiej odwzorowywał to ranking Polityki albo Wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:09 nie podano żadnych danych szczegółowych jak robiono ten ranking tylko omówienia : w Opolu to jest drogie, w Białymstoku to jest tanie, w Łodzi tego nie ma, w Krakowie to jest. Nie wiadomo do czego się odnieść. Ciekawe też jak policzono cenę np. biletu komunikacji miejskiej w Lublinie bo wiadomo że w MPK jest inaczej i u prywaciarzy inaczej. moim zdaniem ranking robiony pod PO - wysokie miejsca dostały miasta rządzone przez Platformiarzy. tak że gdyby były dane szczegółowe to możnaby się odnieść. Ale to jest moim zdaniem lipa, bo trudno mi uwierzyć, że w Białymstoku żyje się sporo lepiej niż w Lublinie a w Olsztynie lepiej niż np. w Krakowie. ale fakt, że gdybyśmy mieli lotnisko to pewnie niżej niż 10 miejsce nie śmieliby nas umieścić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:11 Nigdy jeszcze nie widziałem rankingu w którym Kraków byłby lepszy od Olsztyna. I wcale mnie to nie dziwi. Kilka miast okupuje top 10 bez względu na ranking (Polityka, Wspólnota, Centrum Badań Regionalnych, Wprost) i sa to właśnie Olsztyn, Opole, Rzeszów, Poznań. Poszukam starszych rankingów. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:46 a mnie to dziwi. Kraków gorszy od Olsztyna, Opola czy Gdyni? to nonsens niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
desi0 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:58 Ten ranking, jak każdy opiera się na jakiś przyjętych kryteriach. W tym przypadku punkty są przyznawane w 8 kategoriach, a poźniej sumowane. Możemy się spierać czy np. Kraków powinien być na ostatnim miejscu pod względem bezpieczeństwa lub czy adekwatna jest ilość punktów przyznawana za poszczególne kategorie, ale ogólne stwierdzenie "... a mnie to dziwi. Kraków gorszy od Olsztyna, Opola czy Gdyni?" bedzie zawsze subiektywne i nie podlegające dalszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
desi0 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:42 emsih napisał: "Dziwna też pozycja Gdyni" A mnie ona wcale nie dziwi - mieszkam tu i pracuję od kilku miesięcy i nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:47 ja byłem w Gdyni fakt że całego miasta nie zwiedzałem tylko powierzchownie i owszem położona jest pięknie - ale gdyby nie morze i górki to byłby to drugi Radom niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
desi0 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 14:50 aron2004 napisał: > ja byłem w Gdyni fakt że całego miasta nie zwiedzałem tylko powierzchownie i > owszem położona jest pięknie - ale gdyby nie morze i górki to byłby to drugi > Radom niestety. Myślę Aron, że trochę przesadziłeś z drugim Radomiem - chyba, że Radomiem rzadziłby też ktoś z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 15:31 mnie chodziło o to że nie podoba mi się architektura w centrum Gdyni - Świętojańska te okolice. No ale to młode miasto w końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
desi0 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 15:41 aron2004 napisał: > mnie chodziło o to że nie podoba mi się architektura w centrum Gdyni - > Świętojańska te okolice. No ale to młode miasto w końcu. To prawda, że centrum Gdyni nie jest perełką architektoniczną - tu się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:33 A właśnie jest:-) Centrum Gdyni to kawał świetnej myśli architektonicznej okresu miedzywojennego :-) I raczej ciężko to porównać z Radomiem, który z calkiem ciekaeego historycznego miasta przez ostatnie 150 lat zmienił się w architektniczny burdel, tak wielki, ze tylko znawcy sa w stanie odnaleźć tam coś ciekawego, chociaż wcale niemało tego w Radomiu jest. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruter Re: Ranking poziomu życia Wprost IP: *.devs.futuro.pl 14.11.05, 20:20 Mieszkałem przez kilka ostatnich lat w Gdyni. Nie ciekawe miasto. I kiepsko z pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 20:24 to może być tak że np. w Olsztynie jest 20 wyższych szkół tego i tamtego, a w Lublinie tylko 2 uniwersytety :-) Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 15:30 Mnie z kolei dziwi w przyjętej metodologii brak tak ważnych kryteriów dla jakości życia jak dostęp do edukacji i kultury (z wyjątkiem podanej ilości miejsc w kinach). Może dla dziennikarzy wprostu te sprawy w zyciu się nie liczą, a może sądzą, ze dla motłochu wystarczy tylko pełna micha? możliwe, że te wymienione przeze mnie kryteria "pogrążyłyby" jeszcze bardziej Lublin, nie wiem, ale ich brak powoduje, że ostrożnie podchodzę do tego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 17:07 Śmieszny ten ranking. Cena kilograma szynki jest w Lublinie prawie 2 razy większa niż w Białymstoku i inne tego typu kwiatki. Sic! Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 17:16 Choć z drugiej strony ... w momencie badań w Białymstoku mogła być promocja na szynkę z racji kończącego się terminu ważności:) Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 18:39 Nie ma co spekulowac tylko trzeba brac sie do roboty zeby dorownac takiemu Bialemustokowi. Nie pierwszy to ranking gdzie tamto miasto jest duzo wyzej. Sposrod stolic wschodnich regionów widzimy wyraźnie że Olsztyn jest 5, Białystok 8, Rzeszów 10 a Lublin 16. To powinno dać wladzom do myslenia - ranking nie opieral sie na stereotypie czy wrazeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:03 Wracaj do Rzeszowa! Ale już! Raz dwa! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:05 ten ranking był robiony po to żeby pokazać jak to super żyje się w miastach gdzie rządzi PO. Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:07 A Wrocław rządzony od lat przez PO jest na 14 miejscu. Co do Gdyni czy Poznania - masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:24 Odczep sie czlowieku. Zobacz na ktorym miejscu jest Wroclaw i sprawdz jaka opcja polityczna rzadzi tym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ranking poziomu życia Wprost IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.11.05, 19:33 ale jak ktos tu napisal jakim cudem im wyszlo ze w Bialymstoku szynka kosztuje 2 razy mniej niz w Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:34 Ja sie zastanawiam jakim cudem Rzeszow gdzie srednia powierzchnia mieszkania to 94 m.kw. jest pod tym wzgledem na samym koncu, czytalem ostatnio dane z ktorych jasno wynikalo ze ma 4 miejsce w kraju (duzo domow i wiekszych mieszkan). Dziwna sprawa. Nie pierwszy to raz kiedy ranking zawiera mase bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:41 W ogóle z tego co mi wiadomo średnia powierzchnia mieszkania na osobę jest dużo wieksza w Lubelskiem i Podkarpackiem niż w innych częściach Polski. Ale dokłądnych danych nie znam. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubertkm Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:40 Ciekawe zestawienie:-) A zwłaszcza Katowice w ścisłej czołówce ex aequo z Poznaniem. Ciekawe czy brali pod uwagę takie rzeczy jak jakość powietrza - w zachodnich rankingach tego typu zawsze jest to ważny czynnik. Co do dostępu do edukacji, o cyzm pisał mali_bu - przy 2 uniwersytetach Lublin raczej poszybowałby w górę gdyby uwzględniono ten czynnik w rankingu. Co do cen szynki: w weekend byłem na Podlasiu - ceny wędlin i innych produktów żywnosciowych są niemal identyczne jak u nas. Znam parę osób z Łodzi - jakby im powiedzieć, ze żyje im się najgoprzej w Polsce, to by się mocno zdziwili:-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
emsih Re: Ranking poziomu życia Wprost 14.11.05, 19:42 A co kolega Hubert myśli o dość wysokim miejscu Olsztyna i Rzeszowa? Bo jak porównać rankingi to zawsze są w top 10. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Ranking poziomu życia Wprost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:41 W to mogę uwierzyc. Olsztyna co prawda nie znam, ale Rzeszów to przyjemne niezbyt duze miasto w dość czystym otoczeniu. Ale z drugej strony, wiele razy będac w Rzeszowie (bo mam tam bliską rodzine) nie zauważylem, zeby można było powiedzieć, ze żyje się tam lepiej niż w Lublinie. Powiedzialbym,z e poziom porównywalny. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmx Hura wyprzedziliśmy Radom IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:09 Z tego trzeba sie cieszyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Hura wyprzedziliśmy Radom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:39 a ja wiem swoje przeprowadzam sie z Krakowa do Lublina z pieniedzmi - zeby ktos nie pomylal, ze mi se nie wiedzie nie chce pisac dlaczego bo zaraz Krakusy sie obraza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek gdyby to byly tylko miasta wojewodzkie... IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:59 ...to bylibysmy przedostatni, bo Gliwice, Wałbrzych i Radom nie sa wojewodztwami. Bylibysmy lepsi tylko od Lodzi. Tylko, ze Łódz bedzie miala praktycznie dwie autostrady - A1 i A2, lotnisko sie rozbudowuje, poza tym mieszka tam ponad milion mieszkancow łącznie z Pabianicami i Zgierzem, a u nas wiadomo jak. Drog zadnych, lotnisko w marzeniach, a mieszkancow coraz mniej... Na uwage zasluguje fakt, iż Rzeszów jest bardzo wysoko. Wyzej od Szczecina, czy Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: gdyby to byly tylko miasta wojewodzkie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:52 Łódź ma niewiele ponad 700 tysięcy, bo sporo ludzi stamtąd odpłynęło przez ostatnie lata. Pabianice mają ok. 60 tys., Zgierz ok. 50. Gdzie ten milion? Chyba z Piotrkowem i Tomaszowem, Bełchatowem a może i Radomskiem:-) Z drogami nie przesadzaj - krajówki pod Lublinem są szersze od podłódzkich, mniejsze drogi nasze bez porównania lepsze niz tam. Całe szczęście, ze jest dwujezdniowa "Gierkówka" i budują autiostrady. Bywam w okolicah Łodzi, sporo jeźdilem po tych okolicach i nikt mi nie wmówi, ze tam są lepsze drogi niż u nas (poza wyzej wymienionymi). Typowa droga "żółta" w łódzkiem jest taka jak u mnie na wsi asfaltówka gminna. A niektóre krajówki są tam niewiele szersze (jak 48 z Nowego Miasta do Tomaszowa). Stwierdzenie "dróg żadnych" dowodzi, ze chyba dosc rzadko jeździsz gdzieś dalej. Póki co, to skąd by nie jechać, to jak na razie przy wjeździe w Lubelskie drogi sie poprawiają w stosunku do otaczających regionów. Akurat poziom życia to nie sieć dróg czy tym podobne. To zależy od wielu innych czynników. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
halevi Re: gdyby to byly tylko miasta wojewodzkie... 15.11.05, 10:32 No nie wiem czy dwie krzyżujące się autostrady wpływają korzystnie na jakość życia, biorąc pod uwage współczynnik zanieczyszczenia powietrza, zapewne już dość duży w tak wielkim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś