Dodaj do ulubionych

Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza?

28.06.03, 14:06
Bardzo proszę o pomoc!
W poniedziałek mam egzamin w Krakowie, a tego samego dnia muszę być w
Lublinie (po raz pierwszy w życiu). Wysiądę z pociągu o 22:10 i... co dalej?
W którą stronę się kierować? Mam zamiar dojść do Domu Studienckiego CEBION
przy ul. Langiewicza 6. Czy ktoś może mi opisać dokładnie trasę? Będę bardzo
wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • pepperoni78 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 14:39
      Po 22 nie radzę wybierać się z dworca PKP na Sowińskiego spacerkiem. Proponuję
      kupić bilet MPK (jeśli jesteś studentką, kup bilet za 95 groszy), naprzeciwko
      wyjścia z dworca jest przystanek, na który powinien podjechać trolejbus nr 150
      (to taki autobus z czułkami - jak określiła kiedyś jedna miła Krakuska);
      sprawdź na rozkładzie, o której będzie. Możesz także pojechać autobusem nr 13
      (jest bardziej prawdopodobne, że będzie po 22); 13 ma przystanek wychodząc z
      dworca - po prawej stronie). Jeśli zdecydujesz się na przejazd 150, musisz
      wysiąść na 5 przystanku - aleje Racławickie - skrzyżowanie z Długosza (zwracaj
      uwagę, czy zatrzymuje sie na wszystkich mijanych przystankach; jeśli przystanek
      jest pusty a w autobusie nikt nie szykuje się do wysiadania, może nie zatrzymać
      się; kierowca powinien dac sygnał dźwiękowy, ale nie zawsze pamiętają o tym).
      Jeśli zdecydujesz się na jazdę 13, wysiadasz na bodajże na 6 przystanku (ulica
      Długosza; skręca na światłach obok parku). Nie pamiętam całej trasy 13; jadąc
      zarówno 150 jak i 13 będziesz mijała po lewej stronie restaurację Pizza
      Hut/KFC; po prawej stronie zaczyna się park; wysiadasz na następnym przystanku
      (na drugim końcu parku). Dalej niestety spacerek. Na światłach przechodzisz
      przez aleje Racławickie, skręcasz w prawo i idziesz w kierunku skrzyżowania z
      sygnalizacją świetlną. Na skrzyżowaniu skręcasz w lewo (ulica Sowińskiego;
      najlepiej od razu przejść na drugą stronę; dla pewności - po jednej stronie
      Sowińskiego jest restauracja "Karczma Słupska", po drugiej "bar" Tip Top).
      Idziesz Sowińskiego w dół, mijasz małe skrzyżowanie z ulicą Weteranów (po lewej
      będzie taki w miarę nowoczesny budynek - Centrum Języka i Kultury Polskiej dla
      Polonii i Cudzoziemców). Następne skrzyżowanie to właśnie Langiewicza -
      początek miasteczka akademickiego. W razie czego proponuję przejść wzdłuż
      Sowińskiego trochę dalej, dosłownie kilkadziesiąt metrów dalej jest ulica
      Radziszewskiego; jeśli skręcisz w ta uliczkę, napewno spotkasz wiele osób,
      będzie tam czerwona budka z hot dogami, miła studencka knajpka Żak, ewentualnie
      taksówkarze na postoju - zawsze będziesz mogła zapytac o dalszą drogę. A
      zresztą skoro idziesz do Cebiona, lepiej będzie przejść do ulicy
      Radziszewskiego. Jeśli skręcisz w Radziszewskiego, dojdziesz do budynku, który
      blokuje przejazd tą ulicą (na miejscu zopbaczysz o co chodzi - są to połączone
      akademiki Amor i Babilon); przejdziesz dalej i kolejny budynek (po prawej
      stronie) to właśnie Cebion. (Czyżby potencjalna studentka Akademii Rolniczej,
      że tak zapytam z ciekawości??) ;)
      Pozdrawiam i życzę udanego pobytu w Lublinie
      • dociek Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 14:49
        Mieszasz pepper (Słoma-siano, słoma-siano, lewą marsz! Słoma! słoma! Lewą
        mówiłem! Kto tam idzie prawą?) przystanek 13 jest NA LEWO, jak się wychodzi z
        dworca PKP, czy też z przejścia podziemnego. NA LEWO!
        • pepperoni78 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 14:52
          Rzeczywiście na lewo :/ Wprowadziłbym dziewczynę w błąd. Wielkie dzięki za
          sprostowanie. Reszta chyba zgadza się?? Przynajmniej tak mi się wydaje. Więcej
          błędów nie zauważyłem. Jeszcze raz dzięki.
      • lucy_z Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 16:28
        Ja radzę Ci, ponieważ jesteś po raz pierwszy, wsiąść w taksówkę. To jednak za
        późna pora, żeby czekać na autobus czy trolejbus a później jeszcze szukać
        akademika.
        Pozdrawiam:)
        • dociek Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 17:26
          Lepiej nie brać taxi ze "słupka" pod dworcem, bo potrafią "sprzedać obcemu
          kit" i licznik im z reguły szybciej bije. Radzę z komórki, albo z automatu, są
          przy wyjściu z dworca, wezwać jedno z tańszych radio-taxi ( np. [81] 9622 )
          pod główne wyjście (opisując choćby swój wygląd i konkretne miejsce
          oczekiwania), z reguły przyjadą, bo u nich konkurencja jak cholera.
          • Gość: **** Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.ltk.com.pl 28.06.03, 17:58
            W hollu głównym dworca (w kierunku wyjścia do miasta) można bezpłatnie
            skorzystać z telefonu do radia-taxi.Mówi o tym specjalna wywieszka.
            Najlepsze wyjście dla osoby będącej w Lublinie 1-szy raz i w dodatku nocą,
            najlepiej skorzystać z radio-taxi.Oni się reklamują z postoju jak z radia (ta
            sama cena).NIGDY NIE NALEŻY KORZYSTAĆ ZE ZWYKŁEGO TAXI,ponieważ to jest mafia i
            oni oszukują.Dojazd radio taxi z PKP do miasteczka akademickiego po godz.22:00
            powinien wynieść ok.12-15 zł.
      • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 18:34
        Owszem, na razie tylko potencjalna, ale zobaczymy;)) Hodowla koni i
        jeździectwo na zootechnice...
    • Gość: Rodrig Falkenstein Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.it-net.pl 28.06.03, 14:46
      slotna napisała:

> Bardzo proszę o pomoc!
      > W poniedziałek mam egzamin w Krakowie, a tego samego dnia muszę być w
      > Lublinie (po raz pierwszy w życiu). Wysiądę z pociągu o 22:10 i... co dalej?
      > W którą stronę się kierować? Mam zamiar dojść do Domu Studienckiego CEBION
      > przy ul. Langiewicza 6. Czy ktoś może mi opisać dokładnie trasę? Będę bardzo
      > wdzięczna.

To nie tak daleko, ale na piechotę bym nie rydzykował, trasa prowadzi przez
      średnio ciekawe tereny, zwłaszcza po 22:00. Dlatego radze złapać jakiś
      transport, przystanek jest na lewo od wyjścia z dworca

rozkład MPK Lublin - www.mpk.lublin.pl (niestety opis tras nie uwzględnia zmian
      spowodowanych rozkopaniem miasta, ale godziny się zgadzają)

Trolejbusy (jak się mylę to prosze korygować, ja zwykle jeżdzę autobusami)
      linia 150 - 22:21 22:38 22:35

Jedź trolejbusem, będzie ci wygodniej i szybciej.

Autobusy
      linia 13 - 22:30 i 22:50p - ten jest prywatny, wozi za złotówkę w gotówce, nie
      trzeba zawracać sobie głowy kupowaniem biletów (o ile przyjedzie :-)). Jedzie
      dłużej ale można więcej zobaczyć.

Ich trasy się różnią, nie potrafię podać ile przystanków ma każda, ale w pewnym
      momencie oba spotykają sie na przystanku obok KFC. Potem jest długa prosta
      wzdłuż parku a po lewej olbrzymi teatr w stanie permanentnej budowy i KUL.

Za przystankiem przy KFC (po prawej będzie empik i pizzeria "piccolo" w
      neogotyckim domku) będzie przystanek przy technikum (za podwójnym skrzyżowaniem
      ze światłami). Najwygodniej chyba wysiąść tutaj, bo łatwiej trafić.
      Jak wysiądziesz z autobusu idziesz dalej prosto do skrzyżowania ze swiatłami. W
      prawo ulica Poniatowskiego, w lewo Sowińskiego. Skrecasz w lewo i idziesz aż do
      kładki nad jezdnią. Jesteś już przy UMCSie. Wysoki budynek po lewej to
      Rektorat , budynek po prawej to Chatka Żaka. Przy kładce skręcasz w prawo i
      idziesz wzdłuż Akademickiego Centrum Kultury Chatka Żaka (tam jest slepa
      ulica). Duży budynek z tunelem na środku to akademiki "Amor" (po lewej)
      i "Babilon" (po prawej). Przechodzisz przez tunel i zaraz za
      akademikiem "Babilon" stoi "Cebion". I to juz tu.
    • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 18:28
      Dziękuję!
      Nie sądziłam, że odpiszecie mi tak szybko i dokładnie;) Pewnie wezmę taksówkę,
      jak radzicie. No i niedługo będę częstym gościem tego forum (teraz można mnie
      spotkać na 'Łódź'), oczywiście jeżeli się dostanę.
      pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
      • Gość: ksia78 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.one.pl 28.06.03, 19:53
        Kup bilet NPK na bagaz - tu sa wredne kanary;-)
        kasia
    • Gość: **** Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.ltk.com.pl 28.06.03, 18:38
      Po przyjeździe do Lublina,wyjdź przed dworzec.Jest tam przystanek trolejbusowy
      linii 150.Bilet możesz kupić u kierowcy (lub w kiosku).Wysiądziesz na 5
      przystanku (nie licząc początkowego).Trolejbusy odjeżdżają o 22:21; 22:38; 22:55
      Po wyjściu z trolejbusu przejdź na drugą stronę,dojdź do skrzyżowania i idź
      ulicą Sowińskiego,Dojdziesz do UMCS i w pobliże miasteczka akademickiego
      (będzie po prawej stronie Twego kierunku marszu).Na pewno będzie tam duży
      rych,więc łatwo trafisz.
      • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 20:53
        hmm, to zamiast werbowac tu nowa forumowiczke, swieza mloda krew ;) zaoferowac
        sie z transportem pod dworcem o godz 22:15 ;) to my tu wymyslamy ktory to
        przystanek i czy to 4 czy 5 i jak sie zatrzyma a moze sie nie zatrzyma ;)
        hmmm, oj cos kiepskawo z ta goscinnoscia - zartuje oczywiscie
        pzdr i powodzenia na tym egzaminie wstepnym !

a ty pepe nie myl: sloma siano sloma siano !! naprzod marsz ;)
        • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 22:07
          No właśnie;)) Ja to w ogóle źle zaczęłam - trzeba się było od razu spytać, kto
          ma samochód (i jaki - byłoby od razu matrymonialnie;))
          Przy okazji autoreklama (hehe, przy okazji, że się wpisuję, a nie przy okazji
          samochodu, ale może być i tak) - zapraszam na wątek
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=6355185
          • pepperoni78 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 28.06.03, 22:47
            Oj, coś czuję, że nieprędko Cię z tego Lublina wypuścimy. Przynajmniej z
            forum ;) A swoją drogą coś ci mieszkańcy Łodzi upodobali sobie nasze forum ;)
            I dobrze zresztą ;)
            Pozdrawiam Łódź.
            • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 29.06.03, 00:26
              no nie, poczytalem sobie twoej kawalki :D :D :D wywalily mnie w kosmos, mozna
              siedziec i plakac :)
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
              f=63&w=6355185&a=6355185&v=2&strona=0
              jeszcze raz link jakby ktos chcial sobie poczytac, polecam ! ja przeczytalem !
              a mam jeszcze pytanie, na jaki kierunek chesz zdawac do lublina ????
              • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 12:59
                Hodowla koni i jeździectwo.
                • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 29.06.03, 13:02
                  hahaah to tez jest niezle:

Gość: Slotna 29-06-2003 12:59

mike79 29-06-2003 12:59

szkoda ze nie ma sekundnika, bo pewnie roznica bylaby jakichs 3
                  sekund :D :D :D
          • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 29.06.03, 12:59
            a co mi tam, w poniedielniku mam wolne, wiec jak odezwiesz sie na gg to masz
            transport :)
            juz jakos tak jest ze najfajniejsze osoby w swoim zyciu poznawalem w
            najbardziej dziwnych, glupich i niespodziewanmych okolicznosciach, no i trzeba
            walczyc o wizerunek Lublina :D
            gg: 3464451
            • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 13:12
              !!!!!!!!!!!
              To ja muszę ściągnąć to gg, bo jestem u przyjaciółki teraz.
            • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 13:16
              No tak, i rozłączyło mi natychmiast.
              To jest las i ten internet tak średnio sprawnie działa. A nie można by na
              maila? Tej przyjacióki: angolia@interia.pl, akurat mam tu w outlooku.
              A wykrzykniki to znaczy, że mnie zatkało, ale pozytywnie oczywiście;)))
              • Gość: Slotna Ta... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 13:49
                angouleme@interia.pl a nie angolia...

ech...
                • mike79 Re: Ta... 29.06.03, 14:17
                  poszlo...
                • mike79 Re: Ta... 29.06.03, 21:00
                  no wlasnie, haha dostalem przed chwileczka takiej tresci sms'a :D
                  *LONG*SMS OD angolia@interia.pl czesc!dostalam twojego @ i odnosze wrazenie ze
                  mnie z kims mylisz, bo ja cie w ogole nei znam, a ty mi o jakims spotkaniu
                  piszesz, poza tym @ od ciebie wogole nie am sensu ale spoko, moze wyjasnisz mi
                  troche?? czesc

troszke wiec sie usmialem :D :D :D
                  • Gość: Slotna Re: Ta... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 18:13
                    O, dopiero teraz zauważyłam ten post;))
                    Mogłeś odpisać, miałbyś jeszcze jedną koleżankę;))
            • hm` Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza?Mike!! 29.06.03, 16:48
              A mowilem, ze Slotna jest naszym przyjacielem. ;]]]]]]]]] Bo jest. ;]
              Brawo Mike za postawe. ;]
              pozdr. hm`
              • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza?Mike!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 18:34
                ;)))))
                • Gość: hm` Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza?Mike!! IP: 217.153.156.* 29.06.03, 19:04
                  A gg to ja mam, jakbys jeszcze Mike nie dorwala. ;]
                  pozdr. hm`
    • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 14:33
      Nie mam pojęcia dlaczego, ale nie chce ten outlook wysłać maila. W każdym
      razie: postaram się pożyczyć komórkę (bo wyobraź sobie, należę do
      tego 'elitarnego grona', które jeszcze takiego telefonu nie posiada) a jak się
      nie uda, to zadzwonię: najpierw z Krakowa (że jadę) a potem z Lublina (że
      przyjechałam). I wtedy szczegóły;). Może być?
      • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 30.06.03, 22:57
        hm` ie tak sie zastanwiam czy wszystkie lodzianki sa takie ? paczka nie
        dotarla ! na sms'y zadnych wiesci, a tel. jest nieodbierany !! dziwne....
        bez komentarza
        • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 30.06.03, 23:31
          no !!! zguba sie odnalazla :D cala i zywa :D :D wiec jest OK ;)
          • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 20:16
            Średnio cała, bo na egzaminie mi się krzywda stała;)) a raczej: ;((
            Wyobraźcie sobie, że zleciałam! To jeszcze nic, bo dużo osób zleciało... ale
            ja się sama nie podniosłam. W każdym razie już mi lepiej, i co najważniejsze -
            zdałam. Tylko jeszcze nie wiem, czy mnie przyjmą.
            • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 05.07.03, 18:48
              w takim razie pisz jak juz bedziesz znala wyniki ...
              • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 22:29
                Ło, kiedy to będzie... 10tego dopiero... W każdym razie trzymaj kciuki,
                proszę;))
    • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 16:25
      Zdałam, zdałam!!!
      I już nawet kwaterę mam (chyba)...
      • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 12.07.03, 16:31
        Gratuluje serdecznie, ale w takim razie nie odpuszcze pifka w pazdzierniku na
        rozpoczecie roku akadem. ;]
        • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 16:35
          Ależ dlaczego dopiero w październiku? ;))
      • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 12.07.03, 16:32
        i czy w takim razie mamy rozumiec ze zaczniesz czesciej bywac na forum Lublin
        niz forum Lodz ;] ??
        przynajmniej od jesieni ;)
        • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 16:36
          Jasne, że tak, co mnie teraz Łódź obchodzi, takie brzydkie miasto...
          • mike79 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 12.07.03, 16:46
            czyzby Ci sie Lublin spodobal ;] ??
            • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 18:09
              Pewnie, że tak;))

A propos - przyjeżdżam w czwartek;))

A tak w ogóle to mam dzisiaj urodziny;)) (i świetny humor przy okazji;)))
            • Gość: mickRa Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.rado.gazeta.pl 15.07.03, 16:14
              Hej Kobieto z Łodzi nie daj się wrobić w Dziekankę bo to największa melina w
              mieście...chyba że lubisz takie klimaty. Jest wiele fajniejszych miejsc jak
              choćby GROLSCH na Weteranów. Miłego studiowania!!! bo Lublin to naprawdę
              sympatyczne i przyjazne miasto. Pozdrowienia! MM - skończony magister Wydziału
              Prawa UMCS. / niestety już nie w Lublinie / :(
          • shawman Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 14.07.03, 02:00
            Hah, to chyba nie co już tłumaczyć jak dojść na Langiewicza? :P Ale skoro byłaś
            już na Langiewicza, to zapamiętaj tą ulicę! Tam znajduje się bardzo ważny
            obiekt - knajpa "Dziekanka"! Miejsce, które koniecznie musi znać każdy lubelski
            student. I przypuszczam, że niejednego z tego forum można tam spotkać w
            godzinach dziennych i nocnych... :P
            • Gość: Slotna Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 18:07
              Chyba nie;)
              • czarna33 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 14.07.03, 18:17
                No wiec naszej drogiej nowej Foremce Slotnej Sto lat sto lat.i wszystkiego
                najlepszego z okazyji urodzinkow.Sesji zdanych za kazda raza i milego pobytu w
                naszym miescie:)))
                • pepperoni78 Re: Jak dojść z dworca do ul. Langiewicza? 15.07.03, 10:38
                  Heppi bersdej tu ju!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka