Forum   1968

1968

(251 wyników)
  • Ryszard Siwiec (ur. 7 marca 1909 w Dębicy, zm. 12 września 1968 w Warszawie) – żołnierz AK, filozof, księgowy z Przemyśla. Protestując przeciwko inwazji na Czechosłowację dokonał 8 września 1968 samospalenia w czasie ogólnokrajowych dożynek na Stadionie Dziesięciolecia w Warszawie w obecności szefów partii, dyplomatów i 100 tysięcy widzów. W setną rocznicę urodzin Ryszarda Siwca, mieszkańcy Dębicy, z której pochodził, oddali mu hołd. Przybyli dyplomaci sąsiednich krajów, władze Podkarp...
  • chlopaki z ORMO i MO sobie troche wtedy poszalaly. Zydzi, studenci i cyklisci na Madagaskar.....:S Niektorym to sie znowu marzy....:S wyborcza.pl/1,126565,13528914,45_lat_temu_brutalnie_stlumiono_wiec_na_uniwersytecie.html
  • Uwagi dotycza w zasadzie wewnetrznej sytuacji w Polsce, ale ze przyczyny maja kontekst miedzynarodowy (podobna sytuacja panuje chocby w Niemczech - tyle, ze w nieco lagodniejszej formie). Na tle rozwoju sytuacji na Krymie i w Donbasie media podjely zmasowana propagande antyrosyjska. Wszytko co zle - to Putin i Rosja - a Ukraincy to od 1000-cia lat nasi wieczni przyjaciele (co to takich "do rany przyloz") i bracia. I Ani slowa o tym, ze Krym nie mial historycznie nic wspolnego z Ukraina, a...
  • Rok 1968 to zmiana mentalnosci w calej Europie.Czeska proba reformy systemu komunistycznego skonczyla sie pod gasienicami tankow paktu warszawskiego.Polska rewolta studenow w marcu 1968 byla skierowana przez Gomulke przeciwko ... zydom ktorych niedobitki wyrzucono z "dokumentami podrozy" z kraju ktory definitywnie uwazali za swoja ojczyzne.We Francji maj 1968(ktory zacal sie 22 marca) skonczyl sie na potwierdzeniu osiagniec w wolnosci osobistej (szczegolnie seksualnej) i pelnego "ko...
  • Marzec 1968 (8-23 marca 1968) – kryzys polityczny zapoczątkowany demonstracjami studenckimi, m.in. w Warszawie, Gdańsku, Krakowie i Poznaniu, brutalnie rozbitymi przez oddziały Milicji Obywatelskiej i Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej tzw. aktywu robotniczego. pl.wikipedia.org/wiki/Marzec_1968
  • -- Wiem że nadaje się tylko dla kolekcjonerów, ale jestem ciekawa za ile i gdzie mogłabym go sprzedać. Mam w posiadaniu również Chianti Vernaiolo 1992 i te same pytania co do pierwszego wina. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
  • Pani Malik, zabiera sie Pani za temat, ktory Pania przerasta. Od Gazety oczekuje rzetelnej informacji a nie radosnych konfabulacji. Aktyw robotniczy to nie ZOMO. Maja sie do siebie jak picie Szczawnicy do szcz...a w piwnicy. Nie uwazala Pani na lekcjach...
  • 20 sierpnia 1968 roku Wojska Układu Warszawskiego dokonały inwazji na Czechosłowacje...... "20 minut przed północą 20 sierpnia 1968 ROKU gen. Florian Siwicki otrzymuje ze sztabu sowieckiego marszałka Iwana Jakubowskiego zgodę: może polskiej 2. Armii wydać rozkaz przekroczenia granicy z Czechosłowacją. 10 minut później ze strażnicy Wojsk Ochrony Pogranicza w Lubawce wychodzi 9 polskich komandosów z Samodzielnego Batalionu Szturmowego. Jako pierwsi polscy żołnierze wchodzą na t...
  • Nie było mnie wtedy na świecie ale jak to sobie wyobrażam. Wszystko zaczęło się dużo wcześniej w roku 1918 (50 lat). Jak przy powstawaniu nowych państw, do głosu doszły ugrupowania skrajnie prawicowe. Podobnie było zresztą w Chorwacji . W takich nowych państwach władze czują się bardzo niepewnie. Za wszelką więc cenę chcą znaleźć jakiś punkt, który będzie łączył większość. Krótki rys stosunków Polaków do mniejszości narodowych w II przedstawił . Z tego szkicu chciałbym wybrać kilka...
  • Czołem Salonowe Ludziki:) Zastanawialiście się, co ma wspólnego rewolucja roku 1968 z internetem czy myszką? Oto tekst Pana Wojciecha Orlińskiego. Skrót, a poniżej link do całego tekstu (fajne foto drewnianego prototypu myszki):): "Z okazji roku z ósemką na końcu znowu zobaczymy te same zdjęcia długowłosych gitarzystów i protestujących studentów. I znowu nikt nie napisze o prawdziwej rewolucji, która zaczęła się w roku 1968 Z daleka od koncertów rockowych i okupowanych ca...
  • a moze warto zrobic powtorke 1968??? z ta roznica, ze wilczy bilet dostalby elektorat PiSu... jak milo byloby w naszym pieknym kraju! zero frustratow, zero kadlubkow, zero zakompleksionych potworkow, w koncu zero prostaczkow podatnych na manipulacje!!! takie sito by sie przydalo! kraj zostałby oczyszczony i ruszylby do przodu pozbawiony zbednego bezmyslnego balastu!!!
  • 8 Marca 1968 bylo Swietem Bab, dlatego nie chcieli wystawiac Dziadow....
  • Dekomunizacja, deislamizacja, deratyzacja !
  • Podaję wykaz linii tramwajowych MPK w Krakowie 31.12.1968 roku - kolejno nr linii,jej długość w metrach, częstotliwość kursowania w min, liczbę wozów silnikowych + doczepnych,w tym wozów całodziennych silnikowych + doczepnych,szybkość eksploatacyjna w km/godz. 1 - Wieczysta-Salwator 6975 m 8,5 min 7 siln.+7 docz. w tym całodz. 5 siln.+5 docz. 14,04 km/godz 2 - Salwator-Rakowice 4570 9,2 5+5 4+4 11,90 3 - Dw.Towarowy-Dąbie 4590 7,0 6+6 4+4 12,72 4 - Bronowice-Walc...
  • rok 1968(10)

zapraszam wszystkich, którzy zmuszeni byli opuścić Polskę w tym okresie do udziału w forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37128
  • historia lubi sie powtarzac
  • Ponieważ mam kilka dni wolnych od wnucząt, czyli więcej czasu dla siebie, wzięłam się za "Jesteśmy" (Rozstania 1968) Teresy Torańskiej. W 1968 roku miałam zaledwie 19 lat, o tym co się działo wtedy,praktycznie nie wiedziałam nic. Wstyd mi,że takie rzeczy działy się w Polsce.
  • Powinni zakazać urządzania wszelkich tego typu tzw. uroczystości, które są niczym innym jak nagonką antypolską organizowaną przez tagosyjonistycznych Polakożerców. Ciekawe czy jest na świecie drugi kraj, który pozwoliłby tak harcować w swoim kraju elementom, które jawnie niszczą dany kraj i wszędzie występują na świecie przeciwko niemu, opluwając go gdzie się da.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się