Dodaj do ulubionych

Kuchnia IKEA - polecacie?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.06, 20:42
jak w temacie - próbowałam znależć stare wątki na ten temat ale nic nie
wyskoczyło. Zastanawiamy się nad modelem Adel - ramki na ponoc z litego
drewna.Zaletą jest cena - na dużą bo 14mkw kuchnie musielibysmy wydac ok
7tys, na zamówienie byłoby to pewno ok 15tys.Będę ciekawa wszystkich opinii.
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 22:19
      nie
      • Gość: JK Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.aster.pl 02.01.06, 23:11
        A jakieś argumenty? Czy tylko na zasadzie nie bo nie?
    • trosia Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 01.01.06, 22:33
      Wklejam link do jednego z bardzo wielu wątków na temat kuchni z Ikea:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=21055059&a=21055059
      Wpisz w wyszukiwarkę "Ikea" i zaznacz szukanie w roku 2005 - teraz jest już
      2006 i dlatego pewnie nic nie znalazłaś :)
      Ja osobiście bardzo polecam szafki z Ikea, a mam porównanie z robionymi na
      zamówienie.
      • mmala6 Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 01.01.06, 22:55
        mam je co prawda m-c ale poki co polecam. Jedna uwaga-trzeba montazystow
        pilnowac jak oka w glowie:-)
    • ola_pozytywna Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 01.01.06, 23:08
      Adel jest super.
    • Gość: JK Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.aster.pl 02.01.06, 23:15
      Ja mam Faktum z frontami Tidaholm od ponad dwóch lat i jestem baaardzo
      zadowolona. Zresztą juz o tym kilkakrotnie pisałam. Rzeczywiście poszukaj w
      wyszukiwarce. Moje najtańsze nie były (mam dużo szafek - ok. 6 m. bieżących,
      góra i dół, a poza tym te fronty są raczej z tych droższych), ale naprawdę nie
      żałuję.
    • spad_ukp Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 03.01.06, 00:25
      Mam Ikea Stat biały od 5 miesięcy. Jestem bardzo zadowolony. Montowałem je sam i
      wyszło bardzo dobrze. Bardzo łatwe w montażu. Tylko blat kupowałem poza Ikeą,
      ponieważ maksymalna długość w Ikea to 2,46m a ja potrzebowałem 3,20m. Polecam
      meble kuchenne Ikea. A jedną z wielu zalet jest to, że za tydzień idę sobie
      dokupić kolejną szafkę i jest na miejscu od ręki, w przeciwieństwie do innych
      sklepów czy też mebli na zamówienie.
    • Gość: m44 Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.chello.pl 03.01.06, 13:38
      7 lat intensywnego używania. Zero strat. Teraz w nowej kuchni też będzie IKEA.
      Ja polecam, same dobre doświadczenia.
      pzdr
      M.
    • uasiczka Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 03.01.06, 13:46
      mam od miesiąca i jest ok
      trochę pieprzenia z blatem drewnianym - olejowanie
      a poza tym kupowaliśmy "na raty" w sensie, że najpierw dół, potem górę, w
      między czasie wymienialiśmy, oddawaliśmy i z powrotem braliśmy i oddawaliśmy i
      zero problemów
    • beton44 Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 04.01.06, 07:30
      A co to znaczy "na zamówienie"???

To też będą przecież standardowe szafki z jakiejś fabryki szerokość 80cm
      głebokość 60 cm...
      Przynajmniej tak podejrzewam :-)

Do tego "na zamówienie" oszczędzą prawdopodobnie na czym się da, np na
      zawiasach, prowadnicach do szuflad, uchwytach itp - dadzą najtańsze np lakier z
      z gałek odlezie po 2 miesiącach a szuflady trzeba będzie dopychać kolanem...

A Ikea no jakiś tam nawet niezły standard na ogół utrzymują... Na ogół...

Czyżby ten tak zwięźle /doceniam zwięzłość wypowiedzi/ wypowiadający się "mif"
      miał coś wspólnego z jakimś szumnie nazywanym "Studiem mebli kuchennych"?
      • apja Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 04.01.06, 07:54
        beton44 napisał:

> Czyżby ten tak zwięźle /doceniam zwięzłość wypowiedzi/ wypowiadający się "mif"
        > miał coś wspólnego z jakimś szumnie nazywanym "Studiem mebli kuchennych"?

Tez tak pomyslalam.
        Moja szwagierka ma meble z Ikei już 2 lata i jest bardzo zadowolona. Pozatym te
        meble wyglądają ladnie i są inne a na zamówienie robią wszystkim na jedno
        kopyto.
        Chociaz co prawda ja też będe miala robione meble przez stolarza ale tylko
        dlatego, że do najbliższej ikei mam jakies 300 km. Jednak mój stolarz robi mi
        dokladnie na wzór Ikei. Zażyczylam sobie również porządne uchwyty i niewiem jak
        to się nazywa ale samodomykające się zawiasy do szuflad.
        Ale jeżeli to prawda że w Ikei 14 m kuchni kosztuje 7000 zl to faktycznie cena
        jest konkurencyjna bo moje 10m ma kosztować 8500 zl.
        Chociaż prawdę mówiąc gdy robilam sobie wycenę mojej kuchni w programie Ikea
        wyszlo mi 8000 zl tylko że ja patrzylam na Faktum.
        • Gość: mif Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 23:40
          apja napisała:

> beton44 napisał:
          >
          > > Czyżby ten tak zwięźle /doceniam zwięzłość wypowiedzi/ wypowiadający się
          > "mif"
          > > miał coś wspólnego z jakimś szumnie nazywanym "Studiem mebli kuchennych"?

Nie mam i nigdy nie miałem, z wyjątkiem korzystania z usług 2 firm wykonujących
          u mnie kuchnie. Jeden partacz, pozabierał zabawki, które ułożył na ścianie, bo
          całość była okropna. Drugi, solidny, robił mi kuchnię w mieszkaniu w mieście i
          drugą, po w. wspomnianym partaczu. Będzie jeszcze kończył szafki po wymianie
          lodówki na "do zabudowy". W ciągu 1,5 roku obecności na forum, raz tylko
          podałem jego adres, na wyraźne zapytanie. Forum nie jest tablicą ogłoszeń.
          Mam powody, odradzając mebli i sprzętu agd z Ikei, o których napiszę, jak będę
          musiał.
    • Gość: arwena Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.metal.agh.edu.pl 04.01.06, 11:39
      Mamy meble Adel od roku. Moi rodzice od 3 lat. Uwazam,ze meble kuchenne Ikei sa
      bardzo fajne. Z zawiasami, prowadnicami itd. nic sie dzieje. Wszystko dziala
      jak trzeba. A to jest najwazniejsze w czestym uzytkowaniu. Nie kupowalam
      natomiast ani uchwytow, ani blatu, bo w ikei sa po prostu za drogie. Z
      powodzeniem mozna kupic gdzie indziej. Fajne jest to,ze mozna pozniej kupic
      wyposazenie szuflad pasujace do ich wymiaru itp. Pozdrawiam
    • spad_ukp Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 04.01.06, 20:23
      i jeszcze jedno...Ikea na kuchnie daje 10 lat gwarancji. tutaj jest
      bezkonkurencyjna
    • de_ef Re: Kuchnia IKEA - polecacie? 05.01.06, 16:59
      Stolarz, który robił mi kuchnię obejrzał przy okazji kuchnię u sąsiadki, bo
      cośtam dorabiał i powiedział tak:
      - wnętrze tj. prowadnice, wyposażenie jest b.dobre.
      - jakość frontów i uchwytów kiepski.
      Dodatkowo jeśli mówić o frontach, był problem z dobraniem kilku w jednakowym
      odcieniu bo różniła się okleina.
      A na dokładkę, to ten sam wzór mają w sześciu mieszkaniach a bloku.
      Ale to pewnie przypadek.
    • Gość: jaś Re: Kuchnia IKEA - polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:49
      Mam i mogę polecić. Mam Adel, dzisiaj moze wybrałbym twardsze fronty.
      Szuflady sprawują się bez zarzutu, cargo po zmontowaniu inaczej niż standart
      (inny układ szuflad) działają super.
      Duży plus to możliwość bezproblemowego dobrania / zwrotu części mebli.
      Montowaliśmy naszą kuchnię na raty w miarę przestawiania ścian i wyszła OK.
      Uwagi:
      - jeśli za szafkami stojącymi/ wiszącymi masz na ścianie jakieś wystające
      elementy (rury odpływowe, woda itp) powinnaś schować je w ścianie. Szafki
      stojące IKEA mają 60 cm głębokości i są dosłownie przyklejone do ściany. Chyba,
      że wybierzesz szerszy blat, ale mogą byćmkłopoty z dobraniem szczytu szafek.
      Oczywiście można pociąć tyły, tylko po co?
      - blat można kupić zdecydowanie taniej poza IKEA

pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka