07.04.11, 19:34
Książka sympatycznego (niewątpliwie) pana Wojtka - to rozczarowanie. Wspominki, takie "z łezką w oku" z czasów młodości (niby) górnej i chmurnej. Bez próby wejrzenia wgłąb - jak to dzialało, co było wartościowe i ocalało, co się zestarzało. Głównie skupiony na sobie. Szkoda.
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Rock-Mann 08.04.11, 23:01
      Trochę ciekawostek, ale bez rewelacji.
      • ilnyckyj Re: Rock-Mann 09.04.11, 21:53
        O tych czasach chętnie bym się dowiedział jak działało takie coś jak Pagart i jak tam wyglądała "polityka kulturalna" od kuchni.
    • ilnyckyj Re: Rock-Mann 14.04.11, 22:01
      Zresztą nie wiem jakich to głębi się spodziewałeś. Pan Wojtek jest tylko takim-sobie gawędziarzem (nie erotomanem!) i sobie gawędzi. O Pagarcie jest tam dużo, bo współpracował (oczywiście z Pagartem!)... A Pagart,Estrada w ogóle cały PRlowski "szołbiznesik" był naszpikowany agentami, albo byłymi SB-kami... (o tym też pamiętna scena w "Człowieku z marmuru"). Żałuję, że Mann nie napisał więcej na ten temat, a założę sie, że coś niecoś wie.
    • pomer_anya Re: Rock-Mann 21.04.11, 21:04
      Nie czytałam i chyba nie przeczytam, ale lubię go sluchać, a najlepszy jest w duecie z Wasowskim! (Prawie 2 starsi panowie)
      • dziwny_ten_swiat Re: Rock-Mann 06.05.11, 17:16
        Z powyższymi opiniami się nie zgadzam, bo to książka dobrze napisana, nie historia naukowa, ale osobiste doświadczenie. Wiele zabawnych obserwacji (np. dot; Stonesów i Animals) w Warszawie
    • basilisque Re: Rock-Mann 10.03.12, 21:46
      W ogole przydałaby się rzetelna historia polskiego... jak to nazwać, przecież nie showbusinessu, bo to nie był tak naprawdę biznes, choć miał pewne cechy. Niech będzie : polskiego popu lat 60/70.
      To w końcu ważna część naszej kultury. smile
    • bartos29 Re: Rock-Mann 12.03.12, 18:56
      Jakoś mi się nie chce tego czytać.
      PRL mnie intryguje, choć (a może dlatego, że) pamiętam go półświadomie. Ale z tych różnych wyrywkowych wspominków różnych osób o różnych poglądach nie wyłania się jakiś jednolity obraz. Jeśli chodzi o historię ogólną - też to występuje. Najbardziej obiektywni wydaje mi się Andrzej Paczkowski.
      • w.ell Re: Rock-Mann 10.03.13, 13:41
        Mój tato zakupił, a ja zajrzałam. Interesują mnie te czasy, ale nie mam osobistych sentymentów, a to raczej kniga dla tych co z łezką w oku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka