truffina 02.06.05, 14:54 Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie w domu? Czy jest to bezpieczne? Czy w trakcie wirowania nie ma żadnego zagrożenia? Co w razie awarii? Czy wtedy jest jakaś możliwość wysunięcia pralki czy trzeba wszystko rozmontowywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amazingasienka Re: zabudowana pralka w kuchni 02.06.05, 15:39 hej, ja nie mam, ale maja moi rodzice i jak znam moja mame to sprawdzila 100 razy czy to jest bezpieczne i tak dalej. z tego co zauwazylam jedyna wada tego rozwiazania jest fakt ze zabiera Ci w kuchni calkiem spora szafke a jakos tych rzeczy ktore chce sie miec w kuchni jest zawsze mnostwo, ale jesli masz za mala lazienke zeby tam postawic pralke to kuchnia to jedyne rozwiazanie. pozdrowionka. asia Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: zabudowana pralka w kuchni 02.06.05, 18:57 pralka stoi w szafce 80'tce (cały ciąg szafek jest przykryty jednym blatem). Ponieważ szafka została pozbawiona dna "plecy" są wzmocnione. Z przodu, na samym dole na 2 kątownikach jest zamocowana listwa, która jest oparciem dla drzwiczek (żeby nie wpadały do środka). Z pralki zdjęłam górny blat. W ten sposób nawet przy dziwnych ruchach przy wirowaniu, które się jednak zdarzają pralka ma z każdej strony trochę przestrzeni. Przy okazji mam też miejsce na płyny do prania. W razie awarii wystarczy odkręcić listwę z przodu, drzwiczki i wysunąć pralkę Odpowiedz Link Zgłoś
stanleyowa Re: zabudowana pralka w kuchni 09.06.05, 14:07 powiem tak, ja miałam w kuchni przez miesiąc i wywaliłam do naprawdę małej łazienki, hałas był okropny, mimo że była w szafce 80 (możliwe że szafka potegowała ten hałas) przy wirowaniu też było nie najlepiej, bo czasem zdarzało się jej przy nabieraniu obrotów udezyc w blat...no i zajmowała całą 80, a wiadomo ile można rzeczy upchnąć w takiej szafce, ja w końcu przeniosłam ją do łazienki, co prawda kosztem umywalki, bo zamieniliśy ją na dużo mniejszą i powiesiliśmy wyżej niz zwykle się wiesza umywalkę, tak że pralka jest zaraz pod umywalką Odpowiedz Link Zgłoś
truffina Re: zabudowana pralka w kuchni 04.08.05, 12:04 Juz jestem wlascicielka zabudowanej pralki i jak do tej pory bardzo sobie chwale. Te sprzety sa najwyzszej jakosci i bardzo ciche. Nic nie lata, nie stuka, blat sie nie trzesie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
krokus77 Re: zabudowana pralka w kuchni 29.08.05, 11:43 a jaką masz pralkę? Ja będę miała również zabudowaną w kuchni ale szafkę mam tylko o szerokości 65cm. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia071 JaKĄ PRALKĘ ZABUDOWAĆ??? 30.08.05, 13:20 Ja również planuję takie rozwiązanie i zastanawiam się jaką pralkę wybrać. Mażesz zdradzić jaką masz pralkę? Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
agatonn Re: zabudowana pralka w kuchni 04.08.05, 19:02 Ja mam takie rozwiązanie ze względu na małą łazienkę w bloku już rok i jestem bardzo zadowolona. Kuchnię mam 10 m kw. w formie prostokąta(gorzej nie mogło mi sie trafić, ale cóż!)Pralka jest już stara, bo ma jakieś 3,5 roku, ale nie mam kłopotu z hałasem, nic mi się w kuchni nie trzęsie i w razie czego da się ją wysunąć, bo nie jest w żadnej szafce, tylko normalnie pod blatem roboczym. Polecam osobiście takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: zabudowana pralka w kuchni 04.08.05, 23:18 Jedyny problem to wybór takiego modelu żeby zmieścił się pod blatem roboczym. Normatywna wysokość szafek kuchennych (dolnych) to 82 cm ,a nie każda pralka po zdemontowaniu blatu(własnego)spełni ten warunek. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: zabudowana pralka w kuchni 29.08.05, 12:08 pishor napisał: > Jedyny problem to wybór takiego modelu żeby zmieścił się pod blatem roboczym. > Normatywna wysokość szafek kuchennych (dolnych) to 82 cm ,a nie każda > pralka po zdemontowaniu blatu(własnego)spełni ten warunek. Nie zgadzam sie z szanownym Panem/Pania. Nie ma czegos takiego jak "normatywna wysokosc dolnych szafek 82 cm". Na dole sa: (1) nogi, ktore sie reguluje tak aby gorna strona blatu byla na 85 do 90 cm (2) szafki, ktore maja standartowo 70 cm wysokosci (tak jest w Ikei, tak bylo 20 lat temu w Allmilmo z troche wyzszej polki, ktore mam u siebie) (3) blat, srednio ok. 3 cm (moze byc wiecej) Czesto biale pralki, kuchenki czy zmywarki, sprzedawane do stojenia wolnego, maja 85 cm wysokosci. Jest duza ilosc modeli pralek czy zmywarek, gdy po odkreceniu gornego przykrycia zostaje 82 cm, i to sie wslizguje pod blat 85 cm. W Wwie mam stara 20-to letnie polska pralke 87 cm wysokosci. Blat jest na 90 cm, i pralka doskonale sie tam miesci. Filtr jest z przodu, czyli bez problemu. Wneka na pralke 60 cm - dokladnie taka jak szerokosc pralki - czyli w trakcie wirowania pralka nie ma miejsca by "podrozowac" na boki. Nota bene - tak mi doradzono dawno temu do mojego domu, zeby wneka na pralke byla dokladnie dopasowana do szerokosci pralki. W pomieszczeniu gospodarczym mam blat, pog blatem na lewo pralka 60 cm, w srodku szafka 50 cm i w niej owalna umywalka, na prawo suszarka 60 cm. Trzyma sie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: zabudowana pralka w kuchni 30.08.05, 21:43 Ok. "Normatywna" to moze nie jest najbardziej precyzyjne określenie.Wysokość blatu roboczego dostosowuje się coraz częsciej do wzrostu użytkownika (pamiętajmy jednak ,że stosowanie nóżek pod szafkami dolnymi , wcale nie jest jeszcze tak powszechną, choć przynaję, coraz częściej wcielaną w życie, praktyką).Jednak prawdą jest ,że znaczna większość sprzętu kuchennego (zmywarki, kuchenki wolnostojące, a także pralki - które coraz częściej "lądują" w kuchni , ma wysokość przystosowaną do blatów mocowanych na 85 cm( wysokość szafek 82cm + #2,8 cm płyta blatowa = 85 cm.)W przypadku pralek , o wysokości 85 cm , a o tym właśnie rozmawiamy,często występuje sytuacja , gdy po odkręceniu blatu (który "na oko" ma 3 cm )zostajemy z pralką , która ...w dalszym ciągu ma 85 cm.Chodzi o to ,że w niektórych modelach grubość blatu jest "udawana" czyli jego grubość tworzy wysokość obrzeża/rantu (niech każdy nazwie to jak chce), natomiast sam blat ma de facto grubość kilku milimetrów.Stąd problem ze wstawieniem takiej pralki pod blat , który przykrywa szafki o wysokości 82 cm. I o to właśnie mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
budesonid Re: zabudowana pralka w kuchni 31.08.05, 19:10 Posiadam zabudowaną pralkę w kuchni od 5-ciu lat, bardzo wygodne, funkcjonalne rozwiązanie, ponieważ nie zagraca łazienki a w dodatku jest niewidoczna. Nigdy nie miałam problemu ani podczas wirowania i tym bardziej z jakimkolwiek wyciekiem, chociaż to też może zależeć od dobrego hydraulika.Każdy element zabudowy kuchni można w każdej chwili wysunąć ponieważ blokuje je tylko zdejmowalna dolna listwa. Polecam.......... Odpowiedz Link Zgłoś