Dodaj do ulubionych

Jak widzą Dolny Śląsk i Wrocław-sondaż hehehe

20.01.05, 17:26
We wczorajszym Słowie Polskim/Gazecie Wrocławskiej był krótki sondaż wśród
mieszkańców Krakowa z czym kojarzy im się Dolny Śląsk.Pani Katarzyna
Janiszewska,studentka DZIENNIKARSTWA powiedziała tak:

"Kiedy słysze Dolny Śląsk, to od razu wyobrażam sobie górników i swięto
górnicze-Barbórkę.Wydaje mi się,że jest tam bardzo zanieczyszczone
środowisko.Z wizyt w tym regionie,przypominam sobie mało zrozumiały dla mnie
sposób mówienia tych ludzi-śląską gwarę.Ślązaczki to zwykle kobiety przy
kości i pewnie każda jest dobrą kucharką.Mam wrażenie,że każda z nich umie
gotować i oczywiście jako sztandarowe danie podaje do stołu kluski śląskie z
sosem.Wydaje mi się,że w tym regionie nadal panuje klasyczny podział ról-
kobiety sprzątają i gotują,a mężczyźni chodzą do pracy."

I to powiedziała studentka DZIENNIKARSTWA.
Ręce mi opadły.
A może w dziennikarstwie są już wąskie specjalizacje,tak jak w medycynie?
Jeżeli panna studiuje dziennikarstwo ciuchologiczne albo kosmetyczno-
fryzjerskie,to może nie odróżniać Dolnego od Górnego Śląska?
Bo w końcu co za różnica Wielkopolska czy Małopolska-wszystko w Polsce,nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek To jest kompromitacja polskiego szkolnictwa! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.01.05, 17:31
      Też to czytałem! Czego oni teraz uczą na tych studiach!? Jakiś czas temu to
      samo pytanie zadawano warszawiakom i jakaś "STUDENTKA" odpowiedziała podobnie.
      To jest kompromitacja polskiego szkolnictwa!
      • Gość: ceglar Re: To jest kompromitacja polskiego szkolnictwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:41
        oj nie bulwersuje sie tak. Zawsze przeciez w spoleczenstwie trafi sie jakas czarna owca. Z drugiej strony nie jest chyba powiedziane czy jest ona studentka Ujotu czy jakiejs prywatnej uczelni. Wiec o upadku szkolnictwa chyba mowc jeszcze nie mozna:)
        • Gość: Gocha Re: To jest kompromitacja polskiego szkolnictwa! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 17:48
          A mnie jeden student Uniwersytetu wartszawskiego zapytał, czy Wrocław był pod
          zaborem pruskim czy austriackim.
      • Gość: jekdok Nooo nie przesadzajcie. Nie jest tak źle (jeszcze) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:53
        Przecież panienka mogła współczuć tym biednym dolnośląskim rybakom, którzy w
        zimie nie mogą łowić wielorybów tylko muszą remontować kutry i łatać sieci ;-).
        Niedawno jakiś nieszczęsny magistrant (!) rozpaczliwie szukał pomocy na forum
        (!) w wyjaśnieniu tajemniczego słowa "tamże", które utrudniało mu korzystanie z
        bibliografii :-)))))))). Niedługo pewnie (realizując kolejne etapy reformy)
        dościgniemy, a może i prześcigniemy ideał jakim jest amerykański model
        szkolnictwa publicznego, którego poziom najlepiej określa ten dowcip:

www.stern.de/computer-technik/internet/index.html?eid=519815&id=527845&nv=fs&cp=12
        • Gość: Dolnośląski rybak Re: Nooo nie przesadzajcie. Nie jest tak źle (jes IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.01.05, 18:41
          Oj zabolało, że ktoś nie wie, gdzie jest Dolny Śląsk... Mnie może to denerwuje,
          ale niestety my wcale nie jesteśmy lepsi :] Już słyszałem takie herezje z ust
          wrocławskich studentów n/t geografii, że głowa mała...

A Wy powiedzcie z czym Wam kojarzy się województwo lubelskie, podkarpackie,
          podlaskie, świętokrzyskie, warmińsko-mazurskie (celowo wybieram te z drugiego
          końca Polski). Potraficie wymienić chociaż stolice województw, przybliżoną
          wielkość miast... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - a pewnie
          wspomniana studentka z Krakowa nie miałaby większego problemu z odpowiedzią na
          tak postawione pytanie.

Oczywiście można spierać się o ważność regionów - ale czy wypada :)

Aby nie okazało się, że przyganiał kocioł garnkowi...
          • Gość: Student Geografii Re: Nooo nie przesadzajcie. Nie jest tak źle (jes IP: *.ugent.be 20.01.05, 20:18
            Potrafie odróżnic, wymienic, nazwac.Za to ignorancja , arogancja i skąpstwo
            centusi zawsze mnie rozwalały. Moze dlatego ze jestem z woj. Sląskiego z
            Podbeskidzia.
            Za to z ust studentki - zreszta mojej kolezanki z Wrocławia usłyszałem:
            "Czy w Bielsku chodziłeś do ogólniaka" Ja mówię "No tak????!!" , "A to macie
            tam ogólniak !!! Ahaaa"
            Dla nieswiadomych Bielsko - Biała 180 tys mieszkańców do reformy
            administracyjnej stolica województwa bielskiego.
            Dla nerwowych w publikowanym i glosno dyskutowanym na forum rankingu miast w
            których sie najlepiej zyje wyzej niz Wroclaw nr zdaje sie 5 albo 4
        • gocha1111 Re: Nooo nie przesadzajcie. Nie jest tak źle (jes 20.01.05, 22:52
          Gość portalu: jekdok napisał(a):

> Przecież panienka mogła współczuć tym biednym dolnośląskim rybakom, którzy w
          > zimie nie mogą łowić wielorybów tylko muszą remontować kutry i łatać sieci ;-
          ).
          >
          > Niedawno jakiś nieszczęsny magistrant (!) rozpaczliwie szukał pomocy na forum
          > (!) w wyjaśnieniu tajemniczego słowa "tamże", które utrudniało mu korzystanie
          z
          >
          > bibliografii :-)))))))). Niedługo pewnie (realizując kolejne etapy reformy)
          > dościgniemy, a może i prześcigniemy ideał jakim jest amerykański model
          > szkolnictwa publicznego, którego poziom najlepiej określa ten dowcip:
          >
          > www.stern.de/computer-technik/internet/index.html?eid=519815&id=527845&nv=fs&cp=12

To stary dowcip, ale zanim zaczniesz się nabijać z Amerykanów spróbuj narysować
          mapę stanów USA. I co? Kiepawo? A dla nich to tak samo śmieszne, jak dla ciebie
          to, że oni nie mają pojęcia, gdzie jest Polska.
          Że to stany, a nie państwa? To może narysujesz mapkę Ameryki środkowej? Albo
          Afryki od równika w dól? Ale bez ściągi!

• ulryk Re: Jak widzą Dolny Śląsk i Wrocław-sondaż hehehe 20.01.05, 18:31
      A myślisz,że we Wrocławiu jest wielu takich,którzy potrafią odróżnić
      Podkarpacie od Podlasia?Albo chociaż Warmię od Mazur.
      • cytryniec Re: Jak widzą Dolny Śląsk i Wrocław-sondaż hehehe 20.01.05, 19:59
        Ale to jest studentka dziennikarstwa!
        Może niewielu odróżnia styropian od cegły,ale inżynierowi by wypadało,nie?
        • ulryk Re: Jak widzą Dolny Śląsk i Wrocław-sondaż hehehe 20.01.05, 22:58
          Wobec tego,jeśli zostanie dziennikarką to będzie pisać bezmyślne artykuły.Albo
          robić beznadziejne programy.Nigdy takich nie widziałeś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka