Re: Katowickie kamienice A to tez Katowice. Moze nie tak piekne jak ulica 3-Maja, ale tez realnie istniejace. A gdzie to zdjecie zrobione ?? Pozdrawiam Wasz Marjanek Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Hallo arnold7 ! tyn bild knipsnol ech nie zajs tak downo. Kajs kole kwiytnia 2003. Piykney jest w tym kontekscie napis kery widac na scianie. A tak po prowdzie to tyn siwy dom (kejsik fasada z biolych kachli bola biolo), je zakwalifikowany do zabytkow, choc wyglondo jak slum (bruchbuda). Moze za pora lot rozleci sie som - bo nic sie przi njym niy robi. W tym domu mieszkol ech pora dobrych lot. Pyrsk ! Wasz Marjanek Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Brawo Arnold. Momy sie jeszcze czym pochwolic, nawet po 80-ciu latach "swetlanych rzondow" goroli. Miyjmy nadzieja, ze ftorymus z nich zas niy lodbije i koze je splaniyrowac! Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Niy przesadzej s tym 80 lot, od upadku komuny miastym rzondzi samorzond wybiyrany przez miyszkancow (ostatnie pora lot pod wodzom Slonzoka Uszoka), a okres naprowda destrukcyjny zaczon sie praktycznie dopiyro w 1945 przegranom wojnom Hitlera. Oczywiscie nalezy tysz pamiyntac o takich szczegolach, jak rozebranie wiezy Bismarcka itp. zaciyranie sladow historii praktykowane juz za Grazynskigo. Pora bildow: Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Chopcy, zrobcie przyjemnosc "zabie" i opiszcie mi te kamienice, bo juz nie poznaje. Tyle sie pieje achow i ochow nad pieknem praskiej secesji a katowicka w niczym jej nie ustepuje. Zgłoś
Re: Katowickie kamienice dawno nie bylam w katowicach ale milo popatrzec na piekne odnowione kamieniczki czuje sie jakbym spacerowala bo kiedys to jezdzilam na zakupy ale to bylo bardzo dawno pozdrawiam zorzanka Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Kamienica po lewej zawiera istotny slad z historii Katowic - wizerunek Holtzego, ktorego rezydencja stala swego czasu w tamtym miejscu, budynek w srodku to willa chyba jeszcze z czasow Grundmanna i Holtzego, niedawno doprowadzona do obecnego stanu. Zgłoś
Re: Katowickie kamienice Gość portalu: feline napisał(a): > To tam sie ongis miescil "Marcholt"? Nie, to nastepna willa jakies 150 metrow w lewo, bardzo czarno szara, niewidoczna na zdjeciu. Zgłoś
Re: Dzięki Arnold i Settembrini:)) Dawno już nie mieszkam w Katowicach ale ten"heimat" w sercu ciągle mam i cieszę się,że dzięki Wam mogę zobaczyć jak wczoraj wyglądała np.Mickiewicza:))), i mój przystanek do domu przy dworcui itp...:)))))) Pozdrawiam i proszę, cykajcie jak najwięcej:) Astra Zgłoś