1900

(4 wyniki)
  • W roku 1900 francuski, przy niewielkiej przewadze, byl jezykiem preferowanym w kontaktach miedzynarodowych. Byl on powszechnie akceptowanym jezykiem dyplomacji, oraz jezykiem "wyzszych sfer" w wielu krajach, wlaczajac Rosje. Natomiast w szkolach srednich "swiata anglojezycznego" konkurowal z lacina jako najbardziej popularny jezyk obcy. Nie bylo takiej dziedziny nauki i kultury, do ktorych francuski by sie znakomicie nie nadawal (scislosc, prostota wyrazania, jasnosc, finezja). Jezyk francusk...
  • Wiersze Bezdomny Rącze rumaki niosą mnie wolnego od lęku i trwogi w odległą dal. I kto mnie widzi, zna mnie, a kto mnie zna, zwie mnie: bezdomnym człowiekiem... Nikt nie śmie pytać, gdzie jest mój dom: chyba nigdy nie byłem przywiązany do przestrzeni i przemijających godzin, jestem wolny jak orzeł! Moja srogość Sto stopni przebyć trzeba mi, Iść wzwyż, a za mną krzyk wasz brzmi: "O srogi jesteś! Czyśmy głaz?" - Sto stopni przebyć trzeba mi, A s...
  • Czas zniesc aborcje. Moze jeszcze w tym roku
  • ALBERT EINSTEIN is held up as "a rare genius," who drastically changed the field of theoretical physics. However, using the technique known as 'The Often- Repeated Lie=Truth,' he has been made an idol to young people, and his very name has become synonymous with genius. THE TRUTH, HOWEVER, IS VERY DIFFERENT. Einstein was an inept and moronic person, who could not even tie his own shoelaces; he contributed NOTHING ORIGINAL to the field of quantum mechanics, nor any other science. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się