1921

(8 wyników)
  • Cytuje/wznawiam/przedluzam (Admin: dystans!) bardzo ciekawy wontek o 1921: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=58560493&v=2&s=0 (bo naprawde tego warty)
  • pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_Wawelberg Grupę zasilili wówczas ochotniczy - studenci z warszawskich uczelni z ZNMS oraz małoletnich z Korpusu Kadetów ze Lwowa i Modlina, którzy ciekli do powstania. www.sosnowiec.info.pl/moje-miasto-moj-region/opowiesci-niefikcyjne/sosnowiecki-epizod-braci-meissnerow,1,4,11365 Powstania "slaskie", aha.
  • 2 V 1921. III powstanie śląskie Włodzimierz Kalicki 02-05-2005 "Choć polityczna decyzja o rozpoczęciu powstania zapadła na przedwczorajszym zebraniu kierownictw konspiracji cywilnej i wojskowej, choć zaprzysiężeni powstańcy od ponad 20 godzin wydobywają ze skrytek broń i potajemnie przenoszą ją w rejony koncentracji oddziałów uderzeniowych, to jednak formalny rozkaz o rozpoczęciu walki zbrojnej podpisać musi Wojciech Korfanty O świcie strajk paraliżuje Górny Śląsk. Stoją wszyst...
  • Przeczytołekm dzisiej w dziynniku zachodnim tekst Szołtysika o kocie kiery wygroł nijakie powstania i o negacji zwanio tych polskich prowokacji bratoboczymi walkami czy ślonskimi wojnami domowymi. Jo jako rodowity ślonzok musza to głośno pedzieć co niy do sie tego czytac. Doszełek do wniosku co chopu geltym ślypia jusz zarosły. Ciekawe wiela jeszcze bojek na potrzeby zajtongow a za tym i geltu wymyśli. Jak jusz nawet Kutz ludziom erkleruje pojyncie górnoślonskij wojny domowyj ...
  • Ślązacy przepraszam was za "powstanie" z 1921 roku. Znam na tyle historię, że wiem, iż organizatorami tego wystąpienia byli zawodowi oficerowie WP. Koszty natomiast ponieśli Górnoślązacy, którym podzielono Ojczyznę. Mówię to ze szczególnym żalem szczeglnie w kontekście tego do czego Polska doprowadziła Górny Śląsk. Mam nadzieję, że Polską zaczną kiedyś rządzić ludzie porządni, którzy naprawią wyrządzone Ślązakom krzywdy. Jeszcze raz przepraszam i nadmieniam, że nie wszyscy Polacy są wro...
  • www.reitergenosten.de/werbeplakate/poster8.jpg
  • Kto i kiedy to powiedział: "Kto nie żyje na Śląsku, ten problemu volkslisty nie zrozumie". ? Na Forum Bielsko odpowiedzi nikt nie ujawnił, ale nie bardzo wiadomo, czy to jeszcze Śląsk:)
  • www.allegro.pl/item563668045_janusz_meissner_pilot_gwiazdzistego_znaku.html#gallery Po zakończeniu wojny wziął udział w przygotowaniach do III powstania śląskiego i działaniach bojowych od 3 maja 1921, dowodząc oddziałem dywersyjnym z grupy "Wawelberg". cgi.ebay.de/933-POLISH-POLAND-WAWELBERG-STORM-TROOPERS-BADGE-1921_W0QQitemZ250197512821QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0? hash=item250197512821&_trksid=p3286.m63.l1177#ebayphotohosting Czyli TERRORYSTA z zagranicy. :( p. wik...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się