1921

(4 wyniki)
  • bardzo czesto podczas ostatniego spisu zdarzalo sie, ze wsrod czlonkow tej samej rodziny znajdowaly sie osoby deklarujace narodowosc slaska i narodowosc niemiecka. w nastepnym pokoleniu opcja bedzie sie nazywala Polak czy Slazak. kolejne pokolenie nie bedzie mialo zadnej opcji!.... czy to wam czegosc nie przypomina?
  • Po I wojnie światowej, w wyniku Powstań Śląskich (1919-1921) i akcji plebiscytowej (1921), w 1922 przywrócono Polsce wschodnią część Górnego Śląska wraz z częścią Śląska Cieszyńskiego na wschód od Olzy. Z ziem tych w Polsce międzywojennej utworzono województwo śląskie, które otrzymało autonomię. Ziemie śląskie pozostające pod administracje niemiecką podzielono na prowincję górno- i dolnośląską. W wyniku klęski Niemiec w II wojnie światowej cały Śląsk znalazł się w granicach Pols...
  • Wykorzystując zamieszanie polityczne w Austrii, król Prus Fryderyk II Wielki w 1740 roku najechał, zajął i wcielił do Królestwa Prus Śląsk (z wyjątkiem ziem dawnego Księstwa Cieszyńskiego, które do 1918 roku pozostało w granicach Austrii). Śląsk stał się ważną gospodarczo częścią Prus. Prusacy sprowadzili na te ziemie niemieckich kolonistów, a poprzez administrację dążyli do zniemczenia wszystkich dziedzin życia. Niewiele w tym względzie zmieniła ostra polityka germanizacyjna zwan...
  • Też nie znałem tych wydarzeń: polityka.onet.pl/162,1190635,1,0,2472-2004-40,artykul.html I tak się zacząłem zastanawiać - co by było, gdyby w latach 1919-1921 powstańcy działali nie pod hasłem powrotu Śląska do Polski, ale pod hasłem utworzenia samodzielnego państwa śląskiego? Kto by ich wtedy sądził i jaki byłby wynik procesu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się