1932

(3 wyniki)
  • Z książeczki "Winczara..." (wyd. Wąbrzeźno 1932)... Na razie wypiszę te, które mogą się wydać nieznajome: babojandza - ślepa babka (gra) belon - brzuch bot - łódka brydy - gadania buber - bób bziodować - mocować się ciepać sia - brać się dicht - całkiem (nie: dycht?) grot - kość jeglijo - sosna jecznica - jajecznica kazub - tułów kitojka - szal na szyję, chustka kitel - suknia klaty - łaty, szmaty (od: Klamoten?) klatnik - gałganiarz, szmaciarz kłomnio - ręczna sieć do ł...
  • "Pozieta może, że jestem z Kieźlin, gdzie przy moście leży na kecie przyziojzany duży kwap, pozieta, że jestem z Purdy, bo w Purdzie każdemu łujdzie, może z Mik i Zolbków, bo Zolbki i Miki, to wszystko klatniki. A może pozieta, że jestem z Likuz, gdzie z gajsionów klaftry łustaziajo albo z Kaplityn, gdzie ludzie mnieli reka przyziojzanego na kecie przy moście. Kiedy pewnego razu wyschła woda w strudze, przenieśli ludziska reke do jeziora. Nie jestem też ani z Klebarku, gdzie sia...
  • [b]Rodło[/b] to znak używany przez Związek Polaków w Niemczech od roku 1932 do dzisiaj. W X-lecie ZPwN zrealizowana została uchwała Rady Naczelnej z roku 1924 o wprowadzeniu narodowej odznaki dla wszystkich członków ZPwN. Projekt graficzny Janiny Kłopockiej symbolizuje stylizowany bieg Wisły z zaznaczonym miastem królewskim - Krakowem jako kolebką polskiej kultury. Oznaczał łączność Polaków z Niemiec z macierzą. Był przeciwstawiany swastyce. Nazwa oddaje mistyczny charakter znaku, a zar...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się