-
Kiedyś zakupiłam anyż w gwiazdakch w sklepie z orientalną żywnością.
Chciałabym go w końcu do czegoś użyć, ale z tak intensywną i specyficzną
przyprawą boję się zaeksperymentować... Możecie polecić mi coś wypróbowanego?
Coś obiadowo-kolacyjnego?
-
Mam sporo anyżu i litr spirytusu. Chciałabym to jakoś sensownie połączyć.
Najchętniej w coś w rodzaju ouzo, czyli napój niesłodki, vol. 40 proc.
Z tego, co udało mi się znaleźć na forum (przepis jacka1f) i w googlu, uda mi
się najwyżej zrobić słodkawy likier anyżowy. To też jest jakaś opcja, ale
mniej pociągająca :-).
A może Wy macie jakiś pomysł? W najgorszym razie zmiażdżę gwiazdki anyżu,
wepchnę do butelki, zaleję ćwiartką spirytusu i poczekam, co się stanie.
-
do czego dodaje sie anyż?
-
Parę razy w Szwecji jadłam w kawiarniach różne desery przystrojone ślicznymi
gwiazdkami anyżu...chciałabym je kupić,ale nie mam pojęcia gdzie.Może wiecie
czy można je gdzieś znależć? Pozdrawiam.
-
uliczką w Warszawie?
Gdzie ja mam ten anyż kupić, byłam już w Carrefourze, Bomi, Auchanie,
Geancie, Leclercu, Sezamie, Tesco...
tylko nie mówcie, że mam iść do Arkadii :(
-
zna moze ktoś jakieś ciekawe zastosowania tych przypraw w daniach mięsnych?
-
no właśnie... kupiłam przez przypadek gwiazdki zamiast nasionek...
-
Przy ostatnim ataku na koniec zastosowałam anyż by zapobiec
nudnościom. Trochę pomógł. Może ktoś będzie chciał spróbować żeby
nie truć się tak koszmarnie prochami.
Pozdrawiam
meg22
-
Mój facet uwielbia żeberka po szanghajsku serwowane we wrocławskiej Koronie (z małej chińskiej budki) ale nie moge znaleźć na necie takiego przepisu, jedynie są po chińsku itp
Wydaje mi sie, że jest tam sporo kminku, ale nie jestem pewna, może to jakas inna przyprawa...w każdym razie dość intensywnie ją czuć
Będe wdzięczna za pomysły
-
Moja babcia piekla genialne ciastka anyzowe, ktorych nigdy nie udalo mi sie
powtorzyc. I rowniez ciastka z kardamonem, ktore pachnialy niebiansko
(prawdziwa wanilia i kardamonem). Moze ktos zna przepis? Zaznaczam, ze juz
szukalam po internecie i nawet kilka przepisow wyprobowalam, ale to nie
to...
-
witam
w sobote w tea house na Bielanach w W-wie pilam napoj an bazie miodu i ziol
(klacza tataraku, i inne) z dodatkiem spirytusu z wschodnia nazwa (
kurdeszowka czy cos w tym stylu) znacie cos takiego? jak sie to przygotowuje?
bylo pyszne..pozdr
A
-
Coś niesamowitego - w sklepie koło mnie wykupiono pozostałe rodzaje przyprawy do piernika. Została przyprawa do piernika Dr Oetkera (nigdy jej wcześniej nie używałam) - jakie macie o niej zdanie? 40 g. Była jeszcze Apetita - ale 25 g -to w ogóle nie wiem co to jest.