Dodaj do ulubionych

bakłażan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 14:34
czy macie jakies pomysły na dania z bakłażana?
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: bakłażan 26.05.10, 15:25
      Najprostsze - i moje ulubione:
      Bakłażan pokroić na plastry, takie ok. 0,5 cm, zgrilować, albo
      podpiec na blasze w piekarniku, zalać oliwą z dodatkiem czosnku i
      octu winnego - i jeść na kanapkach albo jako dodatek do obiadu, albo
      po prostu paluchami z miseczki :)
    • figgin1 Re: bakłażan 26.05.10, 16:33
      Upieczony i zmiksowany bakłażan z sosem sojowym i pastą sezamową do tofu
      smażonego w głębokim tłuszczu.
      Do wywaru warzywnego wrzucić ze dwa pęczki bazylii, czosnek, sól pieprz,
      zmiksować i dodać pokrojone w paseczki bakłażany.
      Bakłażany nadiewane ryżem, podduszoną na maśle marchewką i porem, zapieczony w
      piekarniku.
      Bakłażan duszony z pomidorami, do tego bazylia, czosnek pieprz i sól.
      Roladki bakłażanowe nadziewane zmiksowanymi orzechami włoskimi z twarożkiem,
      czubricą, miodem i kozieradką. Niekoszerny, ale całkiem niezły bedzie koperek.
      Roladki bakłażanowe nadziewane fetą z żółtkiem, czoskiem i świeżym rozmarynem,
      opanierowane i usmażone, pycha, ale w sumie nie polecam bo namordowałam się jak
      upiór nad nimi i jeszcze wyszło ciut za tłusto, skubańce piją olej jak gąbka.
      No i wiadomo, mussaka, różne ratatuje, tartty...
    • lashqueen Re: bakłażan 26.05.10, 16:38
      Najsmaczniejszą w formą w jakiej można zjeść to warzywo (i w ogóle jednym z najpyszniejszych dań jakie wymyślono) są bakłażany alla parmigiana - pokrojone na plastry, smażone najpierw na oleju i nastepnie zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem.
      • otterly Re: bakłażan 27.05.10, 15:10
        Jeszcze lepsze: z serem kozim. Twardy kozi ser idealnie współgra ze smakiem
        bakłażana. Ja zapiekam z pomidorami świeżymi i suszonymi, czosnkiem, bazylią i
        właśnie kozim serem. Niczego mi więcej nie trzeba :)

Pyszny jest makaron z sosem z podsmażonego na oliwie bakłażana, pomidorów z
        puszki i dużej ilości chilli. Na to natka, bazylia lub kolendra (wedle uznania)
        i niebo w gębie gotowe :)
        • lashqueen Re: bakłażan 30.05.10, 11:53
          otterly napisała:

> Jeszcze lepsze: z serem kozim. Twardy kozi ser idealnie współgra ze smakiem
          > bakłażana.

Średnio lubię kozie sery, ale kiedyś może wypróbuję, skoro tak twierdzisz.
    • simon_r Re: bakłażan 26.05.10, 17:12
      Bakłażana można użyć do mnóstwa dań... to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw.

Ja proponuję bakłażana po chińsku o smaku rybnym :))
      Ten smak rybny to tylko w nazwie a bierze się stąd, że trochę sosu rybnego potrzeba.
      A robi się prosto.. bakłażana pokroić w kostkę 2x2cm skropić octem ryżowym i
      posypać cukrem.
      Przygotować sobie sos - wziąć małą puszeczkę koncentratu pomidorowego do
      miseczki, dodać dwie łyżki sosu rybnego i ze cztery łyżki sosu chilli i wkroić
      też jedną świeżą papryczkę lub ze 3szt małych pipripiri. Do sosu potrzebne też
      mięso mielone tak ok. 1/4 kilo. Mięso trzeba podsmażyć a następnie dodać do
      niego sos.

Oddzielnie podsmażyć bakłażana tak aby cukier się na nim skarmelizował i
      stworzył brązową "skórkę", wtedy wrzucić sos z mięsem i wymieszać.
    • easz Re: bakłażan 28.05.10, 10:52

Moja mama zrobiła ostatnio podsmażany a potem duszony z pomidorami puszkowanymi i z cynamonem, co mnie zadziwiło, bo nigdy bym nie pomyślała, że cynamon może pasować do pomidorów, a to było wręcz pyszne:)
      Ja już dawno nie robiłam, ale jeśli, to smażony/bardziej duszony z mandarynkami/pomarańczami, w kostkę, aż do półpapki i na kus kus.
      • linn_linn Re: bakłażan 28.05.10, 11:10
        Cynamon bardzo pasuje do pomidorow / nawet w ragù miesno-pomidorowym /: stosuje
        sie go m.in. w Grecji i poludniowych Wloszech. Trzeba tylko nie przesadzic z
        iloscia.
        • Gość: blu Re: bakłażan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 11:22
          Dziekuję za pyszne przepisy na pewno z nich skorzystam:)
    • pusza123 Re: bakłażan 28.05.10, 19:56
      musaka....ostatnio jestem od niej uzależniona :) mniam.
      polecam tez przepis, ale bez ziemniaków.

kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2906477.html
      polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka