Gość: Paweł Z. IP: 195.117.149.* 14.08.03, 13:27 Hi! Siostrze strasznie rozrósł się estragon i dała mi całą reklamówkę. Co mogę z tym estragonem zrobić, żeby zużyć go dużo, a efekt był smaczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annette Re: Estragon IP: *.de.ibm.com 14.08.03, 13:50 Duzo ciekawych informacji znajdziesz pod ponizszym linkiem: www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/6/ Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: Estragon 14.08.03, 13:53 Estragonu dodaje się do potraw ociupinkę, bo jest bardzo esencjonalny i zdecydowanie gorzki. Kiedyś dodałam kilka listków estragonu do dużego kociołka z zapiekanką (ziemniaki + boczek itp.) i całe danie było wyraźnie gorzkawe, ale dało się zjeść. Nie wiem co zrobisz z całą reklamówką estragonu, chyba powinieneś wysuszyć, chociaż suszony nie jest taki dobry jak świeży. Można posiekać i zamrozić. Można zrobić ocet estragonowy do sałatek: do butelki z octem (najlepiej winnym) dodać gałązkę świeżego estragonu i zostawić, aż ocet nabierze estragonowego aromatu. Można świeży i suszony estragon dodawać do sałatek. Poszukaj też w jakiejś wyszukiwarce np. sosu bearnaise z estragonem. Zapraszam na forum o ziółkach: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Estragon IP: *.kopernik.lodz.pl 14.08.03, 22:56 puma002 napisała: > Estragonu dodaje się do potraw ociupinkę, bo jest bardzo esencjonalny i > zdecydowanie gorzki. Kiedyś dodałam kilka listków estragonu do dużego kociołka > z zapiekanką (ziemniaki + boczek itp.) i całe danie było wyraźnie gorzkawe, ale > > dało się zjeść. a ja robię pomidory pieczone ze świeżym estragonem, daję go naprawdę dużo i nigdy nie wyszło mi gorzkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Estragon 14.08.03, 13:53 Jak kazde świeże zioła - mozesz nadwyżke zamrozić. :) Odpowiedz Link Zgłoś