znana.jako.ggigus 14.06.10, 18:13 Witam, jak go spożytkować? Bo rośnie jak na drożdżach, dodaję parę liści do sosu winegret, ale jakoś słabo smakuje. Ma ktoś inny, lepszy pomysł? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franka Re: świeży estragon IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 14.06.10, 18:20 do sosu winegret dodaj bazylie i bedzie ciekawsze w smaku ,ja dosypuje pol lyzeczki curry bo nadaje smak orzechow ,estragon scinaj i susz bo goraco a na zime jak znalazl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: świeży estragon IP: *.leed.cable.ntl.com 14.06.10, 18:45 Do kiszenia ogórków. Gałązka na litrowy słoik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: świeży estragon IP: *.chello.pl 14.06.10, 18:53 Do mięsa - kurczaki, watrobka. Do zup jarzynowych. Do ryb, do cieplych sosow. Np. usmaz na masle rybe jakas biala (np. dorsza), zdejmij z patelni, trzymaj w cieple, na patelnie daj posiekana szalotke, zeszklij, wlej troche bialego wina, odskrob, zagotuj, odparuj, wrzuc garstke estragonu, dodaj kawalek swiezego masla, polej rybe. Bez wina tez dobre (z woda), wtedy na koncu wcisnij troche cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: świeży estragon 14.06.10, 19:38 Sos berneński. Wyśmienity. Przepisy znajdziesz w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Lemoniada z estragonu 14.06.10, 21:02 Podobno Gruzini sie taka zapijaja, podobno mozna nawet kupic w Polsce, ale nie probowalam. Moze byc dobre - jesli masz snopki estragonu, sprobuj i donieś na pismie :) Receptur po polsku nie ma, ale jest po angielsku: www.foodandwine.com/recipes/tarragon-lemonade Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: po polskiemu to jest s. bearneński ;) 14.06.10, 21:45 taaa, ale po co wegetariance najlepszy na swiecie sos do stekow z poledwicy wolowej? :( osobiscie innych zastosowan tego konkretnego sosu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: po polskiemu to jest s. bearneński ;) 14.06.10, 22:11 Do szparagów. Jeszcze sobie może tydzień pojeść. Ja czasem do jajek stosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: po polskiemu to jest s. bearneński ;) 14.06.10, 22:18 do samych szparagow holenderski, bernenski sie kompletnie z nimi gryzie. do jajek sie mi tez kompletnie gryzie - i ten bol znam z autopsji, bo popelnilam raz z nim eggs benedict, bo zostal z kolacji i co mialam wywalac - fuuuj. ale jest to moje prywatne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzieki za porady 15.06.10, 17:55 prawie mi rosnie w snopkach, wyprobuje lemoniade, bo reszta przepisow to nie dla mnie. Szparagi podsmazam na sosie sojowym, uprzednio je ugotowawszy, posypujÄ rukola, dodaje sos z podduszonej cebuli lub pora i juz. Dzieki jeszcze raz! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 stop 15.06.10, 18:15 znaczy jeszcze mi sie jedno przypomnialo. do grzybow, w szczegolnosci brazowych pieczarek. do prawdziwkow nie, do kurek tak, ale naprawde malo. sprawdza sie w zupie pieczarkowej swietnie. b. dobrze wspolgra wtedy ze smietana, ale ty nie uzywasz chyba. wobec tego zastap sojowa i daj spritzer soku cytrynowego. i uwazaj z dozowaniem, bo smak b. dominujacy. i nastaw sobie ocet estragonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzięki, dzięki ,dzięki 15.06.10, 19:00 ten ocet to jest bomba pomysł, niech no tylko pierwszy snopek podrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 znalazlam szukajac calkiem czego innego 22.06.10, 14:42 u biolka www.wdr.de/tv/alfredissimo/sendungsbeitraege/2010/0522/bios_rezept.jsp jesli sie podoba, zapisz sobie, bo po 3 miesiacach przepis przechodzi do odplatnej czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: świeży estragon 22.06.10, 20:45 do ryb jest swietny, zwlaszcza do makreli - pieczonej, z rusztu Odpowiedz Link Zgłoś