Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      lubiany

lubiany

(333 wyniki)
    • Mamy problem z... jedzeniem. Mój synek 20 m ciężko toleruje dorosłe jedzenie. Zupy owszem, drugie dania - nie, kanapki z masłem bądź serkiem twarogowym. Wędlinę jadł krótko ok. pierwszego roku życia, potem zaczął wyrzucać i tak do tej pory. Wszystko co nowe, kolorowe itp. nie chce ruszyć. je banany i jabłka, ale maliny itp. wyrzuca. Jak w zupie zobaczy kawałek marchewki albo wyjmuje ręką z łyżki albo nie chce jej wziąć do buzi (ma łyżkę i je trochę sam a trochę ja go karmię), jak akurat ni...
    • Mój 20 miesięczny synek (ważący jedynie 10.3kg) zrobił się ostatnio jeszcze bardziej wybredny. Rybka jest beeeee, mięska nie chce mu się żuć, z zupy wybiera tylko kawałki marchewki, czasem skusi się na jajecznicę, bądź makaron na sucho bez sosu. Co lubią jeść na obiad/kolację Wasze maluchy ? Podzielcie się pomysłami, bo mi już brakuje weny. Może akurat coś podpasuje mojemu małemu.
    • Pytam z ciekawości. Za moich czasów było dobre jako zabawa. A dziś?
    • Moja córka (2,5 roku) uwielbia, mogłaby się kręcić w kółko godzinami. Często biega w kółko (jak koń po arenie) lub stojąc w miejscu kręci się, uwielbia karuzele i huśtawki. Latem gdy mnóstwo czasu spędzaliśmy na placu zabaw to 90% tego czasu siedziała na huśtawce lub na karuzeli. Nawet dużo starsze dzieci nie chciały z nią się kręcić na karuzeli bo dla niej ciągle było za wolno i wołała aby kręcić mocniej. Już jako niemowlę uwielbiała gdy dziadek robił jej „samolot” (trzymaj...
    • czy może moje są wyjątkiem? czytam i czytam, że klocki to taka świetna zabawka i potrafi zająć dzieci na wiele godzin. a moje (2 i 4 lata) używają klocków przez 3 sekundy, wyrzucą je z pudła i rozwalą po całym pokoju. koniec zabawy. jasne, jak siedzę z nimi i układam, to z 5 minut się pobawią, ale szybko im się nudzi. są jeszcze jakieś nie klockowe dzieciaki? dodam jeszcze, że potrafią bawić się sami swoimi ulubionymi zabawkami i nie przeżywam traumy, że klocki są blee :D z ciekawości pytam.
    • Mój roczny synek nie jest zbyt zainteresowany czytaniem przeze mnie książek. Próbujęmu czytac ale on zaraz przewraca kartki, drze i ogolnie najchetniej podarłby całą książke. Od kiedy dziecko jest w stanie skupić uwagę na obrazkach i posłuchac przez chwile tekstu?
    • Wyprawka dla dziecka to naprawdę niemałe pieniądze. Łóżeczka, foteliki, krzesełka, wózki, wanienki itp itd oraz najróżniejsze ubranka. Później też nie jest lżej. Dzieci wyrastają ze wszystkiego w mgnieniu oka. Na nasze malce wydajemy niesamowicie dużo kasy. Zawsze kupuję dla mojego dziecka rzeczy nowe (ewentualnie w lumpeksach), ale nie pożyczam od nikogo (wszystko mam swoje), w ostateczności odkupuję. Ale zauważyłam, że jest sporo osób (np wśród ludzi z którymi się obracam), które bardzo lu...
    • Internetowe radio dla dzieci: www.babyradio.pl/player.php Dlaczego tak ważna dla każdego człowieka jest muzyka? Prof. W. Jankowski (członek Zespołu Ekspertów Polskiej Rady Muzycznej) twierdzi, że muzyka pełni funkcje ogólnorozwojową i wychowawczą. Wiadomo niezbicie, że edukacja muzyczna ma wpływ na postępy w matematyce, edukacji językowej, czy w rozwoju fizycznym (zagadnienie tzw. transferu). Badania dostarczyły wiele dowodów na to, że dzieci, którym się śpiewa, więcej gaworzą...
    • te słowa i pytania "mamusia lubi olusię?" to najczęstsze słowa w ostatnich tygodniach. mówi mi, że mnie lubi po kilkadziesiąt razy dziennie, pyta czy ja ją lubię. tacie, babci i dziadkowi też takie pytania zadaja, ale rzadziej. no i zaczęłam się martwić czu czegoś nie zaniedbałam. mała jest wyprzytulana, mówię jej, że ją kocham, jak płacze to przytulam. poza tym "lubieniem" wszystko jest w porządku. zasypia (ostatnio) sama, przesypia spokojnie noce. w dzień zdarza się krótki płac...
    • Mój synek nie lubi, i zauważyłam ze jak mu go dosypuje do kaszki to nie chce jej jeść i wymiotował wtedy częsciej.Jakos połaczyłam te fakty.Dzis dosypaląm mu 3 łyzeczki do deserku , nie chcial kompletnie jeść, i prawie zwymiotował.Więc wiem,ze ten smak jest zdecydowanie be.A jak jest u Was?
    • synek ma 1,5 roku i na poczatku bardzo lubił jeśc nowe rzeczy, chetnie rpóbował, wiele mu smakowało a od kilku dni czy tygodni systematycznie ze wszystkiego rezygnuje, tak jakby przestał lubic, np. bardzo lubił jabłka i z dnia na dzien przestał jesc, teraz nie ruszy, nie chce jeśc warzyw, które lubił a nawet nie chce próbowac nowych rzeczy, ma jeszcze kilka rzeczy, które lubi, ale czy mam mu je ciagle dawać ? czy podawac nowosci i jak zje to dobrze a jak nie raczy spróbowac, to nie, cz...
    • Moja córeczka 2 latka uwielbia oliwki, zwłaszcza czarne moga byc też zielone ale z papryką w środku. Ze zdzwieniem na nią spogladają babcie, a ona woli je od wszystkich słodyczy na świecie! Czy to normalne? A może jej organizm potrzebuje czegoś co w tych oliwkach jest?
    • a Wy?
    • Nie pamiętam dokładnego tytułu tej bajki, ale osoby będące na bieżąco z dobranockami z pewnością wiedzą o co chodzi. Pytam, bo ani ja, ani mój synek nie jesteśmy zachwyceni tą... bajką? Przedstawieniem? Czy jak to tam nazwać. Wczoraj zastanawiałam się dlaczego zniknął ukochany Tabaluga mojego synka a jest teraz takie nieładne coś. A może tylko my mamy taki gust? Może innym dzieciom podoba się Pani Róża? Inna sprawa że tak naprawdę to nawet nie wiem dokładnie o co w niej chodzi, b...
    • Muszę kupić prezent dla takiego człowieczka i zupełnie nie wiem czym takie maluchy lubią się bawić.Widziałam fajną ciuchcię z Fisher Priss (nie wiem czy dobrze napisałam) ale na pudełku pisze 6m+ .Poradźcie proszę.
    • Od tygodnia moje 15m-czne dziecko (za maja sprawka) odkryko kalal Cbebies i Teletubisie. Jestem w szoku ze tyle radosci dostarcza jej kazda minuta tego filmu. Przezywa, cieszy sie , pokazuje, macha , tanczy...od przebudzenia wola "dzidzi" (jest tam taka mordka niemowlaka w skloneczku)i pokazuje na TV. ja tych tele-ow nie cierpie. Co to w ogole za imiona sa: PO, Lala? kto tam jest chlopcem, kto dziewczynka? czy to rodzina jest ? po co temu Tinkiemu torebka?poza tym sa jakiesz sz...
    • witam, mam synka w wieku 4,5. Chodzi do przedszkola, bardzo pozno zaczal mowic, ma opozniony rozwoj mowy, oczywiscie pracuje regularnie z logopeda. Synek w przedszkolu woli bawic sie sam. W zabawach grupowych bierze udział bardzo chętnie, natomiast podczas zabawy swobodnej woli bawic sie sam. Dzieci bawia sie w dom, sklep itp, a on za tym nie przepada, bierze wtedy zabawki i bawi sie sam. martwi mnie to troche. W domu jest bardzo towarzyski, rozmowny, wrecz pieciu minut nie posiedzi sam, ciag...
    • Pytanie jak w temacie . Rok temu kupiłam pierwsze 5 książek o Kamyczku dla półtorarocznej wówczas Asi . W tej chwili mamy 13 ksiązeczek o nim i czytamy je wciąż na okrągło i ciągle sie mojej córce nie nudzi . Przebojem są zwłaszcza terz te nowe książeczki , miękkie , dla dzieci powyżej trzeciego roku życia . Świetna jest " ostrożnie " , " przedszkole " , " pobaw się ze mną " . Pozdrawiam . Lizbetka
    • Jak długo sa w stanie skupić uwagę na oglądanym obrazie?Mój synuś nie jest bajkami zbyt zainteresowany.Zauważyłam,że bardziej interesują go firmy nie- animowane.
    • Witam moja córeczka ma 2 latka i zauwazyłam u niej że lubi jeść papier czym to może być spowodowane??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się