-
Bo ja starej daty jestem i po wczorajszym zebraniu u syna w 1 LO, jestem przerażona. Planem nauczania. 1 klasa luz, czyli po jednej godzinie biologii, chemii, fizyki itd (szkoda), dwie historie, matma i polski godzinowo ok, języki dzięki bogu też. Ale w drugiej szał! Po 6-7 godzin z przedmiotów rozszerzonych, czyli pędzenie z materiałem, wg mnie dwa lata w jednym roku i zero czasu na powtórzenie, zapamiętanie. Starczy jedynie na zakucie. Pozostałe przedmioty znikają... (A potem narzekania na ...
-
Jeśli tamci się zgodzą na dopuszczalność i refundację aborcji z przyczyn społecznych.
Na zasadzie "przecież nie musicie sobie tej aborcji robić, ale innym nie zabraniajcie".
No więc nie muszę tej matury zdawać i tamtym też nie będę zabraniać.
Ale bądźmy konsekwentni.
A Wy, zgadzacie się na maturę z religii?
-
krakow.gazeta.pl/krakow/1,35803,12180339,Chorzy_na_matematyke_na_maturze_nie_maja_szans.html
Ciekawa jestem opinii emam na ten temat. W ostatnim czasie namnożyło się bardzo dużo dyslektyków, dyskalkulików i i nnych dysów. Moim zdaniem średnie wykształcenie świadczy o pewnym poziomie wiedzy i posiadanych umiejętności. Jeśli ktoś nie umie rozwiązać podstawowego zadania z matematyki trzeba się zastanowić czy powinien mieć wykształcenie średnie. Inna sprawa, że nie do końca jestem przekonana o ...
-
Chciałam sie pochwalić, mój maż zdał maturę nie ucząc się nic!
Wszystko w granicach 65-68%.
Jest 14 lat po technikum.
Zawsze mówił ze nie chce zdawać bo nie ma czasu się przyłożyć. Teraz poprostu podszedł z obojętnością czy zda czy nie. Po tym jak ja również po latach podeszłam, mało się uczyłam , bo praca, dom ,dziecko. Zdałam nawet nieźle maturę z poprawką ale zdałam.
Jestem na studiach prawniczych, mam dobrą pracę i bardzo zmieniło się moje życie.
Teraz mąż idzie na politechnikę!
...
-
Matura, rok 2001
Całe pół roku przed matura balowałam
skoro przeczytałam 95% lektur (chłopów nie zmogłam i drugiego tomu nad niemnem), to jakim cudem miałabym nie zdać polskiego? Na maturę poszłam bez jednej ściagi
Angielski
skoro uczylam się w szkole i na kursach całą podstawówkę i liceum to jakim prawem miałabym nie zdać matury?
Rosyjski
jw
I z takim całkowitym wyluzowaniem poszłam na maturę.
średnia 5.0, nauki przed samą maturą zero. O wiele bardziej stresowaly mnie egzaminy ...
-
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13273025,Wazna_zmiana_na_maturze_z_jezyka_polskiego__Prezentacji.html#BoxWiadTxt
Czyli takie opisz co jest na obrazku, czyli rozrywka dla 7 latka, ewentualnie dorosłego na kursie językowym.
Potem nie ma się co dziwić że na linkach z nagrań typu "Matura to bzdura" jeden debil z drugim szukają Alaski w Afryce, nie wiedzą kim był Clinton czy co to "Żelazna kurtyna".
Właściwie tak, teraz matura to będzie bzdura...
-
znacie osoby które zdawały maturę 5-6 razy? ja próbowałam 2 razy i porażka za każdym razem i zastanawiam się czy znowu spróbować czy się wygłupię i lepiej se odpuścić?
-
Jedni ją robią inni nie.
Ale żeby od razu robić koncert?
Edyta Górniak, Chylińska, Hołdys, Gawliński, Maleńczuk.
Że co, nie zdawaj matury, a i tak zajdziesz wysoko?
Ratowanie sponiewieranego ego?
-
Czytam wlasnie na jednym z portali o planowanym koncercie gwiazd które nie posiadaja matury.
W artykule widzę szereg nazwisk ot np Edyta Górniak, Agnieszka Chylińska, Zbigniew Hołdys, Maciej Maleńczu czy Paulina Młynarska oraz... Andrzej Wajda. O ile talent sam się broni , to poza tą kwestią jakoś nie postrzegam tych ludzi jako niepiśmiennych...
każdy potrafi się wysłowić w sposób logiczny , są to bez wątpienia ludzie którzy mają intelekt. Dlaczego więc człowiek bez matury kojarzy się og...
-
kuzynka zdaje mature w styczniu, mam prośbę gdzie mogłabym znaleźć i pomóc jej w powtórzeniu materiału polski i historia w necie? czy może wzory matury starej gdzies można znaleźć?
-
Chodzi mi o wiek późniejszy niż 18 lat. Czy jest trudno? Chodzi mi o kontakt,
egzaminator- dorosły uczeń. Może jest tutaj jakaś e-mama nauczycielka
dorosłych?:) pozdrawiam
-
Witam ,jutro matura temat ciagle walkowany przez moich znajomych i
tak mnie natchnęło mimochodem jak to było u Was czy udało się wam
obstawić wlaściwe tematy ? Wsrod moich znajomych ciagła dyskusja co
będzie i zatanawiam się sama na jakiej zasadzie wymyslane sa
tematy , nijak to się ma do rocznic .....ogólnie do niczego .Ciekawa
tez jestem jak mlodziez wybrnie z matematyki.
Taki lekki wątek wspominkowy -czy wspomagalyscie się pomocami
dydaktycznymi ?
-
Myślę, że by się przydała. Nieraz powala mnie brak podstawowej wiedzy biologicznej , takiej która jest nam potrzebna na codzień. Znam ludzi , którzy jak łapie ich jakakolwiek choroba czy przeziębienie czy ból brzucha to zażywają JEDNĄ !!! tabletkę przeterminowanego o 3 lata antybiotyku, który trzymają w apteczce latami na takie właśnie okazje. Znam ludzi, którzy homoseksualistów uważają za zboczeńców , którymi należy się brzydzić i których należy wysłać na leczenie , bo przecież to się lecz...
-
Wystarczyło porównać Zosię z Telimeną podobno na podstawie tekstu
który był napiasny!!! to jakieś kpiny!!! to ma być matura!!! jeszcze
pare lat temu maturzysta musiał znac wszystkie lektury napsiać
porządne wypracowanie musiał myśleć!! a teraz ...dla mnie to matura
dla głąbów..w ogóle dla mnie to już nie jest egzamin dojrzałości!!
to kpina!!!
--
-
Co prawda już się tydzień temu w sobotę przymierzyłam w szkole dla dorosłych, ale dzisiaj po raz pierwszy (z tej nowej matury) pytam 20 osób ciurkiem, naszych biednych przerażonych licealistów ;). W szkole dla dorosłych wszyscy mi zdali - miałam ochotę się każdemu rzucić na szyję po tym, jak zdał, nie cierpię oblewać - i chciałabym, żeby dzisiaj było podobnie, z drugiej strony sumienie nie pozwala naciągać punktacji na chama. Mam dzisiaj albo jutro ciężki przypadek - na trzy próbne dziewczyna...
-
.. i nie zorientowała się jeszcze przez kolejne dni.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11729733,Pisala_fizyke__a_myslala__ze_to____wos__Matura_do.html
-
kochane mamy, chciałabym przygotowac sie do matury, ale nie zdąze
wszytkiego przeczytac, a zresztą ciezko mi czytanie wchodzi do głowy.
Myślałam zeby kupic sobie płyty dvd i pooglądać filmy. Chodzi o
historię i polski.
Właśnie pare dnitemu oglądałam film dokumentalny o I wojnie
swiatowej i mnie zainteresował. Czy jest sens tak sie przygotowac?
czy ksiązki daja wiecej informacji?
-
Matury próbne 2007 wydawnictwa OPERON są planowane na 5,6,7
grudnia.Zaciekawiona wydawnictwem,które układa matury, zerknęłam na
tę stronę:
www.operon.pl/www/matura2007/dla_nauczyciela.php?c=probna_matura
No i zobaczcie,jakie jajo!Nie dość,że maturzyści mogą zobaczyć
arkusze,które za parę dni dostaną,to nawet podano im odpowiedzi!
Fajna matura.My tak łatwo nie mieliśmy...
-
Tak sie zastanawiam, kolezanka własnie dostała prace w jednym z panstwowych
urzedów wymagane było wykształcenie srednie , ona niby ma L.O ale bez matury
i szkołe policealną, wygląda na to ze fakt nie posiadania swiadectwa
dojrzałosci nie jest czyms strasznym i skreslającym prawda ?Zastanawiam sie
tylko czy faktycznie urzednik panstwowy nie musi miec matury tzn nie ma
takich wymagan?
-
gimnazjalistów /tam, gdzie jest liceum i gimnazjum/
czy wasza młodzież ma wolne w związku z maturami? całe trzy dni?