01.07.12, 07:45
Chciałam sie pochwalić, mój maż zdał maturę nie ucząc się nic!
Wszystko w granicach 65-68%.
Jest 14 lat po technikum.
Zawsze mówił ze nie chce zdawać bo nie ma czasu się przyłożyć. Teraz poprostu podszedł z obojętnością czy zda czy nie. Po tym jak ja również po latach podeszłam, mało się uczyłam , bo praca, dom ,dziecko. Zdałam nawet nieźle maturę z poprawką ale zdałam.
Jestem na studiach prawniczych, mam dobrą pracę i bardzo zmieniło się moje życie.
Teraz mąż idzie na politechnikę!

A jak u Was, jak Wasze dzieci pozdawały
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: matura 01.07.12, 08:57
      Się chwali chęć rozwoju.
      Ale faktem jest, że obecna matura to coraz niższe wymagania. Bo niestety i coraz niższy poziom nauczania.
      • delecta Re: matura 01.07.12, 09:06
        Masz rację, niestety.
        I to samo dotyczy studiów - coraz więcej głąbów.
    • lola211 Re: matura 01.07.12, 09:27
      Przerazajace.Okazuje sie,ze matura to nic trudnego i z marszu mozna ten egzamin zdac.Poziom edukacji faktycznie schodzi na psy.
      • beverly1985 Re: matura 01.07.12, 10:24
        Czyli nic sie nie ucząc mozna iśc na politechnikę?
        • marzeka1 Re: matura 01.07.12, 10:38
          Iść można na polibudę "nic się nie ucząc", z tym, że gdy studiowałam w Gdańsku, a ktoś miał problemy z mieszkaniem, zawsze mówiło się: "czekaj na pierwszą sesję na polibudzie"- przesiew był straszliwy;
          Dla mnie takie oznajmienie radości z powodu zdania, gdy nic się nie robiło, to nie jest powód do dumy, a raczej zauważalny objaw utraty poczucia obciachu.
          • e_r_i_n Re: matura 01.07.12, 12:31
            O tak.
            Poza tym na faktycznie politechniczne (nie mówię o administracji czy innym marketingu) kierunki raczej z takimi wynikami nie ma szans.
            --
            Oddaj 1% na Dom Misi
            ZOSTAŃ DAWCĄ SZPIKU
            • freakwave Re: matura 01.07.12, 17:02
              erin oczywiscie ze ma sa kierunki stricte techniczne na ktore przyjmuja wszystkich jak leci a po pierwszej sesji jak pisze marzeka zostaje tego 1/4 big_grin to ciezka uczelnia nie twierdze ze nie mozna dac sobie rady z matura na pol gwizdka, ale na bank bedzie duzo ciezej niz komus kto przykladal sie do nauki tylko z tego powodu ze mial w zamiarze takie studia.
              • e_r_i_n Re: matura 01.07.12, 18:08
                Może i tak, ale kompletnie nieciekawe, jeśli niecałe 70% wystarczy, żeby się dostać.
                • freakwave Re: matura 01.07.12, 20:53
                  co kto lubi smile
                • imasumak Re: matura 02.07.12, 11:47
                  Oczywiście, że nieciekawie, że wystarczy niecałe 70 % z przedmiotu kierunkowego, do tego żeby się dostać. Ale to już uczelnia ustala ile tych punktów ma być, w zależności od rocznika. A i tak jak wiadomo ciężkie studia weryfikują, kto na nich zostaje. Z drugiej strony ktoś może być naprawdę dobry, ale na maturze szczęście mu nie dopisało lub nerwy zawiodły. Chyba dobrze, że ma szanse pokazać, ile naprawdę jest wart.
            • ira_07 Re: matura 07.07.12, 21:20
              Nie, nie jest tak ciężko się dostać na politechnikę na studia techniczne. Oczywiście, zależy od kierunku, jaką, Krakowska, Warszawska czy Wrocławska to inna bajka niż Rzeszowska czy Opolska.

Tylko nie ucząc się 14 lat można jakoś zdać maturę, matura nie jest trudna, ale wątpię w powodzenie na politechnice. Braki wyjdą.
              • imasumak Re: matura 07.07.12, 21:29
                Ale braki można nadrobić. Zwłaszcza jeśli ktoś poważnie podchodzi do studiów i nie ma problemów z przyswajaniem wiedzy. Coraz częściej ludzi idą na studia x lat po szkole średniej i dają sobie radę. I nie są to studia typu marketing i nauka makijażu w Pacanowie.
    • niebieska.oktawia Re: matura 01.07.12, 11:03
      dzisiejsza matura to proscizna i raczej nie ma czym sie chwalic, ze maz zdal bez nauki.
      nie zdobyc minimum 80 procent z poziomow podstawowych to zenada z lekka.
      • lola211 Re: matura 01.07.12, 15:16
        Wez jednak pod uwage, jaki procent uczniow w tym roku mature oblal.
    • gku25 Re: matura 01.07.12, 12:06
      Nie ma się czym chwalić, naprawdę.
      • ja1ja1 Re: matura 01.07.12, 15:15
        to ze sie nie uczył to nie znaczy ze ma pustkę w głowie.Poprostu coś przez te lata zostało w głowie. Fakt ze nowa matura to prościzna, ja zdawałam starą i napisałam na 12 stron wypracowanie, co na nowej max 2,5 strony -szok. Coraz niższy poziom.

Ale czym się chwalić to jest, bo co niktórzy tu na forum to marza o maturze i co niektórzy to pooblewali i nie przyznają się i tak.
        • an_ni Re: matura 01.07.12, 16:47
          a to czemu tak zdolny maz nie zdal matury w terminie , te x lat temu?
          i juz jest na politechnice? jakos nie slyszalam zeby oglaszano juz wyniki rekrutacji
          chyba ze na platnym wydziale zaocznym nie typowo technicznym, to tam kazdego po maturze za pieniadze przyjma
          • ja1ja1 Re: matura 07.07.12, 18:09
            an_ni napisała:
            > a to czemu tak zdolny maz nie zdal matury w terminie , te x lat temu?
            > i juz jest na politechnice? jakos nie slyszalam zeby oglaszano juz wyniki rekru
            > tacji
            > chyba ze na platnym wydziale zaocznym nie typowo technicznym, to tam kazdego po
            > maturze za pieniadze przyjma

dlatego że pani wychowawczyni wytypowała sobie kilku maturzystów, reszcie powiedziała ze sobie rady nie dadzą i nie podeszła połowa klasy w tym mąż. On teraz zdał po mojej namowie przez 2 lata go tam zaciągałam.
          • chomiczkami Re: matura 07.07.12, 19:31
            an_ni napisała:

> a to czemu tak zdolny maz nie zdal matury w terminie , te x lat temu?
            > i juz jest na politechnice? jakos nie slyszalam zeby oglaszano juz wyniki rekru
            > tacji

Ogłoszono. Poznań przynajmniej.
    • ja1ja1 Re: matura 01.07.12, 15:19
      najbardziej mnie dziwi ze tak prosta mature oblewają osoby które są świeżó po szkole. To porostu osoby które sa tak słabe, bo uzyskać 30% to chyba moze każdy.Zadania robi się w pamięci z matematyki, polski to samo prościzna.
    • freakwave Re: matura 01.07.12, 16:58
      ja1ja1 napisała:

> Teraz mąż idzie na politechnikę!
      >

LOL

nie ma to jak sobie wysoko stawiac poprzeczke, matura na ledwie 60 pare procent i polibuda, oj bedzie ciezko.
      • ja1ja1 Re: matura 07.07.12, 18:13
        freakwave napisała:

> ja1ja1 napisała:
        >
        > > Teraz mąż idzie na politechnikę!
        > >
        >
        > LOL
        >
        > nie ma to jak sobie wysoko stawiac poprzeczke, matura na ledwie 60 pare procen
        > t i polibuda, oj bedzie ciezko.

ale politechnika zaoczna nie znaczy gorsza, bo znam osoby które z prywatnych szkól powylatywali bo nie dali radę.
        chodzi oczywiście ze jeśli bez nauki człowiek zda, to z nauka miałby 100%. Mąż mówił ze mature jak pisał to policzył zadania z matematyki, aby zdać i reszty nie robił, wyszedł wcześniej, to samo z innych przemdiotów. Nie wysilał się poprostu policzył punkty i jak było juz na zaliczenie czy wiecej nieco to zakończył i wyszedł. Jakby posiedział dłuzej to zdałby lepiej.
    • kk345 Re: matura 01.07.12, 18:25
      > Chciałam sie pochwalić, mój maż zdał maturę nie ucząc się nic!
      > A jak u Was, jak Wasze dzieci pozdawały

To maż, czy dziecko? tongue_out
    • przeciwcialo Piatkowe ematki sie odezwały 01.07.12, 19:40
      Za waszych czasów maturalnych na studia szli tylko piatkowi? Z licealnej klasy paru kolegów poszło na polibudę i są świetnymi inzynierami. Z matmy mieli piatki, z reszty gorzej i jakby policzyc to też nie mieli 100 %.
      Ja życzę szczęścia, łatwo nie będzie ale do wytrwałych swiat nalezy.
    • mondovi Re: matura 01.07.12, 20:06
      Czytam sobie i oczom nie wierzę - naprawdę macie imperatyw wbijania szpili? Gratulacje dla męża autorki wątku, dobrze, że zdał, dobrze, że chce uczyć się dalej.powodzenia smile
      • ja1ja1 Re: matura 07.07.12, 18:16
        mondovi napisała:

> Czytam sobie i oczom nie wierzę - naprawdę macie imperatyw wbijania szpili? Gra
        > tulacje dla męża autorki wątku, dobrze, że zdał, dobrze, że chce uczyć się dale
        > j.powodzenia smile
        chociaż jedna osoba wychowanasmile

dzięki, on poprosrtu latami w siebie nie wierzył, ma zdolności, musiałam go zaciągać do tej matury.A jak już zdał to chce iśc na studia. Wierzy powoli w siebie.
    • anomalia_pogodowa81 Re: matura 01.07.12, 20:13
      Trochę żenujący ten post. Nie za bardzo jest się czym chwalić. Po pierwsze - współczesna matura to naprawdę żenada, a po drugie - poziom 65% to naprawdę ledwo ponad połowę zdane...
      Chwalenie się studiami na prawie i politechnice w ramach efektu takie matury pokazuje tylko, na jak słabym poziomie są w tej chwili studia wyższe.
      W ostatnim numerze Polityki jest doskonały tekst o tym, że naprawdę nie każdy powinien studiować... Polecam.
      • imasumak Takie niby wykształcone, a problem z czytaniem 02.07.12, 11:57
        mają.
        Mąż autorki poszedł zdawać maturę po 14 latach, nie przygotowując się do niej. Zdał wszystko na poziomie 65-68 %, czyli o ponad 30 % więcej od wymaganego minimum. Biorąc pod uwagę, że 20% tegorocznych maturzystów nawet nie zbliżyło się do minimum i przerwę edukacyjną męża autorki, można rzeczywiście uznać, że wyniki są całkiem niezłe.
        Jeśli dostanie się na tę politechnikę i będzie się uczył solidnie, to możliwe, że sobie poradzi.
        • ja1ja1 Re: Takie niby wykształcone, a problem z czytanie 07.07.12, 18:14
          imasumak napisała:

> mają.
          > Mąż autorki poszedł zdawać maturę po 14 latach, nie przygotowując się do niej.
          > Zdał wszystko na poziomie 65-68 %, czyli o ponad 30 % więcej od wymaganego mini
          > mum. Biorąc pod uwagę, że 20% tegorocznych maturzystów nawet nie zbliżyło się d
          > o minimum i przerwę edukacyjną męża autorki, można rzeczywiście uznać, że wynik
          > i są całkiem niezłe.
          > Jeśli dostanie się na tę politechnikę i będzie się uczył solidnie, to możliwe,
          > że sobie poradzi.
          na politechnike do sie dostanie na zaoczne bez problemu. Wszystkie zadania które były na maturze mówił ze liczył w pamięci takie łatwe.
    • asocial Re: matura 07.07.12, 23:14
      politechnika jest bardzo prawdopodobna- w tym roku, podobnie jak w poprzednim jest niezwykle ciezko zapelnic fakultety- np. jak zdawalam na studia, to na moim kierunku bylo 8-9 osob na miejsce. Kilka kolezanek z roku pracuje na wydziale i wiem, ze ostatnio nie ma w ogole szans na komplet studentow- w zwiazku z czym sugeruje sie wykladowcom, zeby nie oblewali studentow i w ogole za bardzo ich nie meczyli- bo odejda i skonczy sie kasa. Mowa o jednym z kierunkow na UW.
      A mezowi naleza sie gratulacje, za motywacje, chec do nauki (bo wierze, ze na polibudzie raczej bedzie sie uczyl) i wiare w siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka