-
kiedyś moja ciotka robiła ciasto drożdżowe "topielec", wiem że polegało to na
tym że ciasto to rosło w zimnej wodzie i to tyle co wiem, czy ktoś z Was ma
przepis , dziekuję z góry.....
-
Chciałam upiec pierwszy raz w zyciu ciasto.Wybór padł na to ciasto, bo jest
moim ulubionym a przepis z Atlasu kulinarnego wydawał się prosty.
1. Co to znaczy że roztwór (drożdże, mleko, cukier) ma się wzburzyć i jak to
osiągnąć? Podobno chodzi o to, że mają się pokazać bombelki. Zawinęłam więc
garnczek z tą mieszanką w koc, dałam pod ciepły kaloryfer i troche po
brzegach pojawiło się bąbelków ale niewiele. Co źle zrobiłam?
2.Po dodaniu tego roztworu do mąki, jaj i masła ugniatałam...
-
znalazłam przepis w internecie a teraz kicha bo szukam i nic.Pierwszy raz
rewelka a za nastepnym nie wyszło i chciałabym wiedziec czemu.na ciasto
potrzeba 1kg maki 10dkg cukru 10 dkg drozdzy 2jajka 6łyzek mleka i 2 paczki
margaryny co robiłam nie tak ze nie wypłyneło?
-
Czy ktos ma sprawdzony przepis na paczki ??? Czy drozdze musza wyrosnac czy
mozna ciasto zanurzyc w zimnej wodzie. Prosze bardzo o odpowiedz !!!