Gość: Lila IP: *.ipt.aol.com 25.02.03, 13:06 Czy ktos ma sprawdzony przepis na paczki ??? Czy drozdze musza wyrosnac czy mozna ciasto zanurzyc w zimnej wodzie. Prosze bardzo o odpowiedz !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: PACZKI !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 13:16 Ciasta na pączki nie zanurza się w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: PACZKI !!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.02.03, 13:22 Też się zastanawiam o co chodzi z tą wodą... Na przyszłość, bez urazy, może lepiej przejrzeć tytuły wątków? :) Tu znajdziesz temat pączków www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.htmlf=77&w=4718534&a=4718534&v=2&strona =0 Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: PACZKI !!!! 25.02.03, 13:36 Gość portalu: Lila napisał(a): > Czy ktos ma sprawdzony przepis na paczki ??? Czy drozdze musza wyrosnac czy > mozna ciasto zanurzyc w zimnej wodzie. Prosze bardzo o odpowiedz !!! wiem o co Ci chodzi ! chodzi Ci o tzw. "topielec" poszukam tego przepisu naprawde, jest to drożdżowe ciasto, które sie wyrabia, i wrzuca do ZIMNEJ wody, aby wyrosło jest sto razy pulchniejsze po wyjęciu, od zwykłego ciasta drożdżowego, które rośnie kolo pieca - postaram się znaleźć w domowym archiwum pozdrowka pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: PACZKI !!!! 25.02.03, 13:40 znalazłam zaraz w sieci Ciasto drożdżowe Topielec -------------------------------------------------------------------------------- 40 dag (2 szklanki) mąki, 25 dag (1 szklanka), cukru, 1/2 szklanki mleka,13 dag margaryny, 3 jaja, 7 dag drożdży, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz do formy -------------------------------------------------------------------------------- Do drożdży dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki rozetrzeć je i rozpuścić w letnim mleku� �odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posiekać tłuszcz z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę i' zanurzyć w misce z zimną wodą. Po około 15 min, gdy ciasto wypłynę, wyjąć je z wody, dodać cukier; cukier waniliowy, odrobinę mąki do wyrobienia i wyrobić. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia Piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku. u nas w domu robiło sie z tego ciasta precle krakowskie - tzn. formowalo sie precle, wrzucało na wrzątek, a po wypłynięciu - na blache, smarowało się białkiem lub rozmąconym jajkiem, posypywalo makiem i do piekarnika pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: PACZKI !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 13:47 Lila pytała o ciasto na pączki. Po to dodaje się do ciasta spirytus lub ocet, zeby ciasto w czasie smażenia nie wchłaniało tłuszczu. Jeśli będziemy to ciasto topić, to spirytus lub ocet znajdzie się w wodzie a nie w cieście. Tak skromnie przynajmniej mnie się wydaje. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: PACZKI !!!! 25.02.03, 13:55 Gość portalu: Maria napisał(a): > Lila pytała o ciasto na pączki. Po to dodaje się do ciasta spirytus lub ocet, > zeby ciasto w czasie smażenia nie wchłaniało tłuszczu. Jeśli będziemy to > ciasto topić, to spirytus lub ocet znajdzie się w wodzie a nie w cieście. Tak > skromnie przynajmniej mnie się wydaje. > Pozdrawiam - Maria widzisz Marysiu, a myśmy się dogadały no to pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: PACZKI !!!! IP: *.ipt.aol.com 25.02.03, 13:50 BArdzo dziekuje Quba za ten przepis - wlasnie o to mi chodzilo. Tez bez urazy - w poprzednim watku o paczkach nie bylo "topielca" :-) Ide do kuchni wyprobowac przepis, jak skoncze to naskrobie relacje :-))) pzdr A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: PACZKI !!!! IP: *.ipt.aol.com 25.02.03, 13:55 Do Marii - ciasto na topielca wklada sie do foliowej torebki a potem do zimnej wody. tez nigdy nie uzywalam tego przepisu na paczki wiec bedzie to experyment :-) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: PACZKI !!!! 25.02.03, 13:57 Gość portalu: Lila napisał(a): > Do Marii - ciasto na topielca wklada sie do foliowej torebki a potem do zimnej > wody. tez nigdy nie uzywalam tego przepisu na paczki wiec bedzie to > experyment :-) ja też nie robiłam z tego pąćzków tylko PRECLE - żeby nie było na mnie :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: PACZKI !!!! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.02.03, 09:33 Przepraszam za "napaśc". :) Wasz przepis będę musiała wykorzystać, dobrze, że dodałaś o włożeniu ciasta w folię, bo włożyłabym je żywcem do wody, choć bardzo mnie to zdziwiło. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: PACZKI !!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 20:25 Można wrzucać żywcem do wody. Zawsze tak robię i nie ma żadnych problemów. Potem tylko wyrobić i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: PACZKI !!!! IP: *.ipt.aol.com 25.02.03, 14:08 Moge sie zrewanzowac przepisem na paczki blyskawiczne, tylko ze bez nadzienia :- ( 1,5 szkl maki 3 jaja 2 serki waniliowe lyzeczka proszku do pieczenia smalec do smazenia i cukier puder do posypania Wszystko wyrobic i klasc lyzka na rozgrzany tluszcz. Smazyc powoli aby mialy paczki czas na wyrosniecie. Przepis jest sprawdzony i bardzo pyszny. Dzieci nazwaly te paczki "meteorki" bo ksztaltem przypominajawlasnie male nieksztaltne kamyczki, ale sa bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu a stopien trudnosci rowna sie zeru !!! Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: PACZKI !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 14:18 Lila, znam ten przepis na pączki błyskawiczne, są też nie złe, ale ja wolę te na drożdżach. I jeszcze pytanko do Ciebie. Czy to ciasto moczone w foli wypłynie na wierzch? Przyznam się, że jeszcze nigdy tak nie robiłam. Wydawało mi się [może błędnie], że musi ono wypłynąć na wierzch. Zawsze do tej pory wrzucałam kulę ciasta owiniętą tylko w ściereczkę lub gazę i zawsze mi po jakimś czasie wypływało na wierzch. Oświecćcie mnie. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: PACZKI !!!! IP: *.ipt.aol.com 25.02.03, 14:29 A dlaczego mialoby ciasto w folii nie wyplynac ? Musi wyplynac !! :-))) Moje juz wyplynelo :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: PACZKI !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 14:36 Lila - dzięki serdeczne. Maria Odpowiedz Link Zgłoś