Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      ziemkiewicz

ziemkiewicz

(10 wyników)
    • Kto czytał? Jakie wrażenia?
    • Przeszedłem 33% książki "Polactwo" pana Ziemkiewicza. Zamierzam czytać dalej, gdyż jestem ciekawy w jakim kierunku to pójdzie. Kto ją czyta lub czytał, proszę o opinie. Od siebie dodam, że książkę czyta się dobrze, gdyż Autor należy, moim zdaniem, do dobrych felietonistów. Mam jednak wrażenie, że pan Ziemkiewicz za wszelką cenę napisał ją dla siebie w celu udowodnienia sobie, że świetnie zrobił, namawiając "polactwo" do głosowania za wejściem do UE. To już tylko świadczy, jak dobr...
    • Pomysł niezły, Polska spowita w afery, układy; każdy ma na każdego haka; sfrustrowany bohater-narrator szuka "ukojenia" w ramionkach coraz to innej pani; rozstał się z żonką po kilkunastu latach; a jednak jest to coś, co może denerwować - epatowanie wulgaryzmami zbyt częste; jeśli to jest język wykształconych współczesnych Polaków, to nie wiem, gdzie się tak mówi; dlatego w warstwie słownej upatruję jakiegoś fałszu; co o tym myślicie?
    • Chodzi o "Pamiętnik Stefana Czarnieckiego" z tomu "Bakakaj". Rafał Ziemkiewicz twierdzi, że to "antysemicki tekst" ("Rzeczpospolita" 28.02.2009 - Plus Minus).
    • Żeby przybliżyć krąg moich zainteresowań to może napiszę, że obecnie czytam Rafała Ziemkiewicza "W sieci", w kolejce czeka Eduardo Mendoza "Lekka komedia" i Doris Lessing "Pamiętnik przetrwania". Lubię książki napisane ładnym językiem (jak np "Madame" Libery), pobudzające naszą fantazję ( np. książki Zafona). Z góry dziękuję, pa.
    • NIe lubię pana Rafała Ziemkiewicza. Nie pociąga mnie fantastyka w jego wykonaniu, a publicystyka sprawia, że mam odruch wyrzucania gazety / przełączania telewizora. Nie znoszę, nie znoszę... Nie zgadzam się z poglądami, nie trawię sposobu w jaki je prezentuję. Jestem jednym wielkim NIE I oto trafiam na "Ciało obce". Kolejna rozliczeniowa, pokoleniowa historia? I tak, i nie. Bo "Ciało obce" to niesamowicie napisana opowieść. Ziemkiewicz łączy w niej opowieść o klęsce z wątkami p...
    • łysiak(9)

Mam wilka prosbe otoz chcialabym poznac rozne zdania na temat waldemara łysiaka ale nie przez pryzmat literatury tylko polityki .Co mozecie powiedziec ?
    • Co polecacie do przeczytania aby wyrobić sobie opinię o gatunku
    • Od dawna obiecuję sobie zabrać się za Wolskiego, Ziemkiewicza lub Pilipiuka, ale... szczerze mówiąc trochę się obawiam, bo nic żadnego z tych autorów wcześniej nie czytałam (przynajmniej w formie powieści). Czy moglisyście polecić coś naprawdę dobrego z polskiej sf czy fantastyki, co warto przeczytać i co zostaje w głowie?
    • Gala 0 22.20 w pr.1 TV :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się