Dodaj do ulubionych

Fotografie...

28.11.16, 12:12
Kupilam sobie kilka ksiazek z ktorych mozna zapewne nauczyc sie fotografowania... i nie mowie o kompozycji, bo to juz jest talent, ktory albo sie ma albo sie go nie ma. Wprawdzie w tych ksiazkach sa takie rozdzialy, ale tego nauczyc raczej trudno - to indywiudalne widzenie wszystkiego co nas otacza.
Ksiazki moga co najwyzej przyblizyc technike... i stoja sobie na polce - tylko czy ja dzieki temu lepiej potrafie fotografowac? nie...
Dobry fotograf potrafi nawet tanim aparatem strzelic dobre foty - a ja nie sad
Nie mialam do tej pory czasu/ochoty/zaintereswania/chcenia aby rzeczywiscie przylozyc sie do tego. I tak wychodza te moje foty - jak sie uda smile
Niektore sa nawet wyjatkowo kiepskie, a ja ich nie wyrzucam - szczegolnie tych zrobionych podczas naszych podrozy.
Nie wyrzucam, bo nawet takie byle jakie, przywoluja z pamieci te miejsca w ktorych bylam i emocje jakie wywolywalo to ogladane.
Nawet najpiekniejsze zdjecie nie odda rzeczywistosci, nie odda tego co sie przezywalo bedac tam, zapachow, ciepla czy zimna - to nosimy w sobie.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Fotografie... 28.11.16, 14:54
      m.maska napisała:

> Kupilam sobie kilka ksiazek z ktorych mozna zapewne nauczyc sie fotografowania.
      > .. i nie mowie o kompozycji, bo to juz jest talent, ktory albo sie ma albo sie
      > go nie ma.
      Wprawdzie w tych ksiazkach sa takie rozdzialy, ale tego nauczyc racz
      > ej trudno - to indywiudalne widzenie wszystkiego co nas otacza.
      > Ksiazki moga co najwyzej przyblizyc technike... i stoja sobie na polce - tylko
      > czy ja dzieki temu lepiej potrafie fotografowac? nie...
      > Dobry fotograf potrafi nawet tanim aparatem strzelic dobre foty - a ja nie sad

Bede zarozumiala i powiem, ze talent do kompozycji to ja moze i bym miala, ale pasji, tej takiej prawdziwej raczej nie potrafilabym w sobie wskrzesic. Pasja po prostu jest i nie potrzebuje bodzca typu "miesiac bez wyroznienia, to miesiac stracony" - taka pasja kojarzy mi sie ze zbukiem (co to jest zbuk mozna wyguglac i byc znowu o jedno madrzejsza)
      Pasja i Talent... wtedy cos pieknego sie rodzi.
      Przesmieszne, gdy ktos nie posiada ani jednego ani drugiego, a liczbe senkjujacych lajkow, w tym profesjonalnego Araba, bierze za sukces big_grinbig_grinbig_grin
    • a74-7 Re: Fotografie... 28.11.16, 21:33
      ja nie strzelam fot do konkursow,
      wiec sie nie martwie opinia ciekawskich i wsciubiajacych tu nosy czy dzioby ;-Dbig_grin big_grin
      • m.maska Re: Fotografie... 28.11.16, 22:04
        No ja tez nie... nie mam takich ambicji smile ale jutro przy swiele dziennym strzele mojego rozszalalego storczyka - o ile nie zapomne... bo sie rozwalil na wszystkie strony, tak ze nie wiadomo jak go trzymac na parapecie - zachcialo mu sie wypuszczac pedy we wszystkich kierunkach i co mu zrobic? sama jestem temu winna, bo go solidnie podgolilam smile
        Aaaa i podciagne moj watek o storczykach, ktory spowodowal kwiotkowa "pasje" u karlutki-tralalutki
        • al-szamanka Re: Fotografie... 29.11.16, 05:56
          m.maska napisała:

> podciagne moj watek o storczykach, ktory spowodowal kwiotkowa "pasje" u
          > karlutki-tralalutki

Podciągnij, bo ładne.
          Ale to nie pierwsze nasze, co dla karlutki stało się wzorem do naśladowania. Nawet Twoje marzenie o Wodospadach Iguazu sobie przywłaszczyła, i w międzyczasie używa sporo moich określeń, nie mówiąc o tym, że też próbowała pisać opowiadania big_grin Poza tym stała się wybitnym znawcą sztuki i psychologiem, ale nie przypominam sobie, abym z nią studiowała big_grin
      • skiela1 Re: Fotografie... 29.11.16, 15:43
        a74-7 napisał:

> ja nie strzelam fot do konkursow,
        > wiec sie nie martwie opinia ciekawskich i wsciubiajacych tu nosy czy dzioby ;-
        > Dbig_grin big_grin

Przypuszczam,ze tez sie nie martwia opinia ciekawskich i wsciubiajacych....
        big_grin
        • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 15:57
          he,he skielo,
          a co bys powiedziala ,gdybym tak jedna nozke miedzy drzwi na twoim forumku wsciubila ?
          Zalozyla klodki czy chlebem i solo ….?
          • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 16:03
            tak obuto nozkewink
            https://slm-assets0.secondlife.com/assets/7384772/lightbox/Studded_High_Heel_Boots.jpg?1363866635
          • skiela1 Re: Fotografie... 29.11.16, 16:21
            a74-7 napisał:

> he,he skielo,
            > a co bys powiedziala ,gdybym tak jedna nozke miedzy drzwi na twoim forumku wsc
            > iubila ?
            > Zalozyla klodki czy chlebem i solo ….?

?????????????????????
            • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 18:52
              sad((((((((((((((((((((((
              • m.maska Re: Fotografie... 29.11.16, 19:23
                A co Ciebie tak strasznie zasmucilo? shock
                • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 19:25
                  fakt ,ze skiela zaniemowila
    • m.maska Fotografie... konkurs... 29.11.16, 14:31
      Tym, ktorzy potrafia polecam udzial w konkursie - ryzyko zadne, a moze bedzie mozna pomachac z pomniczka... karlutce-tralalutce nie polecam, bo niby z czym?

gopc.olympus-global.com/2016/?lang=pl_PL
      • al-szamanka Re: Fotografie... konkurs... 29.11.16, 18:16
        m.maska napisała:

> Tym, ktorzy potrafia polecam udzial w konkursie - ryzyko zadne, a moze bedzie m
        > ozna pomachac z pomniczka... karlutce-tralalutce nie polecam, bo niby z czym?
        >
        > gopc.olympus-global.com/2016/?lang=pl_PL

Uroczyście ogłaszam, że wezmę udział w tym konkursie. Co prawda nigdy nie miałam ambicji strzelania dobrych fot, no i aparat mam byle jaki, ale mówią, że to obojętne, wieęc spróbuję smile
        • m.maska Re: Fotografie... konkurs... 29.11.16, 18:18
          hahaha................................
          • al-szamanka Re: Fotografie... konkurs... 29.11.16, 20:26
            m.maska napisała:

> hahaha................................
            >

Co się śmiejesz? Jak mówię, że wezmę udział, to wezmę. I będę baaaardzo dumna jeżeli zdobędę chociażby Złotą Malinę... w końcu to też wyróżnienie big_grin
            • m.maska Re: Fotografie... konkurs... 29.11.16, 20:55
              A wiiiiiiiiiidzisz, ja sie dzisiaj dowiedzialam, ktore w aparacie jest migawka a ktore przeslona... ale co to jest Weißabgleich i tak nie wiem... smile
    • rena-ta49 Re: Fotografie... 29.11.16, 15:55
      Zauważyłam ,że lubisz strzelać fotki i na mój gust potrafisz.
      Ja nie lubię fotek strzelać i nawet kiedy jakąś popełnię to oceniam siebie krytyczniesmile
      • m.maska Re: Fotografie... 29.11.16, 18:17
        rena-ta49 napisała:

> Zauważyłam ,że lubisz strzelać fotki i na mój gust potrafisz.
        > Ja nie lubię fotek strzelać i nawet kiedy jakąś popełnię to oceniam siebie kryt
        > yczniesmile

Tez oceniam krytycznie swoje foty i nie przypominam sobie takiego, ktore by mnie rzeczywiscie zachwycilo... no coz, troche sprzetu nic talentu wink
        • rudka-a Re: Fotografie... 29.11.16, 21:15
          Konkurs fajny, kto ma z czym, to niech wali, jak w dym. Konia mam, ale w pokoju...na biegunach - nabytek dla mojej małej Niusi. Aparaty foto posiadam jakies tam, ale co z tego, jak nie rozgryzłam ich możliwości...poradników wszelakich też od groma i własciwie, to wszystko. Cos tam czasem pstryknę, czasem i 100 zdjęć..wybiorę 5....Pare lat temu ktoś zaproponował, by 'iśc' na XXX....polazłam gnana ciekawością...dlaczego nie?!...można spróbować...nie wiedziałam dokładnie, jak to wszystko tam hula...przygladałam się i....wyłączyłam plusowanie. Jak wszędzie TWA...ja ci plusa, ale ty mi też...i słynne podziekowania. Śliczne, piekne, zachwycające.....ale sama wiedziałam, że jest dalekie od ideału...bo prześwietlone trochę, bo cos tam uciełam, bo za dużo nieba itp....zaczełam eksperymentować z programami do obróbki zdjęć....podobały mi się zdjęcia w HDR...niestety - nie rozgryzłam tej sztuki tak, jak chciałabym. Czasem jeszcze coś wrzucę...i 'wyloguj'...'lubi mnie' ok. 130 osób...czyli gdybym obleciała ich z +, to pewnie wpadliby w reważu i do mnie....
          ale mnie nie zależy na komentarzach, plusach...noooo, gdybym z tego zyła, to pewnie by mi sie podobało smile ale dlaczego mam iśc z rewizytą i piać peany, gdy piesek ma upierniczone uszy, łapy, lampe błyskową w oczach i ślad po trzęsących się rączkach kogoś, kto cykał fotę...smile

Al - już szukam projektu na pomnik....wink
          z czego ma być? z plasteliny, modeliny, ciastoliny, masy solnej?
          • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 21:33
            Oki, rudka mnie zniechecila,big_grin
            obiecuje, ze juz ani jednego gniota tu nie wcisne; a dobrych nie mam ,
            rece trzesa mi sie od zawsze …big_grin big_grin big_grin
            Pojde na inne fora,pewnie ogladac konskie zaloty…chlip chlip…
            • rudka-a Re: Fotografie... 29.11.16, 21:37
              Wrzucaj, wrzucaj...tu nie ma konkursu..
              jaki maju, taki pchaju smile
              nie wypada zapytać z jakiego powody ta trzęsionka rączej jest? suspicious ze zdenerwowania, czy z przepracowania wink
              a, gdzie sie będziesz po nocy włóczyć po innych...jutro Ci narysuję kunia suspicious
              • rudka-a Re: Fotografie... 29.11.16, 21:38
                rączek suspicious mnie też się gibneły suspicious
                • m.maska Re: Fotografie... 29.11.16, 21:52
                  Hehehe... stabilizator to ja mam wlaczony w aparacie na stale i zawsze mi sie jakos tak na lewo krzywi - musze je potem prostowac te foty sad chyba mam jakis skret nie taki wink
              • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 21:54

Ze zdenerwowania, ze znowu nie wyjdzie big_grin big_grin big_grin

A kun jaki jest - kazdy widzi…;-D
                • rudka-a Re: Fotografie... 29.11.16, 22:01
                  ..ale tak Ci się nie 'gibło' chyba jeszcze nigdy big_grinbig_grin
                  trza być miszczem, nie? wink))

https://zapisz.net/images/432_chujinka.jpg
                  • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 22:24
                    Rudka,jakis lancuch,jakies bOMbki i do konkursu, tradycyjnie lubie smile
                    • rudka-a Re: Fotografie... 29.11.16, 22:40
                      https://zapisz.net/images/570_chujinkaa.jpg

innych bombek nie posiadam suspicious wink))
                      chwilowo wink
                      • m.maska Re: Fotografie... 01.12.16, 13:24
                        rudka-a napisała:

> https://zapisz.net/images/570_chujinkaa.jpg
                        >
                        > innych bombek nie posiadam suspicious wink))
                        > chwilowo wink

A Ty sie nie za bardzo z ta choinka pospieszylas? jeszcze Mikolaja nie bylo a tu juz choinka stoi wink
                        • rudka-a Re: Fotografie... 01.12.16, 17:31
                          m.maska napisała:
                          > A Ty sie nie za bardzo z ta choinka pospieszylas? jeszcze Mikolaja nie bylo a t
                          > u juz choinka stoi wink

Taaa...pospieszyłam, akurat. Przygotowałam sobie do konkursu smile)
                          Startuję razem z Al....suspicious
                          lepiej szykuj tę turecka wazelinę big_grin
                • a74-7 Re: Fotografie... 29.11.16, 22:22
                  Cos sie temu koniu tam przyczepilo….
          • al-szamanka Re: Fotografie... 30.11.16, 18:49
            rudka-a napisała:

> Al - już szukam projektu na pomnik....wink
            > z czego ma być? z plasteliny, modeliny, ciastoliny, masy solnej?
            >

Tylko nie z plasteliny, mam alergię dźwiękową na jej zapach... gdy powącham, to natychmiast moje gardziołko wydaje niekontrolowane dźwięki, które brzmią mniej więcej tak: kyh kyh khh khh.
            Najchętniej z ciastoliny, bo jak się pomniczek znudzi można go upiec i zjeść.
            • rudka-a Re: Fotografie... 30.11.16, 21:07
              Prezentacji fotek przed wysłaniem nie będzie? wink
              bo może trzeba coś poprawić, dokleić, dorysować? wink))
              • al-szamanka Re: Fotografie... 30.11.16, 21:17
                rudka-a napisała:

> Prezentacji fotek przed wysłaniem nie będzie? wink
                > bo może trzeba coś poprawić, dokleić, dorysować? wink))
                >

Eeeetam prezentacja, wezmę pierwsze z brzegu, pewnie nawet publikowane na forum, i spróbuję szczęścia... a może sukces już na mnie czeka big_grin
                • m.maska Re: Fotografie... 30.11.16, 21:29
                  wooooooooow.... suuuuuuuuuuuuukces... kaaaaaaaaaaaaaaaasa... milion yenow... hahaha... pamietam jak bylam w Japonii to dolar chodzil chyba za 180yenow a teraz? no tak ca.114yenow ale to zawsze jednak ok.8.700$ ale sie pochwaliszz a my Ci tutaj bedziemy lajkowac smile
                  • rudka-a Re: Fotografie... 30.11.16, 21:35
                    Będziemy...jak się tą kasą z nami podzieli suspicious
    • a74-7 Re: Fotografie... 30.11.16, 21:41
      https://d2arxepu0ul4m5.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/07/06133724/leadimage.jpg

juz sie przygotowalam !smile
      • rudka-a Re: Fotografie... 30.11.16, 21:44
        big_grinbig_grin
      • al-szamanka Re: Fotografie... 30.11.16, 21:48
        a74-7 napisał:

> https://d2arxepu0ul4m5.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/07/06133724/l
> eadimage.jpg
        >
        > juz sie przygotowalam !smile

Nie wyprzedzaj faktów!
      • m.maska Re: Fotografie... 30.11.16, 21:48
        a74-7 napisał:

> https://d2arxepu0ul4m5.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/07/06133724/l
eadimage.jpg
        >
        > juz sie przygotowalam !smile

No i bardzo dobrze... ale to wszystko malo... tam na te kfiotki na fb leje sie codziennie od miesiecy, juz taka zjelczala, wielokrotnie przemiedlona, w te i z powrotem... nasza jest jeszcze dziewicza i bielutka smile
        • al-szamanka Re: Fotografie... 30.11.16, 21:51
          m.maska napisała:

> a74-7 napisał:
          >
          > > https://d2arxepu0ul4m5.cloudfront.net/wp-content/uploads/2016/07/0613
> 3724/l
> eadimage.jpg
          > >
          > > juz sie przygotowalam !smile
          >
          > No i bardzo dobrze... ale to wszystko malo... tam na te kfiotki na fb leje sie
          > codziennie od miesiecy, juz taka zjelczala, wielokrotnie przemiedlona, w te i z
          > powrotem... nasza jest jeszcze dziewicza i bielutka smile

Wiadomo, że dziewicza i bielutka, bo tylko taka do mnie pasuje.
          • m.maska Re: Fotografie... 30.11.16, 21:53
            al-szamanka napisała:

> Wiadomo, że dziewicza i bielutka, bo tylko taka do mnie pasuje.

Tylko nie mow, ze jestes "biala niewinna sniezynka" bo mnie zemdli...
            • al-szamanka Re: Fotografie... 30.11.16, 21:56
              m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
              >
              > > Wiadomo, że dziewicza i bielutka, bo tylko taka do mnie pasuje.
              >
              > Tylko nie mow, ze jestes "biala niewinna sniezynka" bo mnie zemdli...

Nic nie mówię, sama najlepiej wiesz jaka jestem, w końcu zdarza nam się spać w małżeńskim łożu big_grin
              • rudka-a Re: Fotografie... 01.12.16, 17:35
                al-szamanka napisała:

> m.maska napisała:
                >
                > > al-szamanka napisała:
                > >
                > > > Wiadomo, że dziewicza i bielutka, bo tylko taka do mnie pasuje.
                > >
                > > Tylko nie mow, ze jestes "biala niewinna sniezynka" bo mnie zemdli...
                >
                > Nic nie mówię, sama najlepiej wiesz jaka jestem, w końcu zdarza nam się spać w
                > małżeńskim łożu big_grin

Zabrzmiało ciekawie...podniose do góry big_grin
                wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka