al-szamanka 07.10.25, 04:21 No nareszcie. Ostatnie szlify i wybywam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Urlop 19.10.25, 15:19 rena-ta49 napisała: > Dobrego ,zasłużonego wypoczynku! I tak odleciala, ze mawet dostepu do netu nie ma... sama tego chciala. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 21.10.25, 20:12 m.maska napisała: > rena-ta49 napisała: > > > Dobrego ,zasłużonego wypoczynku! > > I tak odleciala, ze mawet dostepu do netu nie ma... sama tego chciala. > > Czasem jest to dobre, można się zrelaksować i wyłączyć od netowego syfu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 23.10.25, 08:11 Juz po urlopie. Teraz potrzebuje nowego, aby odpoczac Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 23.10.25, 20:44 rena-ta49 napisała: > Dobrego ,zasłużonego wypoczynku! Moze i zasluzony, ale wypoczynek to na pewno nie byl. Od troche ponad 20 godz. jestem w Austrii i ciagle nie moge dojsc do siebie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 23.10.25, 21:02 Bylam w kraju, w ktorym takich rzeczy do ogladania jest pelno. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 24.10.25, 19:52 al-szamanka napisała: > Bylam w kraju, w ktorym takich rzeczy do ogladania jest pelno. > W daleką podróż się wybrałaś...Zapewne jesteś zafascynowana chińską kulturą. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 26.10.25, 07:17 rena-ta49 napisała: > W daleką podróż się wybrałaś...Zapewne jesteś zafascynowana chińską kulturą. Jestem, dlatego tam nareszcie polecialam. A ze wybralam podroz zapchana atrakcjami po krawedzie ostatecznosci, to potrzebuje jeszcze ciut czasu, aby dojsc do siebie. Bylo nieprawdopodobnie, zudownie i ... wyjatkowo wyczerpujaco. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 26.10.25, 18:07 al-szamanka napisała: > rena-ta49 napisała: > > > W daleką podróż się wybrałaś...Zapewne jesteś zafascynowana chińsk > ą kulturą. > > > Jestem, dlatego tam nareszcie polecialam. A ze wybralam podroz zapchana atrakcj > ami po krawedzie ostatecznosci, to potrzebuje jeszcze ciut czasu, aby dojsc do > siebie. Bylo nieprawdopodobnie, zudownie i ... wyjatkowo wyczerpujaco. > To teraz kilka dni urlopu ,na wypoczynek po intensywnym urlopie Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 24.10.25, 14:54 al-szamanka napisała: > > Zdjęcie przedstawia dużą ścianę z reliefem na zewnętrznej fasadzie hotelu Grand Dynasty Culture w Xi'an w Chinach. Grand Dynasty Culture Hotel to 4-gwiazdkowy hotel w centrum Xi'an. Ściana z reliefem przedstawia postacie historyczne i sceny z historii Chin. Hotel znajduje się w pobliżu takich atrakcji jak starożytne mury miejskie, Dzwonnica i Świątynia Konfucjusza. Budynek jest częścią turystycznej części miasta. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 24.10.25, 14:54 Czy ja musze uzupelniac informacje, ktorych Ty nie umiescilas? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 26.10.25, 09:21 al-szamanka napisała: > > Ach, znowu nie napisalam, co to. Wiadomo, Shanghai Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 26.10.25, 17:16 al-szamanka napisała: > al-szamanka napisała: > > > > > > > Ach, znowu nie napisalam, co to. Wiadomo, Shanghai > > Moze dla Ciebie wiadomo, dla mnie nie... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 29.10.25, 07:00 m.maska napisała: > Jednym slowem ichnia Wenecja. > Tak jakby Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 29.10.25, 07:03 Troche ze starego miasta w Shanghaiu, swiatynia Buddhy. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 29.10.25, 12:06 Ogladam te foty i mam wrazenie dejà vu. Jakbym to juz widziala, podobne wizerunki widzialam w Kioto w Sanjūsangen-dō Temple. No coz we Wloszech, Hiszpanii, Portugalii, Francji a nawet i w Polsce w kosciolach ogladamy te same wizerunki naszych swietych, ale to oczywiste, w Chinach, Japonii a zapewne i w Wietnamie i innych krajach tamtego regionu jest podobnie. W kazdym razie juz mnie tamte regiony nie ciagna. Moze tez dlatego, ze mialam takie szczescie odwiedzic Japonie w czasach jej najwiekszej prosperity i w czasach kiedy nie przewalaly sie przez wyspy tabuny turystow. Wiem z doswiadczenia jak bardzo zmienil sie styl zwiedzania na przestrzeni ostanich 20 lat. W 2005 bylam w Sintrze, fascynujace miejsce miejsce na mapie Portugalii, bylo to wtedy male senne miasteczko, owszem turysci tam byli, ale nie takie tlumy. I 2017 - kiedy przyjechalam do Sintry natychmiast sobie zdalam sprawe, ze samochodem nie przebije sie do zadnego z miejsc wartych zobaczenia, wtedy pozostaly nam juz tylko tuk-tuki. A to jest Portugalia, a co dopiero w kraju w ktorym mieszka ponad miliard ludnosci i rocznie odwiedza go miliony turystow. Na pewno sa miejsca w ktorych mozna znalezc spokoj i odosobnienie alle wszystkich gna akurat tam gdzie warto cos zobaczyc. Najlepiej w Bieszczady Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 30.10.25, 06:46 Mala podroz po rzece Yangtze. Wyprawa do najwiekszej zapory wodnej swiata, wieczorem nieco rozrywki, a potem spac do mojej "kajuty" Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 30.10.25, 20:03 Już dawno Bieszczadach nie ma spokoju. Bieszczady cieszą się ogromnym powodzeniem wsród turystów. Bieszczady są cudne, bardzo się w ostatnich latach zmieniają turystycznie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 30.10.25, 19:59 m.maska napisała: > Jednym slowem ichnia Wenecja. > Ciekawe czy też tam śmierdzi jak Wenecja? Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 31.10.25, 00:05 rena-ta49 napisała: > m.maska napisała: > > > Jednym slowem ichnia Wenecja. > > > > Ciekawe czy też tam śmierdzi jak Wenecja? No, mysmy z AL mialy jednak szczescie, podczas naszego pobytu nie smierdzialo. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 31.10.25, 07:58 Canyon Qingtianxia (Gora Wuling). Wedrowka byla dluga i nielatwa, za to wrazenia niesamowite. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 31.10.25, 18:09 al-szamanka napisała: > > Canyon Qingtianxia (Gora Wuling). Wedrowka byla dluga i nielatwa, za to wrazeni > a niesamowite. > Pruypomina droge na Kamienczyk, dziekuje, wysiadam... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 02.11.25, 08:12 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > > > Canyon Qingtianxia (Gora Wuling). Wedrowka byla dluga i nielatwa, za to w > razeni > > a niesamowite. > > > > Pruypomina droge na Kamienczyk, dziekuje, wysiadam... Latwo nie bylo, ale jakos dalam rade - drugi raz bym nie poszla. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 31.10.25, 07:53 rena-ta49 napisała: > m.maska napisała: > > > Jednym slowem ichnia Wenecja. > > > > Ciekawe czy też tam śmierdzi jak Wenecja? Nic a nic nie smierdzi Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 02.11.25, 08:18 Slawna Gora Traby Slonia, obiad w typowej chinskiej restauracji i moj skromny pokoik hotelowy. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 08.11.25, 17:48 Inne klimaty ,inna kultura,na pewno warte zwiedzania. Nocne iluminacje w realu na pewno robią wrażenie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 12.11.25, 19:40 Chinski glog z cukrem i inne jedzonka w restauracji i na ulicy. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 13.11.25, 02:13 al-szamanka napisała: > > Armia terakotowa w Xi'an > No te armie to mysmy juz widzialy, akurat wlasnie w Darmstadt.... wprawdzie byla to tylko replika, ale przynajmniej mialysmy wyobrazenie przestrzenne. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 14.11.25, 19:11 "Zakazane Miasto/ Park Jingshan" Ogromne tłumy turystów. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 14.11.25, 19:27 rena-ta49 napisała: > "Zakazane Miasto/ Park Jingshan" > > Ogromne tłumy turystów. No niestety. Te tlumy, czekanie w kolejkach dobijaly mnie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 14.11.25, 21:40 al-szamanka napisała: > rena-ta49 napisała: > > > "Zakazane Miasto/ Park Jingshan" > > > > Ogromne tłumy turystów. > > > No niestety. Te tlumy, czekanie w kolejkach dobijaly mnie. > Pociesz sie, ze te miejsca, ktore wczesniej odwiedzalysmy i byl wzgledny spokoj to dzisiaj tez juz okupacja turystow. Ja pamietam Sintre z 2005 roku, spokojne senne miasteczko, a potem jak bylysmy w 2017 to jak Krupowki. A pamietasz jak uroczo bylo w Obidos, kiedy odjechaly wszystkie autobusy? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 16.11.25, 20:32 Czy on jest dla turystów w całości udostępniony ,czy tylko jego odcinki? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 15.11.25, 19:37 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: >Te tlumy, czekanie w kolejkach dobijaly mnie. > > Pociesz sie, ze te miejsca, ktore wczesniej odwiedzalysmy i byl wzgledny spokoj > to dzisiaj tez juz okupacja turystow. Ja pamietam Sintre z 2005 roku, spokojne > senne miasteczko, a potem jak bylysmy w 2017 to jak Krupowki. A pamietasz jak > uroczo bylo w Obidos, kiedy odjechaly wszystkie autobusy? > > Pamietam Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Urlop 16.11.25, 20:36 al-szamanka napisała: > rena-ta49 napisała: > > > "Zakazane Miasto/ Park Jingshan" > > > > Ogromne tłumy turystów. > > > No niestety. Te tlumy, czekanie w kolejkach dobijaly mnie. > To stanie w kolejkach czasem bardziej może zmęczyć ,niż samo zwiedzanie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Urlop 17.11.25, 00:21 rena-ta49 napisała: > al-szamanka napisała: > > > rena-ta49 napisała: > > > > > "Zakazane Miasto/ Park Jingshan" > > > > > > Ogromne tłumy turystów. > > > > > > No niestety. Te tlumy, czekanie w kolejkach dobijaly mnie. > > > > To stanie w kolejkach czasem bardziej może zmęczyć ,niż samo zwiedzanie. I wlasnie dlatego pojechalas tam sama... ja sie juz na takie ekstremalne wycieczki nie pisze. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Urlop 19.11.25, 21:56 m.maska napisała: > I wlasnie dlatego pojechalas tam sama... ja sie juz na takie ekstremalne wyciec > zki nie pisze. No niestety, sama. Bylo bardzo ekstremalnie, biuro podrozy mnie przestrzegalo, ze tylko dla wytrzymalych. Wytrzymalam Odpowiedz Link