a74-7 02.11.20, 10:23 Lisc co prawda jeszcze caly nie opadl, ale juz pieknie sie zloci i czerwieni z netu /londonist Ostatnia noc byla letnia,17 stopni ,nawet wiatr byl cieply... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-szamanka Re: Listopad 02.11.20, 11:00 Slicznie... u mnie raczej tak samo, ale jestem tak zaganiana pracnie, ze nawet tego nie zauwazam Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 02.11.20, 12:02 Focia z St James's Park , nie wiem kiedy oni te zdjecia robia ; kiedy tam jestem to jest jeszcze za bardzo zielono ,zeby bylo jesiennie, albo juz szczyty drzew lysawe zeby bylo tak zlociscie ....;-D No i tak z innej beczki : Ponoc juz od dzis zapalaja w Londku niektore Christmas Lights( zeby ogladanie rozlozyc w czasie ) No wiec tak : turystow niet , lokalni zamknieci w domach bo pandemia szaleje; zakladam ,ze przyszli wlasciciele ulic beda miec lepszy"oglad" wlosci ,ktore nabeda za grosik. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Listopad 02.11.20, 12:50 Tak wyglądają Bieszczady,tu gama kolorów juz się zaczęła. Kocham Bieszczady jesienią.W lecie wole morze Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 02.11.20, 18:51 rena-ta49 napisała: > Tak wyglądają Bieszczady,tu gama kolorów juz się zaczęła. Kocham Bieszczady jes > ienią.W lecie wole morze > A jakie niebo chabrowo-neapolitańskie U mnie dzisiaj było 20°C, niektorzy odważni chodzili w krótkich rękawkach. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Listopad 02.11.20, 18:53 al-szamanka napisała: > rena-ta49 napisała: > > > Tak wyglądają Bieszczady,tu gama kolorów juz się zaczęła. Kocham Bieszcza > dy jes > > ienią.W lecie wole morze > > [img]https://pbs.twimg.com/media/ElE71zsW0AAjkK3?format=jpg&name=small[/i > mg] > > > A jakie niebo chabrowo-neapolitańskie > U mnie dzisiaj było 20°C, niektorzy odważni chodzili w krótkich rękawkach. > U mnie dziś pada deszcz. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 04.11.20, 10:21 Pierwszy szron na trawie . Dzien zapowiada sie ladny i sloneczny ; ale ponoc nie chwali sie dnia przed zachodem..... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 09.11.20, 18:50 Przedwczoraj 16C ,wczoraj 17 C w nocy bylo 13 stopni . Niezle trzyma jak na listopad Odpowiedz Link
m.maska Re: Listopad 09.11.20, 19:04 Ten listopad jak na razie cieplejszy i ladniejszy niz pazdziernik... No ja sie dzisiaj w koncu zaszczepilam przeciwko grypie - mialo byc w polowie listopada, ale na wszelki wypadek zadzwonilam dzisiaj zeby sie zapytac - byly. Zadzwonilam tez do apteki we Wrocku - niestety pani smutnym glosem powiadomila mnie, ze nie maja i nie wiedza kiedy ewentualnie szczepionki beda. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Listopad 12.11.20, 20:54 m.maska napisała: > Ten listopad jak na razie cieplejszy i ladniejszy niz pazdziernik... > No ja sie dzisiaj w koncu zaszczepilam przeciwko grypie - mialo byc w polowie l > istopada, ale na wszelki wypadek zadzwonilam dzisiaj zeby sie zapytac - byly. Z > adzwonilam tez do apteki we Wrocku - niestety pani smutnym glosem powiadomila m > nie, ze nie maja i nie wiedza kiedy ewentualnie szczepionki beda. > U mnie niezbyt ciepło,bywają w nocy temp.w okolicach "0" a za dnia 6 st. Mgły i pochmurno.Już mi brakuje słońca,a to dopiero się zaczyna Ja zaszczepiłam się w piątek. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 12.11.20, 14:06 Ladny sloneczny dzionek ,choc troche chlodniejszy.... Wedrujac po forach przy kawusi , kiedy czytam 'swiat wg recepciarza' to mi sie na wymioty zbiera .....wczoraj bidule nawet w zoninych podwiazkach opluwalo MN , takiej sraczki ze strachu dostalo. Walczylo na forumku jak pies z flakiem .... Smuta,panie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad i 30km 12.11.20, 19:16 A ja mam za sobą 30km marszu dotleniającego W tym miejscu miałam 3km do celu... .. doszłam i z powrotem, czyli następne 15km - razem 30... ... a niebo takie nade mną... ... a co poniektóre owieczki kosiły trawę... ... na koniec trafiłam na cud natury - kwitnące fiołki!!! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad i 30km 12.11.20, 20:17 Niezly piechur z Ciebie Al Ja bym tak 3 do 5 mil i jak dla mnie - wystarczy A natura u was jeszcze soczysta I owieczki jak malowane ;niezmordowanie kosza ;-D Mam pytanie : czy trawa pozostaje tez caly rok zielona ?(wbrew pozorom , pytanie nie jest glupie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad i 30km 12.11.20, 21:40 a74-7 napisał: > Niezly piechur z Ciebie Al > Ja bym tak 3 do 5 mil i jak dla mnie - wystarczy > A natura u was jeszcze soczysta I owieczki jak malowane ;niezmordowanie kosz > a ;-D > Mam pytanie : czy trawa pozostaje tez caly rok zielona ?(wbrew pozorom , pytani > e nie jest glupie Raczej tak, tylko latem, gdy wyschnie robi się szara. A piechurem jestem rzeczywiście niezłym, do tego chodzę bardzo szybko, inaczej nie potrafię - maseczka świadkiem Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 13.11.20, 10:14 13 tego wszystko zdarzyc moze sie Katarzyna Sobczyk - Trzynastego Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 13.11.20, 19:44 A mi się zdarzyło, że po kilkunastu km marszu zabrałam się za robienie konfitury z fig. Wyszła bardzo mniam mniam Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 13.11.20, 20:50 Przyjemne z pozytecznym ,samo zdrowie Al; A my wcinamy sezonowo custard apples -naprawde pyszne Przyznam ,ze od konfitury figowej wole taka z guavy Tez ma swoje zalety: Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 14.11.20, 15:49 Dzis pada ,przejasnia sie, znowu pada.... Ja - do sklepow i na window shopping a stary ....do lasu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 14.11.20, 21:13 Za miedza dzielnicy fajerwerki i petardy.Zaczynam myslec ,ze to juz Nowy Rok . Diwali rozpoczeli o dzien wczesniej .... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 15.11.20, 21:00 a74-7 napisał: > Za miedza dzielnicy fajerwerki i petardy.Zaczynam myslec ,ze to juz Nowy Rok . > Diwali rozpoczeli o dzien wczesniej .... Hehe, to co zaczniesz myśleć, jak już rzeczywiście Nowy Rok zahuczy Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 15.11.20, 21:04 A taki cud znalazłam dzisiaj przy trawniku w pracy - kwitnące krzewinki i czerwona poziomeczka Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 15.11.20, 21:16 bedzie jeszcze kilka U mnie w ogrodzie - liscie figowe (sasiada) sie sciela ;-D Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Listopad 16.11.20, 08:46 al-szamanka napisała: > A taki cud znalazłam dzisiaj przy trawniku w pracy - kwitnące krzewinki i czerw > ona poziomeczka > > > > Cieszy oko,takie miłe wspomnienie lata. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 15.11.20, 21:11 Jeszcze nie wiem , co sie wydarzy .Pod koniec pazdziernika zdjelismy rusztowania z chalupy, wszystko z opoznieniem , dosc kosztowne, udalo sie cudem znalezc gosci , ale chca cala chalupe dla siebie, troszke nie po naszej mysli ,ale cos za cos; wiec po noworocznych firewerkach chyba odetchne z ulga. Sie zobaczy. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 15.11.20, 21:14 Dzis znowu petardy, ciagle wybuchy , ,to prawie jak na wojnie:-I Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 16.11.20, 17:28 Lisc figowy na trawie , a figi jeszcze na drzewie, znowu lato okazalo sie zbyt krotkie.... poziomki tu i tam .... Jaka pogoda jest - widac ;-D Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 17.11.20, 13:55 Eeeeee, to figi, ktore u mnie zostaly zerwane z drzewa pare dni temu, byly jednak w o niebo lepszym"stanie dojrzalosci", no i marmoladka wyszla z nich znamienita. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 17.11.20, 13:57 Leniwy, jesienny, lagodnie cieply wtorek. Klienci tak samo rozleniwieni, pochrapuja od czasu do czasu i trudno im sie na czymskolwiek skupic... i tak chyba bedzie do wieczora, a ja o 20-ej do domu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 17.11.20, 14:46 Te pozostawione na drzewie tez sie nie zmarnuja , szpaki bardzo je lubia. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 19.11.20, 14:20 I tak wyglada ta jesien Wczoraj stary gdzies mi sie zawieruszyl od rana ,mial gdzies jechac, ale zupelnie zapomnialam o tym . Nie mam zwyczaju wydzwaniac i szukac go w terenie .Zajelam sie wiec czyms pozytecznym Nie, nie pichceniem obiadku Nawet nie slyszalam kiedy wrocil; Wszedl do pokoju , usmiechnal sie i wystawil dwie piastki do przodu : -Z ktorej reki chcesz ? zapytal tajemniczo .( Ooo,tak ! bede jadla z reki ....;D pomyslalam ) Obydwie wygladaly tak samo, nic nie zdradzalo zawartosci oferty -Z prawej .- szybko zadecydowalam . Otworzyl dlon a w niej kilka igiel choinki ... -What the....? o co chodzi ? zmarszczylam nosek -No to z lewej ,plissss otworzyl lewa - obcy key fob. Spojrzalam mu w oczeta - O co chodzi ? Zupelnie zapomnialam ,ze to wczoraj mial odebrac ... A dla mnie zamiast kwiatka - choinke drapaka -Postawimy w ogrodku - rzucil wspanialomyslnie Hmmm..gdyby nie fakt ,ze jechal autem ,zaryzykowala bym - chuchnij ... Przebral sie i poszedl sie bawic nowa zabawka .... Tak wiec wyglada teraz jesien za oknem ....liscie juz prawie opadly... Za chwile bede miala przymusowe lekcje instruktazu i jazdy, zeby nie popsuc zabawki nawet sobie polski jezyk wprowadzil na screen, snob jeden Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 19.11.20, 17:32 Hej, fajnie, ale ta kierownica po NIE TEJ stronie wymiata, a ja kompletnie się nie znam... cio to za jedno? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 19.11.20, 19:19 " ale ta kierownica po NIE TEJ stronie wymiata, " no, bo my tu tak pod prad jezdzimy ;-D Stary nabyl Ford Kuga , uzywany, trzyletni , 6 tys mil na liczniku ono. Auto , bo ja tylko auto prowadze ;D No i wiesz, trzy pedaly to dla mnie byloby za duzo do ogarniecia ;-D Juz sie przewiozlam , jest easy, fajna mala kierownica .Oprzyrzadowanie podstawowe, wiecej nie potrzeba Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Listopad 19.11.20, 20:56 a74-7 napisał: > " ale ta kierownica po NIE TEJ stronie wymiata, " > no, bo my tu tak pod prad jezdzimy ;-D > Stary nabyl Ford Kuga , uzywany, trzyletni , 6 tys mil na liczniku ono. > Auto , bo ja tylko auto prowadze ;D > No i wiesz, trzy pedaly to dla mnie byloby za duzo do ogarniecia ;-D > Juz sie przewiozlam , jest easy, fajna mala kierownica .Oprzyrzadowanie podstaw > owe, wiecej nie potrzeba No to się cieszę, że jesteś zadowolona Szerokiej drogi i bezawaryjnej jazdy życzę 6tys. mil, to raczej nic jak na 3 lata. Odpowiedz Link
m.maska Re: Listopad 20.11.20, 00:53 To juz pod chonike taki prezent sobie zrobiliscie? Bardzo ladny... ale ja mam jedno pytanie, ostatnio wpadlo mi w oko, ze ponoc w UK zamierzaja calkowicie odejsc od silnikow spalinowych, czy to autko jest gazowe? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 20.11.20, 10:43 Petrol , auto. Odnosnie odchodzenia od petrolu ,w nowszych autach ban bedzie dopiero od 2030 ,wiec do tego czasu mozna zmienic autko Stary bedzie tym pomykal , ja chwilowo pozostaje przy swojej Borze, ona nigdy mi sie nie psula , ale diesel i stara wiec praktycznie powinnam sie z nia rozstac w przyszlym roku , chyba ,ze cos zmienia Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 26.11.20, 09:47 pogoda jako tako ... Ogolnie doom & gloom , czekamy na ogloszenie dalszych koronnych restrykcji..... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 26.11.20, 16:13 Pociagiem na zakupy .... Autem podroz jakies 40 min , do pociagu 8 min i docelowo po szynach kolejne 8-9 min .A pociażek pusty .... troche lisci wam nazbieralam i w drodze powrotnej papugom na mojej ulicy pomachalam ( na zdjeciu jest 6 zielonych parakeets, zdjecie troche ciemne ) Odpowiedz Link
m.maska Re: Listopad 26.11.20, 17:15 Taki pusty pociazek to luksus, ale wrazenie przygnebiajace. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 29.11.20, 12:02 Pogody w kratke ciag dalszy.... Ale nie to mnie martwi ; Martwi mnie ze TV juz nawet nie warto wlaczac. Wszystkie programy z wiadomosciami z calego swiata pokazuja protesty, walki uliczne , marsze antyrzadowe; Swiat sie burzy....albo burzy sie swiat jaki znamy... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 29.11.20, 14:42 No i trzeba sie pospieszyc z ozdabianiem choinki w tym roku - wyjatkowo; ozdobki sprzedaja sie na pniu tak jak grypowe szczepionki w Poolandii Po 15 grudnia polki z christmasowym badziewiem juz beda puste . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 30.11.20, 21:10 No i bedziemy mieli ze starym przechlapane ! "Brytyjski minister: Kina, stadiony oraz restauracje i puby będą miały prawo nie wpuszczać ludzi, którzy nie zostali zaszczepieni " Kurka wodna .... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 30.11.20, 21:13 Dzis fireworki z okazji wypuszczenia nas z klateczki .... od jutra sklepy ,knajpy silownie beda czynne Ba ,niektore sklepy chca otworzyc 24/7 zeby nadrobic ... Puby tez otwieraja ;-D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Listopad 01.12.20, 10:32 "Vaccine passports? Michael Gove says 'no’." Michael Gove has poured cold water on any suggestion that the Government is planning to create “vaccine passports”. Ufff, uratowani ! focia Pubu The Churchill Arms ( tak, tego z choinkami) pochodzi z netu. Odpowiedz Link