Dodaj do ulubionych

Urząd skarbowy-Targówek

08.03.04, 08:43
Witam,

czy macie jakieś problemy z US-Targówek w sprawie zwrotu kasy z tytułu ulg:
budowlanej lub remontowej.
Jak wiadomo co US to inna polityka.
Czy ktos miał kontrolę i jakieś doświadczenia z tym związane.
Słyszałem że lubią trzepać nowo-przybyłych...

Pzdr
Obserwuj wątek
    • pieskuba Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 09:06
      Nie tylko nowoprzybyłych. Mieszkam w okolicy od zawsze a i tak przetrzepano
      mnie dość dokładnie.
      pieskuba
      • pawel112 Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 09:19
        Za nowo-przybyłych uważam tych co kupili mieszkanie w tej dzielnicy.

Możesz nam coś więcej napisać na temat kontrolowania przez US-Targówek
        • marcin_robert Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 09:38
          Z US na Dąbrowszczaków jest tak, że nudzi im się ewidentnie.
          Jeśli Cię wezwą, zanim tam pójdziesz - skseruj wszystkie dokumenty uprawniające
          Cię do ulg i opis na odwrocie tak łopatologicznie - co to jest za dokument i po
          co to kupowałeś. Warunki pracy w US są takie, że panie "odwalają" kontrole w
          oka mgnieniu. Prośba o zwrot kasy na konto zwiększa prawdopodobieństwo wezwania.
          • pawel112 Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 10:32
            marcin_robert napisał:

> skseruj wszystkie dokumenty uprawniające
            > Cię do ulg i opis na odwrocie tak łopatologicznie - co to jest za dokument i
            po co to kupowałeś.

Oprócz faktur co jeszcze jest potrzebne?

Prośba o zwrot kasy na konto zwiększa prawdopodobieństwo wezwania.

Czy to oznacza że lepiej kasę odebrać poprzez pocztę?
            Czy wiesz dlaczego konto działa na urzędasów z US Targówek jak płachta na byka?

Pzdr
            • marcin_robert Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 11:17
              Do faktur dołącz ksero umowy kupna mieszkania.
              Prośba o zwrot kasy na konto dla nich jest próbą uniknięcia konfrontacji (sic!).
              Ja wybrałem zwrot przez przekaz pocztowy.
    • pieskuba Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 09:42
      Jeśli korzystasz z ulgi remontowej, musisz złożyć oświadczenie, że w
      momencie "remontowania" lokal był już zamieszkały. Inaczej kłopot.

pies
      • pawel112 Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 10:28
        > Jeśli korzystasz z ulgi remontowej, musisz złożyć oświadczenie, że w
        > momencie "remontowania" lokal był już zamieszkały. Inaczej kłopot.

Wystarczy tylko oświadczenie, czy trzeba złożyć jakisik papierek na
        ewentualność zamieszkania. I co w interpretacji US Targówek oznacza
        słowo "zamieszkanie"

Pzdr
        • pieskuba Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 10:37
          Mają na to specjalny druczek, ale nie wyrywaj się - nie wiadomo, na którą panią
          trafisz, na co zwróci uwagę. Generalnie chodzi o to, że ulga budowlana - nie
          mieszkasz, bo budujesz, ulga remontowa - już mieszkasz. Sprawdź w razie czego
          daty. Zaznaczam - tak było w moim przypadku, nie wiadomo, czego się czepną u
          Ciebie.

pieskuba
    • sc77 Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 12:19
      Ja w zeszlym roku wykorzystalem wszystkie mozliwe ulgi.
      Oczywiscie wezwali mnie, gdyz zwrot byl bardzo duzy.
      Jedyna rzecza, do ktorej sie troche przyczepili bylo to, ze rachunki mialem
      wczesniej niz akt notarialny.
      W przepisach jest jednak taka informacja, ze odpisac ulge mozna od momentu
      zasiedlenia.
      Udowodnilem im moment zasiedlenia protokolem odbioru mieszkania i rachunkiem za
      energie elektryczna.
      Nie bylo zadnego problemu. smile
      • stewald Re: Urząd skarbowy-Targówek 08.03.04, 17:13
        Ja z ulgi remontowej korzystałem w 2002 roku. Wówczas w zeszłym roku przy
        składaniu PIT-u pani powiedziała, że najlepiej jak pójdę do pokoju pod swoją
        literkę, gdzie mnie dokładnie sprawdzą. Poszło bezproblemowo, pani kazała
        przynieść wszystkie fakturki, pytałem się czy je skserować, ale pani
        powiedziała, że nie ma potrzeby. Powiedziała również, że do ulgi remontowej
        wystarczy tylko protokół odbioru, nie potrzeba nawet aktu. Gdy przyniosłem
        fakturki przejrzała je pobieżnie, podstemplowała PIT-a, że wszystko ok. i po 2
        miesiącach miałem pieniążki na koncie.
        Co do korzystania z ulgi remontowej to w zeszłym roku było trochę z tym
        zamieszania, najpierw MinFin wydał interpretacje wg której, nie można było
        korzystać z ulgi remontowej póki się nie zamieszka, ale było to sprzeczne z
        ustawą, zresztą trudno było określić moment zamieszkania i wogóle było to
        nielogiczne. Toczyła się tu nawet na forum dom dyskusja, która unaoczniła
        bezsensowność takiej interpretacji. Skończyło się na tym, że MinFin wydało nową
        interpretację, że do korzystania z ulgi remontowej wystarczy tylko tytuł
        prawny, którym może być nawet protokół odbioru. Zatem wszelkie oświadczenia,że
        się mieszkało w czasie remontowania itp., wobec nowej interpretacji MinFin są
        już od od dobrych paru miesięcy nieaktualne.
        • brenya Re: Urząd skarbowy-Targówek 09.03.04, 12:05
          Kurcze. A mozecie mi lopatologicznie wytlumaczyc dlaczego US zada protokolu
          odbioru mieszkania? Przeciez protokol to de facto rozliczenie developera z
          tego, ze dobrze zrobil mieszkanie, a nie fakt potwierdzajacy zasiedlenie
          mieszkania.

Czy umowa przedwstepna nie wystarczy? Kurka, ja kupilam b. duzo rzeczy przed
          odebraniem mieszkania, czy to oznacza, ze nasz urzad zakwestionuje mi te
          rachunki?
          • zzdorka Re: Urząd skarbowy-Targówek 09.03.04, 19:40
            Ja wprawdzie do tego US nie naleze, ale na Lindleya, i jeszcze mi sie nie
            zdazylo, zebym nie miala kontroli. Nie rozumiem czego sie boicie? Ja wole isc
            na kontrole, zeby sprawdzic, czy faktycznie dobrze sie rozliczylam. Wole to
            wiedziec od razu, niz zwracac pozniej za 4 lata pieniadze.

I jak do tej pory w zadnym US nie spotkalam sie ze zlosliwoscia. A wrecz
            przeciwnie. Z pomoca i kompetencja. Albo dobrze trafialam, albo to jakies mity.
            • pawel112 Re: Urząd skarbowy-Targówek 10.03.04, 09:05
              ZZdorka przeczytaj jeszcze raz ten wątek i zastanów się czy ktoś pisał że się
              boi kontroli US czy spotkał się ze złośliwością?!!!!!!?
          • sc77 Re: Urząd skarbowy-Targówek 10.03.04, 15:18
            Umowa przedwstepna nie jest jednoznaczna z zakupem mieszkania.
            Z umowy przedswstepnej mozna sie zawsze wycofac i dlatego nie jest traktowana
            jako zasiedlenie mieszkania.
            Wiele US traktuje jako moment zasiedlenia fakt posiadania aktu notarialnego.
            • brenya Re: Urząd skarbowy-Targówek 10.03.04, 16:11
              Dzieki Bogu, doczytalam sie, ze wszystko kupilam juz po protokole odbiorczym! smile

Mam nadzieje wiec, ze nie bedzie problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka